Gastro
Timijan
Timijan je sličan majčinoj dušici, ali je viši i stabljika mu ne puzi po zemlji, nego raste uspravno (do 30 cm), listovi su uži, cvati nisu tako zbijene i biljka ne raste kod nas divlje, nego se gaji
Droga je gornja polovina biljke, list (najbolja droga, jer ima najviše eteričnog ulja i tanina), eterično uje i timol (Thymi herba, foliurn, aetheroleum et thymolum). Mlade grančice su četverokutne, kratke i gusto obrasle bijelim dlačicama, a starije su oble, gole i drvenaste. Lišće je sitno, sjedeće ili na kratkoj dršci, u cjelini duguljasto, skoro iglasto, po obodu, cijelo, nadolje jako povijeno, kruto, od gore skoro golo, a na naličju obraslo finim mekim sivim dlačicama.
Cvat ima oko 5 ružičastih, 3 do 6 mm dugačkih cvjetića na kratkim drškama. Čašica je cjevasta, kratko maljava, zelena ili malo ružičasto-ljubičasta i dvousna: donja ima dva igličasta, a gornja tri tupa zuba. Gaji se i kao ukrasna i medonosna biljka. Bere se gornja polovina biljke u cvijetu ili pred samo cvjetanje.
Timijan je lijek i začin. Ulazi u sastav raznih preparata protiv običnog, a naročito protiv velikog kašlja, Extractum Thymi fluidum i Sirupus Thymi compositus. Eterično ulje je zbog prisutnog timola i karvakrola izvrsno antiseptičko sredstvo. Ulje ulazi u sastav voda i pasta za usta, i lijekova protiv vrenja. Ulje timijana a naročito timol daju se protiv crijevnih parazita (trihoficalusa, duodenalne ankilostome i oksiura). Timol je odličan konzervans.
Tim je uistinu biljka s mnogo korisnih sastojaka i odlika. Ide dotle da je teško razlikovati gdje, kako i u kolikim količinama ga koristiti, a napose njegova ljekovita svojstva i odlike, kao i duljina trajanja terapija sa timijanom.
Njegov ekstrakt, kao njegov sok mogu biti lijepi dodaci čaju ili kavi.
U kuhinji se koriste njegovi listići da daju posebnu aromu mesu, roštiljima, prilozima od povrća i zelenja i slično.
Veoma se često koristi u kuhinji pomiješan sa drugim aromatskim i začinskim biljem, ali njegova aroma uvijek ostane prepoznatljiva.
Naravno da je mediteranac i kao takav ide u sve kuhinjske specijalitete Mediterana, a posebice u riblje specijalitete, riblje roštilje, brudete i kuhane ribe.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Recept za ukusnu pašticadu s njokima
Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.
Sastojci:
Za pašticadu:
- 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
- 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 mrkve, sitno narezane
- 2 crvena luka, sitno narezana
- 2 dl crnog vina
- 2 dl crvenog vina
- 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
- 2 žlice osmice
- 2 žlice šećera
- 2 lovorova lista
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- Sol i papir po ukusu
- Maslinovo ulje
Za njoke:
- 500 g krumpira
- 150 g glatkog brašna
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Upute:
- Prvo pripremite pašticadu:
- Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
- Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
- U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
- Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
- Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
- Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
- Priprema njoka:
- Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
- Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
- Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
- Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
- Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
- Kuhajte njoke:
- U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
- Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
- Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
- Posluživanje:
- Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.
Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!
Gastro
Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude
U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.
U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.
Planiranje je ključ
Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.
Doručak – energija za početak dana
Jednostavne i brze opcije poput:
- Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
- Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
- Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.
Pripremite unaprijed
Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.
Ukusni ručkovi
Za ručak, fokusirajte se na:
- Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
- Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
- Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.
Užine za održavanje energije
Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:
- Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
- Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
- Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.
Večera – lagana i hranljiva
Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:
- Piletina sa pečenim povrćem.
- Riba sa blitvom i integralnom rižom.
- Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.
Hidratacija je važna
Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.
Zdrave grickalice
Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:
- Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
- Orašastih plodova.
- Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.
Planirajte cheat day
Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.
Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.
You must be logged in to post a comment Login