Bez kategorije
Kako izgledaju moderne zdjele za voće
Jedan od najefektnijih ukrasa u kuhinji je zdjela za voće čija je dekorativna uloga dvostruka jer je istakuta ljepota same posude, ali i voća koje držimo u njoj. Kako izgledaju suvremene zdjelice za voće, saznajte u nastavku.

Futuristička zdjela za voće “The Ring” čiji dizajn potpisuje Joung Myung Lee, posebna je po lokaciji kojoj je namijenjena, a to je zid. Posuda je napravljena od porculana, a ovaj interesantan koncept predstavlja neobičan spoj umjetnosti i dizajna koji će na zidu zamijeniti slike i postere.

Manjak slobodnog životnog prostora u modernom stanovanju problem je s kojim se većina kad-tad susretne. Stoga ne iznenađuje sve veća potražnja za multifunkcionalnim namještajem i dekorima. Jedan takav element je i kuhinjski spremnik “Cocoon” dizajnera Mansa Salomonsena, čiji donji dio služi kao zdjela za voće dok gornji dio ima ulogu minijaturnog kuhinjskog vrta u koji možete zasaditi začinsko bilje ili neke druge omanje biljne vrste.

Zdjela “Apple Tree” svojom formom asocira na pravo drvo i ljudima pruža užitak svojevrsnog branja voća u vlastitom domu. “Drvo jabuke” izrađeno je od aluminijske žice, a zbog visine konstukcije od 120 cm predviđeno je da stoji na podu. Zdjelu je dizajnirala Anne Lorenz.

Dizajnerica Sandy Chilewich osmislila je posudu za voće s prozračnom mrežicom zbog koje plodovi duže ostaju svježi. Osim pametnog rješenja, mrežasta posuda služi i kao vrlo originalan ukras kuhinje, blagovaonice ili dnevne sobe. Više maštovitih zdjela za voće pogledajte u našoj fotogaleriji.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login