Povežimo se

Interijeri

Kako urediti spavaću sobu u apartmanu

Uređivanje apartmana za najam zahtijeva drugačiji pristup nego kod uređenja stambenog prostora, a spavaća soba ima posebne zahtjeve koje trebate zadovoljiti. Kroz sigurnost i kvalitetu dizajna spavaće sobe, vodi nas naša poznata arhitektica Sunčica Mastelić Ivić.

Udobnost je na prvom mjestu

Spavaća soba u apartmanu za iznajmljivanje gostu treba pružiti kvalitetan odmor, pri tome pazeći na njegovu sigurnost, a prostor mora biti oslobođen od privatnih stvari.

“Briše se granica u projektiranju i dizajnu interijera između hotelske sobe i spavaće sobe u apartmanu. To znači da neki principi koje je hotelska industrija već davno uočila i koji su se pokazali jako praktičnima, zgodnima i organizacijski dobrima, ti principi su važni i dobri da ih se preuzme i primijeni i u dizajnu te odabiru elemenata spavaće sobe u apartmanu”, govori Sunčica Mastelić Ivić.

Jedan madrac ili dva odvojena?

Kod odabira kreveta treba razmisliti kada uzeti bračni krevet s jednim madracem ili dva odvojena. Iz hotelske industrije preuzeta je vrsta kreveta gdje dimenzija madraca točno odgovara dimenzijama tapeciranog okvira kreveta, takozvani hotel box.

“Zato jer na taj način sprječavate bilo kakve ozljede, čak i one najmanje. To je važno i za gosta koji se ustaje iz kreveta i neće zapeti o možebitni tvrdi okvir kreveta, ali važno je i za onoga koji mora brzo pripremiti sobu, očistiti je za idućeg gosta. Kada namještate krevet, vi se morate brzo kretati oko tog kreveta i ako imate okvir koji je od tvrdog drveta ili iverala, taj okvir ako viri, može van nanijeti ozljedu pri uređenju kreveta”, objašnjava Sunčica.

Visina kreveta od velike je važnosti

Bez obzira koju vrstu kreveta odabrali, jako je važno obratiti pažnju na njegovu visinu.

“Rekla bih da je idealna visina negdje oko pedeset i pet centimetara, dobre su i neke malo veće visine, ali ne treba pretjerivati jer nisu niti svi gosti jednake visine, no, pokazalo se da su preniski kreveti vrlo neugodni za ustajanje, stvara se opterećenje za našu kralježnicu i onda ne ustajemo vedri, veseli i čili iz takve vrste kreveta”, nadodaje.

Treba obratiti pažnju i uskladiti visinu noćnih ormarića sa visinom madraca. Nikad nije dobro da je noćni ormarić viši od madraca jer se tu događaju ozlijede kod spavanja. Uvijek treba raditi na tome da bude ili u istoj razini ukupna visina kreveta s madracem sa noćnim ormarićem ili da je noćni ormarić nešto niži.

Uzglavlje kreveta od lako perivih materijala

Prvi dojam spavaće sobe ostavlja uzglavlje kreveta, zato je iznimno važan i oblik i dizajn.

“To je zapravo ona glavna osobna karta kreveta pored posteljine, jer to je ono što se vidi. Vodite računa da uzglavlje kreveta bude od materijala koji su lako perivi, to ne mora biti tapecirano nešto, ali ako uzimate tapecirane materijale koji su postavljeni sa spužvom, onda ti materijali moraju biti vrlo podobni, sposobni za lako pranje mokrom spužvom”, objašnjava Sunčica.

Dva tipa posteljine

Posteljinu za apartman dijelimo na dva osnovna tipa – glavna posteljina; jastučnice i plahte te dekorativna posteljina napravljena od debljih tkanina.

“To su manji dekorativni jastučići i to je donji dio prekrivača kreveta. Više se ne koristi dekorativna posteljina na način da u potpunosti prekriva krevet jer je to postalo teško i naporno, a i financijski je zgodnije da taj komad tkanine nema tako veliki format kao što je to nekad prije bilo. Stoga govorimo o donjoj trećini ukupne dimenzije madraca koju ćete preko plahti prekriti sa dekorativnom tkaninom usklađenom sa dekorativnim jastučićima i ta donja dekorativna tkanina koja prelazi preko plahte ima razne nazive, zovemo je šal, zovemo je runner, zovemo je coverlet. “

Pojednostavnite si održavanje

Uvijek birajte posteljinu od materijala jednostavnih za održavanje, poput egipatskog pamuka, saten svile ili saten pamuka. 

Prikazani primjer tamnijih boja s dominantnim uzglavljem kreveta, tamnim kožnim foteljama i srebrnim rasvjetnim tijelima namijenjen je za najam u gradovima, dok bi za apartman na obali više odgovarao rustikalni mediteranski stil svijetlih tonova. 

Oglas

Interijeri

Kuhinje po mjeri najbolji su izbor

Do unazad nekoliko godina, za kupnju kuhinje bila  su važna tri osnovna parametra – budžet, mjere i rok izrade. 

Bilo je bitno koliko novaca imate za to, kada vam to treba i koje su dimenzije. Naravno, kao i sve ostalo i kod kuhinja se to uvelike promijenilo. Sada su dosta su u to sve uključene emocije, a kuhinja se predstavlja kao centralni dio doma, kupcima se to pokušava predočit kao nekakvo mjesto za druženje, za provođenje vrijeme s obitelji, zajedničko uz kuhanje, a naravno kuhinje su sad povezane s dnevnim boravkom, nisu više izolirane u nekakvim prostorijama, rekla je Lovorka Bogdanović, voditeljica odjela kuhinja u Lesnini. 

Kuhinje – centralno mjesto doma

Davno su prošli dani kad su kuhinje bile samo sumoran radni prostor. Postavši centralno mjesto doma, kuhinje su dobile boju, veću funkcionalnost i naravno, zanimljiv dizajn. 

Pravo je vrijeme za oslobađanje kreativnosti i stvaranje kuhinje iz snova

Sve više toga se polaže na dizajn i brojne su mogućnosti što se tiče i dekora i elemenata. Kako se sve razvija i napreduje, tako i kuhinjski dodaci. Sve u smislu ugodnijeg provođenja vremena u kuhinji, a opet da bi taj dio koji otpada na rad ostao što kraći, kako bi što više vremena ostalo za druženje, dodala je Bogdanović. 

Pet elemenata na koje treba obratiti pažnju

Pet elemenata tvore kamen temeljac svake kuhinje – stil, raspored, radna ploča, uređaji i napa.  Stil ovisi o kompletnom uređenju interijera, osobito ako se radi o otvorenom tlocrtu, dok se raspored prilagođava veličini i obliku prostora. Ako niste sigurni koji stil i raspored želite, izložbeni prostor u Lesnini pruža odličan pregled  mogućnosti. Njihovi savjetnici napraviti će vam 3D prikaz potencijalne kuhinje u vašem prostoru.

Organizacija kuhinje

Kupac dođe s nekim osnovnim mjerama i onda se prema tim dimenzijama složi ono što se kupcu sviđa. 

Nacrta se nešto što je kupcu interesantno, iskombinira se da je i ta nekakva cijena bude u okvirima koje si je zadao i uplaćuje se akontacija za tu kuhinju. Mi nakon toga nudimo i uslugu naše izmjere, onda naša stručna osoba dolazi u prostor, mjeri kompletan prostor i instalacije,  zatim se onda taj prvo napravljeni nacrt prilagođava tim instalacijama, tom prostoru, objasnila je Bogdanović proces naručivanja kuhinje u Lesnini. 

Kuhinje po mjeri

Tako prilagođene kuhinje, odnosno modularne kuhinje po mjeri, najbolje su rješenje za potpuno iskorištavanje prostora. 

Mi ih nazivamo kuhinje po mjeri, možda neki put krajnji kupac ne doživi to na taj način nego zamišlja da su to elementi po mjeri. Mi ne radimo kao što to rade stolari, to je ipak industrijska proizvodnja ali naravno to se od nekakvih gotovih elemenata u nekakvim određenim dimenzijama, s tim da su sad mogućnosti zaista ogromne i usudila bi se reći da gotovo da nema prostora koji mi ne možemo opremiti kuhinjom, a sama ta industrijska proizvodnja ulijeva kupcima povjerenje, rekla je Bogdanović za Dom na kvadrat. 

Kuhinje po mjeri

Suvremene kuhinje odlikuju pametna rješenja za pohranu, iznimna funkcionalnost i privlačan dizajn, a sve to lako se prilagođava bilo kojoj veličini prostora. 

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Minimalistički stil uređenje interijera

Minimalistički stil uređenja interijera inspiraciju pronalazi u estetici dalekog Istoka, osobito Japana. On njeguje jednostavnost i ima nekoliko osnovnih principa. 

