Povežimo se

Gradnja

Deset najljepših dvoraca

Od filmskog platna do svijeta knjiga i legendi; dvorci u popularnoj kulturi bude asocijacije na romantične priče i uzbudljive bitke. Pogledajte listu 10 stvarnih dvoraca koji jednako privlače svojom bogatom poviješću, kao i mističnom ljepotom koja ih okružuje.

10. Dvorac Bran

Dvorac Bran nalazi se u Rumunjskoj, na granici između pokrajine Transilvanije i Vlaške. Poznat i pod nazivom “Drakulin dvorac”, reklamiraju ga kako dom naslovnog lika romana Drakula, pisca Brama Stokera. Ipak ne postoje podaci kako je Stoker bio upoznat s poviješću dvorca, koji ima samo neke dodirne točke sa stvarnom osobom Vladom Tepešem (koji je Stokeru poslužio kao glavna inspiracija za Drakulu). Dvorac je danas velika turistička atrakcija i muzej u kojem posjetitelji mogu razgledati rumunjska kulturna i umjetnička dobra.

 

Dvorac Bran Dom2

9. Château du Haut-Koenigsbourg

Dvorac Haut-Koenigsbourg smješten je na visokom brdu s kojega se pruža pogled na alzašku ravnicu u Francuskoj. Dvorac je bio aktivan od srednjeg vijeka pa sve do Tridesetogodišnjeg rata kada su ga nakon 52 dana opsade opljačkale i spalile švedske snage. Sljedećih nekoliko stotina godina dvorac pada u zaborav i ostavljen je na milost i nemilost zuba vremena. Godine 1899. njemački vladar Wilhelm II ga obnavlja. Nakon Prvog svjetskog rata, dvorac preuzimaju Francuzi, a danas je Haut-Koenigsbourg jedna od najvećih turističkih atrakcija te regije.

 

Château du Haut-Koenigsbourg Dom2

 

8. Dvorac u Heidelbergu

Njemački grad Heidelberg također se može pohvaliti lijepim dvorcem, smještenim 80-tak metara iznad stare jezgre grada. Ostaci dvorca smatraju se jednim od najznačajnijih renesansnih građevina sjeverno od Alpa. Dvorac je sagrađen u 13. stoljeću, a njegova turbulentna povijest dovela je do njegovog uništenja tijekom Tridesetogodišnjeg rata. U 17. stoljeću napadaju ga Francuzi no ni tu se njegovo stradanje ne zaustavlja; 1764. građevinu je oštetio grom, a dijelovi dvorca čak su korišteni za gradnju novih kuća u Heidelbergu. Sve preinake na dvorcu rezultirale su različitim arhitektonskim stilovima koji su pridonijeli njegovom današnjem šarmu.

 

Dvorac u Heidelbergu Dom2

7. Dvorac Matsumoto

Jedan od najslavnijih japanskih dvoraca je dvorac Matsumoto. Specifičnost strukture krije se u njegovom položaju; naime nije sagrađen na proplanku kao što je to slučaj kod većine ovakvih objekata, već u nizini. Upravo iz tog razloga, njegov obrambeni sistem leži u ojačanim zidovima, brojnim jarcima i tunelima.

 

Dvorac Matsumoto Dom2

 

6. Château de Chillon

Château de Chillon je jedna od najposjećenijih povijesnih građevina Švicarske. Nalazi se između obale Ženevskog jezera i Alpa. Dvorac se sastoji od 100 zasebnih zgrada koje su postupno povezane u jednu cjelinu. Značajno je proširen u 13. stoljeću, a usprkos tomu što nikad nije stradao u ratovima, doživio je brojne preinake tijekom vremena.

 

Château de Chillon Dom2

5. Krak des Chevaliers

Krak des Chevaliers u Siriji smatra se jednim od značajnijih križarskih dvoraca. Riječ “krak” potječe od sirijske riječi “karak” što znači “tvrđava”. Nalazi se na vrhu brda visokog 650 metara. Izvorni dvorac sagrađen je 1031. godine te okupiran tijekom Prvog križarskog rata. Lawrence od Arabije ovaj je dvorac opisao kao jednu od najbolje očuvanih utvrda na svijetu, ali i kao jednu od najdomljivijih.

 

Krak des Chevaliers Dom2

 

4. Burg Eltz

Njemački srednjovjekovni dvorac Burg Eltz nalazi se u brdima iznad rijeke Moselle. Još uvijek je u nasljedstvu ogranaka obitelji Eltz, koja je taj kraj naselila u 12. stoljeću, prije 33 generacije. Dijelovi dvorca koji pripadaju obitelji Rübenach i Rodendorf, otvoreni su za javnost, dok Kempenich ogranak obitelji koristi preostalu trećinu dvorca.

 

Burg Eltz Dom2

3. Dvorac Warwick

Vilim I. Osvajač sagradio je Warwick davne 1068. godine. Od tada dvorac je prošao kroz brojne izmjene poput dodatka tornjeva i redizajniranog stambenog dijela. Također, drvena konstrukcija zamijenjena je kamenom u 12. stoljeću. Tijekom Stogodišnjeg rata (koji je trajao od 1337. do 1453. godine), fasada je dodatno pojačana te je jedan od značajnih primjera vojne arhitekture 14. stoljeća. Godine 2001. dvorac Warwick je ušao na listu “Deset britanskih povijesnih zgrada”.

 

Dvorac Warwick Dom2

 

2. Dvorac Alcázar

Najpoznatiji španjolski dvorac smjestio se na strmoj litici iznad ušća rijeke Eresme i Clamores. Alcázar je izvorno izgrađen kao arapska utvrda, ali je od tad služio kao kraljevska palača, zatvor, kraljevski vojni koledž i vojna akademija. Tijekom Srednjeg vijeka bio je omiljena rezidencija mnogih monarha i ključna utvrda u obrani kraljevstva.

Dvorac Alcázar Dom2

1. Neuschwanstein

Jedan od nesumljivo najatraktivnijih dvoraca smjestio se na strmom brdu blizu Füssena u jugo-zapadnoj Bavarskoj. Riječ je o bajkovitom dvorcu Neuschwanstein. Dvorac je dao izgraditi bavarski kralj Ludwig II u čast na slavnog skladatelja Richarda Wagnera. Kralj Ludwig umire pred završetak građevinskih radova. Otad, dvorac je posjetilo preko 60 milijuna ljudi, a pojavljuje se i u nekoliko igranih filmova. Po uzoru na Neuschwanstein modelirano je i nekoliko replika u zabavnom parku Disneyland, a dvorac slovi i kao najfotografiranija zgrada u Njemačkoj.

 

Neuschwanstein Dom2

 

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Ekološki materijali koji donose dobro i vama i okolišu

Kada planirate bilo koji građevinski projekt, od izgradnje kuće do obnove interijera, ključno je odabrati materijale koji su otporni, trajni i ekološki prihvatljivi. Osim što će osigurati dugotrajnost i sigurnost, ekološki prihvatljivi materijali također smanjuju negativan utjecaj na okoliš.

U ovom članku razmotrit ćemo kako donijeti održive i mudre odluke pri odabiru materijala za vaš projekt.

Istraživanje i edukacija

Prvi korak u odabiru materijala je edukacija. Razumijevanje karakteristika materijala, njihove prednosti i nedostatke, te njihov utjecaj na okoliš ključno je za donošenje informiranih odluka. Proučavanje ekoloških certifikata, ocjena i standarda pomoći će vam prepoznati održive opcije.

Reciklirani materijali

Jedan od najboljih načina smanjenja negativnog utjecaja na okoliš je korištenje recikliranih materijala. Reciklirani beton, staklo, drvo i čelik često su odlični izbori. Ovi materijali ne samo da smanjuju potrebu za ekstrakcijom sirovina, već i smanjuju količinu otpada.

Prirodni materijali

Prirodni materijali poput drva, kamena, bambusa i konoplje često su ekološki prihvatljivi i trajni. Osim toga, imaju toplinu i prirodnu ljepotu koja može dodati karakter i estetsku vrijednost projektu.

Održivi certifikati i standardi

Tražite materijale s ekološkim certifikatima poput FSC (Forest Stewardship Council) za drvo ili Cradle to Cradle za širok raspon proizvoda. Ovi certifikati potvrđuju da su materijali proizvedeni uz održivo upravljanje resursima i minimalan negativan utjecaj na okoliš.

Trajnost i otpornost

Osim ekološke prihvatljivosti, materijali moraju biti otporni i trajni kako bi se osigurala dugotrajnost projekta. Razmislite o izdržljivosti materijala u različitim uvjetima i okolini u kojoj ćete se koristiti.

Materijali niske emisije

Materijali koji ispuštaju niske količine toksičnih tvari kao što su VOC (Volatile Organic Compounds) smanjuju zagađenje zraka u zatvorenim prostorima i poboljšavaju kvalitetu zraka. Tražite materijale s oznakama “low-VOC” ili “zero-VOC”.

Održavanje i obnova

Razmislite o tome kako će materijali utjecati na buduće održavanje i popravke. Materijali koji zahtijevaju manje održavanja i koji se mogu lako obnoviti obično su ekološki prihvatljiviji u dugoročnoj perspektivi.

Odabir materijala koji su otporni, trajni i ekološki prihvatljivi je odgovorna odluka koja će se koristiti i vama i okolišu.

Nastavite čitati

Gradnja

Kako odabrati materijale koji su otporni, trajni i ekološki prihvatljivi

Odabir otpornih, trajnih i ekološki prihvatljivih materijala ključan je korak u održivom projektiranju i izgradnji. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste napravili dobar izbor materijala:

Istraživanje

Prvo temeljito istražite različite vrste materijala koji su dostupni. To uključuje tradicionalne materijale kao i nove inovacije koje su usmjerene prema održivosti. Razumijevanje prednosti, nedostataka i svojstava svake vrste materijala pomoći će vam donijeti informirane odluke.

Održivost

Procijenite ekološke karakteristike materijala. Razmotrite faktore kao što su emisije stakleničkih plinova tijekom proizvodnje i transporta, obnovljivost resursa, mogućnost recikliranja ili ponovne uporabe i količine energije potrebne za proizvodnju.

Trajnost

Odaberite materijale koji su dugotrajni i otporni na trošenje. Materijali visoke kvalitete često imaju dulji vijek trajanja i zahtijevaju manje održavanja i izmjene. Proučite materijale koji su otporni na vremenske uvjete, abraziju, kemikalije i mehaničke naprezanja.

Lokalno dostupni materijali

Razmotrite upotrebu materijala koji su dostupni u vašem lokalnom području. To može smanjiti emisiju stakleničkih plinova povezanih s transportom i poboljšanu lokalnu ekonomiju.

Recikliranje i ponovna uporaba

Dajte prednost materijalima koji se mogu lako reciklirati ili ponovno koristiti na kraju njihovog vijeka trajanja. Ovo će smanjiti ukupni ekološki otisak vašeg projekta.

Certifikati i standardi

Tražite materijale koji su dobili ekološke certifikate kao što su LEED, Cradle to Cradle, ili FSC (Forest Stewardship Council) za drvo. Ovi certifikati daju potvrdu da su materijali zadovoljili određene održive standarde.

Cijeli životni ciklus

Analizirajte cijeli životni ciklus materijala, što uključuje proizvodnju, transport, upotrebu i odlaganje. Ponekad se materijal koji se čini ekološki prihvatljivim može pokazati manje održivim kad se uzmu u obzir svi aspekti.

Financijski aspekt

Proučite troškove materijala uključujući i dugoročne troškove održavanja i zamjene. Ponekad su inicijalni troškovi održivijih materijala veći, ali se dugoročno može ostvariti ušteda.

Konzultacije sa stručnjacima

Ako niste sigurni u svoje odluke, konzultirajte se s arhitektima, inženjerima ili stručnjacima za održivost. Oni mogu ponuditi dragocjene savjete i iskustvo.

Testiranje i provjera

Ako je moguće, provedite testiranje materijala kako biste provjerili njihovu otpornost, trajnost i performanse u stvarnim uvjetima.

U konačnici, odabir materijala koji su otporni, trajni i ekološki prihvatljivi zahtijeva pažljivo razmatranje, istraživanje i informirane odluke.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice