Povežimo se

Gradnja

Laminat možete postaviti i sami – pratite ovih deset koraka

Ovaj vodič objašnjava kako postaviti laminat – projekt koji možete ostvariti u samo jednom vikendu

Sviđa vam se izgled drvenih podova, ali bojite se održavanja ili cijene? Umjesto toga razmislite o laminatnim podovima. Gotovi podovi od dasaka lakši su za postavljanje od tvrdog drva i imaju isti izgled. Laminatni pod sastoji se od vlaknaste ploče srednje gustoće (MDF) obložene plastičnim laminatom. Gornji laminat izgleda poput drva, ali njegov plastični sastav čini ga otpornim na ogrebotine i mrlje. Također ostavlja prostora za opcije kao što su sive ili tamne nijanse.

Luksuzni vinil – nova generacija podnih obloga za sve vrste interijera

Kako postaviti laminatne podove

Vaš laminatni pod trebao bi stajati u prostoriji najmanje 48 sati prije postavljanja, dajući mu vremena da se proširi ili skupi u odnosu na sobnu temperaturu i vlažnost. To sprječava savijanje i druge probleme nakon ugradnje.

1. Uklonite podnu ploču

Uklonite postojeću letvicu postolja. Upotrijebite šipku za hvatanje da uklonite postolje sa zida i odložite dijelove za ponovnu ugradnju. Plutajuće laminatne daske (vrste koje se koriste u ovom projektu) treba postaviti na tvrdu, glatku površinu, poput vinila. Ako je postojeći pod oštećen, uklonite ga kako biste otkrili podlogu.

Koje alate bi trebalo imati svako kućanstvo

2. Ugradite podlogu

Prvo očistite pod od spajalica, čavala i drugog otpada. Razvaljajte podlogu. Nemojte preklapati susjedne trake. Pomoću pomoćnog noža izrežite komade po potrebi. Podloga od pjene prigušuje zvuk i pomaže podu da bude elastičnija i izdržljivija.

3. Isplanirajte izgled laminatnog poda

Da biste odlučili u kojem smjeru položiti daske, razmislite koji je zid najduži i najravniji. Izbjegavajte usku traku na zidu žarišne točke. Daske u zadnjem redu trebaju biti najmanje 5cm široke.Ako će posljednji red biti manji od 5cm širok, dodajte tu širinu širini pune daske i podijelite s 2. Izrežite daske u prvom i zadnjem redu na tu širinu.

4. Izrežite prvi red

Ovisno o vašem izgledu, možda ćete morati poderati ili prerezati prvi red dasaka po dužini. Ako koristite električnu pilu, režite s završenom stranom prema dolje; ako koristite ručnu pilu, režite s završenom stranom prema gore. Koristite stezaljke da učvrstite podne daske dok ih režete.

5. Koristite odstojnike da ostavite prazninu

Kompleti laminatnih podova dolaze sa svemirskim čipovima. Zabodite ih između zida i dasaka kako biste ostavili dilatacijski razmak od pola cm. Neće biti vidljiv nakon ponovnog pričvršćivanja postolja.

6. Instalirajte prvi red

Postavite laminatne podne daske s jezičnom stranom okrenutom prema zidu (neki proizvođači preporučuju da odrežete pero ruba dasaka koje gledaju prema zidovima). Spojite jednu dasku s drugom spajanjem pera i utora. Možda ćete moći čvrsto spojiti daske rukom ili ćete možda trebati upotrijebiti šipku za povlačenje iz kompleta za ugradnju i čekić da ih spojite zajedno, ili blok za tapkanje kako biste spojili spojeve. Izrežite posljednju dasku u nizu na duljinu (sačuvajte ostatke ako su dugi najmanje 30cm).

7. Postavite dodatne redove laminata

Dok spajate nove redove, razmaknite šavove najmanje 30cm u susjednim redovima, slično kao što biste vidjeli na zidu od drvenih dasaka ili zidu od cigle. Često možete započeti novi red s ostatkom daske koju ste odrezali da završite prethodni red.

8. Postavite zadnji red

Morat ćete gurnuti daske za zadnji red podova na mjesto pod kutom, a zatim ih lagano zadignuti na mjesto pomoću poluge. Svakako ostavite dilatacijski razmak od pola cm između posljednjeg reda i zida.

Luksuzni vinil – nova generacija podnih obloga za sve vrste interijera

9. Izrežite kućište

Ne pokušavajte rezati daske da stanu oko kućišta vrata. Umjesto toga, upotrijebite dovratnu pilu za rezanje kućišta vrata oko pola cm iznad visine poda, dajući dasci prostora da sklizne ispod kućišta. Da biste to učinili, naslonite komad poda s podlogom na pod i na kućište. Postavite dovratnu pilu na vrh i odrežite kućište na željenu visinu.

10. Ponovno postavite oblogu

Nakon što su daske postavljene, ponovno postavite letvicu postolja pomoću čekića i završnih čavala. Zatim postavite letvu za cipele preko dilatacijskih spojeva i upotrijebite prijelazne trake za spajanje laminata na susjedne površine, poput pločica ili tepiha. Ne zabijajte čavle kroz pod, samo kroz obloge i zid.

Je li luksuzni vinil doista luksuz?

Postavljanje laminatnih podova ekonomična je i dugotrajna alternativa pri renoviranju poda. Međutim, iako je laminatni pod praktičan koliko i otporan, postoji jedno upozorenje. Za razliku od drugih vrsta podova, ovaj se ne preporučuje za područja s visokom razinom vlage jer ploče ili ploče mogu nabubriti, skupiti se i proširiti zbog vode ili kondenzacije koja stoji ispod. Ista stvar se može dogoditi ako je laminatni pod izložen izravnom suncu ili ekstremnoj toplini.

Oglas

Gradnja

Porez na promet nekretnina – koliko iznosi, tko ga je i kada dužan platiti?

Kupnja nekretnine jedna je od najvažnijih odluka u životu

Bez obzira jeste li prvi put kupac ili već iskusni investitor, pravilno informiranje i planiranje ključnih koraka najbolji su put do uspješne kupovine. edno od pitanja na koje sigurno želite točan odgovor je ono o plaćanju poreza na promet na nekretnina. Kako biste sve odgovore pronašli na jednom mjestu, pomoć smo potražili od stručnjakinje, mag.jur. Martine Naletilić, vlasnice Agencije Sky nekretnine.

Tko, kada i koliko plaća porez na promet nekretnina?

Obveznik poreza na promet nekretnina je stjecatelj nekretnine. Porezna obveza nastaje u trenutku sklapanja ugovora ili drugog pravnog posla na temelju kojeg se stječe nekretnina, bez obzira stječe li se nekretnina naplatnim pravnim poslom, nasljeđivanjem, darovanjem ili na drugi način. U slučaju da je prodavatelj u sustavu PDV-a, umjesto poreza na promet nekretnina stjecatelj nekretnine plaća PDV u visini od 25% koji je već uračunat u kupoprodajnu cijenu oglašenu na tržištu.

Mag. jur. Martina Naletilić

Tko je ipak oslobođen plaćanja poreza na nekretnine?

Zakonom o porezu na promet nekretnina regulirana su porezna oslobođenja koja su podijeljena u tri skupine: opća oslobođenja, oslobođenja pri unosu nekretnine u trgovačko društvo te oslobođenja pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju bez naknade. Kao primjer poreznog oslobođenja možemo navesti slučaj kad bračni drug daruje nekretninu svom bračnom drugu, kada roditelj daruje nekretninu djetetu ili dijete roditelju.

Može li se plaćati na rate?

Porez na promet nekretnina plaća se na temelju rješenja Porezne uprave i to u roku od 15 dana od dana primitka rješenja. Porezna uprava daje mogućnost da se porez na promet nekretnina plati u obrocima (do maksimalno 24 obroka), ali uz zakonsku zateznu kamatu.

Kako pametno urediti apartman s četiri zvjezdice? Ove je savjete dobro slijediti

Porez na promet nekretnina, porez na nekretnine i porez na dodanu vrijednost (PDV) – što znače ovi pojmovi?

Porez na promet nekretnina obračunava se i plaća na temelju Zakona o porezu na promet nekretnina, a predmet oporezivanja je promet nekretnina. Promet nekretnina je svako stjecanje vlasništva nekretnine u Republici Hrvatskoj (kupoprodaja, zamjena, nasljeđivanje, darovanje itd). Prihod od poreza na promet nekretnina pripada jedinici lokalne samouprave na području koje se nekretnina nalazi.

Porez na dodanu vrijednost (PDV) po stopi od 25% plaća se na određene promete nekretnina u kojima se kao isporučitelji pojavljuju obveznici koji su u sustavu PDV-a. Bitno je naglasiti da promet nekretnina ne podliježe plaćanju poreza na promet nekretnina ako se na promet nekretnina plaća PDV, dakle nikad ne dolazi do dvostrukog oporezivanja.

Porez na nekretnine – u smislu periodičnog poreza na vlasništvo nekretnina Hrvatska ga još uvijek nema, izuzev određenih ekvivalenata tom porezu kao što su porez na kuće za odmor i komunalna naknada.

Postoje li posebna pravila za plaćanje poreza za kuće za odmor?

Porez na kuće za odmor utvrđuje se sukladno Zakonu o lokalnim porezima te odlukama o gradskim i općinskim porezima. Kuća za odmor je svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koriste povremeno ili sezonski. Visina poreza na kuće za odmor je od 0,60 do 5,00 eura/m2 korisne površine kuće za odmor (prema odluci predstavničkog tijela grada odnosno općine na čijem području se nalazi kuća za odmor).

Moderna klasika u predivnom stanu od samo 38 kvadrata – ključnu ulogu imaju boje

Prilikom kupovine nekretnine možemo se osloniti na agenta koji pruža sve informacije?

U agenciji Sky nekretnine našim klijentima nudimo kompletnu uslugu posredovanja u prometu nekretnina, što naravno uključuje i informiranje o bitnim poreznim aspektima prometa nekretnina. Također, u slučaju složenijih situacija koje zahtijevaju mišljenje stručnjaka, klijente upućujemo na naše kolege- porezne savjetnike, kako bi kao agencija pružili kompletnu, vrhunsku uslugu posredovanja.

Pri čemu moramo biti jako pažljivi?

Pri kupoprodaji nekretnine, savjetujem odabir pouzdane i kvalitetne agencije za nekretnine koja će vas voditi kroz cijeli postupak kupoprodaje te će odgovoriti na sva vaša pitanja pravne ili porezne naravi. U rukama stručnjaka, rizik od mogućih neželjenih situacija i iznenađenja tijekom kupoprodajnog procesa svodi se na minimum, a u svakom trenutku imate punu podršku i kroz taj često stresan process prolazite uz stručnjaka.

Nastavite čitati

Gradnja

Sjenila za staklene površine kao najbolja zaštita od sunca i neželjenih pogleda

Sjenila za staklene površine osim što štite od sunca, imaju veliki učinak na promjenu boje i svjetla u prostoriji i zato ih treba pažljivo odabrati. A dodate li im komarnike, cijelo ćete ljeto moći uživati u otvorenim prozorima bez straha od komaraca.

Moderna arhitektura voli velike staklene površine koje se od sunca i neželjenih pogleda štiti jednom od brojnih vrsta sjenila.

“Ako nije već definirano projektom, pokušavamo predložiti rješenja koja su prikladna za takav objekt. Recimo, ako je tradicionalni, onda od sjenila predlažemo grilje, ako je neki moderniji tip gradnje onda rolete, žaluzine ili zip screenove ili neko drugo rješenje.”, ističe direktor A.B.S. stolarije, Alen Stanišić.

Zip screen – moderna sjenila velikih dimenzija

Zip screen ili tekstilno sjenilo otporno je na UV zračenje, vodu i prljavštinu, a impresioniraju raznolikošću oblika i boja. Kako pojašnjava Stanišić, zip screenovi su novije rješenje sjenila, vrlo su modernog i lijepog izgleda, a prednost je što su u pitanju recimo platna vrlo čvrsto zategnuta koja podržavaju jako velike dimenzije. Šest metara puta dva i pol visine u jednom komadu bez problema će izdržati vjetar od sto kilometara na sat. Dolazi u više boja i više stupnja transparentnosti: npr. od propuštanja deset posto, pet posto ili jedan posto propuštanja svjetla.

Najčešći izbor sjenila su rolete koje zimi štite od vremenskih nepogoda, a ljeti od pretjeranog zagrijavanja prostora što ih čini jednostavnim rješenjem za energetski učinkovitu gradnju. Mogu biti nadprozorne i preprozorne, a zahvaljujući raznim oblicima i bojama mogu postati dio oblikovanja fasade. U zadnje vrijeme vrlo se često postavljaju rolete s električnim motorima.

Elegantna ljepotica usred Istre – kuća zanimljivog geometrijskog oblika i unutarnjeg dizajna

“Ako se radi adaptacija kuće ili poziciji koja nema provedene kablove za struju kako bi se spojili elektromotori, mogu se staviti elektromotori na solarno punjenje, odnosno na baterije koji isto tako funkcioniraju besprijekorno kao da su spojeni na stalno električno napajanje. Prednost motora je da se može spojiti na pametni sustav, odnosno da se može upravljati s jednog mjesta ili preko centralne jedinice u kući ili preko aplikacije, što je prednost”, navodi sugovornik.

Na jadranskoj obali prema tradiciji, češće se postavljaju škure ili grilje.

“Tu su sistemi koji idu u špaletu ili na rub ili na kamen u ertu. Grilje kao sjenilo mogu biti s pomičnim lamama ili kao škura tradicionalna, to je najčešće slučaj kad ide na kamen u ertu pa se radi estetskih i tradicionalnih razloga upravo tako najčešće i postavljaju. Isto tako mogu biti klizne grilje ili na motore. Puno je rješenja. Mi radimo samo od aluminija, na tome se bazira naša proizvodnja jer se to pokazalo kao najbolje i najdugotrajnije rješenje, a svakako najpraktičnije za korištenje odnosno za održavanje. Iako održavanje praktički nije potrebno, ako su izložene vremenskim uvjetima kao što je posolica – kad je kuća blizu mora onda to ipak treba ispirat, više zbog okova nego zbog samih okvira.”, pojasnio je Stanišić.

Glamping u Istri – savršen odmor pun luksuza i udobnosti

Grilje s komarnicima

ABS Stolarija nudi grilje s integriranim komarnicima, no oni se mogu postaviti i naknadno, na postojeću stolariju.

Komarnici su općenito napravljeni tako da se ugrađuju naknadno, mogu se postaviti na postojeće prozore, na klizne stijene, bitno je samo prostor od nekih dva do četiri centimetra u otvoru kako bi se postavio komarnik – vertikalni, horizontalni ili fiksni. Puno je rješenja, a među njima i električni na motor.”, zaključio je sugovornik.

Sva sjenila postavljaju se s vanjske strane prozora i vrlo učinkovito doprinose privatnosti te zaštiti od sunca.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice