Povežimo se

Gradnja

Akustički prostori nisu rezervirani samo za glazbenike

Akustika je drugi instrument svakog glazbenika. Dok izvođači popularne glazbe imaju pomoć ozvučenja, klasičari se oslanjaju na svoj instrument. U slučaju naše poznate operne pjevačice, Martine Tomčić to je glas, a u svojoj je školi htjela postići najbolju moguću akustičnost.

Koja razina buke je štetna?

Bukom se smatra svaki neželjeni zvuk koji ometa rad ili odmor, a istraživanja pokazuju da je 44 posto stanovnika Europe izloženo razinama buke koje se smatraju štetnima.

“Smatra se općenito da svaka razina buke do 60 decibela može imati samo psihološko djelovanje, a od 60 do 85 već može imati i fiziološko djelovanje, dakle dokazano je da kod te razine buke dolazi do ubrzanog rada srca, da dolazi do podizanja krvnog tlaka, a iznad 85 decibela može doći i do ozbiljnijih oštećenja, prvenstveno sluha, ali isto tako općenito djeluje negativno na organizam”, objašnjava Silvio Novak iz Knauf insulationa.

Tri su vrste buke – zračna i strukturna, odnosno vibracijska buka, te ona buka koja nastaje unutar prostorije i ometa koncentraciju. Dok glazbenici stvaraju određenu vrstu buke, akustiku smatraju svojim drugim instrumentom i imaju posebne akustičke zahtjeve.

Glazbenici vole akustične prostore

“Mi klasičari u pravilu jako volimo, stručnjaci bi rekli pre akustične prostore, dakle volimo crkve, volimo velike dvorane, volimo kupaonice, zato što su one pune pločica i onda glas tamo lijepo odzvanja ili volimo recimo prostore koji su sa nakanom rađeni upravo da odgovaraju svim onim potrebama naše struke”, govori Martina Tomčić.

Problem akustike u svojoj školi pjevanja, Martina Tomčić riješila je uz pomoć Knauf insulation stručnjaka.

Izolacija prostora škole bila je prioritet, bez toga rad ne bi bio moguć

“Kad kažem izolacija pri tom mislim da se buka koju mi proizvodimo zadržava u prostorijama naše škole, a da pri tom ne remeti goste na doručku, radio voditelja u studiju, a s druge strane da mi imamo dojam da nismo u nekakvom akustičnom bunkeru i u nekakvoj gluhoj sobi, već dapače, da imamo dojam onih nekakvih crkvi ili kupaonica ili nekakvih lijepih koncertnih dvorana.”

Iako namještaj i tepih mogu upiti dio zvuka, time će se dobiti tek nešto poboljšan zvuk u prostoriji, ali neće riješiti problem akustike.

Mineralna vuna kao najbolje izolacijsko rješenje

“Ako je problem sa akustičnosti prostora onda u svakom slučaju biramo obloge koje imaju mogućnost absorpcije zvuka i tu su upravo mineralne vune u kombinaciji sa akustičnim oblogama, završnim oblogama, izuzetno efikasne”, kazuje Silvio.

Useljenjem u novu nekretninu na savršenoj lokaciji, savršenog pogleda, a loše zvučne izolacije, brzo ćete tražiti novu. Nepoželjni zvukovi iz susjednih stanova čest je problem današnjice, koji će se čak pokušati riješiti donošenjem odluke o zvučnim certifikatima. No, ima li pomoći ako se ne želimo seliti?

Zračni zvuk rješava se pregradama

“Što se tiče zračnog zvuka, to se rješava sa pregradama i tu možemo reći da je jedno od najboljih rješenja upravo izvedba pregradnih, ne nosivih zidova sa ispunom od mineralne vune. Vi sa jednim sustavom mala masa, opruga, mala masa, sustavom Knauf insulation mineralna vuna i gips kartonske ploče, imate savršenu imitaciju masivnog zida i samim time zvučnu izolacijsku moć.”

Udarna buka ili strukturna je ona koja se širi putem konstrukcije. Ako prepoznajte hod svog susjeda po zvuku, tada treba postići elasticitet koji će nositi dio te buke.

“U tu svrhu se koriste plivajući podovi, a kao što i sam naziv govori, imate dojam tog plivanja, plutanja kod kojeg formirate taj obavezno elastični sloj gdje se upravo kamena vuna pokazala kao jedna od najboljih rješenja kod takvih plivajućih podova i kod kojih je intencija upravo amortizacija udara”, objašnjava Silvio Novak.

Zvuk je energija i tu energiju potom preuzimaju mineralne vune i pretvaraju ju u toplinsku energiju.

Stručnost i kvaliteta su na prvom mjestu

Za Martinu Tomičić pitanje akustike prostora bilo je iznimno važno i zato je tražila najbolje rješenje.

“Raspitali smo se među prijateljima i našli najbolje. Najbolje po stručnosti, najbolje u pristupu i profesionalnosti i najbolje u kvaliteti materijala, tako da ovaj prostor u kojem mi sad jesmo je prepun, iako vi to ne vidite i ne trebate vidjeti, mineralne vune koja je ovaj prostor učinila svojevrsnim bunkerom.”

Više o mineralnoj vuni i njezinim prednostima čitajte ovdje.


Oglas

Gradnja

Mikrocement: Prednosti najpopularnijeg materijala za uređenje vašeg doma

Svi pričaju o mikrocementu!

Mikrocement je definitivno postao jedan od glavnih protagonista u svijetu unutarnjeg dizajna i jedan od najtraženijih materijala od strane klijenata koji se odlučuju renovirati svoj dom. Kako popularnost ovog čvrstog, izdržljivog i svestranog materijala raste, otkrijte prednosti korištenja mikrocementa (poznatog i kao mikrobeton) i najbolje stilove unutarnjeg dizajna u kojima ga možete koristiti.

Što je mikrocement?

„Mikrocement je dekorativna žbuka uz koju postoji beskonačno mnogo mogućnosti izvedbe, bar kad se o zidovima govori i zapravo bitna je kvaliteta samog materijala sa kojim se radi i još bitnija je stručnost tog izvođača i njegovo oko za lijepo kako bi mogao biti kreativan na tome što radi“, objašnjava vlasnica tvrtke za izvođenje microcementa Ivana Pereglin.

Mikrocement je vrlo isplativ materijal jer je njegova glavna prednost to što savršeno prekriva površine, pa nećete morati trošiti puno novca na uklanjanje starih podova i pločica. Na primjer, ako renovirate kupaonicu, možete koristiti protukliznu završnu obradu za svoj mikrocement i lako prekriti kadu i umivaonik. Kao nepropusan materijal, spriječit će da vaša kupaonica postane vlažna.

Mikrocement – čudo od materijala

Korištenje mikrocementa u industrijskom stilu uređenja

Industrijski stil unutarnjeg dizajna i mikrocement savršeno se slažu jer se ovaj materijal uklapa u tipičan arhitektonski stil koji uključuje crne elemente, izložene cigle, metal i bakar. Prekrivanje poda mikrocementom također može pomoći naglasiti prirodno svjetlo u vašem industrijskom prostoru za dnevni boravak i učiniti ga da izgleda toplije.

Zašto odabrati industrijski dizajn prilikom uređenja ureda

Korištenje mikrocementa u minimalističkom stilu uređenja

Smanjivanjem boja, dekorativnih elemenata i materijala na minimum, mikrocementni pod savršeno će se uklopiti u takav bijeli i neutralni životni prostor. Baš kao što minimalizam nastoji otvoriti prostor što je više moguće, mikrocement i njegove kontinuirane i ujednačene površine bit će najbolji saveznik za postizanje ovog rezultata.

Minimalizam u urbanom betonskom dizajnu

Korištenje mikrocementa u skandinavskom stilu uređenja

Korištenje mikrocementa naglasit će tipičnu čistoću i jednostavnost skandinavskog unutarnjeg dizajna. Bijeli zidovi, moderni namještaj, prirodni materijali poput drva, pamuka i lana te važnost prirodnog svjetla pronaći će zajednički jezik u mikrocementu koji će zauzvrat učiniti životni prostor otvorenijim i prostranijim. Neutralne boje također su tipične za ovaj stil, a mikrocement će savršeno funkcionirati s tim suptilnim tonovima.

Kako neutralne boje učiniti zanimljivijima?

Čak i u jednostavnom i elegantnom crno-bijelom interijeru, ovaj će materijal biti savršena osnova za početak dizajniranja i dekoriranja.

Nastavite čitati

Gradnja

Vrtić u Molvicama savršen je primjer prednosti drvene montažne gradnje

Montažna gradnja već dugo nije rezervirana samo za obiteljske kuće

U mjestu Molvice, na površini od 5000 četvornih metara izgrađen je moderan vrtić ukupne površine 650 kvadrata. Prizemlje se sastoji od polivalentne dvorane, tri jedinice za vrtićke i jasličke skupine te gospodarskog dijela dok su na katu prostorije tehničkog osoblja. Ovaj je vrtić rađen sistemom drvene, montažne gradnje.

Taj sistem gradnje značajno je ubrzao izgradnju objekta, ističe Luka Kupešić, tehnički direktor tvrtke Domus plus te ističe kako je objekt tj. konstruktivni dio, sagrađen za 4 mjeseca. Tijek gradnje je usporio samo okoliš iako nije utjecao na sam sustav gradnje.

Gradnja montažnih objekata javnih namjena ima iste prednosti kao i gradnja obiteljskih kuća u ovom sistemu.

“Brzina izgradnje, nisko energetskog objekata, kvaliteta izgradnje, a ono što poglavito veseli je da program kohezije i otpornosti u sljedećem periodu ispred Europske Unije također dodatno valorizira i vrednuje ovakav tip gradnje, s time da dodatno boduje objekte koji se grade ovim načinom, poglavito zbog energetskih svojstava i ekoloških svojstava, a onda i svih ostalih prednosti koje ovakva gradnja daje.”, ističe direktor tvrtke Domus plus, Grga Mrkonjić.

Gradnja vrtića u Molvicama počela je pripremnim radovima i osiguravanjem nesmetanog pristupa gradilištu. Zvonko Brunović, voditelj gradilišta tvrtke Domus plus navodi kako nesmetan pristup znači da u prvom redu, sa strane investitora odnosno naručitelja i njih kao izvođača, se omogući na gradilištu pristup s najmanje dvije odnosno tri strane. “Budući da smo morali izvoditi u nekakvoj paraleli i sam parking i sam objekt i treći pristup s ove južne strane s koje smo pretežno dovozili i odvozili materijal i vršili grube zemljane radove. To je bilo dosta zahtjevno da se u samom početku probiju ti koridori, trase, osiguraju ograde, sukladno zakonskim da se  krene s gradnjom.

Nakon što su odrađeni pripremni radovi i gradnja temelja, počela je montaža samog objekta.

“Kod ovakvih složenih objekata, gdje se radi i sam objekt i okoliš, na prvi pogled neke prevelike razlike nema jer ovi bazni grubi, zemljani radovi su isti kao i kod klasičnog objekta, kad se oni izvedu nastupaju čari moderne montažne gradnje gdje se jednostavno prefabricirani gotovi elementi, zidovi, međukatne konstrukcije i sve ostalo dovozi na gradilište i vrlo, vrlo brzo i vrlo kvalitetno montira na licu mjesta. Dakle, sam vrtić prizemni dio i katni dio smo mi smontirali u nekakva tri radna dana i on je za to vrijeme već poprimio svoje obrise.”, dodaje.

Luka Kupešić ističe kako nije zahtjevno izvesti ovakav objekt u montažnoj gradnji, današnji standardi u montažnoj gradnji omogućavaju da se takvi objekti izvedu puno efikasnije nego korištenjem klasične gradnje: “U tom dijelu gradnje nismo ovisni o vremenskim prilikama. Tako da se sve priprema u našim tvornicama, dopremaju se gotovi elementi na gradilište, samim time je skraćeno vrijeme, a i kvaliteta gradnje. Kanije korisnici ulaze u suhi objekt.” dodaje te ističe kako je vrtić opremljen najmodernijim sustavima ventilacije i rekuperacije, grijanje i hlađenje je osigurano preko dizalica topline što znači da ovaj objekt u biti prati najmodernije europske trendove i politike gradnje.

“Specifičnost ovog objekta je da su dvije vrste fasade na samom objektu, dio je ventilirane fasade, dio je ETICS sustava, dakle i ovaj objekt je dokaz da Domus plus kao izvođač zaista može izvesti sve ono što arhitekti zamisle.”, dodaje Kupešić.

U Hrvatskoj se povećava broj montažnih objekata javne namjene, a Domus plus prvi je vrtić radio još prije osam godina.

“Domus plus na godišnjoj razini 3 do 4 objekta takvoga tipa, s tendencijom rasta. Jako puno radimo na promociji, sa općinama, sa ostalim akterima da shvate tu prednost koja nije sad samo više u stambenim objektima nego i u objektima javne namjene i tako rekao bih, educiramo i ovaj segment tržišta kako bi zaista kroz ovu izgradnju i ovaj tip gradnje riješili ove goruće probleme i nataliteta i vrtićkih i školskih skupina i samim tim onda riješili te nekakve problema koje jedinice lokalne samouprave i općine imaju.”, zaključio je.

Vrtić u Molvicama savršen je primjer napretka tehnologije, inženjerstva i materijala u montažnoj gradnji koja danas može izvesti svaki projekt prema željama investitora.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice