Povežimo se

Gradnja

Zaštita od zamrzavanja uz kablove za grijanje

Kako se u nadolazećim mjesecima cijevi i odvodi ne bi zamrznuli te tako izazvali ozbiljna oštećenja, potrebno ih je adekvatno zaštititi. Jedan od načina kako to učiniti je kablovima za grijanje.

Objavljeno

u

 

Tash kablovi za grijanje

Otporni kablovi iz tash serije uglavnom se koriste za zaštitu od zamrzavanja vanjskih površina. Koristimo ih također za zaštitu cijevi i kao podno grijanje u industrijskim pogonima. Ovi kablovi se moraju zaštititi od mehaničkih oštećenja.

Jednostruki-provodni tash kabel

 • Omotač
 • Bakrena pletenica
 • Izolacija
 • Vodič

Kabel se može ugraditi u pijesak, beton, asfalt, vodu ili u razne cjevovode.

Najčešće primjene Tash kablova su:

 • razne vrste prolaza i malih prostora
 • stepenice i uzlazi za invalide
 • uzlazi za vozila, dokovi za ukrcaj, aerodromska parkirališta
 • prolazi i pješački prijelazi
 • krovišta izložena sniježnim nanosima.

   

Dvostruki-provodni tash kabel

 • Omotač
 • Bakrena pletenica
 • Traka
 • Izolacija
 • Vodiči

   

Maksimalna opterećenja, tash:

 • beton i asfalt 30 w/m
 • pijesak 25 w/m
 • voda 50 w/m
 • na površini metalnih cijevi 20 w/m

   

Optiheat – grijaći kablovi

Samoregulirajući kablovi za grijanje najčešće se koriste za zaštitu od zamrzavanja odvodnih i dovodnih cijevi pitke vode, odvoda krovne vode i oborinskog sustava. Također ih možemo koristiti za zaštitu od zamrzavanja stubišta i kao podno grijanje malih prostora. Izlazna snaga samoregulirajućih kablova se stalno prilagođava promjeni klimatskih uvjeta.

Budući kabel nastoji održavati konstantnu temperaturu vodiča, snaga će se prilagođavati promjenama tako što će se u slučaju povećane potrebe povećati i izlazna snaga. Kabel ne troši snagu ravnomjerno po čitavoj svojoj duljini, nego se svaki dio regulira prema okolini u kojoj se nalazi.

 • Ovojnica
 • Pletenica za zaštitu
 • Izolacija
 • Čvrsta opna
 • Auto-regulacijski materijal
 • Vodiči

Samoregulirajući kablovi se mogu rezati prema potrebi, pridržavajući se pritom dozvoljene maksimalne duljine. Kod određivanja osigurača za auto-regulacijske kablove moramo uzeti u obzir variranje snage. Kad je grijaći kabel priključen na struju u hladnim uvjetima, pokaže nam se trenutačan maksimum prije nego što se kabel počne grijati. Ukoliko je u tom trenutku osigurač preslab, izgorjet će. Uvijek odredite osigurače prema najnižoj mogućoj temperaturi u kojoj će kabel biti uključen.


Grijaći kablovi Dom2

U većini slučajeva, zaštita od zamrzavanja vanjskih površina najlakše je izvodiva uz korištenje gotovih Ulla prostirki za grijanje. Zaštita od zamrzavanja se također može jednostavno izvesti korištenjem standardnih otpornih kablova iz ponude Tash ili samo-regulirajućim Optiheat 15/30 kablovima za grijanje.

Ukoliko se vanjske površine kao što su garažni pristupi, kosine za utovar, pločnici ili ulazi štite od zamrzavanja putem električnih grijača, tada se kablovi za grijanje obično ugrađuju u pijesak, beton ili asfalt, tik ispod završnog sloja. Optimalno korištenje topline zahtijeva da površina koju imamo namjeru zaštititi od zamrzavanja bude izolirana.

Ugradba na pijesak

Kad ugrađujemo Ulla prostirke za grijanje na pijesak, granule pijeska moraju biti između 0.063 – 2 mm. Površinu treba izravnati tankim slojem pijeska, koristeći pritom špatulu s dugom ručkom, a rub treba poravnati ili zaštititi filcom. Ovo je neophodno kako bi se spriječilo oštećenje vanjske površine kablova što se po svaku cijenu mora izbjeći. Treba pripaziti da se kabelska oprema ne rastavi i da ne dođe do pomicanja kablova za vrijeme poravnavanja. Na kraju, sloj ploča, betona ili asfalta, polaže se na pijesak.

Ugradba u beton

Kod montiranja kablova za grijanje u beton, kablovi se pričvršćuju za armaturnu mrežu najlonskim ili plastičnim poveznicama. Povez mora biiti labav da ne dođe do oštećenja vanjske navlake, a zaštitna mreža ne smije dodirivati kabel. Kako bi se eventualni kvarovi mogli što lakše pronaći, kabel se postavlja na gornju površinu armaturne mreže.

Grijaći kablovi Dom2

Ugradba na asfalt

Tash kablovi za grijanje mogu podnijeti trenutačnu temperaturu od 160°C, To znači da ih se može ugrađivati izravno u asfalt. Ipak, preporučamo da se kablovi montiraju u pijesak direktno ispod asfalta. Asfalt se može poravnati laganim valjkom, ali korištenje vibratora treba izbjegavati. Posebnu pažnju treba obratiti kod kablova koji su ugrađeni unutar asfalta, kako šljunak ne bi oštetio vanjsku ovojnicu.

Kod gotovih Ulla prostirki za grijanje garantirana je brza ugradba i pouzdani rezultati; ugradbeni spojevi su jednako raspoređeni, a isijavanje topline je ravnomjerno po čitavoj površini.

Ulla prostirke za grijanje imaju snagu od 300 W/m², što bi trebalo biti dovoljno u većini slučajeva. Ukoliko je površina zaklonjena od snježnih naleta, dovoljno bi bilo i 200 W/m². Napon od 400 W/m² se preporučuje za garažne pristupe i frekventne površine. Ukoliko vam treba napon različit od 300 W/m², ili ukoliko vam ne odgovaraju gotove Ulla prostirke za grijanje, možete sami odrediti nosivost, duljinu i ugradbeni razmak Tash kablova uz pomoć vodiča.

Za zaštitu stepenica ili stubišta od zamrzavanja, mogu se koristiti Optiheat 15/30 kablovi za grijanje ili Tash serija otpornih kablova. Za velika stubišta, preporučuju se jednostruki ili dvostruki Tash kablovi, dok je za manje površine pogodan samoregulirajući kabel za grijanje.

Izvor: SKANDIA d.o.o.

Arhitektura

Vodič za uređenje potkrovlja!

Uređenje potkrovlja posao je koji zahtjeva savjete stručnjaka. Kako potkrovlje učiniti ljepšim i zdravijim prostorom za stanovanje, savjetuje Velux.

Objavljeno

u

Autor

velux-krovni-prozori-dubrovnik-dom-na-kvadrat

Više svjetlosti i zraka za veću produktivnost

Dovoljno dnevne svjetlosti i dotok svježeg zraka osnovni su preduvjeti za zdrav život u potkrovlju. Dobra unutarnja klima prostora omogućit će bolje raspoloženje i veću produktivnost. Tome mogu pridonijeti krovni prozori dobrih izolacijskih svojstava. Kad uređujemo potkrovlje, nikada nije dovoljan samo jedan prozor.

Velux-prozori-dnevni-boravak

„Nekakva preporuka je da jedna desetina površine poda prostorije bude u staklenim površinama. Dakle, ukoliko ugradimo dodatni krovni prozor u kombinaciji jedan pored drugoga, jedan ispod drugoga, dobivamo na atraktivnosti prostora i imamo osjećaj većeg prostora, većeg volumena“, ističe voditelj prodaje Velux-a, Mario Bojić.

Uredite potkrovlje poštujući određena pravila

Kod planiranja rasporeda krovnih prozora valja poštovati zakonitosti potkrovlja. Visina zida i kosina krova utjecat će na njihov odabir i raspored. Treba obratiti pažnju i na pravila koja vrijede za svaku prostoriju u potkrovlju.

Velux-prozori-spavaca-soba-dom-na-kvadrat

Dnevni boravak u potkrovlju

Primjerice, dnevni boravak bi trebao pružiti što atraktivnije poglede i veliku količinu dnevne svjetlosti. U samo dva poteza to će omogućiti krovni balkon Cabrio.

velux-krovni-balkon-cabrio-dom-na-kvadrat
Velux-ov krovni balkon Cabrio

„Imamo dva kriterija koja treba ispuniti kako bi se on mogao ugraditi. A to je da je minimalni nagib kosog krova 35 stupnjeva i da parapetni zid kreće od nivoa površine poda prostorije ili nekakvih 10- 20 centimetara visine“, savjetuje Bojić.

velux-prozori-dnevni-boravak-cabrio-dom-na-kvadrat

Kako postaviti krovne prozore u kuhinji

Kod kuhinja je važno da krovni prozori osvijetle radnu površinu. „U kuhinji bi bilo dobro da imamo visoko postavljene prozore, a opet da budu na dohvatu ruke, tj. da se mogu ručno upravljati. Na takav način imamo mogućnost da putem prirodne ventilacije i efekta dimnjaka odvodimo sve one mirise koji nastaju nakon kuhanja i visoke temperature van i samim time pospješujemo klimu u prostoru“, savjetuje Bojić.

Velux-krovni-prozori-kuhinja-dom-na-kvadrat

Za kuhinju zato, Velux preporučuje, ugradnju bijelih krovnih prozora od poliuretana. „To je inače drvena jezgra koja je obložena slojem poliuretana i takvi prozori su otporni na vlagu i nije ih potrebno održavati“, kaže Mario Bojić.

velux-prozori-poliuretan-dom-na-kvadrat

Zbog veće količine vlage koja se u njima stvara te nužnosti dnevne ventilacije i u kupaonice treba ugraditi krovne prozore otporne na vlagu.

velux-krovni-prozori-kupaonice

Dječja soba u potkrovlju zahtjeva posebnu pažnju

Osim za spavanje, dječja soba služi za igranje i učenje.

velux-krovni-prozori-dječja-soba-dom-na-kvadrat-2

„U dječjim sobama  naša preporuka je ugraditi prozore iznad stola za učenje kako bi imali dovoljnu količinu dnevne svjetlosti“, ističe Bojić iz Velux-a.

velux-krovni-prozori-dječja-soba-dom-na-kvadrat

Studije pokazuju da dobra količina dnevnog svjetla u dječjim sobama pospješuje koncentraciju i učenje za 15 posto te popravlja raspoloženje djece.

Neometan san u potkrovlju

Za dobro raspoloženje nužan je dobar i neometan san koji se postiže sjenilima ili roletama.

Velux-prozori-spavaca-soba-dom-na-kvadrat-2

„Kod spavaćih soba nam je bitno da imamo potpuno zamračenje tijekom cijele noći. I tijekom noći isto imamo izvore svjetlosti vani kao što su vanjska rasvjeta puni mjesec i slično“, naglašava Bojić.

Rolete-velux-dom-na-kvadrat

S Velux-ovim priručnikom do zdravijeg, ljepšeg i iskorištenijeg potkrovlja

Kvalitetni krovni prozori omogućit će bolju kvalitetu života,  a veća količina svjetlosti u potkrovlju povećat će vrijednost objekta. U tome može pomoći Veluxov Design Guide priručnik koji možete zatražiti na mrežnoj stranici velux.hr.

velux-design-guide-priručnik-dom-na-kvadrat
velux-design-guide-priručnik-dom-na-kvadrat.-1

„Priručnik Design Guide je namijenjen profesionalcima koji se bave projektiranjem potkrovlja te svima onima koji maštaju i sanjaju o prozračnom i ugodnom potkrovlju. Savjetuje kako najbolje iskoristiti potkrovlje. Koje vrste kosih krovova imamo, kako optimalno projektirati potkrovlje u odnosu na krovne nagibe te u konačnici i koju vrstu krovnih prozora odabrati“, ističe Bojić.

Želite li potkrovlje učiniti zdravijim i ljepšim prostorom za život te iskoristiti sve njegove potencijale, inspirirajte se rješenjima koja ga takvima mogu i stvoriti.

www.velux.hr

Nastavite čitati

Gradnja

Wienerberger slavi 25 godina u Hrvatskoj!

Wienerberger je jedno od najstarijih postojećih poduzeća u industriji građevinskog materijala u Europi, a na našem tržištu već velikih 25 godina aktivno doprinosi boljoj kvaliteti življenja te sukreira budućnost gradnje.

Objavljeno

u

Autor

Wienerberger grupa 1996. godine smjestila u Karlovcu

Priča o Wienerberger grupi započela je u Austriji 1819. godine. Tijekom 200 godina postojanja, grupa je postala najveći svjetski proizvođač građevinskih materijala sa skoro 200 proizvodnih pogona u 30 zemalja diljem svijeta, najvećim dijelom u Europi, ali i u Sjevernoj Americi i Indiji. Jedna od tih zemalja je i Hrvatska, u koju je Wienerberger grupa stigla 1996. godine. Wienerberger Hrvatska tad se smjestila u Karlovcu, gradu sa stogodišnjom tradicijom u proizvodnji opekarskih proizvoda te je time došlo do znatnih ulaganja u proizvodnju i do usvajanja novih tehnologija, kao primjerice robotike na proizvodnim linijama.

Wienerberger Hrvatska trenutno zapošljava oko 300 zaposlenika

Sjedište tvrtke je i dalje u Karlovcu, a administrativni uredi su 2019. godine preseljeni u Zagreb. U Hrvatskoj se nalaze čak tri Wienerberger tvornice. Osim pogona u Karlovcu gdje se proizvodi opeka, aktivni su i pogoni u Đakovu za proizvodnju crijepa te Ogulinu gdje je proizvodnja betonskih proizvoda. Jezgra Wienerbergerovog poslovanja je proizvodnja građevinskog materijala od gline, a ističu se po proizvodnji održivih građevinskih materijala i isporuci sistemskih rješenja za bolju kvalitetu življenja. Ovdje se teži stalnom razvoju proizvoda koji racionaliziraju potrošnju energije pri čemu se koriste prirodni materijali i tehnologije koje ne utječu štetno na okoliš, što je iznimno važno u ovo vrijeme kad se sve više kreću osjećati posljedice Zemljinog oštećenja.

Naglasak na kvaliteti i garanciji od 10 godina

Koliko dobro poznaje tržište i prepoznaje potrebe svojih postojećih i budućih klijenata, Wienerberger je ove godine dokazao i pokretanjem webshopa i proširenjem ponude. Imajući na umu što je investitorima važno i što traže, uz naglasak na kvaliteti i garanciji od 10 godina, u ponudi su sada, uz proizvode od opeke poput crjepova i cigli, dostupni i krovni prozori.

Životne prostore Wienerberger čini održivim i trajnim

Wienerberger Hrvatska svoju budućnost gradi na čvrstom temelju iskustva i znanja koji se zasnivaju na dugogodišnjoj tradiciji poduzeća, a upravo su ljudi temelj njihovog poslovanja. To konstantno iznova dokazuju svojim zalaganjem u poboljšanju životnih prostora u kojemu ljudi žive i rade, a koji Wienerberger čini održivim i trajnim za generacije.

Brigu prema ljudima dokazali su i tijekom nesigurnih vremena kojima smo prisustvovali zadnjih nekoliko godina. Tako je Wienerberger Hrvatska nakon razornih potresa koji su pogodili područja Siska i Banovine pokazao veliko srce. U tijeku je isporuka 600 tona građevinskog materijala za obnovu kako bi pomogli unesrećenim obiteljima koje su ostale bez sigurnog mjesta za život.

Ovo je samo djelić događaja i ponude koji su obilježili zadnjih 25 godina Wienerbergera u Hrvatskoj, a u sljedećim godinama sigurno će nas iznenaditi novim, još efikasnijim rješenjima u građevini. Više o Wienerbergeru i njihovoj ponudi pronađite na njihovim stranicama: https://www.wienerberger.hr.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA. DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA.
Izbor uredniceprije 7 dana

Daikin ima rješenje za kućno mjerenje kvalitete zraka, pročišćavanje i ovlaživanje

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorima. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

Izbor uredniceprije 1 mjesec

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Zašto je bitna kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama?

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorijma. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

marijana-perinic-dom-na-kvadrat marijana-perinic-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Muke po majstorima s komičarkom Marijanom Perinić

Stres, majstori i nepredviđeni troškovi. Sigurno i vas ove riječi asociraju na renovaciju stana. Kao i u brojnim drugim životnim...

hansgrohe-tus-dom-na-kvadrat hansgrohe-tus-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Hansgrohe piše povijest kupaonice od 1901.

Od male radionice u Schwarzwald-u do globalnog igrača. Hansgrohe -120 godina strasti, inovacije i težnje za savršenstvom.

kugle-od-puhanog-stakla-koogle-dom-na-kvadrat kugle-od-puhanog-stakla-koogle-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Genijalni božićni ukrasi – kugle od puhanog stakla

Ručno rađeni ukrasi mogu svaki blagdan učiniti posebnim. Kugle od puhanog stakla nekada su izrađivale brojne obrtničke obitelji u zagrebačkom...

novi-energetski-razredi-ustedi-energiju-dom-na-kvadrat. novi-energetski-razredi-ustedi-energiju-dom-na-kvadrat.
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Vodič za štednju energije u domu

Energetska učinkovitost, potrošnja i štednja energije, potrošnja vode, veličina uređaja ili buka, neke su od karakteristika koje gledamo prilikom odabira...

Dani-Orisa-2021-Dom-na-kvadrat Dani-Orisa-2021-Dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 3 mjeseca

Dani Orisa ponovno UŽIVO!

Dani Orisa međunarodni je arhitektonski festival kojeg organizira Oris Kuća arhitekture iz Hrvatske, a održava se od 2001. godine. Dosad...

stanje-na-trzistu-nekretnina-zgrada-dom-na-kvadrat stanje-na-trzistu-nekretnina-zgrada-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 3 mjeseca

Lete li cijene nekretnina u nebo?

Istražili smo kakvo je stanje na tržištu nekretnina i provjerili jesu li iznimno visoke cijene pravilo ili iznimka.

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 3 mjeseca

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?