Povežimo se

Gastro

Medovača – medica (i ostala pića od meda)

U litru stare šljivovice (prepečenice) rastopi se miješanjem 35 dag meda. Ako je med kristaliziran, rakija se može zagrijati da postane mlaka.

 

Kad se med rastopio, rakija se ulije u bocu i ostavi stajati osam dana dok se slegne talog. Nakon toga čista rakija se pretoči u drugu bocu i ostavi stajati najmanje 14 dana prije nego što se razumno počne piti.

 

Medena rakija

ili pravilnije liker od meda (šljivovica, viljamovka, lozovača… pa u novije vrijeme i od meda) obogaćena medom. Ovisno o količini , kvaliteti i vrsti meda koji se stavlja u bazu dobiva se izrazito lijepa boja sa blagim mirisom tekućeg meda.

Dodatkom postotka propolisa u gotov proizvod prije zrenja u inox bačvama dobivamo ljekovit napitak. Nadalje kvaliteta likera-rakije dobiva se njegovim starenjem u bačvama od 2 godine na više.

Važno je napomenuti da posude sa medenom rakijom kod starenja trebaju biti u prostorijama bez prisustva drugih rakija ili namirnica kako ne bi poprimile strane mirise. Gotova rakija puni obično u prigodne suvenir flaše pa predstavlja prepoznatljiv Hrvatski proizvod i izvan naše zemlje. Sadržaj alkohola kreće od 15-25% , pa ponekad i 30% . Na litru rakije za dobivanje prave arome i boje meda treba cca. 1,50 – 2,00 kg 3-4 vrste meda meda .

 

MED – NAPITCI

Medovina – 150 grama meda; sok jednog limuna; sok dvije narandže; 1 litar vode.

U hladnu vodu dodati med, sok od limuna i narandže. Miješati dok se med potpuno ne rastopi. Ovaj napitak se preporučuje naročito za tople ljetne dane. Pravi se svakodnevno da je svjež i drži se u hladnjaku. Umjesto soka od narandže može se dodati i sok od nekog drugog voća (kupine, jabuke, maline i si).

 

Grog od meda i mlijeka – 4 žumanca; 4 žlice meda; 4 žličice strugane čokolade.

Umutiti žumanca sa medom, pa podijeliti u četiri šalice za bijelu kavu. Preko jaja i meda dodati po žličicu strugane čokolade pa naliti šalicu vrućim mlijekom, promiješati i poslužiti.

 

Medena nest kava – 2 decilitra hladnog mlijeka; žlica meda i žlica nest-kave.

Sve se dobro razmuti i pije kao izuzetno prijatan i osvježavajući napitak. Naročito je pogodan za umne radnike.

 

Vruća medovača – 500 grama meda; pola litra vode; sok jednog limuna; 3—4 decilitra konjaka ili prepečenice.

U vruću vodu sipati med da provri i ostaviti da se ohladi, a onda dodati sok i limuna i konjak (ili prepečenicu). Sipati u boce i staviti ih u posudu sa toplom vodom tako da medovača bude sto toplija kad se služi.

 

Medeni jogurt – 1 čaša jogurta; 1 žumance; 2 žlice meda. Jogurt, žumance i med mutiti mikserom nekoliko sekundi. Ohladiti i poslužiti uz mliječni kruh.

 

Čaj s ananasom i medom – 8 žlica meda; 6 žlica čaja; manji ananas ili pola limenke kompota od ananasa, komadići leda.

U litru provrele vode staviti čaj i ostaviti da odstoji. U još mlak čaj staviti med i ostaviti da se ohladi. Isjeci ananas na komadiće, ili izvaditi komadiće ananasa iz kompota i u svaku čašu staviti po nekoliko komadića ananasa i napuniti čaše hladnim čajem u koji se mogu staviti i kockice leda.

 

Liker s narančom – 1 kilogram meda; 1 litra vode; 1 litra jake rakije; 60 grama suhih kora od naranče 6 grama cimeta.

Med se stavi na vatru i u njega uspe krupno sječena kora naranče i izlomljena kora cimeta. Tekućina treba da vrije oko 10 minuta na blagoj vatri, zatim se dolije voda, pusti da vrije još dvije minute i pjena se neprestano skida. Kad se skine sa vatre, ulije se rakija. Nakon sto je tekućina ohladila izlije se u veću staklenu posudu i dobro začepi. Kroz 5—6 dana procijedi se i nalije u manje boce. Sto duže stoji u bocama liker ce biti sve bolje.

Ovaj recept može poslužiti kao podloga i za druge vrste likera, s tim da se mijenja dodatak. Umjesto naranče, može se uzeti limun izrezan u komadiće, dvije mandarine, višnje, ili nešto drugo, već prema tome tko sto voli.

 

Vino od višanja s medom – 7 decilitara vode; 700 grama meda; 2 litra soka od višanja; malo cimeta i karanfilčića.

Vodu i med zagrijati da se med istopi. U ohlađenu tekućinu dodati cimet, karanfilčić i sok od višanja. Ako je sok gust i previše sladak, može se po želji razblažiti.

 

Medeni pjenušac – 200 grama meda; 2 litra bijelog vina; dvije žlice likera.

Uzeti med i liker, tome dodati bijelo vino pa sve izmiješati i izručiti u veći stakleni sud, pa držati četiri dana na hladnom mjestu. Petog dana tekućinu preliti u manje boce od jednog litra, čistim čepom zatvoriti, staviti preko čepa platno pa tanjom žicom omotati oko čepa i grlica boce i ostaviti mjesec dana na miru u hladnom prostoru. Piće se ponaša kao pravi pjenušac.

 

Medeni punč – 200 grama meda; 6 decilitara slatke pavlake; 5 žumanaca; 2 decilitra konjaka.

Žumanca i med umutiti u mikseru dok se ne zapjeni, dodati miris po želji, pa onda sa tim izmiješati slatko vrhnje i konjak. Mutiti još koji minut. Služiti kad se dobro ohladi.

 

Lliker od ruža – 750 grama meda; 125 grama ružinih latica; pola litra vode; 2 litra rakije.

U vodu koja je provrela sipati med, promiješati i skinuti pjenu, a zatim u tu tečnost staviti ružine latice i sve to ostaviti na toplom šporetu jedan minut, poslije čega se posuda skida i odmah poklopi. Nakon 5—10 minuta se procijedi, doda rakija jačine 20—25 stepeni, a kad se ohladi lije se u boce, zatvori i ostavi da stoji do upotrebe.

 

Mirisni francuski konjak s medom – 750 grama meda; 1 litra mlijeka; 4 žumanca; 4 žlice šećera; 2,5 decilitra mirisnoga-konjaka.

Med skuhati na vatri da postane braun boje, zatim u med lijevati mlijeko, stalno miješajući. Kad sve ponovo provri, skinuti s vatre da se ohladi. Odvojeno umutiti žumanca sa šećerom, pa sve pomiješati sa ohlađenim medom i mlijekom i najzad dodati konjak, a onda još jednom sve izmiješati i poslužiti.

 

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Ukusno i zdravo: Pripremite vegetarijanske lazanje u fritezi na vrući zrak

Isprobajte recept vrhunskih kuharica!

Posjetili smo jedinstven studio koji kreira foto i video sadržaj vezan uz gastronomiju, a njihove su nam dvije kuharice pokazale kako se u fritezi na vrući zrak rade lazanje.

Flavorific je studio za kreiranje foto i video sadržaja, u kojem se kroz dinamične videe i stvarno vrhunske fotografije, u Philipsovom slučaju i kroz recepte, pomaže brendovima da ispričaju neku svoju priču i da se povežu sa svojom publikom.

“Kod nas u studiju stvarno svaki dan je dinamičan, zanimljiv, drugačiji, posebno zadnje vrijeme u zadnjih nekoliko mjeseci otkad smo počeli koristiti robote za snimanje, znači svaki put kad uđem u studio nešto leti po zraku, nešto bacaju, a sve s ciljem kako bi uhvatili taj neki savršeni trenutak koji najbolje priča priču za brend.”, izjavila je direktorica Flavorific studia, Ana Car.

Priprema vegetarijanskih lazanja

Jelena Markota, voditeljica Flavorific kuhinje otkriva kako se priprmaju vegetarijanske lazanje.

“Prvo narežemo gljive, a tek onda krečemo dalje.” Jedan zeleni pesto napravila je stilistica hrane i kuharica Nataša Rajčević, a otkriva kako je za izradu pesta potrebno malo bosiljka, malo špinata, bademi, parmezan, maslinovo ulje.

Nina Tumov, Philips, marketing menadžerica za Philips kuhinjske uređaje ističe: “Philipsov blender serije 7000 je naš blender s brojnim mogućnostima s kojim možemo napraviti različite stvari, od smoohtija do različitih umaka, namaza kao i juhe. Sam blender ima 6 predefiniranih programa, a različite sekvence miješanja garantiraju najbolje rezultate.”

Nakon što smo napravili pesto, uzet ćemo brašno, tekućinu kako bismo napravili tjesteninu, također u uređaju za izradu tjestenine.

“Uređaj za izradu tjestenine namijenjen je ljubiteljima tjestenina, s njim se mogu napraviti različite vrste tjestenina, sve od onih običnih do bezglutenskih, a možete se igrati s različitim bojama i teksturama. S uređajem dolazi 10 različitih nastavaka, sve od debelih i tankih špageta, školjkica, makarona, mogućnosti su bezbrojne. Uređaj ima ugrađenu vagu i u njega se stavlja brašno, zatvori se i sam izračuna potrebnu količinu tekućine koju treba dodati, stisne se start, ulije se tekućina, tri minute miješa i nakon toga počne istiskati tjesteninu, a vi ju samo trebate odrezati na željenu dužinu i staviti kuhati.”, navodi Tumov.

Nakon priprema tijesta i ostalih potrebnih komponenti, vrijeme je za slaganje lazanja. Jelena je uzela posudu za pečenje i u nju stavila malo ulja.

Na prvi sloj tijesta koji se stavlja u posudu za pečenje, dodaje se malo pesta, pa malo sira i pirjanih gljiva sa špinatom.

Ovaj se proces ponavlja sve dok imate tjestenine, a zadnji sloj se mora prekiriti sirom, te ga dodati malo i pred kraj pečenja. Ove su se lazanje stavile peći u Philipsov airfryer.

“Naša najnovija friteza na vrući zrak serije 7000 je naša najbolja friteza na vrući zrak i najveća je na tržištu, dovoljno je velika da se u njemu ispeče pile od 2 kilograma, ima automatske programe pa treba samo izabrati vrstu hrane, količinu i kako želite da bude pečeno, a ona sama prilagođava temperaturu i brzinu zraka. Ako se poveže s aplikacijom, jer je to pametni uređaj, dobije se mnogo dodatnih programa i uz njega dolazi sonda za meso koja će osigurati najbolje pečene odreske.” ističe Nina Tumov.

Ana Car naglašava kako u slučaju Philipsa, njihovu priču najbolje pričaju njihovi autorski recepti za globalno tržište. “Ti recepti popraćeni su sa stvarno predivnim fotografijama hrane, videima koji onda vas kao korisnika baš ono pozivaju da te recepte probate, da ih isprobate u svojoj kuhinji i da vidite kako ti uređaji zapravo vama mogu poboljšati život.”, zaključila je.

Mi vam za kraj preporučamo da isprobate recept ovih vrhunskih kuharica!

Nastavite čitati

Gastro

Naučite kako odabrati zrelu lubenicu i dinju – ovi će vam trikovi pomoći!

Slatku i sočnu lubenicu ili dinju ponekad nije lako prepoznati

Ljeto donosi razne ukusne plodove, a među njima su i lubenica i dinja. Mnogi se slažu da se radi o najukusnijem voću, ali za razliku od borovnica i banana, teško je prepoznati je li voće zrelo i ukusno.

Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odaberete najslađe voće!

Kako odabrati zrelu dinju

One prije svega trebaju biti lijepe žuto – narančaste boje, a nikako zelene. Voće će imati i slatku mirisnu aromu kada je spremno za jelo.

Provjerite stabljiku

Kada birate dinju, prvo pogledajte stabljiku – koja se ne bi trebala nalaziti na njoj! Ako dinja ima stabljiku to znači da je ubrana prije nego je postala zrela. Ako dinja ima malu udubinu, ona je indikator da se dinju tijekom branja lako odvojila od stabljike i da je spremna za konzumaciju.

Težina

Zrela dinja se uvijek čini teškom za svoju veličinu, a provjeriti možete i je li zrela ako pritisnete dno dinje, koje će se lagano saviti te vratiti an mjesto. Ako se to ne dogodi, dinja nije zrela.

Tikvice se mogu uzgajati i u teglama na balkonu – pratite ove jednostavne korake

Zvuk

Još jedan način za prepoznavanje zrele dinje je taj da je podignete i protresete. Ako čujete zvuk, to znači da je dinja previše zrela i sigurno neće biti jako ukusna.

Kako odabrati zrelu lubenicu?

Od svibnja do rujna možemo uživati u lubenicama i nabaviti ih u trgovinama, a zrela lubenica neće biti tako privlačna izgledom, niti će biti sjajne kore, što se često smatra znakom zrelosti.

Provjerite dno lubenice

Pritom mislimo da obratite pažnju na dio lubenice koji je bio u kontaktu s tlom kada je rasla. Na tom mjestu lubenica nije bila izložena suncu i boja bi trebala biti žuta ili bež, nikako bijela. Ako je ipak bijelo, to znači da nije zrela i da neće ponuditi predivan okus. Ako je to mjesto tamno žute boje, moguće je da je i previše zrela za konzumaciju.

Težina

Kada veličina nije dobar indikator zrelosti, onda je težina. Zrela lubenica ima veću koncentraciju vode i čini se preteškom za svoju veličinu. Kada birate, uzmite u ruke dvije jednake lubenice i usporedite težinu. Odaberite naravno onu koja je teža.

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Zvuk

Koliko je lubenica zrela može vam otkriti i zvuk – ako je spremna za konzumaciju onda će imati duboki, “šuplji” zvuk kada ju lupite prstima. Ipak, stručnjaci smatraju da zvuk lubenice nije najbolji pokazatelj zrelosti pa se ne oslanjajte samo na njega.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice