Povežimo se

Gastro

Maslinovo ulje (maslina – olea europaea)

Za dobru i zdravu maslinu, kako zelenu tako i crnu, kako sušenu tako i onu u slanoj vodi, da mora biti lijepa i dobra. Dobrota i ljepota se sastoje u čistoći kore, debelom mesnom sloju i da se lako odvaja od košpice. Takva maslina je uistinu prava konzumna.

Ulje je izvor svijetla, ono čovjeku daje ljepotu, donosi zdravlje, začinja i priprema hranu, onomu tko ga proizvodi daje i ekonomsku moć, a pored svijetla daje ogrijev ili drvo za roštilj.

Stari Grci su ga držali nezamjenjivim u zaštiti tijela, dok su ga Rimljani više koristili naglašavajući njegovu moć liječenja, a stoljećima se Europa natječe tko će ga bolje iskoristiti u ljudskoj svakodnevnoj ishrani.

Kod nas na Mediteranu mu nema premca na stolu, ali baš kod nas Hrvata još nije dobilo svoju trajnu vrijednost da ostane na stolu i kuhinji. Razloga ima i u cijeni i skupoći proizvodnje i u još mnogo toga, osim kulturnoga i civilizacijskoga.

Grci su ga upotrebljavali za mazanje i ljepotu tijela u sportovima, ali i u sunčanju. Pa i danas se kaže da je jedina istinska zaštita maslinovo ulje na plaži. Da slučajno nije jakoga mirisa (nešto slično kao i kod češnjaka) koliko bi tek bilo korišteno.

Zdravlju su ga pripisivali Rimljani, a toliki kao i mi danas nastavili. Djeluje dobro svakome, a posebno odraslima. Obično se zagovara njegovo uzimanje kao lijek protiv starenja i, naravno, kao prevencija raku i rakovima, pa zatim da je dobar prečistač zraka, što tjera aktivne i pasivne pušače da ga koriste.

Malo je kaloričnije od običnoga sjemenskoga ulja, ali je zato korist nemjerljiva. Djeci se toliko ne preporučuje kao odraslima.

Trajnost ulja je od dvanaest do osamnaest mjeseci. Međutim danas je talijanska industrija izmislila i stroj koji odbacuje košpicu masline, tako da se ona ne melje i ne ide u sastav ulja. Time se dobilo na kvalitetu i čistoći ulja, a to znači i trajnosti. Ako ste ga lijepo pospremili u smočnicu ili podrum u tamu i u odgovarajućoj posudi, a znate da je domaće, neće vam propasti ni za koju godinu.

 

Maslinovo ulje Dom2

Kažu da je domovina masline otok u Mediteranu Kreta. Mi znamo da je u Bibliji Noina golubica donijela grančicu masline i navijestila novu povijest.

Grčka mitologija kaže da je Zeus načinio natjecanje za vlast u staroj Atiki. Tko pobijedi biti će gospodar. Božica Atena se predstavila sa grančicom masline, a Posejdon na konju. Zeus je nagradio Atenu jer je donijela znak mira maslinu, a ne rata kao Posejdon – konja. Od tada se država i grad zovu njenim imenom – Atena.

Isusa su u Jeruzalemu na Cvjetnicu dočekali s maslinovim granama, što je znak dobrodošlice i prihvaćanja.

Danas je maslinova grana znak mira za sve narode.

Maslinovo ulje se može koristiti u svim prigodama i u skoro svim jelima. Od doručka do večere. Tamo gdje koristite mast, maslac, sjemenovo ulje uvijek možete koristiti i maslinovo ulje. Ako vam se čini prejako, dok se ne naviknete, miješajte ga sa sjemenovim uljem.

U europskim kuhinjama ćete ga naći čak i u kolačima, što je nama nezamislivo. Kamo sreće kada biste imali priliku biti jedamput na degustaciji maslinovih ulja, onda biste vidjeli koliko to vrijedi za naše zdravlje.

Zašto se toliko naglašava maslinovo ulje? Zar nije dovoljan ovaj podatak: sva ostala ulja su od sjemena, a maslinovo ulje od ploda. To bi vam bilo jednako da od same košpice masline pravite ulje i hvalite ga. Ovo ulje se izravno cijedi iz ploda pa tako ostaje sve što valja u njemu. Korisni sastojci su u maslinovom ulju šest puta veći od onih u sjemenovom ulju. Općenite se drži u medicini da je ono dobar lijek za smanjenje holesterola u krvi i da pomaže u prevenciji (preduhitrenju) kardio-vaskularnoga (krvnoga) sustava, da je kod raka tako jednako, te da je glavni pomagač za liječenje onih bolesti koje skraćuju život. Ulje je život!

Optužuju ga da pomaže debljanju. Kada bismo ga i pretjerano koristili, ni to ne bi bila istina jer u jednoj mjernoj jedinici ima samo 9Kcal., a probavljivije je od drugih ulja.

 

Maslinovo ulje Dom2

 

Dakle, imamo milijun razloga da koristimo što više maslinovo ulje u našoj kuhinji, ali posebno u našemu tanjuru. Počnimo odmah sa salatama.

Veliku pogrješku činimo u našim kuhinjama, odnosno, na našim kuhinjskim stolovima i restoranima kada držimo maslinovo ulje u običnim prozirnim staklenkama. Maslinovo ulje oksidira kao i kapula i time gubi svu onu korisnost koju ima i poprima štetnost oksidacije. Stoga se ono čuva u tamnim staklenkama ili limenkama kada je na otvorenom – na stolovima. Veće količine se čuvaju u tami u smočnicama ili podrumima. Takaođer kada kupite više ulja u limenkama, odmah ga treba razliti u tamne staklenke i pohraniti u tamu.

Ovako najčešće zavaravamo sebe da koristimo lijepo i korisno maslinovo ulje, a ne držeći se osnovnih načela gotova da sebi dajemo otrov. Nažalost, previše restoraana ne poštiva ni ovaj minimum, a da ne govorimo o našim kućama.

Po našim samostanima su bile stare kamenice u zapećcima podruma i ostava ili gusto opletene „pletare-demejane-demižane” da ne bi mogla svjetlost prodirati, a još k tome su bile smještene u podrumima gdje svjetlost ne dolazi. To je bilo uvijek smješteno blizu jaja koja su se čuvala u klaku-kreču, za koja je vrijedilo isto pravilo tame i svježine.

Američka profesionalna vojska troši milijarde dolara za obuku vojnika za preživljavanje u posebnim uvjetima. Kako nas ekolozi i energetičari „crno daruju” svojim prognozama dobro je znati i ove stare načine čuvanja i spremanja namirnica u našim kuhinjama, smočnicama i podrumima.

Kupovanje ulja

«Dobro ulje je uvijek na vrhu, vino u sredini, a med na dnu»(konavolska).

Kada kupujete pravo maslinovo ulje ne kupujte ga nikada, pogotovu ako kupujete veću količinu, na više; ne kupujte na litre, odnosno, na zapreminu, već samo na težinu.

Jedna litra ulja na normalnoj temperaturi sadrži 917 grama, a ako ga zagrijete na temperaturu veću od petnaest Celzija počinje se širiti i uvijek je manje u jednoj litri. Ulje se širi na temperaturi! Čvarak se smanjuje.

Ulje i mast su vam se «očuli» čudnim mirisom

Može vam se dogoditi da vam se ulje ili svinjska mast počnu kvariti. Ne bacajte ništa i ne paničite. Uzmite ulje ili mast i polako ih na laganoj vatri grijte. U ulje ili mast stavite jedan komad kruha, pola glavice kapule, koji list kadulje i lovora. Polako grijte dok vam se bude činilo da je kruh pečen i požutio. Izvadite kruh, odstranite sve što ste stavljali unutra i ponovno imate ulje ili mast bez ikakvih čudnih mirisa i okusa.

Ublažavanje jakog mirisa i ukusa maslinova ulja

Ovo možda ne vrijedi za dalmatince i ljude vične korištenju maslinova ulja, ali vjerujem da koristi i njima jer sam se uvjerio kod talijanskih fratara koji imaju veliko bogastvo maslinova ulja i tradiciju u tošenju, pa se opet služe ovim što želim istaknuti.

Maslinovo ulje, pogotovu ono pravo i istinsko djevičansko, ne rafinirano, je teško i oporo, ali zato višestruko korisno i korisnije od rafiniranoga, osim ono malo više neznatnih kalorija. Da bi se ublažila ova oporost i težak miris talijanski fratri u ulje stavljaju mentu-metvicu i bosiljak-mesliđen. Neki još dodaju i feferone, pa onda imaju kompletniji začin za više jela.

To je ono što sam prakticirao više godina u Šuici i Mostaru. Sustolnici i gosti su se uvijek rado služili sa ovakvim načinom posebnoga začina, što mi je dalo zapravo da nastavim tako, ali u isto vrijeme da i drugima savjetujem.

Kao što su meni toliki drugi dali svoja iskustva na ovom i drugim područjima, zašto i ja ne bih to jednako učinio i njima i još tolikim drugima.

 

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.

Sastojci:

Za pašticadu:

 • 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
 • 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
 • 2 mrkve, sitno narezane
 • 2 crvena luka, sitno narezana
 • 2 dl crnog vina
 • 2 dl crvenog vina
 • 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
 • 2 žlice osmice
 • 2 žlice šećera
 • 2 lovorova lista
 • 1 žličica mljevenog kima
 • 1 žličica mljevene crvene paprike
 • Sol i papir po ukusu
 • Maslinovo ulje

Za njoke:

 • 500 g krumpira
 • 150 g glatkog brašna
 • 1 jaje
 • Prstohvat soli

Upute:

 1. Prvo pripremite pašticadu:
  • Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
  • Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
  • U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
  • Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
  • Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
  • Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
 2. Priprema njoka:
  • Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
  • Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
  • Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
  • Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
  • Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
 3. Kuhajte njoke:
  • U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
  • Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
  • Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
 4. Posluživanje:
  • Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.

Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!

Nastavite čitati

Gastro

Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude

U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.

U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.

Planiranje je ključ

Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.

Doručak – energija za početak dana

Jednostavne i brze opcije poput:

 • Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
 • Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
 • Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.

Pripremite unaprijed

Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.

Ukusni ručkovi

Za ručak, fokusirajte se na:

 • Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
 • Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
 • Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.

Užine za održavanje energije

Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:

 • Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
 • Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
 • Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.

Večera – lagana i hranljiva

Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:

 • Piletina sa pečenim povrćem.
 • Riba sa blitvom i integralnom rižom.
 • Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.

Hidratacija je važna

Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.

Zdrave grickalice

Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:

 • Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
 • Orašastih plodova.
 • Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.

Planirajte cheat day

Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.

Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice