Povežimo se

Gastro

Rezanci

Ovo je jedan od najjednostavnijih, ali uistinu, i najljepših recepta i tanjura. Potrebna nam je za kg bijeloga brašna duple ništice desetak jaja, naravno svježih i malo mlijeka ili vode.

To ćemo lijepo umijesiti kao da ćemo praviti savijače. Potom se tijesto oklagijom razvije na stolu prije posutom brašnom. Ne ide se razvlačiti toliko tanko kao za pite ili kolače. Ostane debljina otprilike jedan i pol mm. Kada ste procijenili da ste dovoljno razvili tijesto, savijte ga u trubu i oštrim nožem režite na jedan cm širine. Kada ste sve narezali uzimajte sa srednjim prstom i palcom u sredinu kolačića i podignite u zrak da se opruže rezanci. Takve ih malo ispremiješajte i odložite da se prosuše, ako ćete ih odmah pripremati, ali ako ne, onda ih takve za koji naredni dan stavite u hladnjak, ali ako ćete na duže vrijeme onda u zamrzivač.

Rezanci Dom2

Ako želite zelene rezance onda prokuhajte malo špinata, ohladite ga i u mikseru ga sa kojom kapi ulja izmiksajte i dodajte tijestu. Tako ćete imati zelene rezance. Ako vam slučajno padne napamet da biste voljeli imati skoro ljubičaste, modre ili plave rezance, onda dobro prokuhajte ciklu, pa je ohlađenu izmiksajte sa kojom kapi ulja i izmiješajte sa tijestom prije razvijanja. Imati ćete ukusne, zanimljive i lijepe rezance. Tako ćete kao kuharica pokazati i interes i znanje i korist. To je sve za kuharicu na cijeni. To jednako možete učiniti i sa sipinim crnilom i imati potpuno crne rezance kao što je rižot crn. Kuhar AC Milan-a pravi na pladnjima zastave od rezanaca i špageta. To je naučio Z. Bobana pa i on lijepo to radi u svojim restoranima u Zagrebu. To je ujedno i Berlusconijev kuhar, koji je u mojoj kuhinji u Šuici probao naš umak od lučnice i ostao zapanjen sa svojom ekipom. Dobio je recept i poslije se pohvalio da ga koristi za sva hladna predjela i naravne odreske kao i za svježe kobasice bilo s roštilja ili kuhane.

Rezanci Dom2

Umak za rezance je jednak kao i za špagete – bolonjske. Treba imati jednaku mjeru svinjskoga i junećega mljevenoga mesa. To ćemo meso staviti da se pirja u prije pripremljenom umaku. Ovaj umak se čini: na vruće maslinovo ulje stavimo rukom natučeni češnjak koji ćemo izbaciti čim porumeni, pa stavljamo začinsko bilje (peršin, bosiljak, koju maslinu) i dodajemo crno vino.

Rezanci se stavljaju u kipuću vodu u koji smo stavili obilatije soli. Dovoljno je sedam osam minuta za kuhanje, ali je proba najsigurnija mjera. Nemojte ih nikada prekuhati. U posudu u koju ćete staviti ocijeđene rezance stavite koju kap ulja ili kockicu margarina. Promiješajte dobro prije nego stavite umak. Tako vam se rezanci neće lijepiti i imati će prirodniju boju.

Parmezan ne smije izostati, makar kakav dobar ovčji sir može dati lijep okus i lijep miris. Imamo mi lijepih ovčjih sireva.

Ovakav jednak recept se može primijeniti i primjenjuje se i za špagete ili za različite vrste makarona ili bilo koje druge tjestenine.

I bez drugoga jela ovo jelo već traži dobro pivo ili domaće bijelo vino. Naime rezanci su uvijek u Italiji prvo jelo.

«Zločesti ljudi žive da bi jeli i pili; dobri ljudi jedu i piju da bi živjeli»(Sokrat). Mi ćemo, naravno, biti uvijek dobri ljudi dobre ćudi.

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Drugačiji recept – ukusna šunka u kruhu na engleski način

Uskrsna tradicija na drugačiji način.

sunka-u-kruhu-recept-inicijativa-domnakvadrat

Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.

Kuhana šunka pečena u kruhu

Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke ​- otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje  (za premazivanje)

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Postupak pripreme:

1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne​
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer. ​

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min

tijesto-za-kruh-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena! ​

Neobična pita od sira i mladog luka

prekrivanje-tijesta-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!

stavljanje-sunke-u-tijesto-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo! ​

pakiranje-sunke-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi! ​

premazivanje-sunke-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora) ​
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi

Stephen-sa-sunkom-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.

Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli

Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm ​svježeg đumbira
1 ​štapić  cimeta


​Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).

Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja

Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).

Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja. ​

Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!

Nastavite čitati

Gastro

Ljubavni napitak za romantičnu večeru

Hrvoje Vukov ugostio je Denisa Vlahovca, koktel majstora koji će nas naučiti pripremati koktel prigodan za svaku romantičnu večeru, osobito one u mjesecu zaljubljenih. Za ovaj ljubavni napitak trebat će vam popularni teranino, gin te  sok od limuna i šećera. 

Sastojci i upute

Prvo dodajemo led u čašu, da čašu ohladimo. 

Nakon toga dodajemo led u shaker. 

U shaker zatim dodajemo:

30 ml gina 

30 mililitara teranina

30 mililitara soka od limuna

30 mililitara šećernog sirupa

I to je to. Zaklopimo shaker. I shakeamo. 

Dodajemo mineralne vode

I sve ćemo završit dekoracijom sa dehidriranom limetom. 

Ako nemamo shaker doma, možemo ovo napraviti ili u čaši ili u bilo kakvoj staklenci. 

Romantično ozračje svakako će dodatno oplemeniti dobar izbor mirisa za dom.

Note s kojima ne možemo pogriješit kad je u pitanju Valentinovo i uopće ovaj period još uvijek znači veljače kao vremena kalendarski i vremenskih prilika vani, mislim da se dobro vezati na čokoladu, na vaniliju, na onako nekakav dobar, dobar kompozicijski dio sa nečim slađim ali dovoljno da ima malo nekakvog odmaka, možda kava recimo je sigurno dobra, dobra kombinacija. 

Desert u obliku srca gotovo da je nezaobilazan dio svake romantične večere. Uz ljubav najčešće biramo kombinaciju čokolade, orašastih plodova i aromatične karamele. Svi ti sastojci podsjećaju na slatki miris zaljubljenosti.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice