Povežimo se

ABCeda dobre kupaonice

Četiri stila u uređenju kupaonica koja su u trendu

Koji su stilovi uređenja trenutno najpopularniji u kupaonicama, otkrila nam je dizajnerica Nikolina Jelić

Kad uređujete dom, važno je odabrati pravi stil koji će odražavati vašu osobnost, a istovremeno i dobro izgledati. Koji su stilovi uređenja trenutno najpopularniji u kupaonicama, otkrila nam je dizajnerica Nikolina Jelić.

Neki vole jednostavno, neki klasično, neki moderno, a neki u potpunosti otkačeno. Stil uređenja doma svakako odražava našu osobnost, ali treba pripaziti da kod različitih dijelova interijera budemo dosljedni. Kad uređujete kupaonicu, ova su četiri stila u trendu. Počinjemo s najjednostavnijim.

Stil u kojem je sve minimalno

‘Minimalistički stil je stil gdje je sve minimalno. Znači, minimalno dekora, minimalno boja, minimalno kontrasta, što više da je sve u jednoj nijansi pa da se gradira sa strukturom, recimo dvije različite pločice, ali opet ne prejake strukture, nego sitne, čisto da nisu ravne, ormarići ravni, minimalistički, bez previše ručkica ili nekakvih detalja, umivaonici, sanitarije isto tako’, kaže dizajnerica Nikolina Jelić iz Dizajn studija Kobus.

Kupaonica-dom-na-kvadrat

Minimalizam karakteriziraju čisti oblik i samo plohe. Preporučuje se za uređenje malih prostora koji tako djeluju veće, čišće i prozračnije. Minimalizam ne voli šarolikost boja. Odaberite jednu koju onda slijedite u različitim nijansama. Ne slaže se ni sa sjajem. Mat materijali puno su mu draži.

Vrijeme je za luksuz

‘A sad nešto potpuno drugačije! Zlato, bakar i mramor zaludili su dio ljubitelja dizajna koji kažu – vrijeme je za luksuz! On podrazumijeva puno mramora, puno zlata, puno sjaja, puno ogledala, puno materijala koji se sjaje, kristalnih lustera, zlatnih pipa, ili sada već modernije malo rosegold, koja vuče na crveniju nijansu, velikoformatne pločice koje jako dobro imitiraju mramore i kamene, samostojeće kade, veliki umivaonici, ormarići koji su sjajni, isto s kamenim topovima’, dodaje Nikolina.

kupaonica-luksuz-dom-na-kvadrat

I u luksuzu se može pretjerati. Treba paziti da ne odete u kič. Tajni recept je umjerenost pa , primjerice, ako su slavine zlatne, bilo bi dobro taj materijal, odnosno boju ne ponavljati na drugim elementima. Kontrasti su u ovom stilu dozvoljeni: crni mramor sa svijetlim, kombinacije malih pločica i mozaika na podu i zidu.

ABC interijer u svojoj ponudi ima ponešto za svakoga, pa tako i za ljubitelje vintage stila. Proizvođač Sbordoni posebno se ističe svojom originalnošću.

Vintage stil vraća se u modu

‘Vintage stil stil je razigran, s puno boja koje su jake i dominantne. Isto tako je različitih oblika, te teksturama koje prate biljni i životinjski svijet. On je jako veseo i ponovno dolazi u modu i na naša vrata’, dodaje Nikolina.

kupaonica-dom-na-kvadrat

Uređenje kupaonice u ovom stilu dosta je zahtjevno i za njegov odabir treba biti doista hrabar. Međutim, opet treba biti oprezan i paziti da se boje i elementi slažu, a ne nadmeću. Ovaj stil ne voli male kupaonice.

‘Neka kupaonice svakako budu veću, zato što su to jako dominantne plohe i jako razigrani oblici tako da one trebaju prostora da djeluju smirujuće. U manjim bi to bilo jako nervozno’, savjetuje dizajnerica.

Ono što je jako važno je da se stil uređenja kupaonice nastavlja i u ostatku stana, a ne treba zanemariti ni lokaciju zgrade. Vintage stil birajte ako živite u modernijoj varijanti zgrade iz dvadesetih, šezdesetih ili sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Modernim stilom dominiraju novi materijali

Četvrti trend ostavljamo za super modernu arhitekturu. Evo što je karakteristično za moderni stil.

kupaonica-moderna-dom-na-kvadrat

‘Najviše dominiraju neki novi materijali, odnosno mogućnost da u kupaonicama imamo dobre imitacije drva, kamena, tih prirodnih materijala, velikoformatne pločice na zidu, na podu sa što manje fuga, da su nam zidovi što čišći i jednostavniji. Ormarići ravnih linija, s ladicama, ormarićima koji su bez nogica i u lijepim kompozicijama koje se mogu slagati ovisno o potrebi, o veličini kupaonica’, govori dizajnerica.

Moderni stil voli boje. Osim sanitarija, u različitom koloritu može se birati doslovno svaki detalj u kupaonici. Završna obrada često je mat tako da kupaonice, neovisno o boji, izgledaju decentno i jednostavno.

Vjerujemo da ste između ova četiri trenda pronašli svoj omiljeni i sada ste spremni iz kupaonice stil prenijeti i u ostatak interijera. Vrijeme je da ostvarite taj svoj san jer kako kažu u ABC interijeru – Snovi počinju nakon buđenja.

ABCeda dobre kupaonice

Najvažniji koraci u uređenju kupaonice

Ni malo jednostavan projekt

Bilo da je riječ o uređenju nove kupaonice ili preuređenju stare, da bi posao bio kvalitetno obavljen, treba imati dobar plan, ideju, a na kraju i majstore. Koji su koraci u tom izazovnom projektu podijelila je s nama dizajnerica Nikolina Jelić.

nikolina-jelić-dom-na-kvadrat

Kažu da se kvalitetnim planiranjem obavi pola posla. Tako je i kod renovacije kupaonice jer će vam upravo planiranje omogućiti maksimalno iskorištavanje prostora.

Razmislimo o namjeni

‘Najbolje da najprije sami sa sobom razlučimo što nam je bitno u kupaonici, što nam trenutno smeta u toj kupaonici, što bi htjeli poboljšati, da razmislimo tko ju sve koristi, u kojoj namjeni, zadržavamo li njenu trenutnu kompoziciju ili želimo promijeniti nešto, i onda kad to odlučimo, onda možemo krenuti dalje’, kaže Nikolina Jelić, dipl. dizajner iz Dizajn studio Kubusa.

Želite li tuš ili kadu, hoće li ona biti samostojeća ili ugradbena, jedan umivaonik, ili dva? Koliko vam ormarića za odlaganje treba i trebate li, primjerice, bide?

kupaonica-dom-na-kvadrat

Je li namjena izvediva?

‘Kad smo to definirali, onda možemo dalje ići pitati stručnjake je li to izvedivo, ako želimo promijeniti wc na neku drugu poziciju, ili poziciju tuš kade s umivaonikom, onda se trebamo svakako posavjetovati sa stručnjakom, nakon što nam oni to odobre da može, onda možemo krenuti u onaj ljepši dio’, dodaje Nikola.

Od velike je koristi kad možete zamisliti kako će ta kupaonica na kraju izgledati. Onda je slaganje elemenata u nju jednostavno. Danas u tome pomaže 3D vizualizacija koju u svojoj ponudi imaju u ABC interijeru. Jer kad je riječ o kupaonici, kod njih se sve može pronaći na jednom mjestu. Između ostalog, imaju i široku ponudu kvalitetne keramike.

Birajte materijale lagane za održavanje

‘Pri odabiru keramike danas nam je jako lagano zato što imamo veliki izbor keramike koja jako dobro imitira prirodne materijale kao što su kameni, drvo, terazzo, čak i neke tkanine, tako da tu je jako teško za se odlučiti. Što se tiče nje, najbolje je paziti kod održavanja, da u tuš ne ide nešto što je hrapavo, što ima teksturu, nego da nam je laganije, a za neki dekorativni zid onda možemo uzeti i nešto strukturirano’, dodaje Nikolina.

kupaonica-dom-na-kvadrat

Kad ste sve lijepo osmislili i nabavili, vrijeme je za majstora. ‘Kojeg je danas jako teško pronaći i dobiti na tržištu, pogotovo kvalitetnije keramičare, tako da, moj savjet je, kad sve odlučimo, što bi htjeli, da najprije sve kupimo, dobavimo, tako da, kad ga ulovimo, da se to što prije postavi’, tvrdi.

Ponuda – ključ u ruke

Zato u ABC interijeru imaju posebnu ponudu ključ u ruke, gdje osim kupaonskog namještaja i sanitarija, nude i majstore. Keramičar, električar, vodoinstalater, soboslikar, montažer, štogod vam od građevinskih radova zatreba.

‘Definitivno, to bi nam olakšalo cijeli posao i cijeli proces i sigurno bi se prije odlučili za takvu suradnju, gdje možemo dobiti sve po principu ključ u ruke. To je manje stresa i za nas dizajnere, a i za klijente’, kaže dizajnerica. I nakon što je kupaonica zasjala u punom sjaju, ostaje samo odgovoriti na pitanje kako u njoj održavati higijenu.

Matirane obrade

‘Predlažem da se odabiru materijali koji su antibakterijski, koje je jednostavno za čistiti znači da ne ostaju na njima packe, bolje je birati matirane obrade, keramiku također matiranu, keramiku s laganom strukturom poželjno je birati na površine koje su u tušu, oko wc-a i oko umivaonika.

Jer kupaonica više nije samo mjesto u kojem počinjemo i završavamo dan, već mjesto gdje se opuštamo i za koje se preporučuje da bude uređeno prema specifičnim potrebama svakog korisnika.

Nastavite čitati

ABCeda dobre kupaonice

Tuš kada nije rezervirana samo za male prostore

Riječ je o životnom odabiru, a ne o ograničenju kvadraturom

Mnogi tuš kadu povezuju s malim kupaonicama, no to ne mora biti tako. Smještanje tuš kade u taj dio doma stvar je životnog odabira. A kad već birate, zašto ne biste svaki dio prilagodili svojim potrebama.

Nije uvijek stvar u manjku kvadrata. Neki jednostavno vole dan započeti tuširanjem. A za to vam u kupaonici treba tuš kada. Generalni je trend u uređenju kupaonica ubacivanje takozvanih „walk in“ prostora za tuširanje u njih.

tuš-kada-dom-na-kvadrat

Rješenje su plitke tuš kade

‘Prvotno je to podrazumijevalo isključivo keramičke pločice, no kasnije se pokazalo kako puno bolje rješenje od keramičkih pločica su kvalitetne plitke tuš kade koje se mogu ugraditi u razinu poda i nude brojne prednosti pred keramičkim pločicama’, objašnjava Oliver Ferkula, voditelj marketinga Aquaestila.

Aquaestilove plitke tuš kade imaju tvornički izveden nagib od 2% koji osigurava neometano istjecanje vode u sifon. Zbog toga tuš kadu je potrebno samo ravno, prema uputi, ugraditi u pod. Ovaj proizvođač čije proizvode možete naći u ABC interijeru proizvodi kade od lijevanog mramora i 100% lijevanog sanitarnog akrila. Ovo su njegove prednosti.

‘Najveća je njegova fizička lakoća, relativna jednostavnost proizvodnje i nije toliko skup, dok tuš kada od lijevanog mramora, one su čvršće, istovremeno omogućuju izradu u puno čišćim linijama i kutovima koji mogu biti oštri, za razliku od tuš kada od lijevanog sanitarnog akrila. No, oba materijala su itekako pogodna za ugradnju u moderne kupaonice’, dodaje.

tuš-kada-dom-na-kvadrat

Mogućnost rezanja po mjeri

Kad preuređujete kupaonicu, često izbacivanjem kade iz nje, ostaju nepravilni prostori. Zato je dobro da se nova tuš kada može prilagoditi svim uvjetima.  A takva je tuš kada od lijevanog mramora Stone.

‘Njezina specifičnost je mogućnost rezanja po mjeri, jer, trend kupaonskog uređenja nameće izbacivanje kupaonskih kada čime se u kupaonici otvaraju specifične prostorne konfiguracije koje je nemoguće popuniti standardnim tuš kadama’, nadovezuje se Ferkula.

tuš-kada-dom-na-kvadrat

Kad uređujete kupaonicu, u današnje vrijeme sve može biti napravljeno po mjeri. ‘Tuš kabina Artego spada u sam vrh naše ponude. Radi se o tuš kabini izrađenoj od 8 mm kaljenog stakla koje može biti prozirno ili sivo, što je naročito efektno u kombinaciji s modernim pločicama, a opcionalno se može ugraditi takozvani „soft close“ sistem, odnosno sistem mekog zatvaranja u oba smjera čime se dodaje sigurnost pri korištenju i lakoća.

Snovi počinju nakon buđenja

Paravani su tvornički tretirani nano premazom protiv kamenca pa se lako čiste. A nakon praktičnih savjeta vrijeme je i za one estetske jer u ABC interijeru snovi počinju nakon buđenja.

tuš-kada-dom-na-kvadrat

‘Razvili smo jednu posebnu kabinu koja se zove „Zenith Mirror“ opremljenu posebnim staklom koja joj daje efekt ogledala s one strane koja je izložena jačem izvoru svjetlosti. To nije obično ogledalo, nego upravo jedno specijalno rješenje stvoreno za manje prostore ,ili jednostavno ,prostore kojima želimo dati taj dojam dubine’, pojašnjava.

Kad svaki detalj tuš kabine prilagodite svojim potrebama,  onda kupaonica postaje mjesto u kojem zaista možete uživati.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Za bezbrižne i sigurne trenutke s vašim najmilijima

Inspiracija i ideje za uređenje originalnog dječjeg kutka nalazi se u svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu!

nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Kako do prve vlastite nekretnine subvencioniranim kreditom?

Kupnju svog prvog doma mnogima su olakšali subvencionirani krediti APN-a, namijenjeni mladima. Osim pronalaska odgovarajuće nekretnine, treba odabrati i dobru...

robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Vodič za odabir prave kosilice

U lijepom se vrtu najljepše živi i opušta – pronađite uređaj kojim ćete svoj vrt pretvoriti u oazu mira koju...

Stambene-zgrade-u-Zagrebu Stambene-zgrade-u-Zagrebu
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Isplati li se kupovati nekretnine uz državne subvencije?

Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite.

stablo stablo
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Otpad koji stvaramo guši naš planet. Što učiniti?

Otpad koji stvaramo guši naš planet, a u stanje ekološkog duga svake godine ulazimo sve ranije. Kada bismo samo koristili...

DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA. DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA.
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Daikin ima rješenje za kućno mjerenje kvalitete zraka, pročišćavanje i ovlaživanje

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorima. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 6 mjeseci

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Zašto je bitna kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama?

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorijma. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

marijana-perinic-dom-na-kvadrat marijana-perinic-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Muke po majstorima s komičarkom Marijanom Perinić

Stres, majstori i nepredviđeni troškovi. Sigurno i vas ove riječi asociraju na renovaciju stana. Kao i u brojnim drugim životnim...