Povežimo se

Gradnja

Zaštita od zamrzavanja uz kablove za grijanje

Kako se u nadolazećim mjesecima cijevi i odvodi ne bi zamrznuli te tako izazvali ozbiljna oštećenja, potrebno ih je adekvatno zaštititi. Jedan od načina kako to učiniti je kablovima za grijanje.

Tash kablovi za grijanje

Otporni kablovi iz tash serije uglavnom se koriste za zaštitu od zamrzavanja vanjskih površina. Koristimo ih također za zaštitu cijevi i kao podno grijanje u industrijskim pogonima. Ovi kablovi se moraju zaštititi od mehaničkih oštećenja.

 

Jednostruki-provodni tash kabel

 • Omotač
 • Bakrena pletenica
 • Izolacija
 • Vodič

Kabel se može ugraditi u pijesak, beton, asfalt, vodu ili u razne cjevovode.

 

Najčešće primjene Tash kablova su:

 • razne vrste prolaza i malih prostora
 • stepenice i uzlazi za invalide
 • uzlazi za vozila, dokovi za ukrcaj, aerodromska parkirališta
 • prolazi i pješački prijelazi
 • krovišta izložena sniježnim nanosima.

   

Dvostruki-provodni tash kabel

 • Omotač
 • Bakrena pletenica
 • Traka
 • Izolacija
 • Vodiči

   

Maksimalna opterećenja, tash:

 • beton i asfalt 30 w/m
 • pijesak 25 w/m
 • voda 50 w/m
 • na površini metalnih cijevi 20 w/m

   

Optiheat – grijaći kablovi

Samoregulirajući kablovi za grijanje najčešće se koriste za zaštitu od zamrzavanja odvodnih i dovodnih cijevi pitke vode, odvoda krovne vode i oborinskog sustava. Također ih možemo koristiti za zaštitu od zamrzavanja stubišta i kao podno grijanje malih prostora. Izlazna snaga samoregulirajućih kablova se stalno prilagođava promjeni klimatskih uvjeta.

Budući kabel nastoji održavati konstantnu temperaturu vodiča, snaga će se prilagođavati promjenama tako što će se u slučaju povećane potrebe povećati i izlazna snaga. Kabel ne troši snagu ravnomjerno po čitavoj svojoj duljini, nego se svaki dio regulira prema okolini u kojoj se nalazi.

 • Ovojnica
 • Pletenica za zaštitu
 • Izolacija
 • Čvrsta opna
 • Auto-regulacijski materijal
 • Vodiči

Samoregulirajući kablovi se mogu rezati prema potrebi, pridržavajući se pritom dozvoljene maksimalne duljine. Kod određivanja osigurača za auto-regulacijske kablove moramo uzeti u obzir variranje snage. Kad je grijaći kabel priključen na struju u hladnim uvjetima, pokaže nam se trenutačan maksimum prije nego što se kabel počne grijati. Ukoliko je u tom trenutku osigurač preslab, izgorjet će. Uvijek odredite osigurače prema najnižoj mogućoj temperaturi u kojoj će kabel biti uključen.

 

Grijaći kablovi Dom2


 

U većini slučajeva, zaštita od zamrzavanja vanjskih površina najlakše je izvodiva uz korištenje gotovih Ulla prostirki za grijanje. Zaštita od zamrzavanja se također može jednostavno izvesti korištenjem standardnih otpornih kablova iz ponude Tash ili samo-regulirajućim Optiheat 15/30 kablovima za grijanje.

Ukoliko se vanjske površine kao što su garažni pristupi, kosine za utovar, pločnici ili ulazi štite od zamrzavanja putem električnih grijača, tada se kablovi za grijanje obično ugrađuju u pijesak, beton ili asfalt, tik ispod završnog sloja. Optimalno korištenje topline zahtijeva da površina koju imamo namjeru zaštititi od zamrzavanja bude izolirana.

Ugradba na pijesak

Kad ugrađujemo Ulla prostirke za grijanje na pijesak, granule pijeska moraju biti između 0.063 – 2 mm. Površinu treba izravnati tankim slojem pijeska, koristeći pritom špatulu s dugom ručkom, a rub treba poravnati ili zaštititi filcom. Ovo je neophodno kako bi se spriječilo oštećenje vanjske površine kablova što se po svaku cijenu mora izbjeći. Treba pripaziti da se kabelska oprema ne rastavi i da ne dođe do pomicanja kablova za vrijeme poravnavanja. Na kraju, sloj ploča, betona ili asfalta, polaže se na pijesak.

Ugradba u beton

Kod montiranja kablova za grijanje u beton, kablovi se pričvršćuju za armaturnu mrežu najlonskim ili plastičnim poveznicama. Povez mora biiti labav da ne dođe do oštećenja vanjske navlake, a zaštitna mreža ne smije dodirivati kabel. Kako bi se eventualni kvarovi mogli što lakše pronaći, kabel se postavlja na gornju površinu armaturne mreže.

 

Grijaći kablovi Dom2

 

Ugradba na asfalt

Tash kablovi za grijanje mogu podnijeti trenutačnu temperaturu od 160°C, To znači da ih se može ugrađivati izravno u asfalt. Ipak, preporučamo da se kablovi montiraju u pijesak direktno ispod asfalta. Asfalt se može poravnati laganim valjkom, ali korištenje vibratora treba izbjegavati. Posebnu pažnju treba obratiti kod kablova koji su ugrađeni unutar asfalta, kako šljunak ne bi oštetio vanjsku ovojnicu.

Kod gotovih Ulla prostirki za grijanje garantirana je brza ugradba i pouzdani rezultati; ugradbeni spojevi su jednako raspoređeni, a isijavanje topline je ravnomjerno po čitavoj površini.

Ulla prostirke za grijanje imaju snagu od 300 W/m², što bi trebalo biti dovoljno u većini slučajeva. Ukoliko je površina zaklonjena od snježnih naleta, dovoljno bi bilo i 200 W/m². Napon od 400 W/m² se preporučuje za garažne pristupe i frekventne površine. Ukoliko vam treba napon različit od 300 W/m², ili ukoliko vam ne odgovaraju gotove Ulla prostirke za grijanje, možete sami odrediti nosivost, duljinu i ugradbeni razmak Tash kablova uz pomoć vodiča.

Za zaštitu stepenica ili stubišta od zamrzavanja, mogu se koristiti Optiheat 15/30 kablovi za grijanje ili Tash serija otpornih kablova. Za velika stubišta, preporučuju se jednostruki ili dvostruki Tash kablovi, dok je za manje površine pogodan samoregulirajući kabel za grijanje.

 

Izvor: SKANDIA d.o.o.

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Želite uštedjeti na energentima? Ovo su stvari na koje morate obratiti pažnju

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja.

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše najviše električne energije u jednom kućanstvu, a smanjiti ih možemo, a i uštedjeti, malim promjenama u svakodnevnim navikama. 

U vrijeme kad se suočavamo s izazovima održivosti, često tražimo način kako smanjiti potrošnju energenata, što pomaže u očuvanju okoliša i omogućuje znatne uštede u kućanstvu.

Energetska obnova

Razmišljate li o energetskoj obnovi, sad je idealno vrijeme za prikupljanje potrebne dokumentacije za dobivanje bespovratnih sredstava od države, jer natječaj će biti raspisan već idući mjesec. Ovakva je investicija dugoročno isplativa i donosi značajne financijske uštede. 

No, želite li smanjiti režije, to možete učiniti minimalnim promjenama životnih navika. 

Potrošnja kućanskih uređaja

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja. Zato prilikom kupnje, pripazite na energetski razred. 

Viši energetski razredi su skuplji, ali učinkovitiji i troše čak 50 posto manje energije od onih starije proizvodnje. 

Kako do uštede?

Perilicu rublja punite do dopuštene količine, ne manje i koristite ekonomične programe. 

Odlučite li glačati samo jednom tjedno, umjesto svaki dan manje količine rublja, smanjit ćete potrošnju električne energije. A kad ste završili, svakako isključite glačalo iz struje. 

Hladnjak držite dalje od izvora topline, održavajte čistoću unutrašnjosti, a na potrošnju električne energije utjecat će i prevelika količina namirnica. 

Isključivanjem uređaja koji nisu u upotrebi, poput punjača za mobitel, televizora ili računala možete spriječiti potrošnju u takozvanom stanju pripravnosti. 

Temperatura u domu

Racionalnije upravljanje temperaturom u dom može značajno utjecati na potrošnju energenata. Programibilni termostati olakšavaju prilagodbu temperature, a sustavi za pametno upravljanje kućom koji će automatski zatvarati prozore kad se uključi grijanje, omogućiti će još veće uštede. 

Svjesne promjene u ponašanju uz praktične savjete doprinose globalnom naporu za očuvanje energije, ali i vlastitim financijama. 

Nastavite čitati

Gradnja

Svi koraci renovacije 

Renovacija stana je izazovan proces koji zahtjeva pažljivo planiranje ciljeva i budžeta. Ako obuhvaća i konstruktivne radove, onda iziskuje i  usklađivanje glavnog projekta. 

S čim krenuti kod renovacije doma

Kada sam proučila situaciju postojeću, ako vidim da zakonski ostajemo u gabaritima, onda dalje nastavljamo sa izradom planova, u slučaju da više nije samo renovacija ili adaptacija, nego da se radi o rekonstrukciji, onda uključujem i svoje kolege, projektante drugih struka, zato što moramo ići na potvrde glavnih projekata, objasnila je Anđela Mijić, mag. ing. aedif.

Idejno rješenje uključuje dizajn interijera i strukturne promjene poput proširenja prostora koje pak ovise o stanju građevine. 

U starim, ovakvim objektima, ne može se postupati kao u novogradnji. Zato što ovi zidovi, iako su tanji, oni imaju svoju funkciju, oni su takozvani ukrutni zidovi. Tako da se ne smiju uklanjati tek tako, potrebno je na proračunati otvor, naravno, koji će se napraviti u njemu i adekvatno ga ojačati, najčešće nosivom gredom po statičkom proračunu, rekla je Mijić.  

Prije početka radova, obavijestite susjede o potencijalnoj buci i neugodnostima, osobito u starijim zgradama. 

I uz temeljito planiranje nailazimo na probleme

Ovo su osjetljive konstrukcije i treba drugačije pristupati njima nego armirano betonskim konstrukcijama pa se znalo na primjer dogoditi da u donjem stanu pri jačim vibracijama, pošto je ovo gore trstika i na njoj samo boja, da otpadne strop, odnosno ta trstika s bojom, ispričala je Mijić za Dom na kvadrat. 

Dobro planiranje pak ne može utjecati na nepredviđene situacije koje se događaju na terenu. 

Ne možete predvidjeti dosta toga, zato se i znaju radovi i odužiti. Tako da se na primjer, pretpostavi se da imamo, jednu situaciju u podu, nekakve slojeve, pa kada se krene sa demontažom, shvatite da zapravo nije dovoljno čvrsta možda međukatna konstrukcija, pa treba ići na ojačanje, treba izolaciju i to će odužiti radove i dodati novi trošak, rekla je Mijić. 

Zato je posao planiranja i vođenja renovacija najbolje prepustiti stručnjacima koji će okupiti sve potrebne izvođače radova i nadzirati tijek izvođenja. 

Tako je i u ovom slučaju, gdje će se renovacija izvoditi u dvije faze. Prvi kat pa potkrovlje koji će na kraju biti povezani u jedan prostor. 

Renovacija stana na zagrebačkoj Trešnjevci

Veličina ovog stana je 65 kvadrata i imamo na tavanu još 67 i odlučio sam se za stan jer mi se Trešnjevka sviđa, a renovacija je počela u travnju 2023. i nadam se da će do ljeta ove godine biti gotova, rekao je investitor Josip Horvat. 

Investitoru nije odgovaralo zatečeno stanje pa su srušeni pregradni zidovi, zatim će se raditi konstrukcija za knauf, postavljati nove instalacije i nakon toga počinju završni radovi; obloge poda, zidova i zatim opremanje, rekla je Mijić. 

Najzahtjevniji dio renovacije je to sve planiranje i da kao manje-više stranac  shvatim kakav je sistem ovdje, pogotovo papirologija jer što nisam znao, ono što stoji u gruntovnici ne vrijedi onako kako na primjer vrijedi u Njemačkoj ili u Americi. I tu imamo još nekakve probleme, pa ne možemo nastaviti sa gradnjom i to me već gnjavi, da tako kažem, godinu dana, rekao je Horvat. 

Cilj renovacije obično je poboljšanje funkcionalnosti prostora. Zato prvo razmislite o promjenama koje želite vidjeti u svakoj prostoriji, a savjet stručnjaka pomoći će vam da dobijete baš onakav prostor kakav trebate.  

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice