Bez kategorije
Kako do savršene kuhinjske nape
Neugodni mirisi iz kuhinje i prekomjerna vlaga u domu mogu umanjiti kvalitetu vašeg života. Osim toga, znate li da se na vašim kuhinjskim elementima i pločicama godišnje nataloži čak 4,5 litre masnoće? Rješenje je kvalitetna kuhinjska napa.

U suvremenim, a posebno manjim stanovima kuhinja je često povezana sa susjednim prostorijama, poput blagovaonice i dnevnog boravka. Napa je stoga nezaobilazan dio svake moderne kuhinje te će njenom upotrebom zrak u životnom prostoru ostati čist, a boravak u stanu ugodan. Ona ne mora biti samo funkcionalan kuhinjski uređaj. Zahvaljujući svom dizajnu može pridonijeti estetici kuhinje, a svojim se dizajnom nametnuti kao njen središnji element.

Kako bi se osigurala optimalna funkcionalnost nape, važno je da pokriva cijelu ploču za kuhanje. Potrebno je znati njezin kapacitet i odabrati vrstu koja odgovara vašim potrebama. Svojim dizajnom i načinom osvjetljivanja radne površine napa će povećati njenu preglednost i stvoriti željeni ugođaj u kuhinji.
Nape mogu biti zidne, ugrađene u kuhinjski element ili samostojeće iznad kuhinjskog otoka, što je utjecalo i na razvoj modela i dizajna napa, koje u prostoru kuhinje postaju sve istaknutije. Što je veći promjer odvoda i što je manje zavoja cijevi odvoda vaša će napa raditi tiše. Tome doprinosi i bolja izolacija unutrašnjosti i tiši motori, kakvima su opremljeni noviji modeli. Prema cirkulaciji zraka nape dijelimo na dvije vrste: nape s odvodom i nape s kruženjem zraka. Kod prvih se putem odvodnih kanala, zrak izbacuje van. Kod potonjih, koje funkcioniraju na principu kruženja zraka, ventilator usisava paru te ju preko filtera i dodatnog ugljenog filtera, pročišćenu vraća natrag u prostor.

Dobro postavljena kuhinjska napa u svoj će filter upiti ili kroz dimovodne instalacije iz doma izbaciti glavninu mirisa i masnoća. Filteri u njoj mogu biti papirnati, akrilni ili aluminijski, a svaki ima svoje prednosti. Akrilni ili papirnati filtri jednostavno se zamjenjuju novim, dok je metalni odnosno aluminijski lako oprati u perilici posuđa.
Kako bi kuhinjska napa mogla optimalno izvršavati svoju ulogu, potrebno ju je postaviti na pravilan način. Tako je za visoke ljude, osim zbog svog atraktivnog dizajna, pogodna ukošena napa koja omogućava lakši pristup štednjaku, bez bojazni da će u nju udariti glavom. Novijim modelima lako se upravlja pomoću senzorskih tipki za uključivanje i odabir funkcija. Elektronika kontrolira i onečišćenost filtera te dojavljuje potrebu zamjene, odnosno čišćenja metalnog filtra za masnoće. Na kraju zaključimo: kvalitetna kuhinjska napa život u domu čini još ugodnijim, kako za nos i pluća, tako i za oko, dajući vašoj kuhinji osim funkcionalne i posebnu estetsku vrijednost.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login