Gastro
Detox nakon blagdana!
Tajne detoxa otkrila nam je gastro blogerica Nataša Rajčević.
Svakome se dogodi da za blagdane nabaci koju kilu viška. Nije to ništa strašno, ako nakon unošenja poviše kalorija nastavite s izbalansiranom prehranom punom sirovog voća i povrća. Bilo bi dobro napraviti čišćenje organizma odnosno detox. Kako? Zna Nataša Rajčević.

„Sigurno smo svi za blagdane možda pojeli malo više nego što smo planirali. Iako je naše tijelo savršen mehanizam i zapravo detox odrađuje kompletno sam, ponekad mu je potrebna mala pomoć. To ćemo najbolje napraviti uz sirove, cjelovite namjernice, tjelovježbu i općenito malo više pripaziti na prehranu“, kaže nam Nataša.

Pokazala nam je kako napraviti dvije vrste smoothija za zdrav doručak te fini namaz od graha i salaticu za ručak. Ideje su ovo koje će vam pomoći da kod kuće od što manje namjernica napravite što cjelovitiji obrok.
Zeleni detox smoothie

Jutro valja započeti laganim smoothijem koji se pije na prazan želudac. „On je zapravo savršen jutarnji smoothie. Sadrži zeleno lisnato povrće. Mi ćemo koristiti špinat, vi možete koristiti i neko drugo povrće koje god vi želite da je zeleno lisnato, jer je ono najbolje za detoksikaciju organizma. Smoothie će zasladiti datulje, a za savršeni detox poslužit će jabuka. Na kraju dodajemo malo vode i izblendamo“, objašnjava nam gastro blogerica.
Energetski smoothie
Da ne biste pomislili kako za doručak morate jesti samo špinat, Nataša predlaže smoothie s energetski bogatijim sastojcima.

„Za ovaj energetski smoothie smo odabrali zaleđene banane koje će smothiju dati savršenu kremoznost. Možete koristiti i svježe, ali sa zaleđenima ćete dobiti puno bolju teksturu. Koristit ćemo sjemenke konoplje, o njima sigurno već znate sve. To je superfood i trebalo bi ih koristiti što ćešće. Dalje, zobene pahuljice koje će nam fino zgusnuti smoothie i dati nam dodatnu dozu energije i zasititi nas. I biljno mlijeko. Ja sam odabrala sojino, vi možete odabrati koje želite“, objašnjava Nataša i dodaje kako uz ovaj smoothie oko četiri sada ne biste trebali osjećati glad.

Namaz od graha za ručak
Grah je mahunarka bogata biljnim proteinima i savršen je za ručak u kojem su bjelančevine obavezne želimo li zdravo mršaviti i očistiti organizam. Prvi sastojak namaza su suhe rajčice koje treba sasjeckati u multipraktiku pa dodati ostale sastojke.

Bijeli grah, mješavinu mediteranskih začina, režanj češnjaka, maslinovo ulje i sok pola limuna.

„Namaz ćemo ukrasiti sa jestivim poljskim cvijećem. Vi slobodno koristite sjemenke konoplje, bučine sjemenke, sjemenke lana. Možete ga oplemeniti sa jako puno sastojaka. Ovaj namaz je idealan lagani obrok, ručak, uz nekakve recimo krekere od cjelovitih žitarica“, ističe gastro blogerica.
Namazu možete dodati i salatu

O važnosti sirove hrane nikada nije previše govoriti. Ona nam je savršen saveznik za čišćenje organizma. Nataša preporučuje salatu s komoračem, narančom, rikolom i pekan orasima. Njenom konzumacijom u tijelo ćete unijeti puno zdravih nutrijenata.
Pripremite jednostavan dressing od soka svježe naranče, maslinovog ulja, aceta balzamika ili jabučnog octa i malo soli. Sve to dobro promiješajte i dressing je spreman.

Komorač narežite na komadiće i dodajte rikoli. Isto učinite i s narančom. Na kraju još dodajte pekan orahe i sve prelijte pripremljenim umakom.

Sa ovakvom prehranom koja je bogata sirovim namjernicama i izvorima zdravih masnoća činimo našem tijelu dobro cijele godine, a ne samo nakon blagdana.
Nataša preporučuje i uvođenje jednog bezmesnog dana u tjednu. Za dobar detox tijekom cijele godine treba piti i dovoljno vode.
Gastro
Kako ispeći uvijek savršene kestene kod kuće
Za razliku od većine orašastih plodova, kesteni sadrže vrlo malo masti, što ih čini zdravijom alternativom za grickanje

Kesteni su odavno simbol jeseni zbog nekoliko razloga, povezanih s prirodom, kulturom i sezonskim običajima. Pečeni kesteni tradicionalno su se pripremali na otvorenim vatri ili na gradskim ulicama, što stvara osjećaj ugode i topline. Kesteni su relativno niskokalorični u usporedbi s drugim orašastim plodovima, što ih čini boljim izborom za užinu umjesto npr. pekare.
Ali, kesteni koji su se prodavali na Zagrebačkim ulicama za 5,10 kn sada se prodaju za toliko eura. Za cijenu jedne mjerice na ulici, na placu možete kupiti kilu, pa čak i više! Slijedite naš vodič kako ispeći kestene kod kuće, i imat ćete fine,tople kestene za grickanje ili za upotrebu u nekim od omiljenih sezonskih recepata.
Priprema kestena u pećnici
Pečenje kestena može biti izazovno, ali kad su pravilno pripremljeni, ljuske se lako skidaju. Trik je u tome da unutarnji plod bude temeljito pečen i mekan prije guljenja. Naravno, kestene gulite dok su još vrući iz pećnice.
Što vam je potrebno:
Oštar nožić, daska za rezanje, lim za pečenje s podignutim rubovima (ili posuda za pečenje ili tava koja može u pećnicu) i čista kuhinjska krpa.
- Zagrijte pećnicu: Standardna temperatura od 180°C odlična je za pečenje kestena.
- Napravite “X”: Koristeći bazu oštrog nožića, napravite vrlo mali rez na dnu ljuske svakog kestena. Zarežite samo do mesa kestena i nastavite rezati prema gore, uz donju polovicu ljuske. Ponovite to kako biste oblikovali “X”. Na taj će način ljuske puknuti dok se kesteni peku, pa će ih biti lakše guliti.
- Namočite kestene: Namočite kestene u posudi s vodom 30 minuta; to će pomoći da se ne isuše tijekom pečenja.
- Pecite: Posložite kestene u ravnomjernom sloju na lim za pečenje s rubovima. Pecite ih oko 35 minuta, ili dok ljuske ne popucaju i unutarnji plod ne bude izložen.
- Guljenje: Kesteni se najlakše gule dok su još vrući, pa uzmite čistu kuhinjsku krpu i pomoću nje otvorite ljuske. Odbacite svaku ljusku i tanke papirnate kožice koje su pričvršćene za plodove.

Kako ispeći kestene u tavi
Što vam je potrebno:
Tava s debelim dnom (najbolje od lijevanog željeza), oštar nožić, daska za rezanje, čista kuhinjska krpa
Upute:
- Priprema kestena: Svaki kesten zarežite u obliku “X” na ravnom dijelu ljuske. Ovaj rez će pomoći ljuski da pukne tijekom pečenja i olakšati guljenje.
- Zagrijavanje tave: Stavite tavu na srednju vatru i pustite je da se dobro zagrije. Debelo dno pomaže da se kesteni ravnomjerno ispeku.
- Pečenje kestena: Stavite kestene u tavu, u jednom sloju, s izrezanim dijelom prema gore. Povremeno protresite tavu kako bi se kesteni ravnomjerno ispekli. Pokrijte tavu poklopcem ili aluminijskom folijom kako bi toplina ostala u tavi.
- Vrijeme pečenja: Pecite kestene 15–20 minuta, povremeno ih miješajući ili tresući tavu. Kada ljuske počnu pucati i meso omekša, kesteni su gotovi.
- Guljenje: Kad su kesteni gotovi, zamotajte ih u čistu kuhinjsku krpu na nekoliko minuta kako bi omekšali i zadržali toplinu. Zatim ih ogulite dok su još topli, jer će se ljuske lakše skinuti.
Ovako pripremljeni kesteni su topli, ukusni i savršeni za uživanje tijekom hladnih dana!

Kako ispeći kestene u airfryer-u
Jeste li znali da kestene možete ispeći i u airfryer-u? Bez dima, bez zagorijevanja – samo ih ubacite, pustite da se ispeku i uživajte! Savršeno za ugodne jesenske večeri kod kuće, uz film ili šalicu toplog napitka.
Kako ispeći savršenu pizzu kod kuće – u pećnici, pizza peći ili na roštilju!
Priprema:
Kestene zarežite nožićem u obliku križića, pa ih namočite u vodi oko 10 minuta. Posušite ih i stavite u airfryer. Dodajte 200 ml vode u donju posudu kako bi ostali sočni, a zatim pecite u Airfry načinu na 170 °C oko 20 minuta.
Kada su gotovi, zamotajte ih u kuhinjsku krpu na par minuta – para će pomoći da se lakše ogule. Rezultat: mirisni, topli kesteni koji stvaraju pravi jesenski ugođaj u vašem domu.
@cosori.deutschland 🌰 Herbstgenuss pur: Maronen einfach & schnell im Airfryer! 🍁 Kein Stress, kein Anbrennen – einfach reinlegen, rösten lassen & genießen. Perfekt für gemütliche Herbstabende! 😍 ✅ Zutaten: 200 ml Wasser, Maronen ✅ Zubereitung: Die Maronen im Airfryer im Airfry-Modus bei 170 °C für 20 Minuten backen. #airfryer #einfacherezepte #herbstrezepte #foryou #fyp ♬ Originalton – COSORI 🧡
Gastro
Zimnica: Kako pripremiti i čuvati domaće povrće i voće
Saznajte koje voće i povrće možete koristiti za zimnicu, te kako ga pripremiti

Zimnica je neizostavan dio hrvatske kuhinje i tradicije. Priprema zimnice nije samo način čuvanja voća i povrća za hladne mjesece, već i ritual koji povezuje obitelji i vraća nas u djetinjstvo. Ako volite domaće okuse, ovo je pravi trenutak da otkrijete kako napraviti zimnicu koja će vas grijati tijekom cijele zime.
Zašto je zimnica važna i kada početi
Zimnica vam omogućuje da i usred zime uživate u okusima ljetnih plodova. U staklenkama ostaje sačuvana boja, miris i nutritivna vrijednost namirnica. Najbolje vrijeme za pripremu zimnice je kasno ljeto i rana jesen, kada su plodovi potpuno zreli i puni soka. Na tržnicama tada možete pronaći povrće i voće po najpovoljnijim cijenama.
Za početnike je važno naglasiti – uvijek postoji prvi put. I ako vam se čini da je priprema zimnice komplicirana, dovoljno je slijediti osnovne korake i rezultat neće izostati.
Njegujte tradiciju i napravite domaću zimnicu
Više vrsta povrća za zimnicu
Osnova svake zimnice je raznovrsno povrće. Prije obrade operite ga pod jakim mlazom vode i dobro posušite.
Najčešće se koriste:
- mrkva
- zelene rajčice
- paprika
- krastavci
- artičoke
- sitni luk ili lučice
- cvjetača (zelena, bijela ili plava)
- patlidžan
- mlade jesenske mahune
Čistoća i svježina povrća osiguravaju da zimnica bude dugotrajna i sigurna za konzumaciju.
Najčešće korišteno voće za zimnicu
- Jabuke
- Kruške
- Šljive
- Marelice
- Breskve i nektarine
- Trešnje i višnje
- Jagode
- Maline
- Kupine
- Borovnice
- Ribizl (crni, crveni)
Džem, pekmez ili marmelada? Tri odlična recepta za vašu zimnicu

Koraci koje treba obaviti prije pripreme zimnice
1. Rezanje i priprema
Povrće narežite na jednake komade radi lakšeg slaganja i ravnomjernog mariniranja.
2. Slaganje i začini
Povrće se slaže čvrsto u staklenke, ali bez prevelikog pritiska. Dodajte začine poput češnjaka, lovora, papra u zrnu, kopra ili ljute papričice.
3. Ocat, sol i voda
Najčešći recept uključuje mješavinu vode, octa, soli i šećera. Omjer se prilagođava vrsti povrća i ukusu, ali temeljna uloga je očuvanje i sprječavanje kvarenja.
Tehnike konzerviranja
- Kiseljenje – povrće preliveno mješavinom vode i octa.
- Sterilizacija – staklenke se zagrijavaju u pećnici ili kipućoj vodi.
- Konzerviranje u ulju – rajčice, paprike ili patlidžani čuvaju se u maslinovu ulju.
- Sušenje – rajčice i gljive mogu se osušiti i zatvoriti u hermetične posude.
Kako čuvati zimnicu
Kada je zimnica gotova, čuvajte je u tamnoj i hladnoj prostoriji – podrum, smočnica ili zatvoreni ormarić idealni su za to. Redovito provjeravajte staklenke kako biste na vrijeme primijetili eventualne promjene.
Zimnica u hrvatskom domu
U Hrvatskoj se kroz povijest razvila bogata tradicija zimnice: ajvar i kiseli kupus u Slavoniji, masline u ulju i sušene rajčice u Dalmaciji, cikla i paprika u kontinentalnim krajevima. Priprema zimnice time postaje i čuvar lokalnog identiteta.
Kako napraviti domaći ajvar koji je preukusan
Priprema zimnice zahtijeva malo truda, ali nagrada je višestruka – puna smočnica boja i okusa ljeta. Odaberite svoje omiljeno povrće, sterilizirajte staklenke i uživajte u domaćoj zimnici cijele zime.
You must be logged in to post a comment Login