Gastro
Juha od butternut tikve: Ovo je jedini recept koji će vam ikada trebati
Butternut tikva, poznata i kao muškatna tikva, nije samo ukusna već je i izuzetno hranjiva, s brojnim blagodatima za zdravlje

Kao jedna od omiljenih toplih, zasitnih juha za jesen, juha od butternut tikve uvijek je dobar izbor. Slatkast i blago zemljani okus butternut tikve čini je savršenom za pripremu ukusne jesenske juhe, a najukusnija kada je “opere” prvi mraz.
Dodatna kremoznost iz blendanih krumpira i začinsko bilje čine je dobrodošlim dodatkom svakom jesenskom obroku, pa čak i vašem blagdanskom stolu.
Butternut tikva: zašto ju volimo
Butternut tikva je bogata beta-karotenom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin je ključan za zdravlje očiju, sprječava noćno sljepilo i podržava zdravlje mrežnice.
Zdravo i ukusno: Korjenasto povrće koje ove zime morate imati na svom tanjuru
Visok sadržaj vitamina C i vitamina A pomaže jačanju imunološkog sustava, štiteći tijelo od infekcija i bolesti. Antioksidansi poput beta-karotena, vitamina C i E mogu smanjiti upale u tijelu, što je korisno za ljude s kroničnim bolestima poput artritisa, a dijetalna vlakna potiču zdravu probavu, sprječavaju zatvor i podupiru zdravlje crijevne mikroflore.

Juha od butternut tikve
Trebat će vam:
- 1 velika butternut tikva, oguljena i narezana na kockice veličine 2,5 cm (sjemenke uklonjene)
- 2 krumpira, oguljena i narezana na kockice veličine 2,5 cm
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Sol
- Svježe mljeveni crni papar
- 1 žlica maslaca
- 1 luk, nasjeckan
- 1 stabljika celera, tanko narezana
- 1 velika mrkva, nasjeckana
- 1 žlica svježeg timijana, plus još za ukras
- 1 litra pilećeg temeljca s niskim udjelom natrija
- Vrhnje za posluživanje (po želji)
1. Priprema butternut tikve
Prvo ćete trebati oguliti i narezati tikvu. Ako želite preskočiti ovaj korak, možete uštedjeti vrijeme kupnjom već oguljene i narezane tikve u trgovini, ili na placu.
Sljedeće, trebate ispeći tikvu. Pečenje prije pripreme juhe ključno je za postizanje karameliziranog, duboko slatkog okusa tikve koji svi volimo. Dodajte nekoliko krumpira na isti pleh s tikvom kako bi juha imala dodatnu kremoznost i teksturu, posolite, začinite i poprskajte uljem. Pecite tikvu i krumpir na 180, cca pola sata i obavezno okrenite jednom za vrijeme pečenja.
U pećnici ili na tavi: Kako ispeći savršene kestene kod kuće
Ako želite izbjeći krumpire – juha će i dalje biti ukusna, ali će tekstura biti nešto rjeđa.

2. Priprema ostalih sastojka
Dok se tikva peče, otopite maslac sa žlicom maslinovog ulja u velikom loncu. Dodajte luk, celer i mrkvu i pirjajte na laganoj vatri. Kuhajte dok luk potpuno ne omekša pa dodajte sastojke iz pećnice.
3. Vrijeme je za blendanje
Najjednostavnije je koristiti štapni mikser, jer tada juhu možete blendati direktno u loncu. Ako nemate štapni mikser, možete koristiti obični blender, ali budite oprezni s vrućom tekućinom kako se ne biste opekli.
Dodajte pečenu tikvu u lonac, ulijte temeljac, zatim izmiksajte juhu štapnim mikserom dok ne postane glatka. Za još kremastiju teksturu, juhu možete usitniti u blenderu u više serija.
4. Juha od butternut tikve – serviranje
Dodajte kiselog vrhnja, crème fraîchea ili slatkog vrhnja na vrh juhe za bogatstvo i kremoznost.
Dodajte svježi timijan, peršin, vlasac ili ružmarin za aromatičan završni dodir. Lagani posip svježe nasjeckane čili papričice ili malo čilija u prahu oduševit će ljubitelje pikantnosti i ugrijati nas u hladne dane.
Poslužite uz hrskavi kruh, francusku baguette ili domaće krušne mrvice (popržene na maslinovom ulju).
Ako ste raspoloženi napravite vlastite krutone od suhog kruha začinjene maslinovim uljem, češnjakom i biljem – tako i tako vam je pećnica već ugrijana!

Borovnice (Vaccinium myrtillus – šumska, Vaccinium corymbosum – američka uzgojena sorta) spadaju među najcjenjenije voće zbog bogatstva antioksidansa, prepoznatljivog okusa i svestrane primjene. Iako su u našim krajevima šumske borovnice oduvijek dio prirodne flore, uzgojene borovnice – poznate i kao američke visoko grmolike – u Hrvatsku su stigle krajem 20. stoljeća, kada su ih poljoprivrednici i OPG-ovi počeli saditi u kontinentalnim krajevima zbog velike potražnje i relativno jednostavnog uzgoja.
Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju? Ovi će vam trikovi pomoći!
Danas su dostupne u gotovo svakom supermarketu, ali mnogi ih i dalje radije beru sami – bilo u šumi, bilo na plantažama.
Gdje i kada brati borovnice u Hrvatskoj?
U Hrvatskoj ih možete pronaći u divljini ili ih ubrati na organiziranim plantažama. Šumske borovnice rastu u planinskim područjima poput Gorskog kotara, Like, Velebita i Medvednice, a berba obično počinje krajem lipnja i traje do kolovoza. Budući da su mnoge lokacije zaštićena prirodna područja, prije branja provjerite lokalne propise i dozvole.
S druge strane, plantaže uzgojenih borovnica – najčešće američke sorte – nalaze se u Slavoniji, Međimurju, okolici Zagreba i Dalmatinskoj zagori. Mnoge nude i opciju “berbe za vlastite potrebe”, što je odlična prilika za obiteljski izlet i svježu kupovinu s grma.
Razlika između šumskih i uzgojenih borovnica
Borovnice koje beremo u prirodi i one koje dolaze s plantaža razlikuju se po veličini, boji, okusu i primjeni.
Šumske borovnice su sitne, tamne i iznutra ljubičaste. Imaju intenzivan, kiselkast okus i boje jezik, prste i odjeću. Sadrže više antocijana, pa imaju i jači antioksidativni učinak. Idealne su za džemove, kompote, pite i sokove, ali i kao dodatak zobenim kašama.
Uzgojene (američke) su veće, iznutra svijetle, blažeg i slađeg okusa. Ne boje prste, pa ih djeca posebno vole. Prikladne su za svježu konzumaciju, smoothieje, kolače i salate.

Dobrobiti borovnica za zdravlje
Bez obzira na vrstu, borovnice su iznimno korisne za zdravlje:
- Snažni su antioksidansi – usporavaju starenje stanica i djeluju protuupalno
- Pomažu zdravlju mozga – poboljšavaju pamćenje i koncentraciju
- Podupiru rad srca i krvnih žila – reguliraju krvni tlak
- Pogoduju probavi – zahvaljujući vlaknima
- Štite vid i jačaju imunitet
- Pomažu u regulaciji šećera u krvi
Redovita konzumacija borovnica preporučuje se svima, a posebno djeci, starijima i osobama pod stresom.
Zašto djeca toliko vole borovnice?
Borovnice su zabavne, malene i slatke – djeca ih često vide kao “voćne bombone”. Uz to, lako se jedu prstima, nemaju koštice i ne zahtijevaju guljenje. Posebno su praktične kao užina, dodatak u jogurtima ili voćnim kašama.
Mogu li se borovnice uzgajati u vrtu ili u tegli?
Da – uzgoj borovnica kod kuće je moguć, ali zahtijeva malo znanja i pripreme. Borovnice vole:
- Kiselo tlo (pH 4,5 – 5,5) – može se pripremiti uz dodatak borove kore, treseta ili kupovnog supstrata
- Sunčanu poziciju – barem 6 sati sunca dnevno
- Redovito, ali umjereno zalijevanje – najbolje kišnicom ili mekom vodom
Ako nemate vrt, borovnice se mogu saditi i u velikim teglama (30+ L). Važno je koristiti kiseliji supstrat i redovito prihranjivati gnojivom za acidofilne biljke (poput rododendrona).
Patuljaste i stupaste voćke idealan su izbor za balkone i male vrtove
Prve veće plodove možete očekivati nakon 2-3 godine, ali biljka je dugovječna i rađa desetljećima.
Borovnice su više od ukusnog voća
Bilo da ih berete u šumi, na plantaži ili uzgajate na vlastitom balkonu, borovnice su pravo bogatstvo ljeta – ukusne, zdrave i svestrane. Njihova popularnost raste s razlogom: s malo truda i znanja, svatko ih može imati pri ruci – i u tanjuru.
Gastro
Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju? Ovi će vam trikovi pomoći!
Slatku i sočnu lubenicu ili dinju ponekad nije lako prepoznati

Ljeto je sezona najraznovrsnijeg i najsočnijeg voća – od bobičastih plodova do breskvi, smokava i marelica, lubenica i dinja. Mnogi se slažu da se radi o najukusnijem voću, ali za razliku od borovnica i banana, teško je prepoznati je li voće zrelo i ukusno.
Donosimo vam praktične savjete kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju i izbjeći razočaranje nakon rezanja.
Kako odabrati zrelu dinju
One prije svega trebaju biti lijepe žuto – narančaste boje, a nikako zelene. Voće će imati i slatku mirisnu aromu kada je spremno za jelo.
Kod dinje treba obratiti pažnju na boju kore, miris, težinu i trag stabljike.
1. Boja i miris
Savršeno zrela dinja ima žuto-narančastu nijansu, a iz blizine se osjeti intenzivan slatkasti miris.
2. Trag stabljike
Ako dinja još ima stabljiku, vjerojatno je ubrana prerano. Umjesto toga, potražite malu udubinu na tom mjestu – to je znak da je voće prirodno dozrelo.
3. Težina i elastičnost
Zrela dinja uvijek djeluje teža za svoju veličinu. Laganim pritiskom na dno trebalo bi se osjetiti blago savijanje koje se odmah vraća u prvotni položaj.
4. Zvuk
Ako dinju lagano protresete i čujete unutarnji zvuk – to je znak da je prezrela i više nije u najboljem stanju.

Tikvice se mogu uzgajati i u teglama na balkonu – pratite ove jednostavne korake
Kako odabrati zrelu lubenicu?
Od svibnja do rujna možemo uživati u lubenicama i nabaviti ih u trgovinama, a zrela lubenica neće biti tako privlačna izgledom, niti će biti sjajne kore, što se često smatra znakom zrelosti.
Za obje vrste voća vrijede slična pravila – ali kod lubenice posebno pazite na boju kore, donju mrlju i zvuk pri kuckanju.
1. Donja mrlja (field spot)
To je dio koji je bio u kontaktu s tlom.
- Bež ili žuta mrlja: znak zrelosti
- Bijela mrlja: znak da lubenica nije dozrela
- Tamno žuta mrlja: lubenica je moguće već prezrela
2. Težina
Kod dvije lubenice iste veličine, uvijek birajte onu koja je teža – veća količina vode znači više slatkoće i sočnosti.
3. Zvuk pri kuckanju
Dubok i šuplji zvuk najčešće je znak zrelosti. Ipak, stručnjaci upozoravaju da se na zvuk ne treba oslanjati kao na jedini kriterij.

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela
Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju baš svaki put
Savršeno zrelo voće prepoznat ćete kombinacijom više znakova: boje, mirisa, težine i izgleda donjeg dijela ploda. Ako vam je cilj kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju, najbolje je razviti vlastiti osjećaj kroz praksu – ali ovi savjeti odlična su polazna točka za svaku ljetnu kupovinu.