Povežimo se

Interijeri

Dizajn modernih sudopera i slavina

Svojim dizajnom, sudoper će kuhinji dati poseban i drugačiji izgled, a čak može odrediti i cjelokupan stil njenog uređenja.

Uređenje i opremanje kuhinje predstavlja velik izazov, kako u funkcionalnom tako i u vizualnom smislu. Uspjeh je uvjetovan svakim detaljem, pa tako i odabirom slavina i sudopera.

Sudoperi su donedavno bili dostupni tek u jednom materijalu i boji, no novi nam trendovi pružaju veliku mogućnost izbora, od posebnih oblika pa do suvremenih i različitih materijala koji omogućavaju usklađivanje s ostalim elementima u prostoru: kuhinjskih uređajima, ormarima i radnom plohom.

Moderni sudoperi Dom2

Moderni modeli i materijali

Uz plemeniti čelik, koji je najpopularniji materijal za sudopere i slavine, tu je i mljeveni kamen koji je moguće uskladiti s elementima u kuhinji, zahvaljujući širokom spektru boja. Za one koji žele postići još veću estetiku u prostoru, tu su i keramički sudoperi, privlačni zbog lakoće održavanja. Jedini im je nedostatak osjetljivost na udarce, uslijed kojih može doći do puknuća.

moderni sudoperi Dom2

Sofisticirani izgled suvremenih sudopera i slavina izražen je kroz geometrijske, gotovo skulpturalne oblike, a izrađuju se u više različitih veličina.

Pravokutni i okrugli spadaju u klasične, a mogu imati jedno ili dva korita, ovisno o potrebi. Umjesto dva korita, moguće je ugraditi jedno uz još jedno pomoćno, koje će poslužiti za odlaganje otpadaka povrća i ostaloga što predstavlja višak u kuhinji.

Funkcionalni dodaci

Sudoperi sve češće imaju i ugrađenu dasku za rezanje te ocjeđivače ili dozatore sredstva za pranje posuđa, ovisno o potrebama i željama korisnika.

Moderni sudoperi Dom2

Poput sudopera, koji ovisno o izboru oblika i materijala zadržavaju klasičan štih i praktičnost ili djeluju potpuno inovativno, uočljivi su i trendovski odmaci u dizajnu kuhinjskih slavina. Na tržištu se mogu pronaći jednoručne ili dvoručne slavine, sa fleksibilnim vratom i tušem na izvlačenje, koje se montiraju na zid ili na radnu ploču. Slavine su najčešće izrađene od inoxa koji se najlakše održava, no bojom i vanjskom oblogom moguće ih je uskladiti s cijelom kuhinjom.

U kuhinji su praktične slavine izdignute iznad razine radne plohe i sudopera, čime se oslobađa više prostora u sudoperu u kojemu je moguće oprati i veći lonac. Slavine s ugrađenom LED rasvjetom u boji namijenjene su svima koji su skloni vizualnom doživljaju kao i djeci, koja će na tak način odmah vidjeti da li teče topla ili hladna voda.

Moderni sudoperi Dom2

Slavine modernog oblika i dizajna u kuhinji ostavljaju dojam elegancije, pa čak djeluju poput pravih umjetničkih instalacija. Stoga bi i drugi aparati i kuhinjski uređaji trebali slijediti liniju cijele kuhinje.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uređenje i opremanje

Na što sve obratiti pažnju pri odabiru stana za najam?

Neovisno o tome tražite li garsonijeru ili veći stan, važno je obratiti pažnju na ono što će vas u njemu zateći.

Pogodnosti za iznajmljivanje dolaze u različitim oblicima, u rasponu od perilice i sušilice rublja, najsuvremenijeg alarmnog sustava do kontrole štetočina svake dvije godine i privatnog parkirnog mjesta. Ako budete imali sreće, možda ćete pronaći i unajmiti stan sa svim navedenim pogodnostima.

Vjerojatnije je, međutim, da ćete morati odrediti prioritete ovisno o tome što vam je na kojem mjestu važnosti. Postavlja se dakle pitanje koje biste pogodnosti trebali staviti na vrh svog popisa?

Perilica posuđa

Nakon što ste iskusili čari perilice, teško je vratiti se ručnom pranju posuđa. Ručno pranje posuđa nakon dugog dana na poslu zadnja je stvar koju bi itko želio učiniti. Posjedovanje perilice posuđa ne samo da vam omogućuje da održavate svoje posuđe, a time i ostatak vaše kuhinje, čistim, već budući da perilica posuđa ne treba toliko vode kao ručno pranje posuđa, također vam pomaže smanjiti račun za vodu.

Protuprovalni alarmni sustavi

Posjedovanje alarmnog sustava može vam dati veći mir, ali profesionalne instalacije novih sustava mogu stajati stotine eura. Kako biste uštedjeli novac, tražite nekretninu koji dolazi s već ugrađenim alarmnim sustavom. I ne zaboravite pitati stanodavca koji su uvjeti za mjesečni nadzor. Neki stanodavci nude alarmni sustav, ali traže od stanara da plaćaju mjesečne naknade.

A postoje i druge sigurnosne pogodnosti koje treba provjeriti kao npr. ima li u stanu zasuna i prozorskih brava te detektore dima i aparate za gašenje požara. Sve što nedostaje, zatražite da se instalira. Ovo ne samo da će vaše iznajmljivanje učiniti mnogo sigurnijim, već će i vlasniku nekretnine osigurati jeftinije osiguranje.

Klima uređaji ili stropni ventilatori

Ako živite u području gdje ljetne temperature postaju nepodnošljive, imati klima uređaj nije samo pametno, već i neophodno. Mnogi noviji stanovi za iznajmljivanje imaju klima uređaje, ali ako ne, provjerite mogu li se ugraditi mobilne jedinice.

Samo imajte na umu da klima uređaji troše puno struje i mogu povećati vaš mjesečni račun. Kako biste uštedjeli na ovim troškovima, provjerite ima li stan za najam stropne ventilatore. Ljeti će stropni ventilator koji se vrti u smjeru suprotnom od kazaljke na satu većom brzinom cirkulirati kroz prostoriju, omogućujući vam da se osjećaj hladnoće čak i bez uključene klime.

Zimi postavite stropni ventilator da radi u smjeru kazaljke na satu pri maloj brzini kako bi se topli zrak zarobljen na stropu vratio u prostoriju. I dalje ćete morati koristiti grijanje u najhladnijim danima, ali jednostavnim pritiskom na prekidač možete smanjiti svoje potrebe za grijanjem.

Privatni parking

Iako kompleks za iznajmljivanje vjerojatno ima parkiralište, mogao bi biti pun vikendom, kada će stanari vjerojatno imati goste. Kako biste uvijek imali mjesta, potražite kompleks koji nudi rezervirana parkirna mjesta.

Dvorišni prostor

Ponekad vam je potreban svjež zrak! Potražite kompleks koji nudi dvorište ili, još bolje, bazen, tako da možete provoditi vrijeme vani, a da ne morate napuštati svoj kompleks i voziti se do najbližeg parka ili gradskog bazena.

Održavanje

Puknuta cijev, prepuni WC ili bojler koji curi mogu uzrokovati ozbiljnu štetu nekretnini i vašim stvarima. Blizina ekipe za hitno održavanje može smanjiti štetu i brzo vratiti vaš život u normalu.

U Hrvatskoj se rijetko može naići na nekretnine (zgrade i kompleksi) gdje rade ljudi na održavanju, stoga bi bilo mudro pitati stanodavca je li kontaktu s poduzećima ili osobama koje se bave hitnim intervencijama. Ova informacija mogla bi vam uštedjeti tisuće eura te vas poštedjeti glavobolje.

Nastavite čitati

Interijeri

Bliži se sezona grijanja – koju vrstu odabrati?

Približava nam se sezona grijanja i sad je idealno vrijeme za odabrati najbolju vrstu ogrjeva. Pevexovi stručnjaci donose nam kratki vodič o vrstama grijanja.

Najvažnija stavka kod odabira sustava grijanja je utjecaj na energetske račune. Kod nas se najčešće koristi grijanje na plin, struju, drva i pelete, a svaki sustav ima svoje prednosti i mane. Da biste odabrali idealan sustav za svoj prostor, trebali bi otprilike znati godišnju potrebu za toplinskom energijom.

Vodite računa o izolaciji prostora

Kod odabira načina grijanja prvo treba vidjeti kakva je izolacija prostora, koliko je stakla, kolika je visina stropa te kakva je izolacija objekta koji se grije. Zatim dolazi na red odluka o tome koje prostore grijati, treba li svaka prostorija imati jednaku ili različitu temperaturu. A onda na samom kraju provjeriti i dostupnost energenta.

Provjerite troškove instalacije i zahtjeve održavanja pojedinih sustava te cijene ogrjeva. To će dati jasan dojam o investiciji i njenoj isplativosti. Također provjerite postoji li mogućnosti spajanja odabranog sustava na postojeće instalacije. Peć na pelete mora biti spojena i na električnu energiju, dok peć na drva ne treba.

Pripazite na izbor dimnjaka

Ovlaštena osoba trebala bi dati suglasnost da se određeni dimnjak može koristiti za određenu svrhu. Također, odgovarajuće cijevi trebaju biti spojene na dimnjak. Peć je najčešći sustav grijanja, a pruža stabilan izvor topline tijekom zimskih mjeseci. U Pevexu možete pronaći peći na drva i pelete, što su dva najčešća odabira ogrjeva.

Drvo je jedna od najjeftinijih sirovina, 100% je obnovljivo, što znači da je lako dostupno i ekološki prihvatljivo jer je CO2 neutralan, a grijanje na drva idealno je za one koji trebaju konstantno zagrijanu prostoriju. Drvo daje posebnu toplinu i ugođaj domu, ali zahtjeva vrijeme za čišćenje i održavanje.

Sve popularniji peleti

Pelet je jeftiniji energent zbog čega postaje sve češći odabir. Peći na pelete nešto su skuplje od peći na drva, no tu jednokratnu investiciju opravdava njihov pametan način rada, ekološki prihvatljiv ogrjev te lijep dizajn.

Plinski sustavi imaju visoku učinkovitost ali i visoke račune. Uljni sustavi su jeftiniji za rad, no trebaju duže vrijeme zagrijavanja. Električni sustavi su praktični, ali mogu zahtijevati i dodatne troškove instalacije. Zato prije odabira razmotrite sve navedene parametre.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice