Povežimo se

Gastro

Maslinovo ulje (maslina – olea europaea)

Za dobru i zdravu maslinu, kako zelenu tako i crnu, kako sušenu tako i onu u slanoj vodi, da mora biti lijepa i dobra. Dobrota i ljepota se sastoje u čistoći kore, debelom mesnom sloju i da se lako odvaja od košpice. Takva maslina je uistinu prava konzumna.

Ulje je izvor svijetla, ono čovjeku daje ljepotu, donosi zdravlje, začinja i priprema hranu, onomu tko ga proizvodi daje i ekonomsku moć, a pored svijetla daje ogrijev ili drvo za roštilj.

Stari Grci su ga držali nezamjenjivim u zaštiti tijela, dok su ga Rimljani više koristili naglašavajući njegovu moć liječenja, a stoljećima se Europa natječe tko će ga bolje iskoristiti u ljudskoj svakodnevnoj ishrani.

Kod nas na Mediteranu mu nema premca na stolu, ali baš kod nas Hrvata još nije dobilo svoju trajnu vrijednost da ostane na stolu i kuhinji. Razloga ima i u cijeni i skupoći proizvodnje i u još mnogo toga, osim kulturnoga i civilizacijskoga.

Grci su ga upotrebljavali za mazanje i ljepotu tijela u sportovima, ali i u sunčanju. Pa i danas se kaže da je jedina istinska zaštita maslinovo ulje na plaži. Da slučajno nije jakoga mirisa (nešto slično kao i kod češnjaka) koliko bi tek bilo korišteno.

Zdravlju su ga pripisivali Rimljani, a toliki kao i mi danas nastavili. Djeluje dobro svakome, a posebno odraslima. Obično se zagovara njegovo uzimanje kao lijek protiv starenja i, naravno, kao prevencija raku i rakovima, pa zatim da je dobar prečistač zraka, što tjera aktivne i pasivne pušače da ga koriste.

Malo je kaloričnije od običnoga sjemenskoga ulja, ali je zato korist nemjerljiva. Djeci se toliko ne preporučuje kao odraslima.

Trajnost ulja je od dvanaest do osamnaest mjeseci. Međutim danas je talijanska industrija izmislila i stroj koji odbacuje košpicu masline, tako da se ona ne melje i ne ide u sastav ulja. Time se dobilo na kvalitetu i čistoći ulja, a to znači i trajnosti. Ako ste ga lijepo pospremili u smočnicu ili podrum u tamu i u odgovarajućoj posudi, a znate da je domaće, neće vam propasti ni za koju godinu.

 

Maslinovo ulje Dom2

Kažu da je domovina masline otok u Mediteranu Kreta. Mi znamo da je u Bibliji Noina golubica donijela grančicu masline i navijestila novu povijest.

Grčka mitologija kaže da je Zeus načinio natjecanje za vlast u staroj Atiki. Tko pobijedi biti će gospodar. Božica Atena se predstavila sa grančicom masline, a Posejdon na konju. Zeus je nagradio Atenu jer je donijela znak mira maslinu, a ne rata kao Posejdon – konja. Od tada se država i grad zovu njenim imenom – Atena.

Isusa su u Jeruzalemu na Cvjetnicu dočekali s maslinovim granama, što je znak dobrodošlice i prihvaćanja.

Danas je maslinova grana znak mira za sve narode.

Maslinovo ulje se može koristiti u svim prigodama i u skoro svim jelima. Od doručka do večere. Tamo gdje koristite mast, maslac, sjemenovo ulje uvijek možete koristiti i maslinovo ulje. Ako vam se čini prejako, dok se ne naviknete, miješajte ga sa sjemenovim uljem.

U europskim kuhinjama ćete ga naći čak i u kolačima, što je nama nezamislivo. Kamo sreće kada biste imali priliku biti jedamput na degustaciji maslinovih ulja, onda biste vidjeli koliko to vrijedi za naše zdravlje.

Zašto se toliko naglašava maslinovo ulje? Zar nije dovoljan ovaj podatak: sva ostala ulja su od sjemena, a maslinovo ulje od ploda. To bi vam bilo jednako da od same košpice masline pravite ulje i hvalite ga. Ovo ulje se izravno cijedi iz ploda pa tako ostaje sve što valja u njemu. Korisni sastojci su u maslinovom ulju šest puta veći od onih u sjemenovom ulju. Općenite se drži u medicini da je ono dobar lijek za smanjenje holesterola u krvi i da pomaže u prevenciji (preduhitrenju) kardio-vaskularnoga (krvnoga) sustava, da je kod raka tako jednako, te da je glavni pomagač za liječenje onih bolesti koje skraćuju život. Ulje je život!

Optužuju ga da pomaže debljanju. Kada bismo ga i pretjerano koristili, ni to ne bi bila istina jer u jednoj mjernoj jedinici ima samo 9Kcal., a probavljivije je od drugih ulja.

 

Maslinovo ulje Dom2

 

Dakle, imamo milijun razloga da koristimo što više maslinovo ulje u našoj kuhinji, ali posebno u našemu tanjuru. Počnimo odmah sa salatama.

Veliku pogrješku činimo u našim kuhinjama, odnosno, na našim kuhinjskim stolovima i restoranima kada držimo maslinovo ulje u običnim prozirnim staklenkama. Maslinovo ulje oksidira kao i kapula i time gubi svu onu korisnost koju ima i poprima štetnost oksidacije. Stoga se ono čuva u tamnim staklenkama ili limenkama kada je na otvorenom – na stolovima. Veće količine se čuvaju u tami u smočnicama ili podrumima. Takaođer kada kupite više ulja u limenkama, odmah ga treba razliti u tamne staklenke i pohraniti u tamu.

Ovako najčešće zavaravamo sebe da koristimo lijepo i korisno maslinovo ulje, a ne držeći se osnovnih načela gotova da sebi dajemo otrov. Nažalost, previše restoraana ne poštiva ni ovaj minimum, a da ne govorimo o našim kućama.

Po našim samostanima su bile stare kamenice u zapećcima podruma i ostava ili gusto opletene „pletare-demejane-demižane” da ne bi mogla svjetlost prodirati, a još k tome su bile smještene u podrumima gdje svjetlost ne dolazi. To je bilo uvijek smješteno blizu jaja koja su se čuvala u klaku-kreču, za koja je vrijedilo isto pravilo tame i svježine.

Američka profesionalna vojska troši milijarde dolara za obuku vojnika za preživljavanje u posebnim uvjetima. Kako nas ekolozi i energetičari „crno daruju” svojim prognozama dobro je znati i ove stare načine čuvanja i spremanja namirnica u našim kuhinjama, smočnicama i podrumima.

Kupovanje ulja

«Dobro ulje je uvijek na vrhu, vino u sredini, a med na dnu»(konavolska).

Kada kupujete pravo maslinovo ulje ne kupujte ga nikada, pogotovu ako kupujete veću količinu, na više; ne kupujte na litre, odnosno, na zapreminu, već samo na težinu.

Jedna litra ulja na normalnoj temperaturi sadrži 917 grama, a ako ga zagrijete na temperaturu veću od petnaest Celzija počinje se širiti i uvijek je manje u jednoj litri. Ulje se širi na temperaturi! Čvarak se smanjuje.

Ulje i mast su vam se «očuli» čudnim mirisom

Može vam se dogoditi da vam se ulje ili svinjska mast počnu kvariti. Ne bacajte ništa i ne paničite. Uzmite ulje ili mast i polako ih na laganoj vatri grijte. U ulje ili mast stavite jedan komad kruha, pola glavice kapule, koji list kadulje i lovora. Polako grijte dok vam se bude činilo da je kruh pečen i požutio. Izvadite kruh, odstranite sve što ste stavljali unutra i ponovno imate ulje ili mast bez ikakvih čudnih mirisa i okusa.

Ublažavanje jakog mirisa i ukusa maslinova ulja

Ovo možda ne vrijedi za dalmatince i ljude vične korištenju maslinova ulja, ali vjerujem da koristi i njima jer sam se uvjerio kod talijanskih fratara koji imaju veliko bogastvo maslinova ulja i tradiciju u tošenju, pa se opet služe ovim što želim istaknuti.

Maslinovo ulje, pogotovu ono pravo i istinsko djevičansko, ne rafinirano, je teško i oporo, ali zato višestruko korisno i korisnije od rafiniranoga, osim ono malo više neznatnih kalorija. Da bi se ublažila ova oporost i težak miris talijanski fratri u ulje stavljaju mentu-metvicu i bosiljak-mesliđen. Neki još dodaju i feferone, pa onda imaju kompletniji začin za više jela.

To je ono što sam prakticirao više godina u Šuici i Mostaru. Sustolnici i gosti su se uvijek rado služili sa ovakvim načinom posebnoga začina, što mi je dalo zapravo da nastavim tako, ali u isto vrijeme da i drugima savjetujem.

Kao što su meni toliki drugi dali svoja iskustva na ovom i drugim područjima, zašto i ja ne bih to jednako učinio i njima i još tolikim drugima.

 

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Perete li gljive i začine koje ste ubrali prije obroka?

Ovo voće i povrće iz vrta često ne peremo prije jela, a postoje jaki razlozi zašto bismo trebali. Preskačemo tako pranje povrća i voća kako bismo što prije napravili ručak ili mislimo kako će u doticaju s vodom namirnica promijeniti teksturu… Pitanje je i zašto oprati voće ako ćemo oguliti koru? Zašto moramo oprati kivi i gljive, otkrivamo u nastavku teksta.

Spomenimo samo da je važno prije pranja namirnica dobro oprati ruke, ukloniti sva udubljena i trule dijelove iz voća i povrća te ih nježno oprati vodom. Ako se radi o namirnici čija kora je tvrda, onda koristite četku namijenjenu isključivo za čišćenje voća i povrća.

Začini iz vrta

Svježe ubrani začini, poput bosiljka i peršina, koje ste uzgajali na prozoru sigurno su lijep prizor koji uz to savršeno miriše i dodaje okuse jelima, ali samo zato što stoje u vašoj kuhinji,ne znači da su čisti.

Kućna prašina ili posjet insekata mogu ostaviti trag na biljci pa je ipak potrebno dobro ih oprati pod mlazom hladne vode. Nakon toga ih jednostavno otresite ili obrišite papirnatim ručnikom.

Dinje

I dinje rastu iznad zemlje, a debela kora ih štiti od mikroorganizama i prljavštine. Ako dinju ne operete prije konzumacije, lako će se sva prljavština i bakterije s kore prenijeti u meso dinje i to putem noža kada ju režete.

Kako oprati dinju? Jednostavno je prije rezanja ju isperite hladnom vodom, a možete i prati četkom.

Smanjuje stres i troši kalorije – vrtlarenje je odlično za vaše zdravlje

Gljive

Puno nas vjeruje u mit da se gljive ne bi trebale prati jer će upiti tekućinu. Ali to nije istina jer se one sastoje uglavnom od vode, pa će upiti jako male količine. Kako mogu biti prljave od zemlje iz koje rastu, nježno uklonite svu prljavštinu s njih i stavite u posudu s vodom. Nježno ih trljajte rukama i prebacite na čistu krpu da se osuše.

Zelena salata

Kada se zeleno lisnato povrće kuha, vrela voda će uništiti sve mikroorganizme koji se u listovima skrivaju. Ako kako zelenu salatu termički ne obrađujemo, ipak ju je potrebno oprati prije jela. Ako salatu stavljate u sendvič ili ćete napraviti prilog, odvojite listove i svaki isperite pod mlazom hladne vode te ostavite da se ocijedi.

Najbolja kombinacija biljaka u sadnji za brži rast i zdraviji vrt

Kivi

Možda niste znali, ali sve se češće savjetuje da kora ove voćke ne guli nego jede, jer sadrži jako puno vlakana i vitamina C. Ako odlučite ostaviti koru, potrebno ju je očistiti ispod hladne vode te obrisati papirom kako biste uklonili sve nečistoće i moguće bakterije koje se na njoj nalaze.

Nastavite čitati

Gastro

Drugačiji recept – ukusna šunka u kruhu na engleski način

Uskrsna tradicija na drugačiji način.

sunka-u-kruhu-recept-inicijativa-domnakvadrat

Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.

Kuhana šunka pečena u kruhu

Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke ​- otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje  (za premazivanje)

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Postupak pripreme:

1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne​
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer. ​

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min

tijesto-za-kruh-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena! ​

Neobična pita od sira i mladog luka

prekrivanje-tijesta-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!

stavljanje-sunke-u-tijesto-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo! ​

pakiranje-sunke-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi! ​

premazivanje-sunke-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora) ​
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi

Stephen-sa-sunkom-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.

Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli

Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm ​svježeg đumbira
1 ​štapić  cimeta


​Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).

Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja

Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).

Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja. ​

Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice