Povežimo se

Gastro

Detox nakon blagdana!

Tajne detoxa otkrila nam je gastro blogerica Nataša Rajčević.

Svakome se dogodi da za blagdane nabaci koju kilu viška. Nije to ništa strašno, ako nakon unošenja poviše kalorija nastavite s izbalansiranom prehranom punom sirovog voća i povrća. Bilo bi dobro napraviti čišćenje organizma odnosno detox. Kako? Zna Nataša Rajčević.

natasa-rajcevic-dom-na-kvadrat
Nataša Rajčević, gastro blogerica

„Sigurno smo svi za blagdane možda pojeli malo više nego što smo planirali. Iako je naše tijelo savršen mehanizam i zapravo detox odrađuje kompletno sam, ponekad mu je potrebna mala pomoć. To ćemo najbolje napraviti uz sirove, cjelovite namjernice, tjelovježbu i općenito malo više pripaziti na prehranu“, kaže nam Nataša.

ideje-za-detox-nataša-rajčević-dom-na-kvadrat.

Pokazala nam je kako napraviti dvije vrste smoothija za zdrav doručak te fini namaz od graha i salaticu za ručak.  Ideje su ovo koje će vam pomoći da kod kuće od što manje namjernica napravite što cjelovitiji obrok.

Zeleni detox smoothie

zeleni-smoothie-detox-natasa-rajčević-dom-na-kvadrat
Detox smoothie

Jutro valja započeti laganim smoothijem koji se pije na prazan želudac. „On je zapravo savršen jutarnji smoothie. Sadrži zeleno lisnato povrće. Mi ćemo koristiti špinat, vi možete koristiti i neko drugo povrće koje god vi želite da je zeleno lisnato, jer je ono najbolje za detoksikaciju organizma. Smoothie će zasladiti datulje, a za savršeni detox poslužit će jabuka. Na kraju dodajemo malo vode i izblendamo“, objašnjava nam gastro blogerica.  

Energetski smoothie

Da ne biste pomislili kako za doručak morate jesti samo špinat, Nataša predlaže smoothie s energetski bogatijim sastojcima.

energetski-smoothie-dom-na-kvadrat

„Za ovaj energetski smoothie smo odabrali zaleđene banane koje će smothiju dati savršenu kremoznost. Možete koristiti i svježe, ali sa zaleđenima ćete dobiti puno bolju teksturu. Koristit ćemo sjemenke konoplje, o njima sigurno već znate sve. To je superfood i trebalo bi ih koristiti što ćešće. Dalje, zobene pahuljice koje će nam fino zgusnuti smoothie i dati nam dodatnu dozu energije i zasititi nas. I biljno mlijeko. Ja sam odabrala sojino, vi možete odabrati koje želite“, objašnjava Nataša i dodaje kako uz ovaj smoothie oko četiri sada ne biste trebali osjećati glad.

energetski-smoothie-dom-na-kvadrat
Energetski smoothie

Namaz od graha za ručak

Grah je mahunarka bogata biljnim proteinima i savršen je za ručak u kojem su bjelančevine obavezne želimo li zdravo mršaviti i očistiti organizam. Prvi sastojak namaza su suhe rajčice koje treba sasjeckati u multipraktiku pa dodati ostale sastojke.

Bijeli grah, mješavinu mediteranskih začina, režanj češnjaka, maslinovo ulje i sok pola limuna.

namaz-od-graha-natasa-rajcevic
Namaz od bijelog graha

„Namaz ćemo ukrasiti sa jestivim poljskim cvijećem. Vi slobodno koristite sjemenke konoplje, bučine sjemenke, sjemenke lana. Možete ga oplemeniti sa jako puno sastojaka. Ovaj namaz je idealan lagani obrok, ručak, uz nekakve recimo krekere od cjelovitih žitarica“, ističe gastro blogerica.

Namazu možete dodati i salatu

sastojci-za-salatu-dom-na-kvadrat

O važnosti sirove hrane nikada nije previše govoriti. Ona nam je savršen saveznik za čišćenje organizma. Nataša preporučuje salatu s  komoračem, narančom, rikolom i pekan orasima. Njenom konzumacijom u tijelo ćete unijeti puno zdravih nutrijenata.

Pripremite jednostavan dressing od soka svježe naranče, maslinovog ulja, aceta balzamika ili jabučnog octa i malo soli. Sve to dobro promiješajte i dressing je spreman.

Komorač narežite na komadiće i dodajte rikoli. Isto učinite i s narančom. Na kraju još dodajte pekan orahe i sve prelijte pripremljenim umakom.

Sa ovakvom prehranom koja je bogata sirovim namjernicama i izvorima zdravih masnoća činimo našem tijelu dobro cijele godine, a ne samo nakon blagdana.

Nataša preporučuje i uvođenje jednog bezmesnog dana u tjednu. Za dobar detox tijekom cijele godine treba piti i dovoljno vode.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Ukusno i zdravo: Pripremite vegetarijanske lazanje u fritezi na vrući zrak

Isprobajte recept vrhunskih kuharica!

Posjetili smo jedinstven studio koji kreira foto i video sadržaj vezan uz gastronomiju, a njihove su nam dvije kuharice pokazale kako se u fritezi na vrući zrak rade lazanje.

Flavorific je studio za kreiranje foto i video sadržaja, u kojem se kroz dinamične videe i stvarno vrhunske fotografije, u Philipsovom slučaju i kroz recepte, pomaže brendovima da ispričaju neku svoju priču i da se povežu sa svojom publikom.

“Kod nas u studiju stvarno svaki dan je dinamičan, zanimljiv, drugačiji, posebno zadnje vrijeme u zadnjih nekoliko mjeseci otkad smo počeli koristiti robote za snimanje, znači svaki put kad uđem u studio nešto leti po zraku, nešto bacaju, a sve s ciljem kako bi uhvatili taj neki savršeni trenutak koji najbolje priča priču za brend.”, izjavila je direktorica Flavorific studia, Ana Car.

Priprema vegetarijanskih lazanja

Jelena Markota, voditeljica Flavorific kuhinje otkriva kako se priprmaju vegetarijanske lazanje.

“Prvo narežemo gljive, a tek onda krečemo dalje.” Jedan zeleni pesto napravila je stilistica hrane i kuharica Nataša Rajčević, a otkriva kako je za izradu pesta potrebno malo bosiljka, malo špinata, bademi, parmezan, maslinovo ulje.

Nina Tumov, Philips, marketing menadžerica za Philips kuhinjske uređaje ističe: “Philipsov blender serije 7000 je naš blender s brojnim mogućnostima s kojim možemo napraviti različite stvari, od smoohtija do različitih umaka, namaza kao i juhe. Sam blender ima 6 predefiniranih programa, a različite sekvence miješanja garantiraju najbolje rezultate.”

Nakon što smo napravili pesto, uzet ćemo brašno, tekućinu kako bismo napravili tjesteninu, također u uređaju za izradu tjestenine.

“Uređaj za izradu tjestenine namijenjen je ljubiteljima tjestenina, s njim se mogu napraviti različite vrste tjestenina, sve od onih običnih do bezglutenskih, a možete se igrati s različitim bojama i teksturama. S uređajem dolazi 10 različitih nastavaka, sve od debelih i tankih špageta, školjkica, makarona, mogućnosti su bezbrojne. Uređaj ima ugrađenu vagu i u njega se stavlja brašno, zatvori se i sam izračuna potrebnu količinu tekućine koju treba dodati, stisne se start, ulije se tekućina, tri minute miješa i nakon toga počne istiskati tjesteninu, a vi ju samo trebate odrezati na željenu dužinu i staviti kuhati.”, navodi Tumov.

Nakon priprema tijesta i ostalih potrebnih komponenti, vrijeme je za slaganje lazanja. Jelena je uzela posudu za pečenje i u nju stavila malo ulja.

Na prvi sloj tijesta koji se stavlja u posudu za pečenje, dodaje se malo pesta, pa malo sira i pirjanih gljiva sa špinatom.

Ovaj se proces ponavlja sve dok imate tjestenine, a zadnji sloj se mora prekiriti sirom, te ga dodati malo i pred kraj pečenja. Ove su se lazanje stavile peći u Philipsov airfryer.

“Naša najnovija friteza na vrući zrak serije 7000 je naša najbolja friteza na vrući zrak i najveća je na tržištu, dovoljno je velika da se u njemu ispeče pile od 2 kilograma, ima automatske programe pa treba samo izabrati vrstu hrane, količinu i kako želite da bude pečeno, a ona sama prilagođava temperaturu i brzinu zraka. Ako se poveže s aplikacijom, jer je to pametni uređaj, dobije se mnogo dodatnih programa i uz njega dolazi sonda za meso koja će osigurati najbolje pečene odreske.” ističe Nina Tumov.

Ana Car naglašava kako u slučaju Philipsa, njihovu priču najbolje pričaju njihovi autorski recepti za globalno tržište. “Ti recepti popraćeni su sa stvarno predivnim fotografijama hrane, videima koji onda vas kao korisnika baš ono pozivaju da te recepte probate, da ih isprobate u svojoj kuhinji i da vidite kako ti uređaji zapravo vama mogu poboljšati život.”, zaključila je.

Mi vam za kraj preporučamo da isprobate recept ovih vrhunskih kuharica!

Nastavite čitati

Gastro

Naučite kako odabrati zrelu lubenicu i dinju – ovi će vam trikovi pomoći!

Slatku i sočnu lubenicu ili dinju ponekad nije lako prepoznati

Ljeto donosi razne ukusne plodove, a među njima su i lubenica i dinja. Mnogi se slažu da se radi o najukusnijem voću, ali za razliku od borovnica i banana, teško je prepoznati je li voće zrelo i ukusno.

Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odaberete najslađe voće!

Kako odabrati zrelu dinju

One prije svega trebaju biti lijepe žuto – narančaste boje, a nikako zelene. Voće će imati i slatku mirisnu aromu kada je spremno za jelo.

Provjerite stabljiku

Kada birate dinju, prvo pogledajte stabljiku – koja se ne bi trebala nalaziti na njoj! Ako dinja ima stabljiku to znači da je ubrana prije nego je postala zrela. Ako dinja ima malu udubinu, ona je indikator da se dinju tijekom branja lako odvojila od stabljike i da je spremna za konzumaciju.

Težina

Zrela dinja se uvijek čini teškom za svoju veličinu, a provjeriti možete i je li zrela ako pritisnete dno dinje, koje će se lagano saviti te vratiti an mjesto. Ako se to ne dogodi, dinja nije zrela.

Tikvice se mogu uzgajati i u teglama na balkonu – pratite ove jednostavne korake

Zvuk

Još jedan način za prepoznavanje zrele dinje je taj da je podignete i protresete. Ako čujete zvuk, to znači da je dinja previše zrela i sigurno neće biti jako ukusna.

Kako odabrati zrelu lubenicu?

Od svibnja do rujna možemo uživati u lubenicama i nabaviti ih u trgovinama, a zrela lubenica neće biti tako privlačna izgledom, niti će biti sjajne kore, što se često smatra znakom zrelosti.

Provjerite dno lubenice

Pritom mislimo da obratite pažnju na dio lubenice koji je bio u kontaktu s tlom kada je rasla. Na tom mjestu lubenica nije bila izložena suncu i boja bi trebala biti žuta ili bež, nikako bijela. Ako je ipak bijelo, to znači da nije zrela i da neće ponuditi predivan okus. Ako je to mjesto tamno žute boje, moguće je da je i previše zrela za konzumaciju.

Težina

Kada veličina nije dobar indikator zrelosti, onda je težina. Zrela lubenica ima veću koncentraciju vode i čini se preteškom za svoju veličinu. Kada birate, uzmite u ruke dvije jednake lubenice i usporedite težinu. Odaberite naravno onu koja je teža.

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Zvuk

Koliko je lubenica zrela može vam otkriti i zvuk – ako je spremna za konzumaciju onda će imati duboki, “šuplji” zvuk kada ju lupite prstima. Ipak, stručnjaci smatraju da zvuk lubenice nije najbolji pokazatelj zrelosti pa se ne oslanjajte samo na njega.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice