Povežimo se

Interijeri

Deset najpoznatijih slika svih vremena

Prepoznatljive u gotovo svakom kutku svijeta, pojedine slike svojom ljepotom i poviješću nadahnjuju milijune koji ih godišnje posjete u muzejima. O kojih je 10 slika riječ, provjerite u nastavku.

10. Noćna straža
Noćna straža je jedna od najpoznatijih djela nizozemskog slikara Rembranta van Rijna. Nastala je na vrhuncu Nizozemskog zlatnog doba, točnije 1642. godine. Djelo je slavno zbog tri ključna elementa: prikaza svjetla i sjene, velikih dimenzija (263×437 cm) i osjećaja pokreta. Sve do 1940-tih godina slika je bila premazana tamnim slojem, zbog čega je odavala krivi dojam kako je riječ o noćnoj sceni. Noćna straža je izložena u muzeju Rijksmuseum u Amsterdamu.

najslavnije slike 2

9. Vodeni ljiljani
Vodeni ljiljani su serija od 250 uljanih slika francuskog impresionista Claude Moneta. Slike prikazuju Monetov vrt u Givernyju te su bile glavni fokus njegovog stvaralaštva posljednih 30 godina života. Izložene su u brojnim muzejima diljem svijeta, poput njujorškog Muzeja suvremene umjetnosti (MOMA) i Metropolitana te d’Orsayju u Parizu.

najslavnije slike 3

 

8. Rođenje Venere
Botticellijeva slika Rođenje Venere nastala je oko 1485-1487 godine, a prikazuje boginju Veneru (Afroditu u grčkoj mitologiji) kako izlazi iz morske pjene što prema mitologiji predstavlja njeno rođenje. Slika se nalazi u galeriji Uffizi u Firenci.

 

najslavnije slike 4

7. Guernica
Guernica je nesumljivo jedno od najpoznatijih djela Pabla Picassa. Slika je inspirirana događajem iz Španjolskog građanskog rata odnosno nacističkim borbardiranjem gradića Guernike u kojemu su poginuli brojni civili. Picasso je sliku dovršio u lipnju 1937. godine, a narednih 19 godina Guernica putuje svijetom. Godine 1958. posuđena je Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku, a tek 1981. godine stiže u Madrid, gdje je i danas izložena.

najslavnije slike 5

6. Djevojka s bisernom naušnicom
Djevojku s bisernom naušnicom ponekad nazivaju “Nizozemskom Mona Lisom”. Naslikao ju je Johannes Vermeer, a datum nastanka slike nije poznat, kao ni podaci da li je bila naručena. Tracy Chevalier napisala je roman koji se bavi mogućim okolnostima pod kojima je djelo nastalo. Prema književnom predlošku, 2003. godine je snimljen i film u kojemu Scarlett Johansson glumi djevojku sa slike, dok Vermeera tumači britanski glumac Colin Firth.

najslavnije slike 6

 

5. Krik
Krik je serija slika norveškog ekspresionista Edvarda Muncha. Slika prikazuje užasnutu figuru koja stoji na mostu, dok se u pozadini ističe krvavo-crveno nebo. Djelo je simboličan prikaz ljudske vrste nadjačane egzistencijalnom tjeskobom. Pejzaž u pozadini jest Oslofjord, gledan s obližnjeg brda u Oslu. Krik prikazan na slici naslikan je 1893., a izložen je u Norveškoj nacionalnoj galeriji. Slika je ukradena 1994. godine, no pronađena je nakon nekoliko mjeseci. Druga verzija Krika ukradena je 2004. iz Munchovog muzeja, ali je također pronađena 2006. godine.

 

najslavnije slike 7

4. Stvaranje Adama
Jedan od devet prizora iz Knjige postanka naslikanih na stropu Sikstinske kapele, poznata je freska Stvaranje Adama. Fresku je između 1508. i 1512. godine naslikao Michelangelo po narudžbi tadašnjeg pape Julija II. Slika prikazuje postanak prvog čovjeka u kojemu Bog udahnjuje život Adamu. Žarište cijelog prizora predstavlja točka u kojoj se Adamova i Božja ruka gotovo dodiruju.

 

Stvaranje Adama Dom2

3. Posljednja večera
Mural Posljednja večera smatra se jednim od najvećih svjetskih remek-djela. Naslikao ga je veliki Leonardo da Vinci krajem 15. stoljeća, a krasi zid blagovaonice samostana Santa Maria delle Grazie u Milanu. Prikazuje trenutak kada je Isus obznanio kako će ga jedan od apostola izdati. Da Vinci je na slici počeo raditi 1495, a završio ju je 3 godine kasnije, iako se smatra kako nije u kontinuitetu radio na muralu. Slika je preživjela bombaški napad saveznika 1943. no vlaga u zidovima rezultirala je propadanjem slike. U drugoj polovici 1990-tih dovršen je kompleksni proces restauracije kojim je muralu vraćen nekadašnji sjaj.

Posljednja večera Dom2

2. Zvjezdana noć
Iako je tijekom života uspio prodati samo jednu sliku te je umro u velikoj neimaštini, Vincent van Gogh danas se smatra jednim od najvećih slikarskih genija. Njegova najslavnija slika je Zvjezdana noć, a prikazuje selo Saint-Rémy pod noćnim nebom na koje je imao pogled iz sanatorija u koji je bio smješten. Slika je nastala 1989 godine; mjesec dana nakon što je van Gogh došao u sanatorij te samo 13 mjeseci prije umjetnikove prerane smrti. Od 1941. Zvjezdana noć dio je stalnog postava Muzeja suvremene umjetnosti u New Yorku.

 

Zvjezdana noć Dom2

1. Mona Lisa
Mona Lisa slovi kao najpoznatije i najposjećenije umjetničko djelo na svijetu, koje je nebrojeno puta opjevano i parodirano. Petsto godina nakon nastanka slike misteriozni smiješak Lise del Giocondo i dalje nastavlja plijeniti pažnju povjesničara i ljubitelja umjetnosti. Leonardo da Vinci na slici je počeo raditi 1503. ili 1504. godine, a dovršio ju je nekoliko mjeseci prije svoje smrti 1519. godine. Slika se nalazi u pariškom muzeju Louvre gdje ju godišnje vidi preko 6 milijuna ljudi.

Mona Lisa Dom2

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Predivnih 45 kvadrata stana

Dizajnerica interijera Margareta Matko Drezga za svoje je klijente uredila stan površine 45 metara kvadratnih, a namještaj je u potpunosti ispunio njihova očekivanja.

Investitori su mladi bračni par s kućnim ljubimcem i nisu imali mnogo zahtjeva. Najbitnije im je bilo da se arhitektica pri uređenju vodi načelima minimalizma. Htjeli su da se u relativno malom prostoru stvori funkcionalan, moderan i minimalistički stan u kojem će prevladavati svijetle boje i koji će imati dovoljno skladišnog prostora. I kada imate mali broj kvadrata na raspolaganju, možete stvoriti kreativan mali stan.

Dominacija svijetlih tonova

Stan se sastoji od ulaznog prostora, kupaonice, otvorenog tlocrta u kojem su smještene kuhinja i dnevna soba, izdvojena spavaća soba i balkon. Prevladavaju svijetli tonovi s detaljima u sivim dekorima. Tu su i orah, dekori i crni detalji koje investitori preferiraju, a budući da je spavaća soba relativno mala, odabran je svijetli krevet s visokim uzglavljem. Iza vrata je smješten četverokrilni ugradbeni ormar u bijeloj boji, rekla je Matko Drezga.

Margareta Matko Drezga, dizajnerica interijera

Spavaću sobu krasi tapeta ugodne teksture, svjetlo sive boje s primjesom srebrnih detalja koji prostoru daju dašak luksuza, a ogledalo u sivoj nijansi vizualno povećava sobu. Ista nijansa ogledala postavljena je kao pozadina u kuhinji.

Čari bijele kuhinje

Prve ideje su bile bijelo ili crno staklo, no to bi prostoru dalo određenu sterilnost pa je zato odluka pala na smjeli pothvat postavljanja ogledala u pozadini. Ono vizualno povećava kuhinju i daje dubinu prostoru.

Bijelu kuhinju od dnevne sobe razdvaja blagovaonski stol u boji drveta, iste nijanse kao i otvoreni kubusi te ukrasne letvice na zidu dnevne sobe. Želja vlasnika je bila da to ne bude klasični blagovaonski stol već da u relativno maloj kuhinji imaju nekakav polu otok. Kako nije bilo moguće ubaciti klasične polu barske ili barske stolice, odluka je pala na to da će se nadovezati blagovaonski stol za koji stanu četiri osobe pa on na neki način izgleda kao polu otok.

Dnevna soba je povezana s kuhinjom pa se kroz cijeli stan nastojalo provući identičan dizajn, i dekore. Budući da vlasnici vole sivu paletu tonova, u tom stilu je odabrana i kutna garnitura minimalističkih linija, odignuta od poda radi lakšeg održavanja i usisavanja.

U ulaznom prostoru smješteni su veliki ormari s puno skladišnog prostora, a staklena polica s osvjetljenjem primarno je osmišljena za vino i makete automobila koji predstavljaju vlasnikove projekte na kojima je radio.

Pomno biran namještaj

Različite vrste rasvjeta, ambijentalna, glavna i dekorativna, stanu daju opuštenu atmosferu, a iskorištavanjem prostora od poda do stropa postignut je dojam urednosti. Što se samog namještaja tiče, pomno je biran svaki komad, a pri odabiru je osim o funkcionalnosti i estetici važno voditi računa i o komadima koji nam služe za odmor. Velika većina namještaja odabrana je u Loftu. Počevši od kutne garniture Varia koja je rađena po mjeri, a kako joj samo ime govori, zaista jest varijabilna pa je smanjena na mjeru koja odgovara ovom prostoru. U Loftu su odabrani i tepih, klub stolići, fotelja, zavjese, tapeta u spavaćoj sobi i ostali detalji.

Uređenje životnog prostora uvijek je izazovan pothvat, a nerijetko čujemo kako nam za kreiranje doma po mjeri uvijek fali još ‘koji kvadrat’.  Ovdje je riječ o stanu manje kvadrature, ali na njegovom primjeru možete vidjeti kako mu je pažljivo osmišljen dizajn interijera dao prostranost i posebnu vrstu udobnosti.

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Što je IN, a što OUT u dizajnu interijera?

Trendovi u dizajnu interijera nisu nešto što često podliježe promjenama. Ipak, danas je paleta stilova uređenja zaista široka pa nas je zanimalo što je in, a što out. Stručnjaci kažu, trendove uglavnom određuje tržište.

Ono što je danas popularno i čemu ljudi sve više naginju je osjećaj topline doma. Samim time i elementi u prostoru formirani su u oblike i u boje na način da pružaju osjećaj te topline. Na tom tragu razvio se popularno zvani nostalgični stil.

Obilježja nostalgičnog stila

Tzv. nostalgični stil zapravo označava povratak u prošlost i podsjeća na nekadašnje domove naših djedova i baka, ali u suvremenoj formi.

Što to konkretno znači u prostoru? Stvara se osjećaj udobnosti kroz poznate elemente koji je pomiješan s modernim dizajnom. Prostori uređeni u ovom stilu ne moraju nužno biti veliki, ali su ugodni i ispunjeni dubljim emotivnim značenjem. Namještaj je manjih dimenzija, ali prvenstveno udoban, a paleta boja je topla i neutralna. Prevladavaju nenametljive bež nijanse.

Što zelenije, to bolje!

Ovo vrijedi za svaki aspekt uređenja doma. Osim što zeleno i održivo postaje imperativ pri samom planiranju i projektiranju, a kasnije i uređenju prostora, zelena boja sve je češći odabir. Ljudi su, naglašava dizajner arhitekture i interijera Mario Goleš, sve više ekološki osviješteni pa tako pokušavaju urediti svoje prostore s prirodnim materijalima. Ne samo dakle da su boje u prirodnim tonovima nego i materijali koji se koriste pa je tako opet vrlo popularan kamen, a posebno dekorativni kamen. Sve veću ekološku osviještenost kod ljudi logično prati i neizostavno bilje.

Zbogom industrijskom dizajnu u privatnim prostorima

Ono što polako izlazi iz trenda je do nedavno vrlo popularan industrijski dizajn. On stoji u suprotnosti s ugođajem topline doma koji je ljudima sve važniji. No, u poslovnim prostorima on je i dalje čest odabir. Danas postoje primjerice mnogi kafići kojima baš taj industrijski dizajn odgovara. Iako ljudi sve manje privatne prostore uređuju u ovom stilu, to ne znači da on nije savršen odabir za prostore ugostiteljskog tipa.

Nadalje, kako ljudi danas sve više teže tome da je prostor u kojem borave što slobodniji, otvoreniji i svjetliji, iz mode polako izlaze i rasvjetna tijela velikih dimenzija.

Crno je IN

Za mnoge umjetnike i dizajnere crna je kraljica među bojama. Ako govorimo o psihologiji boja, ona se oduvijek veže uz neku vrstu misterija, ali i elegancije, glamura i luksuza.  Prostori u tamnim i crnim tonovima odaju dojam mističnosti, a stručnjaci kažu zašto ne? Interijeri u kojima prevladava crna obogaćena zlatnim detaljima ili mjedom, mogu izgledati itekako zanimljivo i luksuzno.

Više je prostorija u interijeru koje bi u crnim tonovima izgledale suvremeno, štoviše moćno i elegantno. Idealne prostorije u kojima možete iskoristiti prednosti crne boje su kuhinja i kupaonica. Crni tonovi su vrlo pogodni za primjerice kuhinjske elemente.

Ako si za uređenje vlastitog interijera ne možete ili ne želite priuštiti pomoć stručnjaka i upuštate se u takav projekt sami, najprije napravite financijski plan. Što se samih trendova tiče, uvijek postoje smjernice s kojima ne možete pogriješiti.

Tajna lijepog interijera krije se između ostalog u osobnoj noti koju mu dodajemo pri uređenju. A kada slijedite vlastiti ukus, barem za svoj pojam, nikada ne možete izaći iz trenda.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice