Povežimo se

Gastro

Maslinovo ulje (maslina – olea europaea)

Za dobru i zdravu maslinu, kako zelenu tako i crnu, kako sušenu tako i onu u slanoj vodi, da mora biti lijepa i dobra. Dobrota i ljepota se sastoje u čistoći kore, debelom mesnom sloju i da se lako odvaja od košpice. Takva maslina je uistinu prava konzumna.

Ulje je izvor svijetla, ono čovjeku daje ljepotu, donosi zdravlje, začinja i priprema hranu, onomu tko ga proizvodi daje i ekonomsku moć, a pored svijetla daje ogrijev ili drvo za roštilj.

Stari Grci su ga držali nezamjenjivim u zaštiti tijela, dok su ga Rimljani više koristili naglašavajući njegovu moć liječenja, a stoljećima se Europa natječe tko će ga bolje iskoristiti u ljudskoj svakodnevnoj ishrani.

Kod nas na Mediteranu mu nema premca na stolu, ali baš kod nas Hrvata još nije dobilo svoju trajnu vrijednost da ostane na stolu i kuhinji. Razloga ima i u cijeni i skupoći proizvodnje i u još mnogo toga, osim kulturnoga i civilizacijskoga.

Grci su ga upotrebljavali za mazanje i ljepotu tijela u sportovima, ali i u sunčanju. Pa i danas se kaže da je jedina istinska zaštita maslinovo ulje na plaži. Da slučajno nije jakoga mirisa (nešto slično kao i kod češnjaka) koliko bi tek bilo korišteno.

Zdravlju su ga pripisivali Rimljani, a toliki kao i mi danas nastavili. Djeluje dobro svakome, a posebno odraslima. Obično se zagovara njegovo uzimanje kao lijek protiv starenja i, naravno, kao prevencija raku i rakovima, pa zatim da je dobar prečistač zraka, što tjera aktivne i pasivne pušače da ga koriste.

Malo je kaloričnije od običnoga sjemenskoga ulja, ali je zato korist nemjerljiva. Djeci se toliko ne preporučuje kao odraslima.

Trajnost ulja je od dvanaest do osamnaest mjeseci. Međutim danas je talijanska industrija izmislila i stroj koji odbacuje košpicu masline, tako da se ona ne melje i ne ide u sastav ulja. Time se dobilo na kvalitetu i čistoći ulja, a to znači i trajnosti. Ako ste ga lijepo pospremili u smočnicu ili podrum u tamu i u odgovarajućoj posudi, a znate da je domaće, neće vam propasti ni za koju godinu.

 

Maslinovo ulje Dom2

Kažu da je domovina masline otok u Mediteranu Kreta. Mi znamo da je u Bibliji Noina golubica donijela grančicu masline i navijestila novu povijest.

Grčka mitologija kaže da je Zeus načinio natjecanje za vlast u staroj Atiki. Tko pobijedi biti će gospodar. Božica Atena se predstavila sa grančicom masline, a Posejdon na konju. Zeus je nagradio Atenu jer je donijela znak mira maslinu, a ne rata kao Posejdon – konja. Od tada se država i grad zovu njenim imenom – Atena.

Isusa su u Jeruzalemu na Cvjetnicu dočekali s maslinovim granama, što je znak dobrodošlice i prihvaćanja.

Danas je maslinova grana znak mira za sve narode.

Maslinovo ulje se može koristiti u svim prigodama i u skoro svim jelima. Od doručka do večere. Tamo gdje koristite mast, maslac, sjemenovo ulje uvijek možete koristiti i maslinovo ulje. Ako vam se čini prejako, dok se ne naviknete, miješajte ga sa sjemenovim uljem.

U europskim kuhinjama ćete ga naći čak i u kolačima, što je nama nezamislivo. Kamo sreće kada biste imali priliku biti jedamput na degustaciji maslinovih ulja, onda biste vidjeli koliko to vrijedi za naše zdravlje.

Zašto se toliko naglašava maslinovo ulje? Zar nije dovoljan ovaj podatak: sva ostala ulja su od sjemena, a maslinovo ulje od ploda. To bi vam bilo jednako da od same košpice masline pravite ulje i hvalite ga. Ovo ulje se izravno cijedi iz ploda pa tako ostaje sve što valja u njemu. Korisni sastojci su u maslinovom ulju šest puta veći od onih u sjemenovom ulju. Općenite se drži u medicini da je ono dobar lijek za smanjenje holesterola u krvi i da pomaže u prevenciji (preduhitrenju) kardio-vaskularnoga (krvnoga) sustava, da je kod raka tako jednako, te da je glavni pomagač za liječenje onih bolesti koje skraćuju život. Ulje je život!

Optužuju ga da pomaže debljanju. Kada bismo ga i pretjerano koristili, ni to ne bi bila istina jer u jednoj mjernoj jedinici ima samo 9Kcal., a probavljivije je od drugih ulja.

 

Maslinovo ulje Dom2

 

Dakle, imamo milijun razloga da koristimo što više maslinovo ulje u našoj kuhinji, ali posebno u našemu tanjuru. Počnimo odmah sa salatama.

Veliku pogrješku činimo u našim kuhinjama, odnosno, na našim kuhinjskim stolovima i restoranima kada držimo maslinovo ulje u običnim prozirnim staklenkama. Maslinovo ulje oksidira kao i kapula i time gubi svu onu korisnost koju ima i poprima štetnost oksidacije. Stoga se ono čuva u tamnim staklenkama ili limenkama kada je na otvorenom – na stolovima. Veće količine se čuvaju u tami u smočnicama ili podrumima. Takaođer kada kupite više ulja u limenkama, odmah ga treba razliti u tamne staklenke i pohraniti u tamu.

Ovako najčešće zavaravamo sebe da koristimo lijepo i korisno maslinovo ulje, a ne držeći se osnovnih načela gotova da sebi dajemo otrov. Nažalost, previše restoraana ne poštiva ni ovaj minimum, a da ne govorimo o našim kućama.

Po našim samostanima su bile stare kamenice u zapećcima podruma i ostava ili gusto opletene „pletare-demejane-demižane” da ne bi mogla svjetlost prodirati, a još k tome su bile smještene u podrumima gdje svjetlost ne dolazi. To je bilo uvijek smješteno blizu jaja koja su se čuvala u klaku-kreču, za koja je vrijedilo isto pravilo tame i svježine.

Američka profesionalna vojska troši milijarde dolara za obuku vojnika za preživljavanje u posebnim uvjetima. Kako nas ekolozi i energetičari „crno daruju” svojim prognozama dobro je znati i ove stare načine čuvanja i spremanja namirnica u našim kuhinjama, smočnicama i podrumima.

Kupovanje ulja

«Dobro ulje je uvijek na vrhu, vino u sredini, a med na dnu»(konavolska).

Kada kupujete pravo maslinovo ulje ne kupujte ga nikada, pogotovu ako kupujete veću količinu, na više; ne kupujte na litre, odnosno, na zapreminu, već samo na težinu.

Jedna litra ulja na normalnoj temperaturi sadrži 917 grama, a ako ga zagrijete na temperaturu veću od petnaest Celzija počinje se širiti i uvijek je manje u jednoj litri. Ulje se širi na temperaturi! Čvarak se smanjuje.

Ulje i mast su vam se «očuli» čudnim mirisom

Može vam se dogoditi da vam se ulje ili svinjska mast počnu kvariti. Ne bacajte ništa i ne paničite. Uzmite ulje ili mast i polako ih na laganoj vatri grijte. U ulje ili mast stavite jedan komad kruha, pola glavice kapule, koji list kadulje i lovora. Polako grijte dok vam se bude činilo da je kruh pečen i požutio. Izvadite kruh, odstranite sve što ste stavljali unutra i ponovno imate ulje ili mast bez ikakvih čudnih mirisa i okusa.

Ublažavanje jakog mirisa i ukusa maslinova ulja

Ovo možda ne vrijedi za dalmatince i ljude vične korištenju maslinova ulja, ali vjerujem da koristi i njima jer sam se uvjerio kod talijanskih fratara koji imaju veliko bogastvo maslinova ulja i tradiciju u tošenju, pa se opet služe ovim što želim istaknuti.

Maslinovo ulje, pogotovu ono pravo i istinsko djevičansko, ne rafinirano, je teško i oporo, ali zato višestruko korisno i korisnije od rafiniranoga, osim ono malo više neznatnih kalorija. Da bi se ublažila ova oporost i težak miris talijanski fratri u ulje stavljaju mentu-metvicu i bosiljak-mesliđen. Neki još dodaju i feferone, pa onda imaju kompletniji začin za više jela.

To je ono što sam prakticirao više godina u Šuici i Mostaru. Sustolnici i gosti su se uvijek rado služili sa ovakvim načinom posebnoga začina, što mi je dalo zapravo da nastavim tako, ali u isto vrijeme da i drugima savjetujem.

Kao što su meni toliki drugi dali svoja iskustva na ovom i drugim područjima, zašto i ja ne bih to jednako učinio i njima i još tolikim drugima.

 

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Borovnice – superhrana koju djeca obožavaju

Sve što trebate znati o borovnicama

Borovnice (Vaccinium myrtillus – šumska, Vaccinium corymbosum – američka uzgojena sorta) spadaju među najcjenjenije voće zbog bogatstva antioksidansa, prepoznatljivog okusa i svestrane primjene. Iako su u našim krajevima šumske borovnice oduvijek dio prirodne flore, uzgojene borovnice – poznate i kao američke visoko grmolike – u Hrvatsku su stigle krajem 20. stoljeća, kada su ih poljoprivrednici i OPG-ovi počeli saditi u kontinentalnim krajevima zbog velike potražnje i relativno jednostavnog uzgoja.

Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju? Ovi će vam trikovi pomoći!

Danas su dostupne u gotovo svakom supermarketu, ali mnogi ih i dalje radije beru sami – bilo u šumi, bilo na plantažama.

Gdje i kada brati borovnice u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj ih možete pronaći u divljini ili ih ubrati na organiziranim plantažama. Šumske borovnice rastu u planinskim područjima poput Gorskog kotara, Like, Velebita i Medvednice, a berba obično počinje krajem lipnja i traje do kolovoza. Budući da su mnoge lokacije zaštićena prirodna područja, prije branja provjerite lokalne propise i dozvole.

S druge strane, plantaže uzgojenih borovnica – najčešće američke sorte – nalaze se u Slavoniji, Međimurju, okolici Zagreba i Dalmatinskoj zagori. Mnoge nude i opciju “berbe za vlastite potrebe”, što je odlična prilika za obiteljski izlet i svježu kupovinu s grma.

Razlika između šumskih i uzgojenih borovnica

Borovnice koje beremo u prirodi i one koje dolaze s plantaža razlikuju se po veličini, boji, okusu i primjeni.

Šumske borovnice su sitne, tamne i iznutra ljubičaste. Imaju intenzivan, kiselkast okus i boje jezik, prste i odjeću. Sadrže više antocijana, pa imaju i jači antioksidativni učinak. Idealne su za džemove, kompote, pite i sokove, ali i kao dodatak zobenim kašama.

Uzgojene (američke) su veće, iznutra svijetle, blažeg i slađeg okusa. Ne boje prste, pa ih djeca posebno vole. Prikladne su za svježu konzumaciju, smoothieje, kolače i salate.

borovnice

Dobrobiti borovnica za zdravlje

Bez obzira na vrstu, borovnice su iznimno korisne za zdravlje:

  • Snažni su antioksidansi – usporavaju starenje stanica i djeluju protuupalno
  • Pomažu zdravlju mozga – poboljšavaju pamćenje i koncentraciju
  • Podupiru rad srca i krvnih žila – reguliraju krvni tlak
  • Pogoduju probavi – zahvaljujući vlaknima
  • Štite vid i jačaju imunitet
  • Pomažu u regulaciji šećera u krvi

Redovita konzumacija borovnica preporučuje se svima, a posebno djeci, starijima i osobama pod stresom.

Zašto djeca toliko vole borovnice?

Borovnice su zabavne, malene i slatke – djeca ih često vide kao “voćne bombone”. Uz to, lako se jedu prstima, nemaju koštice i ne zahtijevaju guljenje. Posebno su praktične kao užina, dodatak u jogurtima ili voćnim kašama.

Mogu li se borovnice uzgajati u vrtu ili u tegli?

Da – uzgoj borovnica kod kuće je moguć, ali zahtijeva malo znanja i pripreme. Borovnice vole:

  • Kiselo tlo (pH 4,5 – 5,5) – može se pripremiti uz dodatak borove kore, treseta ili kupovnog supstrata
  • Sunčanu poziciju – barem 6 sati sunca dnevno
  • Redovito, ali umjereno zalijevanje – najbolje kišnicom ili mekom vodom

Ako nemate vrt, borovnice se mogu saditi i u velikim teglama (30+ L). Važno je koristiti kiseliji supstrat i redovito prihranjivati gnojivom za acidofilne biljke (poput rododendrona).

Patuljaste i stupaste voćke idealan su izbor za balkone i male vrtove

Prve veće plodove možete očekivati nakon 2-3 godine, ali biljka je dugovječna i rađa desetljećima.

Borovnice su više od ukusnog voća

Bilo da ih berete u šumi, na plantaži ili uzgajate na vlastitom balkonu, borovnice su pravo bogatstvo ljeta – ukusne, zdrave i svestrane. Njihova popularnost raste s razlogom: s malo truda i znanja, svatko ih može imati pri ruci – i u tanjuru.

Nastavite čitati

Gastro

Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju? Ovi će vam trikovi pomoći!

Slatku i sočnu lubenicu ili dinju ponekad nije lako prepoznati

Ljeto je sezona najraznovrsnijeg i najsočnijeg voća – od bobičastih plodova do breskvi, smokava i marelica, lubenica i dinja. Mnogi se slažu da se radi o najukusnijem voću, ali za razliku od borovnica i banana, teško je prepoznati je li voće zrelo i ukusno.

Donosimo vam praktične savjete kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju i izbjeći razočaranje nakon rezanja.

Kako odabrati zrelu dinju

One prije svega trebaju biti lijepe žuto – narančaste boje, a nikako zelene. Voće će imati i slatku mirisnu aromu kada je spremno za jelo.

Kod dinje treba obratiti pažnju na boju kore, miris, težinu i trag stabljike.

1. Boja i miris

Savršeno zrela dinja ima žuto-narančastu nijansu, a iz blizine se osjeti intenzivan slatkasti miris.

2. Trag stabljike

Ako dinja još ima stabljiku, vjerojatno je ubrana prerano. Umjesto toga, potražite malu udubinu na tom mjestu – to je znak da je voće prirodno dozrelo.

3. Težina i elastičnost

Zrela dinja uvijek djeluje teža za svoju veličinu. Laganim pritiskom na dno trebalo bi se osjetiti blago savijanje koje se odmah vraća u prvotni položaj.

4. Zvuk

Ako dinju lagano protresete i čujete unutarnji zvuk – to je znak da je prezrela i više nije u najboljem stanju.

Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju

Tikvice se mogu uzgajati i u teglama na balkonu – pratite ove jednostavne korake

Kako odabrati zrelu lubenicu?

Od svibnja do rujna možemo uživati u lubenicama i nabaviti ih u trgovinama, a zrela lubenica neće biti tako privlačna izgledom, niti će biti sjajne kore, što se često smatra znakom zrelosti.

Za obje vrste voća vrijede slična pravila – ali kod lubenice posebno pazite na boju kore, donju mrlju i zvuk pri kuckanju.

1. Donja mrlja (field spot)

To je dio koji je bio u kontaktu s tlom.

  • Bež ili žuta mrlja: znak zrelosti
  • Bijela mrlja: znak da lubenica nije dozrela
  • Tamno žuta mrlja: lubenica je moguće već prezrela

2. Težina

Kod dvije lubenice iste veličine, uvijek birajte onu koja je teža – veća količina vode znači više slatkoće i sočnosti.

3. Zvuk pri kuckanju

Dubok i šuplji zvuk najčešće je znak zrelosti. Ipak, stručnjaci upozoravaju da se na zvuk ne treba oslanjati kao na jedini kriterij.

Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju baš svaki put

Savršeno zrelo voće prepoznat ćete kombinacijom više znakova: boje, mirisa, težine i izgleda donjeg dijela ploda. Ako vam je cilj kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju, najbolje je razviti vlastiti osjećaj kroz praksu – ali ovi savjeti odlična su polazna točka za svaku ljetnu kupovinu.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice