Povežimo se

Gradnja

Deset najljepših dvoraca

Od filmskog platna do svijeta knjiga i legendi; dvorci u popularnoj kulturi bude asocijacije na romantične priče i uzbudljive bitke. Pogledajte listu 10 stvarnih dvoraca koji jednako privlače svojom bogatom poviješću, kao i mističnom ljepotom koja ih okružuje.

10. Dvorac Bran

Dvorac Bran nalazi se u Rumunjskoj, na granici između pokrajine Transilvanije i Vlaške. Poznat i pod nazivom “Drakulin dvorac”, reklamiraju ga kako dom naslovnog lika romana Drakula, pisca Brama Stokera. Ipak ne postoje podaci kako je Stoker bio upoznat s poviješću dvorca, koji ima samo neke dodirne točke sa stvarnom osobom Vladom Tepešem (koji je Stokeru poslužio kao glavna inspiracija za Drakulu). Dvorac je danas velika turistička atrakcija i muzej u kojem posjetitelji mogu razgledati rumunjska kulturna i umjetnička dobra.

 

Dvorac Bran Dom2

9. Château du Haut-Koenigsbourg

Dvorac Haut-Koenigsbourg smješten je na visokom brdu s kojega se pruža pogled na alzašku ravnicu u Francuskoj. Dvorac je bio aktivan od srednjeg vijeka pa sve do Tridesetogodišnjeg rata kada su ga nakon 52 dana opsade opljačkale i spalile švedske snage. Sljedećih nekoliko stotina godina dvorac pada u zaborav i ostavljen je na milost i nemilost zuba vremena. Godine 1899. njemački vladar Wilhelm II ga obnavlja. Nakon Prvog svjetskog rata, dvorac preuzimaju Francuzi, a danas je Haut-Koenigsbourg jedna od najvećih turističkih atrakcija te regije.

 

Château du Haut-Koenigsbourg Dom2

 

8. Dvorac u Heidelbergu

Njemački grad Heidelberg također se može pohvaliti lijepim dvorcem, smještenim 80-tak metara iznad stare jezgre grada. Ostaci dvorca smatraju se jednim od najznačajnijih renesansnih građevina sjeverno od Alpa. Dvorac je sagrađen u 13. stoljeću, a njegova turbulentna povijest dovela je do njegovog uništenja tijekom Tridesetogodišnjeg rata. U 17. stoljeću napadaju ga Francuzi no ni tu se njegovo stradanje ne zaustavlja; 1764. građevinu je oštetio grom, a dijelovi dvorca čak su korišteni za gradnju novih kuća u Heidelbergu. Sve preinake na dvorcu rezultirale su različitim arhitektonskim stilovima koji su pridonijeli njegovom današnjem šarmu.

 

Dvorac u Heidelbergu Dom2

7. Dvorac Matsumoto

Jedan od najslavnijih japanskih dvoraca je dvorac Matsumoto. Specifičnost strukture krije se u njegovom položaju; naime nije sagrađen na proplanku kao što je to slučaj kod većine ovakvih objekata, već u nizini. Upravo iz tog razloga, njegov obrambeni sistem leži u ojačanim zidovima, brojnim jarcima i tunelima.

 

Dvorac Matsumoto Dom2

 

6. Château de Chillon

Château de Chillon je jedna od najposjećenijih povijesnih građevina Švicarske. Nalazi se između obale Ženevskog jezera i Alpa. Dvorac se sastoji od 100 zasebnih zgrada koje su postupno povezane u jednu cjelinu. Značajno je proširen u 13. stoljeću, a usprkos tomu što nikad nije stradao u ratovima, doživio je brojne preinake tijekom vremena.

 

Château de Chillon Dom2

5. Krak des Chevaliers

Krak des Chevaliers u Siriji smatra se jednim od značajnijih križarskih dvoraca. Riječ “krak” potječe od sirijske riječi “karak” što znači “tvrđava”. Nalazi se na vrhu brda visokog 650 metara. Izvorni dvorac sagrađen je 1031. godine te okupiran tijekom Prvog križarskog rata. Lawrence od Arabije ovaj je dvorac opisao kao jednu od najbolje očuvanih utvrda na svijetu, ali i kao jednu od najdomljivijih.

 

Krak des Chevaliers Dom2

 

4. Burg Eltz

Njemački srednjovjekovni dvorac Burg Eltz nalazi se u brdima iznad rijeke Moselle. Još uvijek je u nasljedstvu ogranaka obitelji Eltz, koja je taj kraj naselila u 12. stoljeću, prije 33 generacije. Dijelovi dvorca koji pripadaju obitelji Rübenach i Rodendorf, otvoreni su za javnost, dok Kempenich ogranak obitelji koristi preostalu trećinu dvorca.

 

Burg Eltz Dom2

3. Dvorac Warwick

Vilim I. Osvajač sagradio je Warwick davne 1068. godine. Od tada dvorac je prošao kroz brojne izmjene poput dodatka tornjeva i redizajniranog stambenog dijela. Također, drvena konstrukcija zamijenjena je kamenom u 12. stoljeću. Tijekom Stogodišnjeg rata (koji je trajao od 1337. do 1453. godine), fasada je dodatno pojačana te je jedan od značajnih primjera vojne arhitekture 14. stoljeća. Godine 2001. dvorac Warwick je ušao na listu “Deset britanskih povijesnih zgrada”.

 

Dvorac Warwick Dom2

 

2. Dvorac Alcázar

Najpoznatiji španjolski dvorac smjestio se na strmoj litici iznad ušća rijeke Eresme i Clamores. Alcázar je izvorno izgrađen kao arapska utvrda, ali je od tad služio kao kraljevska palača, zatvor, kraljevski vojni koledž i vojna akademija. Tijekom Srednjeg vijeka bio je omiljena rezidencija mnogih monarha i ključna utvrda u obrani kraljevstva.

Dvorac Alcázar Dom2

1. Neuschwanstein

Jedan od nesumljivo najatraktivnijih dvoraca smjestio se na strmom brdu blizu Füssena u jugo-zapadnoj Bavarskoj. Riječ je o bajkovitom dvorcu Neuschwanstein. Dvorac je dao izgraditi bavarski kralj Ludwig II u čast na slavnog skladatelja Richarda Wagnera. Kralj Ludwig umire pred završetak građevinskih radova. Otad, dvorac je posjetilo preko 60 milijuna ljudi, a pojavljuje se i u nekoliko igranih filmova. Po uzoru na Neuschwanstein modelirano je i nekoliko replika u zabavnom parku Disneyland, a dvorac slovi i kao najfotografiranija zgrada u Njemačkoj.

 

Neuschwanstein Dom2

 

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Porez na promet nekretnina – koliko iznosi, tko ga je i kada dužan platiti?

Kupnja nekretnine jedna je od najvažnijih odluka u životu

Bez obzira jeste li prvi put kupac ili već iskusni investitor, pravilno informiranje i planiranje ključnih koraka najbolji su put do uspješne kupovine. edno od pitanja na koje sigurno želite točan odgovor je ono o plaćanju poreza na promet na nekretnina. Kako biste sve odgovore pronašli na jednom mjestu, pomoć smo potražili od stručnjakinje, mag.jur. Martine Naletilić, vlasnice Agencije Sky nekretnine.

Tko, kada i koliko plaća porez na promet nekretnina?

Obveznik poreza na promet nekretnina je stjecatelj nekretnine. Porezna obveza nastaje u trenutku sklapanja ugovora ili drugog pravnog posla na temelju kojeg se stječe nekretnina, bez obzira stječe li se nekretnina naplatnim pravnim poslom, nasljeđivanjem, darovanjem ili na drugi način. U slučaju da je prodavatelj u sustavu PDV-a, umjesto poreza na promet nekretnina stjecatelj nekretnine plaća PDV u visini od 25% koji je već uračunat u kupoprodajnu cijenu oglašenu na tržištu.

Mag. jur. Martina Naletilić

Tko je ipak oslobođen plaćanja poreza na nekretnine?

Zakonom o porezu na promet nekretnina regulirana su porezna oslobođenja koja su podijeljena u tri skupine: opća oslobođenja, oslobođenja pri unosu nekretnine u trgovačko društvo te oslobođenja pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju bez naknade. Kao primjer poreznog oslobođenja možemo navesti slučaj kad bračni drug daruje nekretninu svom bračnom drugu, kada roditelj daruje nekretninu djetetu ili dijete roditelju.

Može li se plaćati na rate?

Porez na promet nekretnina plaća se na temelju rješenja Porezne uprave i to u roku od 15 dana od dana primitka rješenja. Porezna uprava daje mogućnost da se porez na promet nekretnina plati u obrocima (do maksimalno 24 obroka), ali uz zakonsku zateznu kamatu.

Kako pametno urediti apartman s četiri zvjezdice? Ove je savjete dobro slijediti

Porez na promet nekretnina, porez na nekretnine i porez na dodanu vrijednost (PDV) – što znače ovi pojmovi?

Porez na promet nekretnina obračunava se i plaća na temelju Zakona o porezu na promet nekretnina, a predmet oporezivanja je promet nekretnina. Promet nekretnina je svako stjecanje vlasništva nekretnine u Republici Hrvatskoj (kupoprodaja, zamjena, nasljeđivanje, darovanje itd). Prihod od poreza na promet nekretnina pripada jedinici lokalne samouprave na području koje se nekretnina nalazi.

Porez na dodanu vrijednost (PDV) po stopi od 25% plaća se na određene promete nekretnina u kojima se kao isporučitelji pojavljuju obveznici koji su u sustavu PDV-a. Bitno je naglasiti da promet nekretnina ne podliježe plaćanju poreza na promet nekretnina ako se na promet nekretnina plaća PDV, dakle nikad ne dolazi do dvostrukog oporezivanja.

Porez na nekretnine – u smislu periodičnog poreza na vlasništvo nekretnina Hrvatska ga još uvijek nema, izuzev određenih ekvivalenata tom porezu kao što su porez na kuće za odmor i komunalna naknada.

Postoje li posebna pravila za plaćanje poreza za kuće za odmor?

Porez na kuće za odmor utvrđuje se sukladno Zakonu o lokalnim porezima te odlukama o gradskim i općinskim porezima. Kuća za odmor je svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koriste povremeno ili sezonski. Visina poreza na kuće za odmor je od 0,60 do 5,00 eura/m2 korisne površine kuće za odmor (prema odluci predstavničkog tijela grada odnosno općine na čijem području se nalazi kuća za odmor).

Moderna klasika u predivnom stanu od samo 38 kvadrata – ključnu ulogu imaju boje

Prilikom kupovine nekretnine možemo se osloniti na agenta koji pruža sve informacije?

U agenciji Sky nekretnine našim klijentima nudimo kompletnu uslugu posredovanja u prometu nekretnina, što naravno uključuje i informiranje o bitnim poreznim aspektima prometa nekretnina. Također, u slučaju složenijih situacija koje zahtijevaju mišljenje stručnjaka, klijente upućujemo na naše kolege- porezne savjetnike, kako bi kao agencija pružili kompletnu, vrhunsku uslugu posredovanja.

Pri čemu moramo biti jako pažljivi?

Pri kupoprodaji nekretnine, savjetujem odabir pouzdane i kvalitetne agencije za nekretnine koja će vas voditi kroz cijeli postupak kupoprodaje te će odgovoriti na sva vaša pitanja pravne ili porezne naravi. U rukama stručnjaka, rizik od mogućih neželjenih situacija i iznenađenja tijekom kupoprodajnog procesa svodi se na minimum, a u svakom trenutku imate punu podršku i kroz taj često stresan process prolazite uz stručnjaka.

Nastavite čitati

Gradnja

Sjenila za staklene površine kao najbolja zaštita od sunca i neželjenih pogleda

Sjenila za staklene površine osim što štite od sunca, imaju veliki učinak na promjenu boje i svjetla u prostoriji i zato ih treba pažljivo odabrati. A dodate li im komarnike, cijelo ćete ljeto moći uživati u otvorenim prozorima bez straha od komaraca.

Moderna arhitektura voli velike staklene površine koje se od sunca i neželjenih pogleda štiti jednom od brojnih vrsta sjenila.

“Ako nije već definirano projektom, pokušavamo predložiti rješenja koja su prikladna za takav objekt. Recimo, ako je tradicionalni, onda od sjenila predlažemo grilje, ako je neki moderniji tip gradnje onda rolete, žaluzine ili zip screenove ili neko drugo rješenje.”, ističe direktor A.B.S. stolarije, Alen Stanišić.

Zip screen – moderna sjenila velikih dimenzija

Zip screen ili tekstilno sjenilo otporno je na UV zračenje, vodu i prljavštinu, a impresioniraju raznolikošću oblika i boja. Kako pojašnjava Stanišić, zip screenovi su novije rješenje sjenila, vrlo su modernog i lijepog izgleda, a prednost je što su u pitanju recimo platna vrlo čvrsto zategnuta koja podržavaju jako velike dimenzije. Šest metara puta dva i pol visine u jednom komadu bez problema će izdržati vjetar od sto kilometara na sat. Dolazi u više boja i više stupnja transparentnosti: npr. od propuštanja deset posto, pet posto ili jedan posto propuštanja svjetla.

Najčešći izbor sjenila su rolete koje zimi štite od vremenskih nepogoda, a ljeti od pretjeranog zagrijavanja prostora što ih čini jednostavnim rješenjem za energetski učinkovitu gradnju. Mogu biti nadprozorne i preprozorne, a zahvaljujući raznim oblicima i bojama mogu postati dio oblikovanja fasade. U zadnje vrijeme vrlo se često postavljaju rolete s električnim motorima.

Elegantna ljepotica usred Istre – kuća zanimljivog geometrijskog oblika i unutarnjeg dizajna

“Ako se radi adaptacija kuće ili poziciji koja nema provedene kablove za struju kako bi se spojili elektromotori, mogu se staviti elektromotori na solarno punjenje, odnosno na baterije koji isto tako funkcioniraju besprijekorno kao da su spojeni na stalno električno napajanje. Prednost motora je da se može spojiti na pametni sustav, odnosno da se može upravljati s jednog mjesta ili preko centralne jedinice u kući ili preko aplikacije, što je prednost”, navodi sugovornik.

Na jadranskoj obali prema tradiciji, češće se postavljaju škure ili grilje.

“Tu su sistemi koji idu u špaletu ili na rub ili na kamen u ertu. Grilje kao sjenilo mogu biti s pomičnim lamama ili kao škura tradicionalna, to je najčešće slučaj kad ide na kamen u ertu pa se radi estetskih i tradicionalnih razloga upravo tako najčešće i postavljaju. Isto tako mogu biti klizne grilje ili na motore. Puno je rješenja. Mi radimo samo od aluminija, na tome se bazira naša proizvodnja jer se to pokazalo kao najbolje i najdugotrajnije rješenje, a svakako najpraktičnije za korištenje odnosno za održavanje. Iako održavanje praktički nije potrebno, ako su izložene vremenskim uvjetima kao što je posolica – kad je kuća blizu mora onda to ipak treba ispirat, više zbog okova nego zbog samih okvira.”, pojasnio je Stanišić.

Glamping u Istri – savršen odmor pun luksuza i udobnosti

Grilje s komarnicima

ABS Stolarija nudi grilje s integriranim komarnicima, no oni se mogu postaviti i naknadno, na postojeću stolariju.

Komarnici su općenito napravljeni tako da se ugrađuju naknadno, mogu se postaviti na postojeće prozore, na klizne stijene, bitno je samo prostor od nekih dva do četiri centimetra u otvoru kako bi se postavio komarnik – vertikalni, horizontalni ili fiksni. Puno je rješenja, a među njima i električni na motor.”, zaključio je sugovornik.

Sva sjenila postavljaju se s vanjske strane prozora i vrlo učinkovito doprinose privatnosti te zaštiti od sunca.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice