Povežimo se

Interijeri

Deset najpoznatijih slika svih vremena

Prepoznatljive u gotovo svakom kutku svijeta, pojedine slike svojom ljepotom i poviješću nadahnjuju milijune koji ih godišnje posjete u muzejima. O kojih je 10 slika riječ, provjerite u nastavku.

10. Noćna straža
Noćna straža je jedna od najpoznatijih djela nizozemskog slikara Rembranta van Rijna. Nastala je na vrhuncu Nizozemskog zlatnog doba, točnije 1642. godine. Djelo je slavno zbog tri ključna elementa: prikaza svjetla i sjene, velikih dimenzija (263×437 cm) i osjećaja pokreta. Sve do 1940-tih godina slika je bila premazana tamnim slojem, zbog čega je odavala krivi dojam kako je riječ o noćnoj sceni. Noćna straža je izložena u muzeju Rijksmuseum u Amsterdamu.

najslavnije slike 2

9. Vodeni ljiljani
Vodeni ljiljani su serija od 250 uljanih slika francuskog impresionista Claude Moneta. Slike prikazuju Monetov vrt u Givernyju te su bile glavni fokus njegovog stvaralaštva posljednih 30 godina života. Izložene su u brojnim muzejima diljem svijeta, poput njujorškog Muzeja suvremene umjetnosti (MOMA) i Metropolitana te d’Orsayju u Parizu.

najslavnije slike 3

 

8. Rođenje Venere
Botticellijeva slika Rođenje Venere nastala je oko 1485-1487 godine, a prikazuje boginju Veneru (Afroditu u grčkoj mitologiji) kako izlazi iz morske pjene što prema mitologiji predstavlja njeno rođenje. Slika se nalazi u galeriji Uffizi u Firenci.

najslavnije slike 4

7. Guernica
Guernica je nesumljivo jedno od najpoznatijih djela Pabla Picassa. Slika je inspirirana događajem iz Španjolskog građanskog rata odnosno nacističkim borbardiranjem gradića Guernike u kojemu su poginuli brojni civili. Picasso je sliku dovršio u lipnju 1937. godine, a narednih 19 godina Guernica putuje svijetom. Godine 1958. posuđena je Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku, a tek 1981. godine stiže u Madrid, gdje je i danas izložena.

najslavnije slike 5

 

6. Djevojka s bisernom naušnicom
Djevojku s bisernom naušnicom ponekad nazivaju “Nizozemskom Mona Lisom”. Naslikao ju je Johannes Vermeer, a datum nastanka slike nije poznat, kao ni podaci da li je bila naručena. Tracy Chevalier napisala je roman koji se bavi mogućim okolnostima pod kojima je djelo nastalo. Prema književnom predlošku, 2003. godine je snimljen i film u kojemu Scarlett Johansson glumi djevojku sa slike, dok Vermeera tumači britanski glumac Colin Firth.

najslavnije slike 6

5. Krik
Krik je serija slika norveškog ekspresionista Edvarda Muncha. Slika prikazuje užasnutu figuru koja stoji na mostu, dok se u pozadini ističe krvavo-crveno nebo. Djelo je simboličan prikaz ljudske vrste nadjačane egzistencijalnom tjeskobom. Pejzaž u pozadini jest Oslofjord, gledan s obližnjeg brda u Oslu. Krik prikazan na slici naslikan je 1893., a izložen je u Norveškoj nacionalnoj galeriji. Slika je ukradena 1994. godine, no pronađena je nakon nekoliko mjeseci. Druga verzija Krika ukradena je 2004. iz Munchovog muzeja, ali je također pronađena 2006. godine.

najslavnije slike 7

 

4. Stvaranje Adama
Jedan od devet prizora iz Knjige postanka naslikanih na stropu Sikstinske kapele, poznata je freska Stvaranje Adama. Fresku je između 1508. i 1512. godine naslikao Michelangelo po narudžbi tadašnjeg pape Julija II. Slika prikazuje postanak prvog čovjeka u kojemu Bog udahnjuje život Adamu. Žarište cijelog prizora predstavlja točka u kojoj se Adamova i Božja ruka gotovo dodiruju.

Stvaranje Adama Dom2

3. Posljednja večera
Mural Posljednja večera smatra se jednim od najvećih svjetskih remek-djela. Naslikao ga je veliki Leonardo da Vinci krajem 15. stoljeća, a krasi zid blagovaonice samostana Santa Maria delle Grazie u Milanu. Prikazuje trenutak kada je Isus obznanio kako će ga jedan od apostola izdati. Da Vinci je na slici počeo raditi 1495, a završio ju je 3 godine kasnije, iako se smatra kako nije u kontinuitetu radio na muralu. Slika je preživjela bombaški napad saveznika 1943. no vlaga u zidovima rezultirala je propadanjem slike. U drugoj polovici 1990-tih dovršen je kompleksni proces restauracije kojim je muralu vraćen nekadašnji sjaj.

Posljednja večera Dom2

 

2. Zvjezdana noć
Iako je tijekom života uspio prodati samo jednu sliku te je umro u velikoj neimaštini, Vincent van Gogh danas se smatra jednim od najvećih slikarskih genija. Njegova najslavnija slika je Zvjezdana noć, a prikazuje selo Saint-Rémy pod noćnim nebom na koje je imao pogled iz sanatorija u koji je bio smješten. Slika je nastala 1989 godine; mjesec dana nakon što je van Gogh došao u sanatorij te samo 13 mjeseci prije umjetnikove prerane smrti. Od 1941. Zvjezdana noć dio je stalnog postava Muzeja suvremene umjetnosti u New Yorku.

Zvjezdana noć Dom2

1. Mona Lisa
Mona Lisa slovi kao najpoznatije i najposjećenije umjetničko djelo na svijetu, koje je nebrojeno puta opjevano i parodirano. Petsto godina nakon nastanka slike misteriozni smiješak Lise del Giocondo i dalje nastavlja plijeniti pažnju povjesničara i ljubitelja umjetnosti. Leonardo da Vinci na slici je počeo raditi 1503. ili 1504. godine, a dovršio ju je nekoliko mjeseci prije svoje smrti 1519. godine. Slika se nalazi u pariškom muzeju Louvre gdje ju godišnje vidi preko 6 milijuna ljudi.

Mona Lisa Dom2

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Kako postaviti stol za romantičnu večeru?

Prigušena svjetla uz svjetlost svijeća, instrumentalna pozadinska glazba i cvijeće, sve su to osnove romantične atmosfere. Pripremate li romantičnu večeru za dvoje, pogledajte prijedlog dizajnerice Danice Maričić kako postaviti stol.

Malo drugačiji stol

Ruže, svijeće i crvena boja klasičan su izbor za Valentinovo. No, mi smo odlučili postaviti moderan stol za romantičnu večeru i boju blisku crvenoj – bakrenu. Prvo smo izabrali posuđe modernog dizajna u bakrenim tonovima i to je diktiralo sve ostale detalje.

U današnje vrijeme u dizajnu imamo puno više slobode, puno više miješanja materijala i kombinacija materijala. Večera može biti u rustikalnom tonu, ali i glamurozna.

U skladu s posuđem, odabrali smo moderan dizajn pribora za jelo u kontrastnoj nijansi. Eklekticizam je sveprisutan u dizajnu, pa tako i postavljanju stola, no neka pravila bi ipak trebalo poštivati.

Stvari su se promijenile

Prije možda deset ili dvadeset godina nisu se toliko miješali različiti metali, međutim, u današnje vrijeme kao što miješamo bez problema klasične i moderne elemente u dizajnu, isto tako možemo i metale.

Jedino pravilo koje Danica ističe kao bitno jest to da je bolje da budu ili kontrast ili sasvim isti. Dakle, ako birate dvije nijanse bakra, možda je bolje da ipak odaberete bakar i nešto što je kontrastno, čime će i sam bakar doći više do izražaja, ali i ovaj kontrastni dio. U ovom slučaju, tu imamo pribor za jelo koji je više u nekim metalnim, srebrnim tonovima, a imamo i crno na tanjurićima za kavu te na čašama za vino i šampanjac.

Korištenjem crnih detalja, bakrena je boja više došla do izražaja.

“Klasična boja za romantiku je crvena, zelena, ne toliko crna, međutim, crna je boja svečanosti i u detaljima kada je stavimo, pogotovo za jedan ovakav stol, ona svemu tome daje još jednu svečaniju notu”, objašnjava Danica.

Na podložak smo stavili prvo dekorativni tanjur, zatim plitki pa duboki.

Sa svijećama ne možete pogriješiti

Za svečanije prilike tu su uvijek čaša ili za bijelo vino ili za crno vino, ovisno o odabiru, čaša za šampanjac. Imamo nekoliko varijanti čaša za šampanjac, a mi smo odabrali nešto klasičniju varijantu koja odgovora uz ovu modernu. Tu je i moderno posuđe koje je odabrano, a svijeće, tj. svijetlo svijeća i romantika uvijek idu jedno uz drugo.

Nekih pravila moramo se pridržavati

Za svečane prilike koriste se platneni ubrusi, a za postavljanje pribora za jelo vodili smo se pravilima bontona. 

Vilica je s lijeve strane, a ako služimo bilo što drugo osim špageta, s desne strane imamo nož i žlicu. Nož je okrenut svojim oštrim vrhom prema tanjuru. Čaše za vino i šampanjac, ali i vodu, nalaze se s desne strane, dakle glavna čaša za vino obično se nalazi odmah iznad noža.

Na našem stolu cvijeće zastupa ljubav i svu njenu ljepotu.

Što se tiče samih motiva vezanih uz romantične večere, ručkove, naravno da su srca na prvom mjestu. Ovog puta smo se opet odlučili na nešto malo drugačije, stoga cvijeće predstavlja tu ljepotu ljubavi, veselje ljubavi, i nalazi se na podlošcima za tanjure, isto tako i svijećnjaci za lučice su također lotus koji i po simbolici povezujemo uz ljepotu, ljubav te svjetlost.

Što su komplementarne boje?

Osim uobičajene crvene, mogu se koristiti pastelne boje, pri tom pazeći na njihovu komplementarnost.

Kada govorimo o kombinaciji boja, tu se nastoji postići jedna simbolika komplementarnih boja, dakle u teoriji boja imamo komplementarne boje koje se nalaze na suprotnoj strani spektra boja i koje djeluju zapravo kao jedan par, same su za sebe dovoljno jake, ali zajedno su još puno jače i uspješnije.

To bi bile primjerice crvena i zelena, koje su obje boje ljubavi, dakle, ne samo boje koje su kao što znamo vezane uz blagdane već isto tako i uz romantična okupljanja i dekoriranja. U drugoj varijanti imamo primjerice plavu i narančastu i u trećoj žutu i ljubičastu, dakle to su sve komplementarne boje, sve one su vrlo jake i vrlo izražajne i same za sebe, ali ako želite da crvena bude najvatrenija, staviti ćete je uz zelenu boju.

Kod postavljanja stola s romantičnom atmosferom ne treba pretjerivati s dekoracijama. Svijeće će obasjati romantiku, a ljubav ionako pobjeđuje sve.

Nastavite čitati

Interijeri

Tapete s potpisom domaće dizajnerice

“Moje zidne tapete i ja vodimo vječnu borbu. Jedno od nas dvoje morat će otići!” rekao je svojedobno Oscar Wilde, a svi oni koji su se ikada našli u prostoriji u kojoj su im uzorci na zidovima zadavali glavobolje, sasvim sigurno suosjećaju s velikim piscem. O velikom povratku tapeta, njihovim vrstama i tome kako ih odabrati razgovarali smo s mladom dizajnericom Martinom Banožić.

Vraćaju se u modu

Nakon nevjerojatne popularnosti koju su imale u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, tapete su se vratile kao veliki dizajnerski trend. Iako mnogi zaziru od njih jer ih povezuju s mučnim skidanjem i odljepljivanjem, današnje tapete su mnogo praktičnije zbog čega su posljednjih nekoliko godina postale neizostavnim dijelom mnogih interijera.

Najbolje to zna mlada dizajnerica Martina Banožić koja je nakon angažmana u raznim tvrtkama specijaliziranim za dizajn tekstila, otvorila svoj obrt za izradu tapeta.

“Zadnjih deset, petnaest godina postale su popularne iz razloga što su se na tržištu pojavili dizajneri i manji brendovi koji su odlučili prezentirati neki svoj stil, bilo to ilustracije, slike, fotografije te ih producirati kao proizvod, kao tapete koje se mogu prilagoditi klijentu za razliku od tapeta iz sedamdesetih koje su bile tvorničke”, govori Martina.

Tapete kao dekorativni element

Tapete se danas uglavnom ne postavljaju na sve zidove prostorija, kao što se to činilo nekoć. Postale su dekorativni element kojim se naglašava dio prostorije, oplemenjuje dječja soba ili stvara čarobna atmosfera u nekom kutu doma.

Najbitnije je da znamo što nam se sviđa, što bismo htjeli s njom postići i odgovara li nam, da li je to nešto što bismo htjeli imati u stanu dugi niz godina jer tapeta nije samo dekoracija, nego je i funkcionalna i dugi niz godina može biti u prostoru.

Prvo dobro promislite…

Vijek trajanja joj je od 10 do 15 godina, stoga treba dobro razmisliti o pozicioniranju, motivima i boji da se ne bi brzo predomislili i išli mijenjati jer je to proces koji zahtijeva dosta vremena. 

Na tržištu postoje tapete različitih vrsta. Od papirnatih, platnenih, plastificiranih, preko interaktivnih, samoljepljivih, perivih pa sve do fototapeta. Martina svoje, ovisno o interijeru u kojem će se postavljati, dijeli u dvije skupine. 

Postoje tapete za privatne i komercijalne prostore, i za suhe i vlažne. Primjerice, lanena tapeta je za privatne prostore i namijenjena je za suhe prostore gdje nema puno doticaja s vlagom. S druge strane, svilene tapete, odnosno tapete svilene teksture koje u sebi imaju antibakterijski i antifungalni premaz mogu se postaviti u prostorije s mnogo vlage.

Treba se pridržavati određenih smjernica

Tapete se mogu postaviti u bilo koji prostor, no, veličina mjesta diktira njihov uzorak. Manji prostor bolje podnosi tapete minimalističkog uzorka. Pogrešno odabrani uzorak, boja i materijal u prostor, a samim time i one koji u njemu borave, mogu unijeti nervozu i nelagodu. S druge strane, dobro odabrana tapeta ima zadatak otvoriti prostor i u njega unijeti sklad. Martina nam je otkrila i koje boje preferiraju njezini klijenti.

“Kod nas su dosta popularne neutralne i bež nijanse, pogotovo ako se radi o privatnim prostorima, stanovima. Ljudi većinom biraju bež svijetle nijanse jer će u tim prostorima boraviti svakodnevno, a ako se radi o apartmanima i hotelima, tu se klijenti odvaže jer su ipak to prostorije gdje ljudi dođu i odu, recimo sobe za odmor, vile…”, objašnjava Martina.

Jednom kad odaberete boju, motiv i donesete konačnu odluku o tome da svoj prostor želite oplemeniti nekom tapetom, još uvijek morate biti na oprezu.

Kontaktirajte stručnjaka

Najgora greška koja se može dogoditi pri izboru tapete nije toliko u dezenu nego u neprofesionalnoj montaži ako se odluče sami postavljati tapete. Najbolje je kontaktirati stručnu osobu, ne postavljati sami ako niste sigurni hoće li to tehnički biti dobro izvedeno.

Na kraju treba istaknuti kako odabir motiva i boja prije svega mora odgovarati osobnosti ljudi koji žive u tom prostoru, a onda, naravno, i uklopiti ga u odabrani interijer.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice