Gastro
Som – somić
U zadnjih desetak godina som postaje mnogo češći gost na našim tržnicama i kuhinjama nego prije. Uz šarana mnogo ga se izlovi u buškoblatskom jezeru i na hutovskom području.
Ja sam nedavno dobio iz Rozićeve ribarnice «Golfisch» soma dugoga preko metar i teškoga par kilograma. Još je bio živ.
Očistio sam ga i isjekao na odreske, naravno one dijelove koji se mogu tako odsjeći. Glavu i nekoliko manjih odrezaka pri repu sam ostavio za čorbu, a ostalo jedostavno posušio, posolio, dodao sjeckanoga češnjaka, peršina i papra i stavio na žar kao i svaku drugu ribu. Za samo nekoliko minuta prekrasni som je bio još krasniji na stolu. Prilog je bio kuhani krumpir na kocku preliven talogom od domaćega masla i peršinom.
Čorbu sam napravio sa glavom i repnim dijelom soma. Uz meso sam stavio grašak i rižu kojih dvadesetak minuta da kuhaju. Obvezno sam stavio rajčicu i feferone uz sol. To je bilo za večeru, poslije onakvoga obilatoga ručka, a nije ni ovo loše.
Soma se može i drugačije probati!
Odreske soma posušimo i pospemo soli i češnjakom i mirisnim travama. Ja vrlo rado stavim naš domaći vrisak. Njegov miris predvodi sve druge mirise, pa čak i lovor. Nauljimo svaki odrezak posebno i pomalo ih nacijedimo limunom.
U drugoj tavi smo ugrijali ulje i zalijemo odreske i stavimo ih u pećnicu kojih petnaestak minuta. Paziti da ne pregore.
Može i ovako!
Som se može veoma lijepo poslužiti sa umakom od bilo kojih gljiva, naravno jestivih.
Odreske soma kuhamo kojih desetak minuta u vinu i vodi – u bevandi. U drugoj tavi ili limu na maslacu i ulju (maslac i ulje zajedno stvaraju posebno lijepu aromu) pirjamo češnjak, pa zatim kapulu dok ne omlohavi. Ovdje ćemo tada dodati gljive i malo bijeloga brašna da se ujedini, ali može i vrhnje umjesto brašna. Sada ono vino, onaj umak u kojem se kuhao som dodajemo po gljivama. Još nam preostaje sol i papar, odnosno feferon. Probajte umak. Ako je sve u redu stavite na plitke tanjure odreske soma i prelijte ih ovim umakom. To je jelo visokih gosta i velikih kuhara. Što «fali» Vama da budete i jedno i drugo.
Ovo jelo ili ova jela sa somom možete jednako raditi i sa tolikim drugim ribama kao primjerice sa šaranom, smuđom, mladicom, većim pastrvama…. Vi znate kako su raspoređene kosti pojedinih riba i koliko vam gosti, odnosno ukućani, poznaju ribu. Po tome se slažu pojedini recepti kuhanih morskih riba «lešade», pa brudeti, fiš paprikaši …
U vinu se kriju tri stvari: zdravlje, veselje i pijanstvo. Radije odaberite i uz ovo dobro jelo prve dvije.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Recept za ukusnu pašticadu s njokima
Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.
Sastojci:
Za pašticadu:
- 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
- 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 mrkve, sitno narezane
- 2 crvena luka, sitno narezana
- 2 dl crnog vina
- 2 dl crvenog vina
- 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
- 2 žlice osmice
- 2 žlice šećera
- 2 lovorova lista
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- Sol i papir po ukusu
- Maslinovo ulje
Za njoke:
- 500 g krumpira
- 150 g glatkog brašna
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Upute:
- Prvo pripremite pašticadu:
- Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
- Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
- U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
- Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
- Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
- Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
- Priprema njoka:
- Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
- Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
- Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
- Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
- Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
- Kuhajte njoke:
- U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
- Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
- Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
- Posluživanje:
- Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.
Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!
Gastro
Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude
U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.
U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.
Planiranje je ključ
Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.
Doručak – energija za početak dana
Jednostavne i brze opcije poput:
- Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
- Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
- Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.
Pripremite unaprijed
Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.
Ukusni ručkovi
Za ručak, fokusirajte se na:
- Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
- Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
- Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.
Užine za održavanje energije
Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:
- Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
- Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
- Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.
Večera – lagana i hranljiva
Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:
- Piletina sa pečenim povrćem.
- Riba sa blitvom i integralnom rižom.
- Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.
Hidratacija je važna
Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.
Zdrave grickalice
Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:
- Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
- Orašastih plodova.
- Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.
Planirajte cheat day
Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.
Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.
You must be logged in to post a comment Login