Povežimo se

Gastro

Orahovac – orahovača

Negdje se kod nas govori orahovac, a negdje orahovača. Međutim ja ću upotrebljavati riječ orahovac, jer se i za jednu slatku pitu kaže orahovača, te stoga uzimam ovo ime da naznačim samo razliku

Objavljeno

u

 

Orahovac se koristi u našim fratarskim kućama kao aperitiv, piće kao i rakije i konjaci, i kao digestiv. Kao aperitiv ide gušći s veoma malo gradi, tu negdje oko dvadeset. Međutim, ako se koristi kao kratko piće, onda je negdje oko četrdeset, a ako je digestiv, onda u svakom slučaju prelazi pedeset gradi alkohola, dapače 52.

Sve se to čini od jednoga te istog materijala, samo se kasnije razmućuje i dodaje loza, odnosno prepečenica ili prvine ako se radi digestiv.

Na dva načina pravimo orahovac. Prvi je ovaj koji ja koristim dugi niz godina. Na ovoj nadmorskoj visini negdje iza 15. srpnja (u Hercegovini se kaže od starina o Ivanjdanu, jer se dolje prije orah omeće), kada je orah u sebi već razdijelio bijelu jezgru i zelenu koru, uzimam po litru 12 mladih oraha i rasiječem ih na četvrti. Stavim ih u staklenku rakije, te zatvorim celofanom s gumicom okolo i stavim na prozore, izloženo suncu za 40 dana. Međutim, ovdje gdje je manje sunca, treba više od 50 dana da se orah tako doradi. Poslije odredim koju rakiju želim i tako raspoređujem, nadolijevam alkohol, odnosno čistu lozu rakiju ili prvine (čelju) loze rakije.

 

Orahovac Dom2

 

Radi se i na drugi način sa šećerom. U staklenku se stavi sloj šećera, sloj mladih, na četvrt razrezanih, oraha. Tako ide do vrha staklenke. To se sve jednako ostavi na prozor, izloženo na sunce, i poslije 40 – 50 dana procijedi. Dobijete jedan prelijepi sirup, slatko nagoričnog okusa.

Sada odredite što želite i dodajte lozu, ali može i šljiva. Ona ostavlja malo drukčiji miris, pa se zato češće uzima loza.

Orahovača rakija ili liker uvijek imaju crnu boju, pa to slika ništa posebno ne može pokazati, pa zato nije potrebno donositi slike. Dovoljna je kakvoća orahovače i ne miješati nikakve preparate, a posebice sumnjivu kakvoću nepoznatih preparata. Liker mora biti povez prijateljstva, a ne, ne daj Bože, nečega neželjenoga…

 

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Gastro

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

Objavljeno

u

Autor

korejska-hrana-dom-na-kvadrat

Korejci dosta vole ljuto, a jelo broj jedan u Koreji je kimchi. Radi se o dosta ljutom i tradicionalnom jelu.  Postoji otprilike top 10 korejskih jela. U nastavku otkrijte zvijezde korejske kuhinje.

korejska-top-jela-dom-na-kvadrat

Ljuti kiseli kupus, ali i mnoge druge korejske delicije predstavljene su u Zagrebu u sklopu Korejskog foruma poslovanja u prehrambenoj industriji. Održan je u organizaciji korejskih ministarstva vanjskih poslova, te poljoprivrede, hrane i ruralnih poslova, korejske korporacije  agro-ribarstva i trgovine hranom, te Kotre – vladine neprofitne organizacije za promicanje trgovine i ulaganja.

korejska-hrana-dom-na-kvadrat
korejska-hrana-dom-na-kvadrat
korejska-hrana-dom-na-kvadrat

A koliko je jednostavno pripremiti jedno korejsko jelo, odlučili smo provjeriti u Veleposlanstvu Republike Koreje. Tamo nas je dočekao chef Lee s receptom za Japchae – staklene rezance s povrćem. Ovo su tradicionalni korejski rezanci od slatkog krumpira, a ne od riže. Takvi postoje samo u Koreji i jako su mekani s nježnom teksturom kad su kuhani.

Japchae

  • mrkva
  • tikvice
  • paprika
  • luk
  • stakleni rezanci od slatkog krumpira
  • sezamovo ulje
  • sojino ili suncokretovo ulje
  • sol, papar, šećer
  • sojin umak
japchae-korean-dom-na-kvadrat

Za razliku od zapadnjačkih kultura koje poslužuju porcije posebno za svakog gosta, u Koreji je uobičajeno hranu dijeliti. Na stolu ne postoji samo jedno glavno jelo, već nekoliko različitih od kojih svatko može pojesti ponešto.

Za potpuno uživanje u ovoj hrani treba naučiti jesti štapićima.

kotra-logo

www.kotra.or.kr

Nastavite čitati

Gastro

Drugačiji recept – šunka u kruhu

Uskrsna tradicija na drugačiji način. Šunka u kruhu i sat engleskog jezika. Uz kuhara i učitelja engleskog Stephena Breslina.

Objavljeno

u

Autor

sunka-u-kruhu-recept-inicijativa-domnakvadrat

Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.

Kuhana šunka pečena u kruhu

Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke ​- otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje  (za premazivanje)

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Postupak pripreme:

1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne​
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer. ​

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min

tijesto-za-kruh-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena! ​

prekrivanje-tijesta-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!

stavljanje-sunke-u-tijesto-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo! ​

pakiranje-sunke-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi! ​

premazivanje-sunke-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora) ​
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta. ​
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi

Stephen-sa-sunkom-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.

Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli

Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm ​svježeg đumbira
1 ​štapić  cimeta


​Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).

Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).

Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja. ​

Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

hansgrohe-tus-dom-na-kvadrat hansgrohe-tus-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 5 dana

Hansgrohe piše povijest kupaonice od 1901.

Od male radionice u Schwarzwald-u do globalnog igrača. Hansgrohe -120 godina strasti, inovacije i težnje za savršenstvom.

kugle-od-puhanog-stakla-koogle-dom-na-kvadrat kugle-od-puhanog-stakla-koogle-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 1 tjedan

Genijalni božićni ukrasi – kugle od puhanog stakla

Ručno rađeni ukrasi mogu svaki blagdan učiniti posebnim. Kugle od puhanog stakla nekada su izrađivale brojne obrtničke obitelji u zagrebačkom...

novi-energetski-razredi-ustedi-energiju-dom-na-kvadrat. novi-energetski-razredi-ustedi-energiju-dom-na-kvadrat.
Izbor uredniceprije 2 tjedna

Vodič za štednju energije u domu

Energetska učinkovitost, potrošnja i štednja energije, potrošnja vode, veličina uređaja ili buka, neke su od karakteristika koje gledamo prilikom odabira...

Dani-Orisa-2021-Dom-na-kvadrat Dani-Orisa-2021-Dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 4 tjedna

Dani Orisa ponovno UŽIVO!

Dani Orisa međunarodni je arhitektonski festival kojeg organizira Oris Kuća arhitekture iz Hrvatske, a održava se od 2001. godine. Dosad...

stanje-na-trzistu-nekretnina-zgrada-dom-na-kvadrat stanje-na-trzistu-nekretnina-zgrada-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 4 tjedna

Lete li cijene nekretnina u nebo?

Istražili smo kakvo je stanje na tržištu nekretnina i provjerili jesu li iznimno visoke cijene pravilo ili iznimka.

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 1 mjesec

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

damjan-geber-dom-na-kvadrat damjan-geber-dom-na-kvadrat
Arhitekturaprije 1 mjesec

Damjan Geber: Arhitektura je stvaranje doživljaja

Stvaranje jedinstvenog prostornog doživljaja posao je poznatog hrvatskog arhitekta Damjana Gebera.

tus-kanalica-aco-dom-na-kvadrat tus-kanalica-aco-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 1 mjesec

Inovativni sustavi odvodnje za eksterijer i interijer

Profesionalna odvodnja, učinkovito pročišćavanje te kontrolirano otpuštanje vode i njezino ponovno korištenje odgovori su za ugodnjiji i ekološki prihvatljivi način...

energetska-obnova-obiteljskih-kuća-dom-na-kvadrat energetska-obnova-obiteljskih-kuća-dom-na-kvadrat
Gradnjaprije 1 mjesec

Sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća – novi datum prijava

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca 2021. godine.

wienerberger-brick-award-2022-dom-na-kvadrat wienerberger-brick-award-2022-dom-na-kvadrat
Arhitekturaprije 2 mjeseca

Objavljeni projekti koji ulaze u uži krug nagrade Brick 2022

50 nominiranih projekata natječu se za nagradu Brick 2022, a dobitnici nagrada znat će se u lipnju 2022.