Povežimo se

Gastro

Street food kultura: Upoznajte najpoznatije svjetske ulične specijalitete i njihove priče

Ulična hrana, poznata i kao street food, predstavlja kulinarsku raznolikost koja se nudi na ulicama gradova diljem svijeta. Ovaj oblik prehrane ne samo da zadovoljava glad prolaznika, već izražava duh i kulturu svakog pojedinog područja.

Slijede neki od najpoznatijih svjetskih uličnih specijaliteta i zanimljive priče iza njih.

Tacosi iz Meksika

Tacosi su ikona meksičke kuhinje i popularni su u cijelom svijetu. Nastali su u 18. stoljeću kada su meksički rudari prvi puta omotali meso u tortilju kako bi ga lakše pojeli na radnim mjestima.

Danas raznovrsni tacosi s različitim vrstama mesa, umacima i dodacima, kao što su guacamole, šalice i kiselo vrhnje, predstavljaju pravo kulinarsko uživanje.

Pizza iz Napulja, Italija

Pizza je bez sumnje jedan od najpoznatijih svjetskih specijaliteta. Ne, prava napolitanska pica se peče na drva u pećima koje dopiru visoke temperature i proizvode neodoljivo hrskavu koru. Ova jednostavna, ali ukusna kombinacija umaka od rajčice, mozzarelle i raznih dodataka, poput šunke, gljiva ili maslina, osvojila je srca ljudi diljem svijeta.

Pho iz Vijetnama

Pho je duša vijetnamske kuhinje. Ovaj aromatični juhasti obrok sastoji se od govedine ili piletine, rižinih rezanaca, svježeg bilja i aromatičnih začina. Priča iza phoa seže u 20. stoljeće, a razvijao se pod snažnim utjecajem francuske kuhinje. Danas je pho globalni hit, a mnogi svjetski kuhari pokušavaju replicirati njegov jedinstveni okus.

Falafel iz Bliskog istoka

Falafel, popularna veganska grickalica, nastala je u Egiptu tijekom 19. stoljeća. Izrađuje se od usitnjenih slanutka i čini te se prži do hrskave teksture. Servira se u pita kruh s povrćem i umacima, poput humusa ili tahinije. Falafel je postao simbol Bliskog istoka, a njegova popularnost rasla je s rastom veganske prehrane diljem svijeta.

Currywurst iz Njemačke

Currywurst je jedan od omiljenih obroka ulične hrane u Njemačkoj. Ovaj specijalitet sastoji se od kobasice prelivenim toplim kečapom i posutim curryjem u prahu. Njegova priča počinje nakon Drugog svjetskog rata, kada je Herta Heuwer, berlinska domaćica, kombinirala kečap s curryjem koji je dobila od britanskih vojnika. Danas se currywurst može pronaći u svim dijelovima Njemačke i šire.

Tempura iz Japana

Tempura je popularan obrok iz Japana, a sastoji se od pohanog povrća, plodova mora ili mesa. Ova metoda pripreme povrća i morskih plodova došla je u Japan s portugalskim i španjolskim misionarima u 16. stoljeću. Japanski kuhari prilagodili su tu tehniku ​​i stvorili ukusnu i hrskavu poslasticu koja je postala jedan od ključnih simbola japanske kuhinje.

Ulična hrana nije samo običan obrok, već i duboko ukorijenjena tradicija i izraz kulture svakog pojedinog kraja. Kroz ove svjetski poznate ulične specijalitete, možemo putovati kroz različite kuhinje i doživjeti bogatstvo okusa iz svih dijelova svijeta. Otkrijte ove gastronomske blagodati na svojim putovanjima i dopustite im da vas urone u lokalnu kulturu i tradiciju.

Oglas

Gastro

Ukusno i zdravo: Pripremite vegetarijanske lazanje u fritezi na vrući zrak

Isprobajte recept vrhunskih kuharica!

Posjetili smo jedinstven studio koji kreira foto i video sadržaj vezan uz gastronomiju, a njihove su nam dvije kuharice pokazale kako se u fritezi na vrući zrak rade lazanje.

Flavorific je studio za kreiranje foto i video sadržaja, u kojem se kroz dinamične videe i stvarno vrhunske fotografije, u Philipsovom slučaju i kroz recepte, pomaže brendovima da ispričaju neku svoju priču i da se povežu sa svojom publikom.

“Kod nas u studiju stvarno svaki dan je dinamičan, zanimljiv, drugačiji, posebno zadnje vrijeme u zadnjih nekoliko mjeseci otkad smo počeli koristiti robote za snimanje, znači svaki put kad uđem u studio nešto leti po zraku, nešto bacaju, a sve s ciljem kako bi uhvatili taj neki savršeni trenutak koji najbolje priča priču za brend.”, izjavila je direktorica Flavorific studia, Ana Car.

Priprema vegetarijanskih lazanja

Jelena Markota, voditeljica Flavorific kuhinje otkriva kako se priprmaju vegetarijanske lazanje.

“Prvo narežemo gljive, a tek onda krečemo dalje.” Jedan zeleni pesto napravila je stilistica hrane i kuharica Nataša Rajčević, a otkriva kako je za izradu pesta potrebno malo bosiljka, malo špinata, bademi, parmezan, maslinovo ulje.

Nina Tumov, Philips, marketing menadžerica za Philips kuhinjske uređaje ističe: “Philipsov blender serije 7000 je naš blender s brojnim mogućnostima s kojim možemo napraviti različite stvari, od smoohtija do različitih umaka, namaza kao i juhe. Sam blender ima 6 predefiniranih programa, a različite sekvence miješanja garantiraju najbolje rezultate.”

Nakon što smo napravili pesto, uzet ćemo brašno, tekućinu kako bismo napravili tjesteninu, također u uređaju za izradu tjestenine.

“Uređaj za izradu tjestenine namijenjen je ljubiteljima tjestenina, s njim se mogu napraviti različite vrste tjestenina, sve od onih običnih do bezglutenskih, a možete se igrati s različitim bojama i teksturama. S uređajem dolazi 10 različitih nastavaka, sve od debelih i tankih špageta, školjkica, makarona, mogućnosti su bezbrojne. Uređaj ima ugrađenu vagu i u njega se stavlja brašno, zatvori se i sam izračuna potrebnu količinu tekućine koju treba dodati, stisne se start, ulije se tekućina, tri minute miješa i nakon toga počne istiskati tjesteninu, a vi ju samo trebate odrezati na željenu dužinu i staviti kuhati.”, navodi Tumov.

Nakon priprema tijesta i ostalih potrebnih komponenti, vrijeme je za slaganje lazanja. Jelena je uzela posudu za pečenje i u nju stavila malo ulja.

Na prvi sloj tijesta koji se stavlja u posudu za pečenje, dodaje se malo pesta, pa malo sira i pirjanih gljiva sa špinatom.

Ovaj se proces ponavlja sve dok imate tjestenine, a zadnji sloj se mora prekiriti sirom, te ga dodati malo i pred kraj pečenja. Ove su se lazanje stavile peći u Philipsov airfryer.

“Naša najnovija friteza na vrući zrak serije 7000 je naša najbolja friteza na vrući zrak i najveća je na tržištu, dovoljno je velika da se u njemu ispeče pile od 2 kilograma, ima automatske programe pa treba samo izabrati vrstu hrane, količinu i kako želite da bude pečeno, a ona sama prilagođava temperaturu i brzinu zraka. Ako se poveže s aplikacijom, jer je to pametni uređaj, dobije se mnogo dodatnih programa i uz njega dolazi sonda za meso koja će osigurati najbolje pečene odreske.” ističe Nina Tumov.

Ana Car naglašava kako u slučaju Philipsa, njihovu priču najbolje pričaju njihovi autorski recepti za globalno tržište. “Ti recepti popraćeni su sa stvarno predivnim fotografijama hrane, videima koji onda vas kao korisnika baš ono pozivaju da te recepte probate, da ih isprobate u svojoj kuhinji i da vidite kako ti uređaji zapravo vama mogu poboljšati život.”, zaključila je.

Mi vam za kraj preporučamo da isprobate recept ovih vrhunskih kuharica!

Nastavite čitati

Gastro

Naučite kako odabrati zrelu lubenicu i dinju – ovi će vam trikovi pomoći!

Slatku i sočnu lubenicu ili dinju ponekad nije lako prepoznati

Ljeto donosi razne ukusne plodove, a među njima su i lubenica i dinja. Mnogi se slažu da se radi o najukusnijem voću, ali za razliku od borovnica i banana, teško je prepoznati je li voće zrelo i ukusno.

Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odaberete najslađe voće!

Kako odabrati zrelu dinju

One prije svega trebaju biti lijepe žuto – narančaste boje, a nikako zelene. Voće će imati i slatku mirisnu aromu kada je spremno za jelo.

Provjerite stabljiku

Kada birate dinju, prvo pogledajte stabljiku – koja se ne bi trebala nalaziti na njoj! Ako dinja ima stabljiku to znači da je ubrana prije nego je postala zrela. Ako dinja ima malu udubinu, ona je indikator da se dinju tijekom branja lako odvojila od stabljike i da je spremna za konzumaciju.

Težina

Zrela dinja se uvijek čini teškom za svoju veličinu, a provjeriti možete i je li zrela ako pritisnete dno dinje, koje će se lagano saviti te vratiti an mjesto. Ako se to ne dogodi, dinja nije zrela.

Tikvice se mogu uzgajati i u teglama na balkonu – pratite ove jednostavne korake

Zvuk

Još jedan način za prepoznavanje zrele dinje je taj da je podignete i protresete. Ako čujete zvuk, to znači da je dinja previše zrela i sigurno neće biti jako ukusna.

Kako odabrati zrelu lubenicu?

Od svibnja do rujna možemo uživati u lubenicama i nabaviti ih u trgovinama, a zrela lubenica neće biti tako privlačna izgledom, niti će biti sjajne kore, što se često smatra znakom zrelosti.

Provjerite dno lubenice

Pritom mislimo da obratite pažnju na dio lubenice koji je bio u kontaktu s tlom kada je rasla. Na tom mjestu lubenica nije bila izložena suncu i boja bi trebala biti žuta ili bež, nikako bijela. Ako je ipak bijelo, to znači da nije zrela i da neće ponuditi predivan okus. Ako je to mjesto tamno žute boje, moguće je da je i previše zrela za konzumaciju.

Težina

Kada veličina nije dobar indikator zrelosti, onda je težina. Zrela lubenica ima veću koncentraciju vode i čini se preteškom za svoju veličinu. Kada birate, uzmite u ruke dvije jednake lubenice i usporedite težinu. Odaberite naravno onu koja je teža.

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Zvuk

Koliko je lubenica zrela može vam otkriti i zvuk – ako je spremna za konzumaciju onda će imati duboki, “šuplji” zvuk kada ju lupite prstima. Ipak, stručnjaci smatraju da zvuk lubenice nije najbolji pokazatelj zrelosti pa se ne oslanjajte samo na njega.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice