Povežimo se

Interijeri

Kako urediti spavaću sobu u apartmanu

Uređivanje apartmana za najam zahtijeva drugačiji pristup nego kod uređenja stambenog prostora, a spavaća soba ima posebne zahtjeve koje trebate zadovoljiti. Kroz sigurnost i kvalitetu dizajna spavaće sobe, vodi nas naša poznata arhitektica Sunčica Mastelić Ivić.

Udobnost je na prvom mjestu

Spavaća soba u apartmanu za iznajmljivanje gostu treba pružiti kvalitetan odmor, pri tome pazeći na njegovu sigurnost, a prostor mora biti oslobođen od privatnih stvari.

“Briše se granica u projektiranju i dizajnu interijera između hotelske sobe i spavaće sobe u apartmanu. To znači da neki principi koje je hotelska industrija već davno uočila i koji su se pokazali jako praktičnima, zgodnima i organizacijski dobrima, ti principi su važni i dobri da ih se preuzme i primijeni i u dizajnu te odabiru elemenata spavaće sobe u apartmanu”, govori Sunčica Mastelić Ivić.

Jedan madrac ili dva odvojena?

Kod odabira kreveta treba razmisliti kada uzeti bračni krevet s jednim madracem ili dva odvojena. Iz hotelske industrije preuzeta je vrsta kreveta gdje dimenzija madraca točno odgovara dimenzijama tapeciranog okvira kreveta, takozvani hotel box.

“Zato jer na taj način sprječavate bilo kakve ozljede, čak i one najmanje. To je važno i za gosta koji se ustaje iz kreveta i neće zapeti o možebitni tvrdi okvir kreveta, ali važno je i za onoga koji mora brzo pripremiti sobu, očistiti je za idućeg gosta. Kada namještate krevet, vi se morate brzo kretati oko tog kreveta i ako imate okvir koji je od tvrdog drveta ili iverala, taj okvir ako viri, može van nanijeti ozljedu pri uređenju kreveta”, objašnjava Sunčica.

Visina kreveta od velike je važnosti

Bez obzira koju vrstu kreveta odabrali, jako je važno obratiti pažnju na njegovu visinu.

“Rekla bih da je idealna visina negdje oko pedeset i pet centimetara, dobre su i neke malo veće visine, ali ne treba pretjerivati jer nisu niti svi gosti jednake visine, no, pokazalo se da su preniski kreveti vrlo neugodni za ustajanje, stvara se opterećenje za našu kralježnicu i onda ne ustajemo vedri, veseli i čili iz takve vrste kreveta”, nadodaje.

Treba obratiti pažnju i uskladiti visinu noćnih ormarića sa visinom madraca. Nikad nije dobro da je noćni ormarić viši od madraca jer se tu događaju ozlijede kod spavanja. Uvijek treba raditi na tome da bude ili u istoj razini ukupna visina kreveta s madracem sa noćnim ormarićem ili da je noćni ormarić nešto niži.

Uzglavlje kreveta od lako perivih materijala

Prvi dojam spavaće sobe ostavlja uzglavlje kreveta, zato je iznimno važan i oblik i dizajn.

“To je zapravo ona glavna osobna karta kreveta pored posteljine, jer to je ono što se vidi. Vodite računa da uzglavlje kreveta bude od materijala koji su lako perivi, to ne mora biti tapecirano nešto, ali ako uzimate tapecirane materijale koji su postavljeni sa spužvom, onda ti materijali moraju biti vrlo podobni, sposobni za lako pranje mokrom spužvom”, objašnjava Sunčica.

Dva tipa posteljine

Posteljinu za apartman dijelimo na dva osnovna tipa – glavna posteljina; jastučnice i plahte te dekorativna posteljina napravljena od debljih tkanina.

“To su manji dekorativni jastučići i to je donji dio prekrivača kreveta. Više se ne koristi dekorativna posteljina na način da u potpunosti prekriva krevet jer je to postalo teško i naporno, a i financijski je zgodnije da taj komad tkanine nema tako veliki format kao što je to nekad prije bilo. Stoga govorimo o donjoj trećini ukupne dimenzije madraca koju ćete preko plahti prekriti sa dekorativnom tkaninom usklađenom sa dekorativnim jastučićima i ta donja dekorativna tkanina koja prelazi preko plahte ima razne nazive, zovemo je šal, zovemo je runner, zovemo je coverlet. “

Pojednostavnite si održavanje

Uvijek birajte posteljinu od materijala jednostavnih za održavanje, poput egipatskog pamuka, saten svile ili saten pamuka. 

Prikazani primjer tamnijih boja s dominantnim uzglavljem kreveta, tamnim kožnim foteljama i srebrnim rasvjetnim tijelima namijenjen je za najam u gradovima, dok bi za apartman na obali više odgovarao rustikalni mediteranski stil svijetlih tonova. 

Oglas

Interijeri

Wellness i udobnost u dizajnu interijera: Kako stvoriti harmoniju u domu?

Koncept koji postaje sve važniji

U današnjem ubrzanom svijetu, naš dom postaje utočište mira i opuštanja. Kroz promišljeni dizajn interijera, možemo kreirati prostore koji ne samo da izgledaju lijepo, već i poboljšavaju naše fizičko i mentalno zdravlje.

Temelj ovog pristupa leži u konceptu wellnessa i udobnosti, koji postaje sve važniji u dizajnu interijera.

Optimizacija kvalitete zraka

Kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru izravno utječe na naše zdravlje i dobrobit. Dizajneri interijera sve više pažnje posvećuju ventilaciji i odabiru materijala koji ne ispuštaju štetne kemikalije. Uvođenje biljaka u interijer ne samo da poboljšava estetiku prostora, već i doprinosi pročišćavanju zraka.

Biljke poput aloje, sanseverije i fikusa učinkovito uklanjaju toksine iz zraka.

biljka-aloe-vera-domnakvadrat

Korištenje prirodnog svjetla

Prirodno svjetlo ima pozitivan utjecaj na naše raspoloženje i energiju. Veliki prozori, svjetlarnici i otvoreni prostori omogućuju maksimalan unos dnevnog svjetla.

Strategije kao što su korištenje prozirnih zavjesa ili strateško postavljanje ogledala koje reflektiraju svjetlost, dodatno poboljšavaju osvjetljenje prostora.

Ergonomija i namještaj

Ergonomski dizajniran namještaj smanjuje fizički stres i potiče pravilno držanje tijela. Stolice, stolovi i radni prostori trebali bi biti prilagođeni individualnim potrebama korisnika. Pravilno odabrani ergonomski komadi namještaja mogu smanjiti rizik od bolova u leđima, vratu i ramenima, što je posebno važno za one koji rade od kuće.

Povratak staklenih blokova u interijere: Moderna interpretacija klasičnog elementa

Akustika i zvuk

Zvuk ima značajan utjecaj na našu udobnost i produktivnost. Dobra akustika može smanjiti stres i poboljšati kvalitetu sna. Ugradnja zvučne izolacije, korištenje tepiha, zavjesa i tapeciranog namještaja može značajno smanjiti razinu buke.

Također, uvođenje umirujućih zvukova poput zvukova prirode može dodatno unaprijediti osjećaj mira.

krzneni-tepih-domnakvadrat

Boje i materijali

Boje igraju ključnu ulogu u našem emocionalnom stanju. Neutralne i prirodne boje poput bež, bijele, zelene i plave često se koriste za stvaranje umirujućeg okruženja. Prirodni materijali poput drva, kamena i pamuka također pridonose osjećaju povezanosti s prirodom i stvaraju toplu, ugodnu atmosferu.

Organizacija i skladištenje

Dobro organiziran prostor može smanjiti osjećaj stresa i povećati produktivnost. Pametni sustavi za skladištenje, poput ugrađenih ormara, višenamjenskog namještaja i skrivenih prostora za pohranu, pomažu u održavanju urednosti i funkcionalnosti prostora.

Minimalizam, kao stil dizajna, naglašava važnost rješavanja nepotrebnih stvari i fokusiranja na ono što je zaista važno.

walk-in-ormar-garderoba-domnakvadrat

Personalizacija i individualnost

Važno je da se prostor u kojem živimo osjeća kao naš vlastiti. Dodavanje osobnih detalja, poput fotografija, umjetničkih djela ili suvenira s putovanja, stvara emocionalnu vezu s prostorom. Personalizacija prostora pomaže u stvaranju okruženja koje odražava našu osobnost i stil života, čineći ga ugodnijim i privlačnijim.

Kako urediti mali vrt i balkon poput stručnjaka? Pratite ove važne savjete

Integracija tehnologije za wellness

Pametne kućne tehnologije mogu značajno poboljšati kvalitetu života. Sustavi za pametno upravljanje rasvjetom, grijanjem i hlađenjem omogućuju prilagodbu okruženja prema našim potrebama. Također, uređaji koji prate kvalitetu zraka, razinu vlage i razinu buke mogu pomoći u održavanju optimalnih uvjeta za wellness.

Zaključak

Wellness i udobnost u dizajnu interijera nisu samo trendovi, već nužnost za stvaranje harmoničnih životnih prostora. Kroz pažljivo planiranje i implementaciju ovih elemenata, možemo postići balans koji ne samo da zadovoljava estetske kriterije, već i značajno poboljšava kvalitetu našeg života.

Dizajn interijera koji se usredotočuje na wellness i udobnost potiče zdravlje, produktivnost i sreću, čineći naš dom pravim utočištem mira i blagostanja

Autor teksta: Matej Kušević, Krajobrazni arhitekt, Dizajner interijera i vlasnik studija M1st design

Nastavite čitati

Interijeri

Ove pločice želimo! Ručna izrada i posebna glazura oduševljavaju ljepotom

Svaka od njih je unikat!

Suradnja mlade umjetnice Klasje Habjan i Iverpana rezultirala je predivnim ručno oslikanim pločicama koje čine mural izraženih boja. A izradila ih je jedna vrlo posebna portugalska tvornica.

Klasja Habjan mlada je ilustratorica, dizajnerica i suautorica predivnog murala u Iverpanovom Izlogu ideja koji osim što ukrašava prostor, predstavlja portugalsku tvornicu keramičkih pločica.

Direktor Iverpana, Mladen Jambrović ističe kako su pločice Viuva Lamego portugalske tvrtke posebne po tome što su jedne od rijetkih koje su praktički manufakturno izrađene:

“Izrađene su rukom, nisu industrijske, a posebne su po svojim glazurama. Rijetko ćete naći bilo gdje kod bilo kojeg proizvođača glazure koje imaju isti efekt kao njihove. Riječ je o tradiciji koja traje više od 170 godina i mnogi portugalski, a i svi drugi umjetnici i arhitekti poput Alvaro Siza Viera su veliki pobornici njihovih proizvoda. Kada smo otvarali izlog ideja u Draškovićevoj, ideja je bila da jedan zid napravimo u muralu.

Od brojnih umjetnika mi smo izabrali, odnosno zamolili Klasju i Zitu da se uključe u to i kad su prvi put došle ovdje nije bilo ničega, bili su u tijeku građevinski radovi. Međutim, dopala im se ideja i vrlo brzo su izašle sa 6, 7 prijedloga tog murala. Jedan smo odabrali, a taj vizual je otišao u Portugal, oni su predložili dimenzije pločica. Ispekli su boje zapravo koje su Klasja i Zita odlučile koristiti na ovome zidu. Kako boja ne izgleda isto nakon pečenja, oni su ispekli nekoliko primjera kako bismo postigli pravu boju. Kada su dame rekle da je to to, onda je napravljen mural. On je prvo složen u Portugalu i označen, svaka pločica ima svoje slovo i broj, tako da je naknadno postavljanje super jednostavno.”

Klasja Habjan, ilustratorica i dizajnerica imala je čast s Iverpanom ostvariti taj projekt, a primjer je koji prezentira i svatko se može javiti toj tvornici preko Iverpana i naručit custom pločice koje nisu printane.

“Ručno su aplicirane pa te teksture na drugi način zažive i stvarno je svaka unikat. Oni rade sve ručno, od procesa tih modula do biranja pločica do crtanja po njima, do pečenja i jako je inspirativno vidjet koliko strasti ulažu u svaki taj segment i tako prezentiraju svoju kulturu.”, navela je dizajnerica.

Ove su keramičke pločice limitirane samo u svojoj veličini, 30 puta 30 centimetara, dok ograničenja u dizajnu ne postoje. Sve što umjetnik zamisli, ručno se oslikava na pločice. Detalji im mogu dati i dubinu, a ne samo širinu i visinu. Ova mala tvrtka, Viuva Lamego, ne može se mjeriti s velikim korporacijama po brzini izrade i velikim količinama, ali su apsolutno nenadmašni kada je u pitanju prilagođavanje ideji umjetnika i prostoru, pojasnila je Habjan te dodala:

“Pa meni se sviđa da moji radovi, koji su obično sitni, zažive i na nekom drugom mediju i u nekom drugom formatu, a pločice ipak imaju naravno i utilitarnu stranu, tako da nekako se uklapa u život nekog drugog, neki drugi interijer i ima neku svoju priču, a opet je umjetnički rad koji ima i svoju nezavisnu stranu.”

Klasja ovoga ljeta odlazi u Portugal na rezidenciju gdje će usavršavati svoju vještinu oslikavanja keramičkih pločica.

“Sviđa mi se taj mali format pločice, svaka je za sebe i ono što smo komentirali, možda je jedna dovoljna da jedan zid učini posebnim. Takve pločice koje imaju neku malo grafiku, po meni odgovaraju u možda jednostavniji interijer, u okruženje pločica koje su možda iz te kolekcije samo bez aplikacije.”, zaključila je.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice