Povežimo se

Gastro

Lingvistika i gastronomija na djelu-mini soparnik

Učenje engleskog pravim gurmanima nikada nije bilo lakše. Osim što usvajaju novi vokabular, oni stvaraju i savršene poslastice. Jedna takva je i dobro poznati dalmatinski soparnik. Sada u mini verziji.

Objavljeno

u

2U1, tako bi se mogla nazvati suradnja škole engleskog jezika Inicijativa i Gourmet Experience Cro, jer na njihovoj radionici kroz praksu, i pripremu najukusnijih jela, usvajate novi vokabular engleskog jezika. Stephen Breslin, Irac koji već 4 godine živi i radi u Hrvatskoj, donosi vam recept za pravi dalmatinski specijalitet koji sada možete pripremiti u udobnosti svoga doma – mini soparnik.

Sastojci za izradu

Za tijesto:

500 g glatkog brašna
1 žličica soli
5  žlica maslinova ulja
340 ml mlake vode

Za nadjev:

1 kg blitve
1 žlica soli
50 ml maslinova ulja
60 g mladog češnjaka  ili mladog luka

Za premazivanje:

50 ml maslinova ulja
2 češnja češnjaka

Soparnik i priprema

miješanje-soparnik-domnakvadrat
Foto: Škola engleskog jezika Inicijativa i Gourmet Experience

Zamijesite tijesto za soparnik od brašna, soli, maslinova ulja i vode dok ono ne postane glatko, otprilike pet minuta. Tijesto treba pokriti krpom i ostaviti da se odmori, nekih sat vremena.

Blitvu kojom ćete puniti soparnik operite i odrežite bijele dijelove stabljike. Narežite na rezance i “utrljajte” sol. Stavite u plastičnu vrećicu na kojoj napravite rupice. Na vrećicu stavite nekakvu težinu (npr. limenku graha ili veliku čašu vode) i pustite da se blitva ocijedi. Za premaz usitnite česnjak s malo soli i pomiješajte s maslinovim uljem.

Narežite mladi češnjak i stavite ga sa strane. Istisnite višak tekućine iz blitve i prosušite je u krpi. Sotirajte blitvu i mladi češnjak na maslinovu ulju i po želji dodajte sol i papar. Stavite je sa strane da se ohladi. Prepolovite tijesto za soparnik na dva jednaka dijela i izvaljajte svaku polovicu na otprilike 0,5 mm debljine. Čašom izrežite krugove (od ove količine dobit ćete otprilike 40 krugova), a dobivene krugove izbodite vilicom.

Na svaki krug stavite jednu žlicu nadjeva od blitve, premažite vanjski dio kruga vodom te jos jednim krugom preklopite prvi. Utisnite krajeve prstima.

Kada zagrijete pećnicu i lim na 200 stupnjeva, stavite mini soparnike da se peku 7 min. Okrenite ih i pecite još 7 do 10 minuta. Izvadite ih iz pećnice i dobro premažite ranije napravljenim premazom.

Dobar tek!

Ako i vi želite kuhati i učiti engleski, javite se na radionicu u Inicijativu, [email protected]

Gastro

Drugačiji recept – šunka u kruhu

Uskrsna tradicija na drugačiji način. Šunka u kruhu i sat engleskog jezika. Uz kuhara i učitelja engleskog Stephena Breslina.

Objavljeno

u

Autor

sunka-u-kruhu-recept-inicijativa-domnakvadrat

Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.

Kuhana šunka pečena u kruhu

Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke ​- otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje  (za premazivanje)

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Postupak pripreme:

1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne​
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer. ​

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min

tijesto-za-kruh-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena! ​

prekrivanje-tijesta-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!

stavljanje-sunke-u-tijesto-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo! ​

pakiranje-sunke-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi! ​

premazivanje-sunke-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora) ​
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta. ​
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi

Stephen-sa-sunkom-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.

Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli

Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm ​svježeg đumbira
1 ​štapić  cimeta


​Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).

Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).

Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja. ​

Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!

Nastavite čitati

Gastro

Tko još može zamisliti fašnik bez krafne?

U fašničko vrijeme jedna slastica posebno mami i svi imalo vješti u kuhinji su se okušali u njezinoj pripremi.

Objavljeno

u

Autor

krafne-fašnik-pladanj-domnakvadrat

Veliki i maleni – ljudi diljem svijeta jednostavno obožavaju krafne. Sada su slatke, a u 18. stoljeću otkada datira prvi spomen na njih bile su slane. Jedna legenda kaže da je prva krafna nastala slučajno kao rezultat ljubavnog zanosa mlade kuharice pri pogledu na stasitog konjušara. Pogačica se našla u loncu vrućeg ulja umjesto mesa, a do tada nepoznat okus prženog tijesta bio je božanstven. Danas se tajna dobrih krafni krije u dodacima.

Izrada i pečenje krafni

pečenje-krafni-fašnik-domnakvadrat

Pastry chef Miam Salman kaže da u tijesto kada ga zamijesimo treeba staviti malo ruma, limunove, može i narančine korice. Odnosno, bilo kakve arome koje će poboljšati okus tijesta.

Za savršen oblik, teksturu i mekoću krafni chefica Mia preporučuje da zaboravimo na valjak i kalupe za izrezivanje. Tijesto treba izrezati na otprilike jednake dijelove i oblikovati kuglice. Te kuglice se moraju dići, te se potom peku na vrućem ulju zagriujanom na 135 stupnjeva Celzijusa.

Upravo je temperatura ulja vrlo bitna za ravnomjerno prženje. Trebat će im 8 do 10 minuta, a neće zagorjeti i dobit će prekrasan prsten. I onda su spremne za punjenje.

Punjenje krafni

krafna-marmelada-fašnik-domnakvadrat

“Možemo uvijek raditi s onim klasičnim punjenjem, marmelade. A možemo raditi i svoje kreme. Najbolje je napraviti baznu slastičarsku kremu, jaja, mlijeko, brašno i šećer i u tu kremu onda dodajemo dodatke”, rekla je Salman.

Kada je o dodacima riječ, dobrodošli su u punjenju, jer će izazvati pravu rapsodiju okusa.

Kada pastu spojite sa slastičarskom kremom, nožem ubodite krafnu na vrhu da se punjenje ravnomjerno rasporedi.

Ljubitelji klasike krafne će puniti s marmeladom, a za poseban doživljaj, stavite okuse koje volite ili se njima poigrajte. Kad odaberete recept za izradu tijesta, striktno ga se držite, jer u slastičarstvu nema mjesta improvizaciji.  

slastice-fašnik-domnakvadrat

Bilo da ih radite u američkom stilu s rupom u sredini ili u obliku nama dobro poznate pogačice, jedno je sigurno. Uz dobre savjete, malo truda i preciznosti i vi u vrijeme poklada možete uživati u ovom slasnom zalogaju!

 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

klizna-stijena-terasa-rehau-domnakvadrat klizna-stijena-terasa-rehau-domnakvadrat
Gradimo siguran domprije 2 tjedna

Klizni elementi koji udovoljavaju najpreciznijim zahtjevima

REHAU predstavlja svoj SINEGO SLIDE sustav - novi mehanizam za lako otvaranje i rukovanje

ispumpavanje-al-ko-domnakvadrat ispumpavanje-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 3 tjedna

Savršena pumpa za sve zahtjeve i svaku primjenu

To su vrlo korisni uređaji. Osim što mogu ispumpati vodu, mogu se koristiti i u kući za ekonomičniji rad kućanskih...

tegle-za-cvijeće-lesnina-xxxl-domnakvadrat tegle-za-cvijeće-lesnina-xxxl-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 3 tjedna

Inspirativne ideje za proljetno i uskrsno dekoriranje doma

Personalizirajte svoj prostor kombinacijom proljetnih boja, uzoraka i tkanina!

robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 1 mjesec

Vodič za odabir prave kosilice

U lijepom se vrtu najljepše živi i opušta – pronađite uređaj kojim ćete svoj vrt pretvoriti u oazu mira koju...

sastavljiv-namještaj-apartman-lesnina-xxxl-domnakvadrat sastavljiv-namještaj-apartman-lesnina-xxxl-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 1 mjesec

Donosimo najnovije trendove i savjete za opremanje apartmana

Zavirite u novi katalog Lesnine „Svijet apartmana“ i stvorite prostor kojem će se gosti uvijek rado vraćati

dizajnerski-stolci-nika-zupanc-domnakvadrat dizajnerski-stolci-nika-zupanc-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 1 mjesec

U Zagrebu otvorena izložba svjetski poznate dizajnerice

Svoju prepoznatljivost izgradila je dizajniranjem za Dior te brojne druge poznate robne marke.

bijela-zavjesa-s-uzorkom-lesnina-xxxl-domnakvadrat bijela-zavjesa-s-uzorkom-lesnina-xxxl-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Zavjese nisu samo dekorativni element! Zašto ih je bitno imati u domu?

Već i mala promjena zavjesa, predstavljat će veliku promjenu i unijet će dašak svježine u dom.

flakserica-trava-al-ko-domnakvadrat flakserica-trava-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Proljetno čišćenje vrta i okućnice

Dani postaju sve duži, temperature rastu – krajnje je vrijeme da se posvetite vrtu i okućnici koji su tijekom zime...

servis-za-jeslo-lesnina-xxxl-domnakvadrat servis-za-jeslo-lesnina-xxxl-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Dobar odabir posuđa i pribora za jelo bitan je kod posluživanja i kuhanja hrane

Kuhajte s ljubavlju uz Lesninu!

hotel-ulaz-rovinj-domnakvadrat hotel-ulaz-rovinj-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Grand Park Hotel Rovinj dobitnik prestižne nagrade

Radi se o jednoj od najprestižnijih nagrada u hotelskoj industriji