Povežimo se

Gradnja

Pasivna kuća

Kuća koja štedi energiju!

Kuća koja ima strojarnicu

Pasivna kuća je dosljedno izvedena vrlo nisko-energetska zgrada u kojoj nema aktivnog sustava grijanja već odgovarajući termotehnički sustav u kojem nema kotla.

„Nema proizvodnje plamena i posljedičnih emisija. Pasivna kuća ima strojarnicu u kojoj su strojevi dizalica topline, jedan sjajan visokoučinkoviti strojarski element i protustrujni zračni izmjenjivač koji je 95 posto učinkovitosti. Pasivni sklop, bez trunke energije nešto radi. Možemo si zamisliti snop slamčica za pića, gdje u svakoj drugoj cjevčici ulazi hladan vanjski svježi zrak, a u svakoj susjednoj drugoj izlazi topli, zagrijani, iskorišteni, smrdljivi zrak“, objašnjava profesor Ljubomir Miščević, voditelj Konzorcija pasivna kuća Hrvatska.

strojarnica-pasivna-kuća

U tom protstrujnom pasivnom, strojarskom elementu dolazi do izmjene topline, a filtracija zraka ne rješava se otvaranjem prozora. „Nema rješavanja pregrijavanja bacanjem topline u okoliš, nego čak i toplinu takvog zraka na taj način vrlo, vrlo učinkovito koristimo“, ističe profesor Miščević.

Sustav pasivne kuće filtrirani svježi zrak u odnosu na termostat diže do projektom zahtjevane temperature unutarnjeg prostora. Osnovni zahtjev koncepta pasivne kuće je smanjivanje toplinskih gubitaka pa sukladno tome postoje još neki nužni uvjeti da bi se neku kuću moglo nazvati pasivnom.

„Povećana toplinska izolacija, u odnosu na klimatske uvjete u pojedinoj klimatskoj zoni. Ostakljenje, standardno, već 30 godina definirano, trostruko ostakljenje. Prekinuti svi toplinski mostovi, zrakotjesnost ili zrakonepropusnost jer i najmanje pukotine su zapravo gubitci hladnoće ljeti i topline zimi. Mi ne govorimo samo o grijanju, govorimo o ovojnici koja treba udovoljiti uvjetima hlađenja“, objašnjava Miščević.

Zato se prozori na pasivnoj kući ugrađuju RAL metodom koja onemogućava gubitak energije, ali i pojavu vlage. Pasivna kuća tvrde stručnjaci osigurava bolje zdravlje i više ugodnosti.
„Toplinsku, akustičku i vidljivu, dakle daylight, svjetlosnu ugodnost“, kaže profesor.

Jednolitarska kuća – ne zagađuje okoliš i proizvodi energiju

Za pasivne kuće iznimno su važni i energetski dobici. Oni od sunčevog zračenja, unutarnjih izvora poput električnih uređaja koji pri radu oslobađaju toplinu, ali i ljudi. Zbog male energetske potrošnje pasivna kuća popularno je nazvana i jednolitarska. „Što znači potrošnja po jednom kvadratnom metru grijanog prostora u cijeloj sezoni grijanja je energetski ekvivalent od jedne litre loživog ulja. Dakle 100 kvadrata prostora, 100 litara loživog ulja u cijeloj sezoni grijanja“, objašnjava voditelj Konzorcija pasivna kuća Hrvatska.

moderni-dnevni-boravak

Pasivna kuća čini se kao odličan izbor u situaciji kada kontinuirani rast cijene energenata mijenja našu budućnost. „Pa čak i bez potpora koje se daju naprednoj energetski učinkovitoj gradnji isplativost je definitivno sve kraća i kraća, ali možemo reći 10-tak godina uz otprilike 10-tak posto višu startnu investiciju“, ističe profesor Miščević.

pasivna kuća

U Hrvatskoj ih trenutno ima oko 300, a primjerice u Njemačkoj u kojoj je pred 30 godina osmišljen ovakav model kuća, ima preko 150 tisuća pasivnih kuća. Prednosti su im minimalni energetski troškovi, zdravo življenje i nemjerljiv doprinos smanjenu klimatskih promjena.
Standard pasivne kuće odgovara od A+ do A+++ energetskom razredu.

Kontinuirano povećanje cijena energenata Hrvatsku nije zaobišlo niti ove godine, a prema najavama neće niti sljedećih deset. U zemlji ovisnoj o uvozu 60 posto plina i 30 posto električne energije, valjalo bi stoga ozbiljno razmotriti opciju pasivnih kuća.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Koliki je vijek trajanja električnog bojlera? Odgovor bi vas mogao spasiti od skupih kvarova

Zamjena bojlera prije nego što se pokvari ključna je, a uz ove savjete možete povećati njegov životni vijek i učinkovitost

Razumijevanje životnog vijeka vaše električne grijalice (bojlera) i prepoznavanje znakova njegovog pada ključno je za proaktivno održavanje. Čineći to, možete se pripremiti za zamjenu prije nego što se pokvari.

Iako postoje općenite procjene životnog vijeka bojlera, imajte na umu da na to utječu različiti čimbenici, poput vrste, održavanja, kvalitete vode i načina korištenja. Izračunavanjem specifičnog vremenskog okvira vašeg bojlera možete bolje predvidjeti kada će zamjena biti potrebna.

Trikovi za opremanje kupaonice

Koliko dugo traje električni bojler?

“Životni vijek bojlera nije uklesan u kamen i može varirati ovisno o nekoliko ključnih čimbenika,” objašnjava Mehdi Khachani, izvršni direktor JMK Plumbing. Prvo, značajnu ulogu igra vrsta bojlera koju imate:

Tradicionalni bojleri obično traju između 8 i 12 godina, pod pretpostavkom da se pravilno održavaju. Grijači vode bez spremnika, s druge strane, obično imaju dulji životni vijek, u prosjeku između 10 i 20 godina. To je zahvaljujući njihovom inovativnom dizajnu, koji eliminira potrebu za spremnikom.

Čimbenici koji utječu na trajnost bojlera

  1. Održavanje – jedna od najvećih stvari koje utječu na stvarni životni vijek bojlera je održavanje. Osnovno održavanje grijača vode uključuje saznanje koliko često trebate isprazniti grijač vode i ispiranje spremnika u skladu s tim, provjeru curenja ili korozije, provjeru ventila za smanjenje tlaka i održavanje odgovarajuće temperature.
  2. Kvaliteta vode – tvrda voda s visokim sadržajem minerala može ubrzati koroziju i nakupljanje taloga, skraćujući životni vijek bojlera. Ugradnja omekšivača vode ili korištenje redovitih tretmana za uklanjanje kamenca može pomoći u izbjegavanju nakupljanja kamenca zbog tvrde vode, a povremeno ispiranje može ublažiti ovaj problem i produžiti vijek trajanja vaše jedinice.
  3. Korištenje – teška uporaba, kao što su česti zahtjevi za toplom vodom ili prekomjerni rad grijača vode izvan njegovog kapaciteta, može opteretiti sustav i dovesti do preranog kvara.
  4. Okolišni čimbenici – okruženje u kojem bojler radi također može utjecati na njegov vijek trajanja. Na primjer, izloženost ekstremnim temperaturama, visokoj vlažnosti ili korozivnim kemikalijama može utjecati na njegovu trajnost.
  5. Kvaliteta same električne grijalice vode
  6. Kvaliteta postavljanja bojlera

Zaključak

Ako je moguće, povremeno bi ste trebali dati svoj grijač vode na pregled kvalificiranom vodoinstalateru. To će omogućiti pravovremene popravke ili zamjene i može produžiti ukupni vijek bojlera. Osim toga, povremeno testiranje kvalitete vode može pomoći u otkrivanju problema koji mogu ubrzati koroziju ili nakupljanje taloga u bojleru. Brzo rješavanje problema sa kvalitetom vode može produžiti vijek vašeg električnog grijača vode.

Zašto je mint boja izvrsna opcija za modernu kupaonicu?

Nastavite čitati

Gradnja

Stanovanje – osnovna ljudska potreba i stambena politika RH

Praćenjem stanja u stanogradnji utvrđena je potreba za izradom Nacionalnog plana stambene politike do 2030. godine. 

Mi govorimo u ovom trenutku o konceptu stambene politike, to nije dokument koji je od strane Vlade prihvaćen. To su prijedlozi koji proizlaze iz naših iskustva, iz naših analiza. Modeli kako se može aktivirati te stotine tisuća praznih stanova u jednoj državi, nismo mi jedini koji imamo taj problem, su financijsko porezni. Vlada mora odlučit u kom smjeru će ići. Dakle, mi nudimo rješenja, ali konačni smjer mora odlučit vlada, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ciljevi stambene politike

Stambena politika imati će za cilj stambeno zbrinjavanje mladih obitelji te neposredno  utjecati na smanjenje iseljavanja, aktiviranjem praznih stambenih jedinica kojih je između 400 i 600 tisuća te kroz četiri osnovne poluge.

Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

To je financijska poluga, porezna poluga, zemljišna i ekološko energetska. U ovom segmentu aktiviranja praznih stambenih jedinica, jesu li to obiteljske kuće ili su stanovi, imamo dvije poluge s kojima možemo varirati, koja će biti jače upotrjebljena, koja slabije. Hoće li to biti poticaj vlasniku stana da stavi svoj stan u priuštivi najam ili će biti porezna represija ili će biti i jedno i drugo kombinirano, to sad ovisi na odluci Vlade, dodao je Uhlir.

Ove mjere ciljaju na mlade obitelji do 40. godina starosti kojima bi se osigurao jednostavniji put do nekretnine po pristupačnijim cijenama.

Priuštivo stanovanje će omogućiti građanima koji u ovome trenutku na tržištu ne mogu kupit riješit stan ili stambeno pitanje, da li izgradit obiteljsku kuću, kupit stan ili ući u najam, potpuno je svejedno od ta tri modela, imamo dosta građana koji ne mogu riješit stambeno pitanje. Upravo zato se radi stambena politika, da kroz djelovanje ove četiri poluge koje država ima na raspolaganju omogući djelu građana priuštivo stanovanje. Kako? Povećanje ponude, odnosno aktiviranjem ovih praznih stanova ili omogućavanju neprofitnim stambenim zadrugama da više djeluju da se građani mogu samoorganizirati prema svojim potrebama ili treća situacija ili treća opcija je klasična gradnja za prodaju i kupnju stanova, izjavio je Uhlir za Dom na kvadrat.

Moderne montažne kuće su hit

Naglasak na montažnu i modularnu gradnju

Državni tajnik Uhlir istaknuo je kako će se poticati održiva gradnja što uključuje montažnu i modularnu gradnju.

Montažna gradnja kao jedno unaprjeđenje klasične gradnje je ima svoje poglavlje kroz tehničko tehnološki razvoj općenito gradnje u Hrvatskoj, kada moramo poraditi na tome da unaprijedimo razinu naše gradnje sa ekološkog stanovišta i sa stanovišta kružnog gospodarenja, građevinskim materijalima, prostorom i to podrazumijeva isto tako i modularno montažnu gradnju koja ima te karakteristike da se industrijski proizvode građevinski elementi, a čim je uključena industrija to znači veća razina zaštite okoliša, bolja uporaba materijala i to je zapravo smjer koji želimo više potaknut, istaknuo je.

Modularna gradnja pokazala vrhunsku arhitekturu

Stanovanje je osnovna ljudska potreba, a stanogradnja utječe na gospodarstvo države, zato će se stambenom politikom pokušati intervenirati na više razina.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice