Povežimo se

Dizajn i trendovi

Hrvatski proizvođač namještaja osvaja međunarodne nagrade!

Saznajte koja to Hrvatska kompanija konkurira najboljim proizvođačima vrhunskog dizajnerskog namještaja na svijetu.

Oni su ozbiljan konkurent najboljim proizvođačima vrhunskog dizajnerskog namještaja na svijetu. Upravo zato im je neodržavanje velikih sajmova namještaja teško palo. Unatoč tome, uspjeli su pronaći originalan način za predstavljanje novih kolekcija i za to dobili čak tri međunarodne nagrade.

Izložba dizajnerskog namještaja

stolica namještaj dizajn prostoria

Među kvalitetnim komadima drveta koja se suše u sušari od 3200 kvadrata našao se izložen dizajnerski namještaj. Riječ je o izložbi Revisiting factory koju je održao naš poznati proizvođač namještaja s dizajnerskim potpisom u svojem pogonu u Svetom Križ Začretju.

fotelja kauč dizajn
stakleni stolić

Izložba Revising factory ukazuje na važnost vlastite proizvodnje namještaja, jednu od stvari koje Prostoria neizmjerno cijeni. Ponose se biti brend sa vlastitim dizajnom, odjelom istraživanja i razvoja, te proizvodnjom namještaja sve na jednoj lokaciji. Također kažu kako im djelovanje pod istim krovom omogućava bolju kontrolu kvalitete i održavanja.

Pogledajte kako je neugledni poslovni prostor transformiran u dva prekrasna apartmana

Nagrade i priznanja

dizajn namještaja

Na desetoj obljetnici djelovanja Prostorie, brendu je dodijeljena nagrada za izvrstan brend, German Brand award kojeg dodjeljuje njemački institut za brend. Uz to što je nagrada međunarodna važna, ujedno i zaokružuje obljetnicu koje će slaviti u rujnu ove godine.

Nagrade su dobili i za projekt Revisiting Analogue koji je prethodio projektu Revisiting Factory. Oba su projekta razvili u suradnji s dizajnerima iz studija Numen/ForUse i Simonom Morasi Piperčićem. Riječ je o novom modelu komunikacije brend-iskustva, nastalog kao odgovor na nemogućnost prezentacije novih proizvoda na međunarodnim sajmovima.

prostoria izložba
izložba namještaja

“Međunarodni sajmovi su ključni za prezentaciju namještaja međunarodnom tržištu jer je namještaj ipak fizički objekt i za njegovu kupnju kad kao kupac prilazite odabiru namještaja, vama je jako bitan taj doživljaj, funkcionalnosti, ergonomija, taktilnost. Zato je jako važno da ga kupci dožive iz prve ruke” rekla je Tatjana Bartaković, voditeljica komunikacija u Prostorii.

Od skromnih početaka do internacionalnog uspjeha

prostoria kauč dnevni boravak

Jedna od stvari koju su zapazili je da im se u periodu pandemije povećao udio prodaje u rezidencijalnom segmentu. Sve više privatnih kupaca krenulo je u kupnju radi uljepšavanja svog doma u kojem se počelo u većoj mjeri boraviti. To su uzeli kao još jednu pohvalu o kvaliteti namještaja, jer su u tom segmentu ostvarili značajan uspjeh.

stolica dizajner

U rujnu se na pozornicu vraća milanski Salone del Mobile, gdje će ovaj proizvođač premium namještaja ponovno predstaviti novitete. U otprilike isto vrijeme slave i desetu godišnjicu postojanja.

“Prostoria je doslovno počela od nule sa zasnivanjem svoje proizvodnje u jednom pogonu u Hrvatskom zagorju ali je od početka prepoznat Tomislav Knezović. Osnivač, vlasnik i direktor Prostorie. Jedan veliki vizionar koji prepoznaje kvalitetne vrijednosti koje je ugradio poput ulaganja u ljudske resurse, tehnologiju i dizajn koji je jedan ključni alat za razvoj dodane vrijednosti i kvalitete samih proizvoda” ispričala je Bartaković.

stolica izložba

Moguće da je baš zato u samo deset godina narastao od obrtničke proizvodnje u proizvođača vrhunskog namještaja koji može proizvoditi visoke serije. Pod istim krovom proizvode namještaj od punog drveta, metala, tkanine. Izvoze u više od 60 zemalja u svijetu, a ovaj se namještaj prodaje u više od 900 premium salona u svijetu.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Dizajn i trendovi

Minimalistički stil uređenje interijera

Minimalistički stil uređenja interijera inspiraciju pronalazi u estetici dalekog Istoka, osobito Japana. On njeguje jednostavnost i ima nekoliko osnovnih principa. 

Jedna od važnih karakteristika minimalističkog stila uređenja je nedostatak dekoracija. Točnije rečeno, ako i ima detalja onda su oni u vrlo kontroliranoj količini, to se radi o jednom do dva predmeta. Nemojte se plašiti takvih prostora, mislim da baš nedostatak dekoracija je nešto što vas navodi na razmišljanje. Ta praznina, ta pauza koju minimalizam ima je nešto što daje napetost prostoru. U ostalom, kao i u najpoznatijem dijelu japanske književnosti i poezije, Haiku pjesme govore koje su sklop vrlo kratkih rečenica kojima definirate esenciju života. Japanska poezija, taj Haiku, uvijek ima u svojoj konstrukciji određenu pauzu. Vi sa pauzom u recitiranju takve poezije definirate vrhunac i definirate rješenje, na istom principu funkcionira i estetika minimalističkog stila uređenja, ispričala je Sunčica Mastelić Ivić dipl. ing. arh.

Multi funkcionalnost – važan element minimalizma

Minimalizam potiče pohranjivanje uspomena u srce i time omogućuje oslobađanje prostora od nepotrebnih stvari. 

Ne smijemo zaboraviti važan element minimalističkog stila uređenja interijera funkcionalnost i da podcrtam, multi funkcionalnost. To znači da minimalistički stil voli prostore, oblike, predmete koji imaju višeznačno korištenje. Evo, jedan jednostavni primjer. U minimalističkom stilu interijera ormar postaje zid, zid postaje ormar. To znači da ćete predmete koje koristite, staviti, sakriti, odložiti u ormar. Taj ormar ujedno može biti dobra pregrada između dva prostora, dodala je Mastelić Ivić. 

Nedostatak dekoracija u prostoru omogućuje uživanje u ljepoti površina, materijala i tekstura. 

Ujednačena skala boja bez jakih dekoracija na tkaninama

Minimalizam ne mora određivati jesu li materijali prirodni ili su imitacija, što više, vrlo vjerna i fina imitacija. Dakle, vi možete koristiti prave drvene furnire, isto tako možete koristiti i imitacije furnira drvenih, možete imati pravu kožu, kao tapecirung materijal za sofe i fotelje, a isto tako da koža može biti eko koža, umjetna koža koja će biti fino obrađena i sa svojom teksturom, bojom, dizajnom će davati onaj pravi moment koji trebamo, rekla je Mastelić Ivić. 

Minimalistički stil uređenja interijera ne trpi jake dekoracije na tkaninama, a skala boja mora biti ujednačena, bez obzira radi li se o svijetlim ili tamnim tonovima. 

Kako je minimalistički stil zavodljiv na jedan vrlo spor način očekuje se da su svi elementi međusobno jako usklađeni i da prostor teče. Da nemate velikih skokova, jakih akcenata, čak i kad imate pauzu, ona nije šokantna i to znači da ćete morati uskladiti elemente sa njihovom teksturom, bojom, tonalitetom, volumenom i načinom kako su organizirani u prostoru, dodala je. 

Filozofija dalekog istoka

Mogli bismo reći da je namještaj dalekog istoka nizak, što proističe iz kulture hrane, funkcioniranja unutrašnjeg prostora i vanjskog prostora, kretanja kroz prostor i naravno da minimalistički namještaj u dobrom dijelu zna biti nizak. Minimalizam nije princip života dalekog istoka prihvatio u svoje oblikovanje, međutim, mogli bismo reći da kod jako velikih, voluminoznih komada namještaja poput sofa, se primjećuje ta usmjerenost prema tlu i primjećujem da namještaj koji je jako voluminozan da je obično i nizak, objasnila je Mastelić Ivić. 

Posebna pažnja rasvjeti

Minimalistički stil uređenja voli puno prirodnog svjetla i specifično postavljenu rasvjetu. 

Naravno da sa rasvjetom ćete obratiti pažnju na površine za koje želite da se posebno osvijetle. Sa rasvjetom morate kreirati atmosferu. Ipak minimalistički stil nije hladan, to mora biti zadatak rasvjete koja mora utopliti prostor. Znači da ga nećete osvijetliti na način da on bljesne nego da fokusirano se označe predmeti koji su bitni, rekla je Mastelić Ivić. 

Haiku poezija prožeta je zenom, baš kao i ovaj stil uređenja interijera koji potiče na uživanje u jednostavnosti. 

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Vraćamo knjige u interijer

Bogatstvo police s knjigama novi je naziv za dom pretrpanog mnoštvom pažljivo odabranih knjiga i smještenih kao tihi luksuz u dizajnu interijera.  

Kako odabrati slike i fotografije: Pretvorite dom u vlastitu galeriju

Dok ih jedni gledaju kao dekoraciju koja unosi boje u prostor, drugi ih smatraju definicijom bogatog kulturnog života. 

Naslovi koje volimo i čitamo

“Mislim da je jako dobro da se knjige općenito vraćaju na police domova. Samo se nadam da je to u većini slučajeva sa pravim motivom. Ono što smatram je da stvarno nije dobro bilo što raditi samo da bi se vidjelo, u životu, više kao sociološku komponentu, mislim da je puno bolje zaista živjeti ono što prikazuješ, pa isto tako i korištenje knjiga, rekla je dizajnerica interijera”, rekla je Tena Vodopija za Dom na kvadrat. 

Digitalizacijom smo počeli koristiti elektroničke čitače knjiga, pa su tako i knjige iščezle iz naših domova. Ako se vraćaju, to treba biti iz pravih razloga – jer su to naslovi koje volimo i čitamo.  

“Korištenje knjiga u interijeru zapravo ima svoju povijest, kao što znamo, ako smo gledali filmove ili  serije koje se referiraju na neka prošla vremena. Uvijek su tu u interijeru prisutni ili regali, biblioteke, cijele knjižnice u domovima”, podsjetila je Vodopija.

Knjiga u interijeru

Dok su se jedno vrijeme kupovale na metar, a zatim su u modi bile brendirane knjige po bojama koje odgovaraju dizajnu interijera, one knjige koje smo čitali i koje volimo zaista jesu vrijedan dodatak svakom domu. 

“Knjiga u interijeru znači da u njemu netko živi. Knjiga u interijeru znači da netko nju čita, da taj tko živi u tom interijeru zapravo radi na sebi i to je bookshelf wealth ili bogatstvo police s knjigama. 

U toj polici, regalu ili bilo kakvoj niši gdje stavljaš knjige imati neku dinamiku. Znači da nisu sve knjige samo posložene po jedna pored druge i bez ikakvog reda, rasporeda ili čak i po temama. Dinamika se dobiva time da se neke knjige stave vertikalno, druge horizontalno. Ili da vertikalna linija ima neki stoper na kraju, odnosno držač knjiga koji će ih držati da stoje vertikalno. To može biti primjerice, neka skulptura”, rekla je Vodopija. 

Kombiniranje knjiga kao estetskog momenta u interijeru

Imati bogatu policu s knjigama zapravo znači okružiti se knjigama koje ispunjavaju dušu, a svoje hobije prikazati keramikom ili fotografijom. 

Trend polica bogatih knjigama posebno raduje maksimaliste zbog miješanja boja, tekstura i uzoraka. 

“Kombiniranje knjiga kao estetskog momenta u interijeru obično ima neki kontrast. Primjerice, minimalistički interijer – puno knjiga, ili već naslagani interijer, je li to boho stil ili je to suvremeni stil koji ima nekakav deblji tepih pa više uzoraka, više boja, onda moramo ići minimalistički s knjigama. I tada te knjige moraju biti naslagane kako spada, odnosno jedna do druge po bojama ako je neka kolekcija leksikona starih ili tako nešto”, pojasnila je Vodopija za Dom na kvadrat. 

Planirate adaptirati ili urediti stan? Za uspjeh ove avanture slijedite deset ključnih savjeta

Etiketiranje trendova životnog stila već je godinama prisutno, a trend koji će obilježiti ovu godinu, bogatstvo police s knjigama, apsolutno je poželjan. Osobito ako ćemo tako pridobiti nove ljubitelje pisane riječi.  

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice