Povežimo se

Gastro

Street food kultura: Upoznajte najpoznatije svjetske ulične specijalitete i njihove priče

Ulična hrana, poznata i kao street food, predstavlja kulinarsku raznolikost koja se nudi na ulicama gradova diljem svijeta. Ovaj oblik prehrane ne samo da zadovoljava glad prolaznika, već izražava duh i kulturu svakog pojedinog područja.

Slijede neki od najpoznatijih svjetskih uličnih specijaliteta i zanimljive priče iza njih.

Tacosi iz Meksika

Tacosi su ikona meksičke kuhinje i popularni su u cijelom svijetu. Nastali su u 18. stoljeću kada su meksički rudari prvi puta omotali meso u tortilju kako bi ga lakše pojeli na radnim mjestima.

Danas raznovrsni tacosi s različitim vrstama mesa, umacima i dodacima, kao što su guacamole, šalice i kiselo vrhnje, predstavljaju pravo kulinarsko uživanje.

Pizza iz Napulja, Italija

Pizza je bez sumnje jedan od najpoznatijih svjetskih specijaliteta. Ne, prava napolitanska pica se peče na drva u pećima koje dopiru visoke temperature i proizvode neodoljivo hrskavu koru. Ova jednostavna, ali ukusna kombinacija umaka od rajčice, mozzarelle i raznih dodataka, poput šunke, gljiva ili maslina, osvojila je srca ljudi diljem svijeta.

Pho iz Vijetnama

Pho je duša vijetnamske kuhinje. Ovaj aromatični juhasti obrok sastoji se od govedine ili piletine, rižinih rezanaca, svježeg bilja i aromatičnih začina. Priča iza phoa seže u 20. stoljeće, a razvijao se pod snažnim utjecajem francuske kuhinje. Danas je pho globalni hit, a mnogi svjetski kuhari pokušavaju replicirati njegov jedinstveni okus.

Falafel iz Bliskog istoka

Falafel, popularna veganska grickalica, nastala je u Egiptu tijekom 19. stoljeća. Izrađuje se od usitnjenih slanutka i čini te se prži do hrskave teksture. Servira se u pita kruh s povrćem i umacima, poput humusa ili tahinije. Falafel je postao simbol Bliskog istoka, a njegova popularnost rasla je s rastom veganske prehrane diljem svijeta.

Currywurst iz Njemačke

Currywurst je jedan od omiljenih obroka ulične hrane u Njemačkoj. Ovaj specijalitet sastoji se od kobasice prelivenim toplim kečapom i posutim curryjem u prahu. Njegova priča počinje nakon Drugog svjetskog rata, kada je Herta Heuwer, berlinska domaćica, kombinirala kečap s curryjem koji je dobila od britanskih vojnika. Danas se currywurst može pronaći u svim dijelovima Njemačke i šire.

Tempura iz Japana

Tempura je popularan obrok iz Japana, a sastoji se od pohanog povrća, plodova mora ili mesa. Ova metoda pripreme povrća i morskih plodova došla je u Japan s portugalskim i španjolskim misionarima u 16. stoljeću. Japanski kuhari prilagodili su tu tehniku ​​i stvorili ukusnu i hrskavu poslasticu koja je postala jedan od ključnih simbola japanske kuhinje.

Ulična hrana nije samo običan obrok, već i duboko ukorijenjena tradicija i izraz kulture svakog pojedinog kraja. Kroz ove svjetski poznate ulične specijalitete, možemo putovati kroz različite kuhinje i doživjeti bogatstvo okusa iz svih dijelova svijeta. Otkrijte ove gastronomske blagodati na svojim putovanjima i dopustite im da vas urone u lokalnu kulturu i tradiciju.

Oglas

Gastro

Pripremite hladnu pitu od svježih jagoda – jednostavna priprema savršene poslastice

Jagode će zadržati svoj predivan okus, a u desertu ćete uživati!

Potrebno samo 30 minuta za pripremu ove pite od jagoda, pa ako ih imate viška ili ste shvatili da neće još dugo trajati one koje imate u frižideru, iskoristite ih za pripremu ovog savršenog deserta.

Kako se samo dio jagoda peče i koristi se samo malo gustina, ova pita će imati savršen okus po svježim jagodama. Ako ste spremni, evo što je sve potrebno za pripremu.

Limončelo – liker od limuna

Potrebni sastojci:

10 graham krekera
150-200 g šećera (odvojite 4 žlice šećera)
2-3 žlica neslanog maslaca
125 ml soka od brusnice
10-ak velikih jagoda (po želji više), koje je potrebno narezati na tanje kriške, ali ostavite nekoliko cijelih za ukras
1/2 žličice soli
1/2 žličice škroba
115 ml vrhnja za šlag

Upute za pripremu:

Pećnicu je potrebno zagrijati na 170-180 stupnjeva.
U blender stavite graham kekse, 2 žlice šećera dok se sve dobro ne poveže. Sad dodajte maslac i kratko pomiješajte.Smjesu iz blendera stavite u posudu za pečenje i dobro pritisnite i poravnajte. Pecite oko 14 minuta te izvadite van i pustite da se dobro ohladi.

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

U manjoj posudi pomiješajte ostatak šećera (dvije žlice koje ste odvojili ostavite za šlag), sok, narezane jagode, gustin i sol. Nježno vilicom usitnite jagode te pustite neka zakuha i tad smanjite vatru. Potrebno je stalno miješati dok sve ne postane jako gusto. Maknite s vatre i ostavite da se ohlade i tada dodajte svježe jagode.

Sve prebacite na ohlađenu koru od graham keksa te stavite u hladnjak na minimalno 4 sata
U drugoj posudi istucite vrhnje za šlag, dodajte 2 žlice šećera te ukrasite svoju hladnu pitu.

Ako želite, ukrasite jagodama.

Dobar tek!

Nastavite čitati

Gastro

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Ena Kokanović Nagy ( slavonka.hr ) pripremala je Crep Suzette na svoj način, koristeći burbon viski. Smjesu je pripremila od 3 jaja i tome prilagodila ostale sastojke. Zatim je upalila svoju Invisacook. 

Invisacook nevidljiva je ploča za kuhanje skrivena ispod radne plohe. Može imati 2, 3, 4, ili 5 polja za kuhanje. 

Kako funkcionira Invisiacook

Invisacook – nevidljiva ploča funkcionira na način da je to zamislite klasična indukcijska ploča koja nema gore staklo. Ona se montira isključivo na porculansku radnu ploču i stvara neki pomak od onog konvencionalnog kuhanja stvarajući ravnu ploču na kojoj je moguće kuhati, objasnio je Marko Vrbanc iz Iverpana. 

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

Nevidljiva indukcija se ugrađuje isključivo ispod porculanske ploče. Porculan je jedini u mogućnosti izdržati te visoke temperature i zapravo temperaturne šokove prilikom kuhanja, zagrijavanja i hlađenja.

Kako bi magnet od Invisacooka uhvatio tavu, trebamo ju malo samo podesiti i pričekati da prestane treptati broj. 

Ispod tave se nalazi Invisamat silikonski podložak. Podložak služi prvenstveno da bi se zaštitila sama radna površina na kojoj kuhate, a isto tako i da bi se zaštitilo i posuđe te Invisacook indukcija. Ona služi kako ne biste pretjeranu temperaturu iz same posude u kojoj kuhate vraćali u Invisacook i u radnu površinu. To je kao nekakva barijera i ovisno o tome koju Invisacook odaberete, koliko kuhališta uzmete, toliko Invisamata ćete dobiti. Invisimat se obavezno koristi uz Invisacook. 

Crep Suzzete a la Ena

Kad je ispekla palačine, Ena je napravila umak za crep Suzette. 

Treba nam maslac, treba nam korica naranče, malo soka od naranče i burbon viski da to malo zapalimo, pojasnila je Ena Kokanović Nagy. 

Palačinke treba presaviti u trokut i dodati u umak, a kad se preprže sa svake strane, dodati burbon viski i zapaliti. 

I kada prestane gorjeti znači da je alkohol ishlapio, ostao nam je samo lijepi okus burbon viskija i dobar tek. 

Nakon što završim kuhanje sa Invisacook-om, jednostavno maknem Invisamat, pobrišem i ono što je najvažnije da se neću opeći nakon kuhanja, rekla je Ena. 

12 ideja za uređenje kuhinje

Prednosti korištenja nevidljive ploče

Prednosti korištenja ploče su sigurno njezina ta nevidljivost. Ona omogućuje da je prostor čist, lakše se čisti, površina radna više nema nekih kutova, uglova, nego je ravna površina koja se vrlo lagano očisti. Ona štedi prostor, pošto je nevidljiva ona daje mogućnost zapravo iskorištavanja pune radne plohe, nema više standardnog kuhala i imamo cjelokupnu radnu ploču za iskoristivost, dodao je Vrbanc. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice