Gastro
Detox nakon blagdana!
Tajne detoxa otkrila nam je gastro blogerica Nataša Rajčević.
Svakome se dogodi da za blagdane nabaci koju kilu viška. Nije to ništa strašno, ako nakon unošenja poviše kalorija nastavite s izbalansiranom prehranom punom sirovog voća i povrća. Bilo bi dobro napraviti čišćenje organizma odnosno detox. Kako? Zna Nataša Rajčević.
„Sigurno smo svi za blagdane možda pojeli malo više nego što smo planirali. Iako je naše tijelo savršen mehanizam i zapravo detox odrađuje kompletno sam, ponekad mu je potrebna mala pomoć. To ćemo najbolje napraviti uz sirove, cjelovite namjernice, tjelovježbu i općenito malo više pripaziti na prehranu“, kaže nam Nataša.
Pokazala nam je kako napraviti dvije vrste smoothija za zdrav doručak te fini namaz od graha i salaticu za ručak. Ideje su ovo koje će vam pomoći da kod kuće od što manje namjernica napravite što cjelovitiji obrok.
Zeleni detox smoothie
Jutro valja započeti laganim smoothijem koji se pije na prazan želudac. „On je zapravo savršen jutarnji smoothie. Sadrži zeleno lisnato povrće. Mi ćemo koristiti špinat, vi možete koristiti i neko drugo povrće koje god vi želite da je zeleno lisnato, jer je ono najbolje za detoksikaciju organizma. Smoothie će zasladiti datulje, a za savršeni detox poslužit će jabuka. Na kraju dodajemo malo vode i izblendamo“, objašnjava nam gastro blogerica.
Energetski smoothie
Da ne biste pomislili kako za doručak morate jesti samo špinat, Nataša predlaže smoothie s energetski bogatijim sastojcima.
„Za ovaj energetski smoothie smo odabrali zaleđene banane koje će smothiju dati savršenu kremoznost. Možete koristiti i svježe, ali sa zaleđenima ćete dobiti puno bolju teksturu. Koristit ćemo sjemenke konoplje, o njima sigurno već znate sve. To je superfood i trebalo bi ih koristiti što ćešće. Dalje, zobene pahuljice koje će nam fino zgusnuti smoothie i dati nam dodatnu dozu energije i zasititi nas. I biljno mlijeko. Ja sam odabrala sojino, vi možete odabrati koje želite“, objašnjava Nataša i dodaje kako uz ovaj smoothie oko četiri sada ne biste trebali osjećati glad.
Namaz od graha za ručak
Grah je mahunarka bogata biljnim proteinima i savršen je za ručak u kojem su bjelančevine obavezne želimo li zdravo mršaviti i očistiti organizam. Prvi sastojak namaza su suhe rajčice koje treba sasjeckati u multipraktiku pa dodati ostale sastojke.
Bijeli grah, mješavinu mediteranskih začina, režanj češnjaka, maslinovo ulje i sok pola limuna.
„Namaz ćemo ukrasiti sa jestivim poljskim cvijećem. Vi slobodno koristite sjemenke konoplje, bučine sjemenke, sjemenke lana. Možete ga oplemeniti sa jako puno sastojaka. Ovaj namaz je idealan lagani obrok, ručak, uz nekakve recimo krekere od cjelovitih žitarica“, ističe gastro blogerica.
Namazu možete dodati i salatu
O važnosti sirove hrane nikada nije previše govoriti. Ona nam je savršen saveznik za čišćenje organizma. Nataša preporučuje salatu s komoračem, narančom, rikolom i pekan orasima. Njenom konzumacijom u tijelo ćete unijeti puno zdravih nutrijenata.
Pripremite jednostavan dressing od soka svježe naranče, maslinovog ulja, aceta balzamika ili jabučnog octa i malo soli. Sve to dobro promiješajte i dressing je spreman.
Komorač narežite na komadiće i dodajte rikoli. Isto učinite i s narančom. Na kraju još dodajte pekan orahe i sve prelijte pripremljenim umakom.
Sa ovakvom prehranom koja je bogata sirovim namjernicama i izvorima zdravih masnoća činimo našem tijelu dobro cijele godine, a ne samo nakon blagdana.
Nataša preporučuje i uvođenje jednog bezmesnog dana u tjednu. Za dobar detox tijekom cijele godine treba piti i dovoljno vode.
Gastro
Ljubavni napitak za romantičnu večeru
Hrvoje Vukov ugostio je Denisa Vlahovca, koktel majstora koji će nas naučiti pripremati koktel prigodan za svaku romantičnu večeru, osobito one u mjesecu zaljubljenih. Za ovaj ljubavni napitak trebat će vam popularni teranino, gin te sok od limuna i šećera.
Sastojci i upute
Prvo dodajemo led u čašu, da čašu ohladimo.
Nakon toga dodajemo led u shaker.
U shaker zatim dodajemo:
30 ml gina
30 mililitara teranina
30 mililitara soka od limuna
30 mililitara šećernog sirupa
I to je to. Zaklopimo shaker. I shakeamo.
Dodajemo mineralne vode
I sve ćemo završit dekoracijom sa dehidriranom limetom.
Ako nemamo shaker doma, možemo ovo napraviti ili u čaši ili u bilo kakvoj staklenci.
Romantično ozračje svakako će dodatno oplemeniti dobar izbor mirisa za dom.
Note s kojima ne možemo pogriješit kad je u pitanju Valentinovo i uopće ovaj period još uvijek znači veljače kao vremena kalendarski i vremenskih prilika vani, mislim da se dobro vezati na čokoladu, na vaniliju, na onako nekakav dobar, dobar kompozicijski dio sa nečim slađim ali dovoljno da ima malo nekakvog odmaka, možda kava recimo je sigurno dobra, dobra kombinacija.
Desert u obliku srca gotovo da je nezaobilazan dio svake romantične večere. Uz ljubav najčešće biramo kombinaciju čokolade, orašastih plodova i aromatične karamele. Svi ti sastojci podsjećaju na slatki miris zaljubljenosti.
Gastro
Cheesecake u čaši – novogodišnja slastica Darka Kontina
Sastojci
Za podlogu:
- 500 grama bisktivnih keksi
Za kremu:
- 250 grama krem sira
- 200 grama mascarpone sira
- 100 grama milerama
- Začini po želji (aroma vanilije, med…)
Za preljev:
- Malo smeđeg šećera
- 1 pakiranje smrznutog šumskog voća
Postupak
- Malo smeđeg šećera rastopiti u tavi pa dodati šumsko voće. Kuhati dok ne ostane čisti trag u tavi, kad povučete kuhačom.
- U posudi pomiješati sve sireve, šećer i začine po želji pa izmiksati.
- Za podlogu, u blenderu usitnite kekse.
- Serviranje:
- U čašu stavite usitnjene kekse, zatim obilnu količinu kreme, a na vrh stavite preljev od šumskog voća.
- Desert možete završiti s pozlaćenim šećerom.
You must be logged in to post a comment Login