Jedna od važnih karakteristika minimalističkog stila uređenja je nedostatak dekoracija. Točnije rečeno, ako i ima detalja onda su oni u vrlo kontroliranoj količini, to se radi o jednom do dva predmeta. Nemojte se plašiti takvih prostora, mislim da baš nedostatak dekoracija je nešto što vas navodi na razmišljanje. Ta praznina, ta pauza koju minimalizam ima je nešto što daje napetost prostoru. U ostalom, kao i u najpoznatijem dijelu japanske književnosti i poezije, Haiku pjesme govore koje su sklop vrlo kratkih rečenica kojima definirate esenciju života. Japanska poezija, taj Haiku, uvijek ima u svojoj konstrukciji određenu pauzu. Vi sa pauzom u recitiranju takve poezije definirate vrhunac i definirate rješenje, na istom principu funkcionira i estetika minimalističkog stila uređenja, ispričala je Sunčica Mastelić Ivić dipl. ing. arh.

Multi funkcionalnost – važan element minimalizma

Minimalizam potiče pohranjivanje uspomena u srce i time omogućuje oslobađanje prostora od nepotrebnih stvari. 

Ne smijemo zaboraviti važan element minimalističkog stila uređenja interijera funkcionalnost i da podcrtam, multi funkcionalnost. To znači da minimalistički stil voli prostore, oblike, predmete koji imaju višeznačno korištenje. Evo, jedan jednostavni primjer. U minimalističkom stilu interijera ormar postaje zid, zid postaje ormar. To znači da ćete predmete koje koristite, staviti, sakriti, odložiti u ormar. Taj ormar ujedno može biti dobra pregrada između dva prostora, dodala je Mastelić Ivić. 

Nedostatak dekoracija u prostoru omogućuje uživanje u ljepoti površina, materijala i tekstura. 

Ujednačena skala boja bez jakih dekoracija na tkaninama

Minimalizam ne mora određivati jesu li materijali prirodni ili su imitacija, što više, vrlo vjerna i fina imitacija. Dakle, vi možete koristiti prave drvene furnire, isto tako možete koristiti i imitacije furnira drvenih, možete imati pravu kožu, kao tapecirung materijal za sofe i fotelje, a isto tako da koža može biti eko koža, umjetna koža koja će biti fino obrađena i sa svojom teksturom, bojom, dizajnom će davati onaj pravi moment koji trebamo, rekla je Mastelić Ivić. 

Minimalistički stil uređenja interijera ne trpi jake dekoracije na tkaninama, a skala boja mora biti ujednačena, bez obzira radi li se o svijetlim ili tamnim tonovima. 

Kako je minimalistički stil zavodljiv na jedan vrlo spor način očekuje se da su svi elementi međusobno jako usklađeni i da prostor teče. Da nemate velikih skokova, jakih akcenata, čak i kad imate pauzu, ona nije šokantna i to znači da ćete morati uskladiti elemente sa njihovom teksturom, bojom, tonalitetom, volumenom i načinom kako su organizirani u prostoru, dodala je. 

Filozofija dalekog istoka

Mogli bismo reći da je namještaj dalekog istoka nizak, što proističe iz kulture hrane, funkcioniranja unutrašnjeg prostora i vanjskog prostora, kretanja kroz prostor i naravno da minimalistički namještaj u dobrom dijelu zna biti nizak. Minimalizam nije princip života dalekog istoka prihvatio u svoje oblikovanje, međutim, mogli bismo reći da kod jako velikih, voluminoznih komada namještaja poput sofa, se primjećuje ta usmjerenost prema tlu i primjećujem da namještaj koji je jako voluminozan da je obično i nizak, objasnila je Mastelić Ivić. 

Posebna pažnja rasvjeti

Minimalistički stil uređenja voli puno prirodnog svjetla i specifično postavljenu rasvjetu. 

Naravno da sa rasvjetom ćete obratiti pažnju na površine za koje želite da se posebno osvijetle. Sa rasvjetom morate kreirati atmosferu. Ipak minimalistički stil nije hladan, to mora biti zadatak rasvjete koja mora utopliti prostor. Znači da ga nećete osvijetliti na način da on bljesne nego da fokusirano se označe predmeti koji su bitni, rekla je Mastelić Ivić. 

Haiku poezija prožeta je zenom, baš kao i ovaj stil uređenja interijera koji potiče na uživanje u jednostavnosti. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice