Gastro
Rezanci
Ovo je jedan od najjednostavnijih, ali uistinu, i najljepših recepta i tanjura. Potrebna nam je za kg bijeloga brašna duple ništice desetak jaja, naravno svježih i malo mlijeka ili vode.
To ćemo lijepo umijesiti kao da ćemo praviti savijače. Potom se tijesto oklagijom razvije na stolu prije posutom brašnom. Ne ide se razvlačiti toliko tanko kao za pite ili kolače. Ostane debljina otprilike jedan i pol mm. Kada ste procijenili da ste dovoljno razvili tijesto, savijte ga u trubu i oštrim nožem režite na jedan cm širine. Kada ste sve narezali uzimajte sa srednjim prstom i palcom u sredinu kolačića i podignite u zrak da se opruže rezanci. Takve ih malo ispremiješajte i odložite da se prosuše, ako ćete ih odmah pripremati, ali ako ne, onda ih takve za koji naredni dan stavite u hladnjak, ali ako ćete na duže vrijeme onda u zamrzivač.
Ako želite zelene rezance onda prokuhajte malo špinata, ohladite ga i u mikseru ga sa kojom kapi ulja izmiksajte i dodajte tijestu. Tako ćete imati zelene rezance. Ako vam slučajno padne napamet da biste voljeli imati skoro ljubičaste, modre ili plave rezance, onda dobro prokuhajte ciklu, pa je ohlađenu izmiksajte sa kojom kapi ulja i izmiješajte sa tijestom prije razvijanja. Imati ćete ukusne, zanimljive i lijepe rezance. Tako ćete kao kuharica pokazati i interes i znanje i korist. To je sve za kuharicu na cijeni. To jednako možete učiniti i sa sipinim crnilom i imati potpuno crne rezance kao što je rižot crn. Kuhar AC Milan-a pravi na pladnjima zastave od rezanaca i špageta. To je naučio Z. Bobana pa i on lijepo to radi u svojim restoranima u Zagrebu. To je ujedno i Berlusconijev kuhar, koji je u mojoj kuhinji u Šuici probao naš umak od lučnice i ostao zapanjen sa svojom ekipom. Dobio je recept i poslije se pohvalio da ga koristi za sva hladna predjela i naravne odreske kao i za svježe kobasice bilo s roštilja ili kuhane.
Umak za rezance je jednak kao i za špagete – bolonjske. Treba imati jednaku mjeru svinjskoga i junećega mljevenoga mesa. To ćemo meso staviti da se pirja u prije pripremljenom umaku. Ovaj umak se čini: na vruće maslinovo ulje stavimo rukom natučeni češnjak koji ćemo izbaciti čim porumeni, pa stavljamo začinsko bilje (peršin, bosiljak, koju maslinu) i dodajemo crno vino.
Rezanci se stavljaju u kipuću vodu u koji smo stavili obilatije soli. Dovoljno je sedam osam minuta za kuhanje, ali je proba najsigurnija mjera. Nemojte ih nikada prekuhati. U posudu u koju ćete staviti ocijeđene rezance stavite koju kap ulja ili kockicu margarina. Promiješajte dobro prije nego stavite umak. Tako vam se rezanci neće lijepiti i imati će prirodniju boju.
Parmezan ne smije izostati, makar kakav dobar ovčji sir može dati lijep okus i lijep miris. Imamo mi lijepih ovčjih sireva.
Ovakav jednak recept se može primijeniti i primjenjuje se i za špagete ili za različite vrste makarona ili bilo koje druge tjestenine.
I bez drugoga jela ovo jelo već traži dobro pivo ili domaće bijelo vino. Naime rezanci su uvijek u Italiji prvo jelo.
«Zločesti ljudi žive da bi jeli i pili; dobri ljudi jedu i piju da bi živjeli»(Sokrat). Mi ćemo, naravno, biti uvijek dobri ljudi dobre ćudi.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
U pećnici ili na tavi: Kako ispeći savršene kestene kod kuće
Za razliku od većine orašastih plodova, kesteni sadrže vrlo malo masti, što ih čini zdravijom alternativom za grickanje
Kesteni su odavno simbol jeseni zbog nekoliko razloga, povezanih s prirodom, kulturom i sezonskim običajima. Pečeni kesteni tradicionalno su se pripremali na otvorenim vatri ili na gradskim ulicama, što stvara osjećaj ugode i topline. Kesteni su relativno niskokalorični u usporedbi s drugim orašastim plodovima, što ih čini boljim izborom za užinu umjesto npr. pekare.
Ali, kesteni koji su se prodavali na Zagrebačkim ulicama za 5,10 kn sada se prodaju za toliko eura. Za cijenu jedne mjerice na ulici, na placu možete kupiti kilu, pa čak i više! Slijedite naš vodič kako ispeći kestene kod kuće, i imat ćete fine,tople kestene za grickanje ili za upotrebu u nekim od omiljenih sezonskih recepata.
Evo kako jednostavno očistiti šipak i kojim ga jelima možete dodati
Priprema kestena u pećnici
Pečenje kestena može biti izazovno, ali kad su pravilno pripremljeni, ljuske se lako skidaju. Trik je u tome da unutarnji plod bude temeljito pečen i mekan prije guljenja. Naravno, kestene gulite dok su još vrući iz pećnice.
Što vam je potrebno:
Oštar nožić, daska za rezanje, lim za pečenje s podignutim rubovima (ili posuda za pečenje ili tava koja može u pećnicu) i čista kuhinjska krpa.
- Zagrijte pećnicu: Standardna temperatura od 180°C odlična je za pečenje kestena.
- Napravite “X”: Koristeći bazu oštrog nožića, napravite vrlo mali rez na dnu ljuske svakog kestena. Zarežite samo do mesa kestena i nastavite rezati prema gore, uz donju polovicu ljuske. Ponovite to kako biste oblikovali “X”. Na taj će način ljuske puknuti dok se kesteni peku, pa će ih biti lakše guliti.
- Namočite kestene: Namočite kestene u posudi s vodom 30 minuta; to će pomoći da se ne isuše tijekom pečenja.
- Pecite: Posložite kestene u ravnomjernom sloju na lim za pečenje s rubovima. Pecite ih oko 35 minuta, ili dok ljuske ne popucaju i unutarnji plod ne bude izložen.
- Guljenje: Kesteni se najlakše gule dok su još vrući, pa uzmite čistu kuhinjsku krpu i pomoću nje otvorite ljuske. Odbacite svaku ljusku i tanke papirnate kožice koje su pričvršćene za plodove.
Kako ispeći kestene u tavi
Što vam je potrebno:
Tava s debelim dnom (najbolje od lijevanog željeza), oštar nožić, daska za rezanje, čista kuhinjska krpa
Upute:
- Priprema kestena: Svaki kesten zarežite u obliku “X” na ravnom dijelu ljuske. Ovaj rez će pomoći ljuski da pukne tijekom pečenja i olakšati guljenje.
- Zagrijavanje tave: Stavite tavu na srednju vatru i pustite je da se dobro zagrije. Debelo dno pomaže da se kesteni ravnomjerno ispeku.
- Pečenje kestena: Stavite kestene u tavu, u jednom sloju, s izrezanim dijelom prema gore. Povremeno protresite tavu kako bi se kesteni ravnomjerno ispekli. Pokrijte tavu poklopcem ili aluminijskom folijom kako bi toplina ostala u tavi.
- Vrijeme pečenja: Pecite kestene 15–20 minuta, povremeno ih miješajući ili tresući tavu. Kada ljuske počnu pucati i meso omekša, kesteni su gotovi.
- Guljenje: Kad su kesteni gotovi, zamotajte ih u čistu kuhinjsku krpu na nekoliko minuta kako bi omekšali i zadržali toplinu. Zatim ih ogulite dok su još topli, jer će se ljuske lakše skinuti.
Ovako pripremljeni kesteni su topli, ukusni i savršeni za uživanje tijekom hladnih dana!
Gastro
Pripremite pitu od sira, bundeve ili čokolade – bez paljenja pećnice!
Za ove recepte inspirirane jeseni ne treba vam pećnica
Jesen je konačno stigla! Što znači da se napokon možemo ušuljati pod dekicu i uživati u plodovima koje nam je donijela. Kada poželite fini jesenski desert predlažemo ove brze deserte bez pečenja. Dovoljno samo pomiješati sastojke i voila – desert je gotov!
Evo kako jednostavno očistiti šipak i kojim ga jelima možete dodati
Pita od bundeva ( koja se ne peče )
@babyhandsbakes No Bake Pumpkin Pie 🎃 Ingredients 15 oz. Pumpkin puree 6.8 oz. Vanilla Instant Pudding Mix {2 boxes 3.4 oz. each} 8 oz. Cool Whip 1 tsp. Pumpkin Pie Spice 1 Graham Cracker Pie Crust Instructions Thaw Cool Whip in refrigerator for 4 hours. Once Cool Whip has thawed, mix together Pumpkin, Pumpkin Pie Spice, Cool Whip, and Vanilla Pudding Mix. Pour mixture into Graham Cracker Pie Crust, replace the lid that came with the crust onto the pie, and freeze for 2 – 3 hours before serving, so it can firm up. After 2 – 3 hours, remove from freezer, slice, top with whip cream, and sprinkle a dash of Pumpkin Pie Spice on top #pumpkinpie #nobake #fallrecipes #easyrecipe ♬ Bloom (Bonus Track) – The Paper Kites
Sastojci:
cca 450mL pirea od bundeve
200 mL mješavine za instant puding od vanilije
cca 250mL tučenog vrhnja
1 žličica mješavine začina za pite od bundeve ( mješavina cimeta, đumbira, muškatnog oraščića, pimenta i klinčića)
gotova kora za pite ( ili ju možete napraviti sami od keksa i putra, kako je opisano u receptu ispod)
Priprema:
Pomiješajte bundevu, začine za pitu od bundeve, tučeno vrhnje (odnosno šlag) i smjesu za puding od vanilije.
Ulijte smjesu u koru za pitu i zamrznite 2 – 3 sata prije posluživanja kako bi se stvrdnula.
Nakon 2 – 3 sata izvadite iz zamrzivača, narežite, prelijte šlagom i po vrhu pospite malo začina za pitu od bundeve. Uživajte!
Cheesecake s pistacijom bez pečenja
@foodbyarii No bake piastachio cheesecake eid recipe🌙 20cm+ 200g biscuits 120g butter filling: 170g cream cheese 250ml whipped cream 1 whipped cream powder 60g powdered sugar 2 tbsp pistachio top: 170g melted pistachio cream #pistachio #cheesecake #dessert ♬ Nature Sounds – Birds – Nature Recordings & Nature And Bird Sounds
Sastojci:
200g keksa
120 g maslaca
punjenje:
170 g krem sira
250 ml vrhnja za šlag
1 šlag u prahu
60 g šećera u prahu
2 žlice pistacija
glazura:
170g otopljene kreme od pistacija
Pogledajte proces u videu, stavite u frižider na par sati i oduševite svoje goste!
Čokoladni tart bez pečenja
@healthylivingjames Easiest No-Bake Chocolate Tart 🍫 🛒 Ingredients: ▪️ 300ml coconut milk (from a can, roughly 3/4 can) ▪️ 210g chocolate of choice ▪️ 300g ground almonds ▪️ 1/2 cup cacao powder (55g) ▪️ 1/3 cup maple syrup (85ml) ▪️ 3 tbsp coconut oil, melted 1️⃣ Add the coconut milk to a pot over a low heat, once warm add the chocolate and stir until melted. Take off the heat and allow to sit whilst you make the base 2️⃣ To a large mixing bowl add the ground almonds + cacao powder + maple syrup + coconut oil and mix until it combines 3️⃣ Pour into a tart tin and press down (aim for roughly 0.3mm thickness all around) 4️⃣ Now pour the chocolate sauce into the base and place in the fridge for 3-4 hours until the chocolate has firmed up (you can speed this up by placing in the freezer for 1-2 hours) 5️⃣ Finally top with whatever you want and slice #vegan #glutenfree #tiktokbaking #chocolate #dessert #chocolatetart ♬ original sound – James Wythe
Sastojci:
300 ml kokosovog mlijeka (iz limenke, otprilike 3/4 limenke)
210g čokolade po izboru
300g mljevenih badema
1/2 šalice kakao praha (55 g)
1/3 šalice javorovog sirupa (85 ml)
3 žlice kokosovog ulja, otopljenog
Priprema:
Dodajte kokosovo mlijeko u lonac na laganoj vatri, kad se zagrije, dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Skinite s vatre i ostavite da odstoji dok pripremate podlogu.
U veliku zdjelu za miješanje dodajte mljevene bademe + kakao prah + javorov sirup + kokosovo ulje i miješajte dok se ne sjedini.
Izlijte u kalup za torte i pritisnite (pokušajte da bude oko 0,3 mm debljine).
Ulijte čokoladni preljev u podlogu i stavite u hladnjak na 3-4 sata dok se čokolada ne stegne (ovo možete ubrzati stavljanjem u zamrzivač na 1-2 sata).
Na kraju nadjenite čime god želite, narežite i uživajte.
You must be logged in to post a comment Login