Povežimo se

Gastro

Cvjetača – Brassica oleracea var. Botrytis

Cvjetača je korisno povrće koje sadrži puno korisnih sastojaka od vitamina B i C, te kalija, kalcija, magnezija, natrija, željeza…

Posebice je dobra i korisna onima koji imaju osjetljiva crijeva, ali i osjetljiva je pri rukovanju jer unutra lako uđu mušice i drugi insekti pa je zato potrebno dobro pregledanje i ispiranje.

Možda je još sigurnije da budemo uvjereni da su svi podstanari udaljeni, staviti cvjetaču i razlomiti je barem pola sata u vodu. Tako će njezini gosti biti prisiljeni iseliti i isplivati na površinu.

Inače u kuhinji se može koristiti na puno načina – od juhe, priloga, salate, pohana i još toliko načina koji ti padnu na pamet. Danas je veoma često nalazimo i kiselu zajedno s kapulom, krastavcima, paprikom, mrkvom, a posebnu je nalazimo zajedno u turšijama.

Dobar je čistač organizma svojim sastojcima pomaže kod astme, atritisa, kao i svako drugo povrće, kod bubrega i mjehura.

Uistinu bi trebalo veoma često koristiti u našim kuhinjama i našim tanjurima ovaj pobno veliki i važni Božji dar. Cvjetača, brokula i prokulica se daju spremiti na pari kao prilog za svako jelo samo za desetak minuta. Takvim brzim i jednostavnim kuhanjem u ovom povrću ostavljamo sve one korisne sastojke koje bismo, inače, cijeđenjem bacili. Zato se i uvijek iznova savjetuje da se povrće kuha u malo vode, da voda ispari dok se povrće skuha. Onda ga kao takvoga ne treba cijediti i sve ostaje u našem tanjuru za naš organizam.

Cvjetača kuhana na pari kao prilog pečenju – dovoljno je petnaestak minuta

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Ljubavni napitak za romantičnu večeru

Hrvoje Vukov ugostio je Denisa Vlahovca, koktel majstora koji će nas naučiti pripremati koktel prigodan za svaku romantičnu večeru, osobito one u mjesecu zaljubljenih. Za ovaj ljubavni napitak trebat će vam popularni teranino, gin te  sok od limuna i šećera. 

Sastojci i upute

Prvo dodajemo led u čašu, da čašu ohladimo. 

Nakon toga dodajemo led u shaker. 

U shaker zatim dodajemo:

30 ml gina 

30 mililitara teranina

30 mililitara soka od limuna

30 mililitara šećernog sirupa

I to je to. Zaklopimo shaker. I shakeamo. 

Dodajemo mineralne vode

I sve ćemo završit dekoracijom sa dehidriranom limetom. 

Ako nemamo shaker doma, možemo ovo napraviti ili u čaši ili u bilo kakvoj staklenci. 

Romantično ozračje svakako će dodatno oplemeniti dobar izbor mirisa za dom.

Note s kojima ne možemo pogriješit kad je u pitanju Valentinovo i uopće ovaj period još uvijek znači veljače kao vremena kalendarski i vremenskih prilika vani, mislim da se dobro vezati na čokoladu, na vaniliju, na onako nekakav dobar, dobar kompozicijski dio sa nečim slađim ali dovoljno da ima malo nekakvog odmaka, možda kava recimo je sigurno dobra, dobra kombinacija. 

Desert u obliku srca gotovo da je nezaobilazan dio svake romantične večere. Uz ljubav najčešće biramo kombinaciju čokolade, orašastih plodova i aromatične karamele. Svi ti sastojci podsjećaju na slatki miris zaljubljenosti.

Nastavite čitati

Gastro

Cheesecake u čaši – novogodišnja slastica Darka Kontina

Sastojci

Za podlogu: 

  • 500 grama bisktivnih keksi

Za kremu:

  • 250 grama krem sira
  • 200 grama mascarpone sira
  • 100 grama milerama
  • Začini po želji (aroma vanilije, med…)

Za preljev:

  • Malo smeđeg šećera
  • 1 pakiranje smrznutog šumskog voća

Postupak

  1. Malo smeđeg šećera rastopiti u tavi pa dodati šumsko voće. Kuhati dok ne ostane čisti trag u tavi, kad povučete kuhačom. 
  2. U posudi pomiješati sve sireve, šećer i začine po želji pa izmiksati. 
  3. Za podlogu, u blenderu usitnite kekse.
  4. Serviranje: 
  5. U čašu stavite usitnjene kekse, zatim obilnu količinu kreme, a na vrh stavite preljev od šumskog voća. 
  6. Desert možete završiti s pozlaćenim šećerom. 
Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice