Gastro
Lazanje sa mladom kobasicom
Lazanje su uvijek lijepe, ali i uvijek teške i izazovne napraviti s bilo kojim umakom, a posebno sa mladom kobasicom. No, nije to tako preteško da se bojite, već samo treba malo više pozornosti.
Koliko vam treba težine tijesta lazanja otprilike vam upola manje treba kobasice. Tu će vam još trebati čaša juhe, sos od rajčice, neizostavni parmezan, malo maslaca, kao i u svemu soli i papra i do dvije žlice običnoga ulja.
Zdrobimo ili izrežemo kobasicu na komadiće. Izmiješamo maslac i ulje pa ih zagrijemo. Tu ulijemo jednu čašu juhe ili od kocke ili koju drugu juhu. To kuhamo do pola sata. Razblažimo sos od rajčice vrućom vodom. Izmiješamo zajedno sa kobasicom i ujedinimo sa onom juhom. Dodamo sol i papar po potrebi. Još sve zajedno kuhati daljnih petnaestak minuta. Dodamo još malo parmezana i promiješamo i naš umak je gotov.
Sada pripremimo tjesteninu. Tjestenina se pravi od brašna dvostruke ništice i jaja. Otprilike kao i za rezance. Za jedan kilogram brašna ide otprilike deset jaja. Razvijete tijesto ne predebelo, ali ne i pretanko. Malo se prosuši tijesto izreže na komade kolika vam je posuda u kojoj ćete peći lazanje ili već kako hoćete. Skuhamo tjesteninu (plate) ono što se kaže na zub. Nauljite posudu i stavljajte tijesto i po njemu onaj pripremljeni umak. Dobro rasporedite po tijestu i malo dodajte parmezana i stavljajte drugi sloj i tako četiri pet puta – slojeva. Po vrhu opet bacite malo sira i stavite u pećnicu na krušnoj temperaturi sedam do deset minuta. To su van vaše i naše lazanje.
Otprilike se pravi ovako i sa drugim sastojcima kao što su gljive, patlidžani, mljeveno meso i sl.
Lazanje su talijansko jelo i služi se kao prvo, a nikako drugo jelo pa stoga i dolazi uz njih samo bijelo stolno vino. Kod nas znade biti i drugačije, odnosno, kao drugo jelo, onda idu i različita vina kao i razna piva. Ne bi se smjelo lošom pivom pokvariti ovo jelo. Ako već birate pivu neka to bude barem kraljevski pils.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Tko još može zamisliti fašnik bez krafne?
U fašničko vrijeme jedna slastica posebno mami i svi imalo vješti u kuhinji su se okušali u njezinoj pripremi.
Veliki i maleni – ljudi diljem svijeta jednostavno obožavaju krafne. Sada su slatke, a u 18. stoljeću otkada datira prvi spomen na njih bile su slane. Jedna legenda kaže da je prva krafna nastala slučajno kao rezultat ljubavnog zanosa mlade kuharice pri pogledu na stasitog konjušara. Pogačica se našla u loncu vrućeg ulja umjesto mesa, a do tada nepoznat okus prženog tijesta bio je božanstven. Danas se tajna dobrih krafni krije u dodacima.
Izrada i pečenje krafni
Pastry chef Miam Salman kaže da u tijesto kada ga zamijesimo treeba staviti malo ruma, limunove, može i narančine korice. Odnosno, bilo kakve arome koje će poboljšati okus tijesta.
Za savršen oblik, teksturu i mekoću krafni chefica Mia preporučuje da zaboravimo na valjak i kalupe za izrezivanje. Tijesto treba izrezati na otprilike jednake dijelove i oblikovati kuglice. Te kuglice se moraju dići, te se potom peku na vrućem ulju zagriujanom na 135 stupnjeva Celzijusa.
Upravo je temperatura ulja vrlo bitna za ravnomjerno prženje. Trebat će im 8 do 10 minuta, a neće zagorjeti i dobit će prekrasan prsten. I onda su spremne za punjenje.
Punjenje krafni
“Možemo uvijek raditi s onim klasičnim punjenjem, marmelade. A možemo raditi i svoje kreme. Najbolje je napraviti baznu slastičarsku kremu, jaja, mlijeko, brašno i šećer i u tu kremu onda dodajemo dodatke”, rekla je Salman.
Kada je o dodacima riječ, dobrodošli su u punjenju, jer će izazvati pravu rapsodiju okusa.
Kada pastu spojite sa slastičarskom kremom, nožem ubodite krafnu na vrhu da se punjenje ravnomjerno rasporedi.
Ljubitelji klasike krafne će puniti s marmeladom, a za poseban doživljaj, stavite okuse koje volite ili se njima poigrajte. Kad odaberete recept za izradu tijesta, striktno ga se držite, jer u slastičarstvu nema mjesta improvizaciji.
Bilo da ih radite u američkom stilu s rupom u sredini ili u obliku nama dobro poznate pogačice, jedno je sigurno. Uz dobre savjete, malo truda i preciznosti i vi u vrijeme poklada možete uživati u ovom slasnom zalogaju!
Gastro
Keksići za sve prigode slastičarke Ivane Čuljak
Svi se mi volimo povremeno počastiti. Zato oni, koji ne vole iznenađenja, uvijek imaju neku slasticu pri ruci. Kako biste i vi bili spremni za sve prigode imamo ideju. Svoj recept za omiljene keksiće s nama je podijelila slastičarka
Ivana Čuljak.
Chocolate chip cookies
Jednostavan, bez puno sastojaka i brzo gotov. Tako slastičarka Ivana Čuljak opisuje svoje omiljene kolačiće naziva chocolade chip. Za njihovu izradu treba vam maslac, šećer, jaja, brašno s praškom za pecivo i soli, čokolada i naribana korica nešpricane naranče.
Koraci izrade keksića
Prvo izmiksajte masalac sa šećerom te dodajte dva jaja i jedan žumanjak i izmiksajte. Dodajte zatim koricu naranče i brašno kako biste dobili kompaktnu smjesu.
Gotovu smjesu postavite uzduž PVC folije i zamotajte u valjak te stavite u zamrzivač.
Nakon nekoliko sati, izvadite ih van i narežite na kolutiće debljine 1 centimetar. Kolutiće položite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 10 minuta na 180 stupnjeva.
Ivana savjetuje da keksiće ne prepečete. Najbolji su kaže kada su iznutra sočni.
Keskiće ‘chocolate chip’ ona zove i malom crnom haljinom jer prolaze za sve prigode.
You must be logged in to post a comment Login