Povežimo se

Gradnja

Luksuzni vinil – nova generacija podnih obloga za sve vrste interijera

Vinil je svestran i praktičan izbor podne obloge

Novi trendovi nisu zaobišli niti podne obloge, tako danas imamo obloge nove generacije koje su ekološki prihvatljive, napravljene od recikliranih materijala i nemaju štetnih isparavanja. Jedna od vrsta podnih obloga je luksuzni vinil koji se uvelike razlikuje od onog što smo nekada zvali vinilom.

Biserka Silić Matošević, stručnjakinja za podne obloge pojašnjava kako vinili koji su se koristili 60-ih nisu čak nisu bili vinili nego su bile PVC podne obloge takozvane linoleumi, a imale su ga često bake u kuhinjama. Podovi novih generacija se bitno razlikuju, ovo su podovi nove generacije koji su puno više unaprijeđeni, puno su čvršći i otporniji nego nekadašnji vinili. Također imaju antifungicidna svojstva koja ne primaju ništa na sebe, nikakve štetne stvari niti se na njima mogu razvijati bakterije.

Luksuzni vinili u školama, ordinacijama i vašem domu

Luksuzni vinili napravljeni su od polivinil klorida s biološkim plastifikatorom, najčešće od sojinog ili repičinog ulja, a mogu se primjenjivati u svim vrstama interijera.

“Ako se radi nekakva škola, ordinacija ili slično, najčešće primjenjujemo vinile koji dolaze u rolama, a kad radimo home interijere onda primjenjujemo one koje su dizajnom puno prilagodljiviji i mogu biti zamjena drvenim podnim oblogama te dolaze u drugim formatima –  formatima baš kao i drvene podne obloge, keramika, betoni i slično.”, navodi stručnjakinja.

Glavne prednosti luksuznih vinila

Ne preporučuje ih se staviti u kupaonicu, ali se bez problema postavljaju u kuhinju. Pogotovo ako se radi o tlocrtu otvorenog plana, tada će ista podna obloga u kuhinji, dnevnoj sobi i blagovaonici vizualno povećati prostor.

Moderna klasika u predivnom stanu od samo 38 kvadrata – ključnu ulogu imaju boje

“Glavne prednosti su njihova visoka otpornost na habanje i vodonepropusnost što ih čini izdržljivima te ih možemo staviti u bilo koju vrstu interijera. Također su jednostavni za održavanje, samo usisavanje i brisanje vlažnim mopom je dovoljno da održite svoj vinil čistim. On ujedno je i jedan veliki izolator što se tiče topota i udobnosti pri hodanju. Vinil upija određene decibele i kad hodate, ako je on lijepljen, to jest čvrsto zalijepljen za podlogu, ako idemo na tu varijantu, onda nikako nećemo osjetiti hodanje vas ili kućnog ljubimca. Iznimno je dobra stvar ako se primjenjuje u interijerima gdje imamo kućne ljubimce i malu djecu.”, navodi Silić Matošević.

Postavljanje luksuznog vinila

Za postavljanje luksuznog vinila važno je imati pripremljenu ravnu i čistu podlogu. Mogu se postaviti i na postojeću podnu oblogu, ali samo ako je ravna, odnosno ako se prilikom hodanja nigdje ne čuje škripanje. Luksuzni vinil može se postaviti i na podno grijanje. Sugovornica navodi kako  svi luksuzni vinili su certificirani i za postavljanje na podno grijanje s tim da podna grijanja trebaju biti ispod estriha, te  vinil ne može iči direktno na podno grijanje, kao što može parket. 

Nekoliko je vrsta vinila, a razlikuju se po načinu postavljanja

“Postoje tri vrste vinilnih podnih obloga, slobodno ležeće podne obloge koje ćemo primjenjivati u nekakvih poslovnim, uredskim prostorima, imamo vinilno lijepljenje koje najčešće koristimo u kućanstvima i nekakvim poslovnim prostorima i to je naša najbolja preporuka. Treća je klik varijanta koja ima već integriranu spužvicu na sebi i on se polaže kao plutajući pod.”, dodaje stručnjakinja.  

Petra Zastavniković, dizajnerica interijera navodi kako postoji mogućnost denivelacije poda kako bismo bilo kakve sitne prijelaze i spojeve npr. pločica i parketa denivelirali.

“Na takve je površine vrlo jednostavno navući vinil kao podnu oblogu koji je sam po sebi izuzetno kvalitetna i izdržljiva podna obloga, a ako želite napraviti otvoreni koncept i povezat cijeli prostor u jednu oblogu, jako lijepo izgleda kada se to radi vinilom. Ako se sve kvalitetno i korektno postavi i zabrtvi lajsnama sa svih strana, nemate straha ako se prolije voda po vinilu, on to može izdržati.”, navodi.

Luksuzni vinil dostupan je u različitim bojama i uzrocima tako da se jednostavno prilagođava svim vrstama uređenja interijera gdje je poželjan kvalitetan pod, od rustikalnih do modernih.

Dolaze u imitaciji drveta, betona, keramike i nekih apstraktnih dizajna i tu zaista imamo širok spektar i boja i tekstura. Što je vjerodostojniji print na samom vinilu, on ima veću vjerodostojnost da imitira baš sam parket. Na primjer, imamo ploču parketa i ploču vinila koja su nema skoro pa nikakve razlike.”, zaključila je Zastavniković

Vinil je svestran i praktičan izbor podne obloge koji može imitirati drvo, kuhinje pločice, beton ili spektakularne uzorke, a pri tom cjenovno nije luksuzan. 

Oglas

Gradnja

Porez na promet nekretnina – koliko iznosi, tko ga je i kada dužan platiti?

Kupnja nekretnine jedna je od najvažnijih odluka u životu

Bez obzira jeste li prvi put kupac ili već iskusni investitor, pravilno informiranje i planiranje ključnih koraka najbolji su put do uspješne kupovine. edno od pitanja na koje sigurno želite točan odgovor je ono o plaćanju poreza na promet na nekretnina. Kako biste sve odgovore pronašli na jednom mjestu, pomoć smo potražili od stručnjakinje, mag.jur. Martine Naletilić, vlasnice Agencije Sky nekretnine.

Tko, kada i koliko plaća porez na promet nekretnina?

Obveznik poreza na promet nekretnina je stjecatelj nekretnine. Porezna obveza nastaje u trenutku sklapanja ugovora ili drugog pravnog posla na temelju kojeg se stječe nekretnina, bez obzira stječe li se nekretnina naplatnim pravnim poslom, nasljeđivanjem, darovanjem ili na drugi način. U slučaju da je prodavatelj u sustavu PDV-a, umjesto poreza na promet nekretnina stjecatelj nekretnine plaća PDV u visini od 25% koji je već uračunat u kupoprodajnu cijenu oglašenu na tržištu.

Mag. jur. Martina Naletilić

Tko je ipak oslobođen plaćanja poreza na nekretnine?

Zakonom o porezu na promet nekretnina regulirana su porezna oslobođenja koja su podijeljena u tri skupine: opća oslobođenja, oslobođenja pri unosu nekretnine u trgovačko društvo te oslobođenja pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju bez naknade. Kao primjer poreznog oslobođenja možemo navesti slučaj kad bračni drug daruje nekretninu svom bračnom drugu, kada roditelj daruje nekretninu djetetu ili dijete roditelju.

Može li se plaćati na rate?

Porez na promet nekretnina plaća se na temelju rješenja Porezne uprave i to u roku od 15 dana od dana primitka rješenja. Porezna uprava daje mogućnost da se porez na promet nekretnina plati u obrocima (do maksimalno 24 obroka), ali uz zakonsku zateznu kamatu.

Kako pametno urediti apartman s četiri zvjezdice? Ove je savjete dobro slijediti

Porez na promet nekretnina, porez na nekretnine i porez na dodanu vrijednost (PDV) – što znače ovi pojmovi?

Porez na promet nekretnina obračunava se i plaća na temelju Zakona o porezu na promet nekretnina, a predmet oporezivanja je promet nekretnina. Promet nekretnina je svako stjecanje vlasništva nekretnine u Republici Hrvatskoj (kupoprodaja, zamjena, nasljeđivanje, darovanje itd). Prihod od poreza na promet nekretnina pripada jedinici lokalne samouprave na području koje se nekretnina nalazi.

Porez na dodanu vrijednost (PDV) po stopi od 25% plaća se na određene promete nekretnina u kojima se kao isporučitelji pojavljuju obveznici koji su u sustavu PDV-a. Bitno je naglasiti da promet nekretnina ne podliježe plaćanju poreza na promet nekretnina ako se na promet nekretnina plaća PDV, dakle nikad ne dolazi do dvostrukog oporezivanja.

Porez na nekretnine – u smislu periodičnog poreza na vlasništvo nekretnina Hrvatska ga još uvijek nema, izuzev određenih ekvivalenata tom porezu kao što su porez na kuće za odmor i komunalna naknada.

Postoje li posebna pravila za plaćanje poreza za kuće za odmor?

Porez na kuće za odmor utvrđuje se sukladno Zakonu o lokalnim porezima te odlukama o gradskim i općinskim porezima. Kuća za odmor je svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koriste povremeno ili sezonski. Visina poreza na kuće za odmor je od 0,60 do 5,00 eura/m2 korisne površine kuće za odmor (prema odluci predstavničkog tijela grada odnosno općine na čijem području se nalazi kuća za odmor).

Moderna klasika u predivnom stanu od samo 38 kvadrata – ključnu ulogu imaju boje

Prilikom kupovine nekretnine možemo se osloniti na agenta koji pruža sve informacije?

U agenciji Sky nekretnine našim klijentima nudimo kompletnu uslugu posredovanja u prometu nekretnina, što naravno uključuje i informiranje o bitnim poreznim aspektima prometa nekretnina. Također, u slučaju složenijih situacija koje zahtijevaju mišljenje stručnjaka, klijente upućujemo na naše kolege- porezne savjetnike, kako bi kao agencija pružili kompletnu, vrhunsku uslugu posredovanja.

Pri čemu moramo biti jako pažljivi?

Pri kupoprodaji nekretnine, savjetujem odabir pouzdane i kvalitetne agencije za nekretnine koja će vas voditi kroz cijeli postupak kupoprodaje te će odgovoriti na sva vaša pitanja pravne ili porezne naravi. U rukama stručnjaka, rizik od mogućih neželjenih situacija i iznenađenja tijekom kupoprodajnog procesa svodi se na minimum, a u svakom trenutku imate punu podršku i kroz taj često stresan process prolazite uz stručnjaka.

Nastavite čitati

Gradnja

Sjenila za staklene površine kao najbolja zaštita od sunca i neželjenih pogleda

Sjenila za staklene površine osim što štite od sunca, imaju veliki učinak na promjenu boje i svjetla u prostoriji i zato ih treba pažljivo odabrati. A dodate li im komarnike, cijelo ćete ljeto moći uživati u otvorenim prozorima bez straha od komaraca.

Moderna arhitektura voli velike staklene površine koje se od sunca i neželjenih pogleda štiti jednom od brojnih vrsta sjenila.

“Ako nije već definirano projektom, pokušavamo predložiti rješenja koja su prikladna za takav objekt. Recimo, ako je tradicionalni, onda od sjenila predlažemo grilje, ako je neki moderniji tip gradnje onda rolete, žaluzine ili zip screenove ili neko drugo rješenje.”, ističe direktor A.B.S. stolarije, Alen Stanišić.

Zip screen – moderna sjenila velikih dimenzija

Zip screen ili tekstilno sjenilo otporno je na UV zračenje, vodu i prljavštinu, a impresioniraju raznolikošću oblika i boja. Kako pojašnjava Stanišić, zip screenovi su novije rješenje sjenila, vrlo su modernog i lijepog izgleda, a prednost je što su u pitanju recimo platna vrlo čvrsto zategnuta koja podržavaju jako velike dimenzije. Šest metara puta dva i pol visine u jednom komadu bez problema će izdržati vjetar od sto kilometara na sat. Dolazi u više boja i više stupnja transparentnosti: npr. od propuštanja deset posto, pet posto ili jedan posto propuštanja svjetla.

Najčešći izbor sjenila su rolete koje zimi štite od vremenskih nepogoda, a ljeti od pretjeranog zagrijavanja prostora što ih čini jednostavnim rješenjem za energetski učinkovitu gradnju. Mogu biti nadprozorne i preprozorne, a zahvaljujući raznim oblicima i bojama mogu postati dio oblikovanja fasade. U zadnje vrijeme vrlo se često postavljaju rolete s električnim motorima.

Elegantna ljepotica usred Istre – kuća zanimljivog geometrijskog oblika i unutarnjeg dizajna

“Ako se radi adaptacija kuće ili poziciji koja nema provedene kablove za struju kako bi se spojili elektromotori, mogu se staviti elektromotori na solarno punjenje, odnosno na baterije koji isto tako funkcioniraju besprijekorno kao da su spojeni na stalno električno napajanje. Prednost motora je da se može spojiti na pametni sustav, odnosno da se može upravljati s jednog mjesta ili preko centralne jedinice u kući ili preko aplikacije, što je prednost”, navodi sugovornik.

Na jadranskoj obali prema tradiciji, češće se postavljaju škure ili grilje.

“Tu su sistemi koji idu u špaletu ili na rub ili na kamen u ertu. Grilje kao sjenilo mogu biti s pomičnim lamama ili kao škura tradicionalna, to je najčešće slučaj kad ide na kamen u ertu pa se radi estetskih i tradicionalnih razloga upravo tako najčešće i postavljaju. Isto tako mogu biti klizne grilje ili na motore. Puno je rješenja. Mi radimo samo od aluminija, na tome se bazira naša proizvodnja jer se to pokazalo kao najbolje i najdugotrajnije rješenje, a svakako najpraktičnije za korištenje odnosno za održavanje. Iako održavanje praktički nije potrebno, ako su izložene vremenskim uvjetima kao što je posolica – kad je kuća blizu mora onda to ipak treba ispirat, više zbog okova nego zbog samih okvira.”, pojasnio je Stanišić.

Glamping u Istri – savršen odmor pun luksuza i udobnosti

Grilje s komarnicima

ABS Stolarija nudi grilje s integriranim komarnicima, no oni se mogu postaviti i naknadno, na postojeću stolariju.

Komarnici su općenito napravljeni tako da se ugrađuju naknadno, mogu se postaviti na postojeće prozore, na klizne stijene, bitno je samo prostor od nekih dva do četiri centimetra u otvoru kako bi se postavio komarnik – vertikalni, horizontalni ili fiksni. Puno je rješenja, a među njima i električni na motor.”, zaključio je sugovornik.

Sva sjenila postavljaju se s vanjske strane prozora i vrlo učinkovito doprinose privatnosti te zaštiti od sunca.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice