Gastro
Cikla – Beta vulgaris
Cikla je prebogata vitaminom C i odlikuje je mali broj kcal samo 100 po mjernoj jedinici.
Ne treba se bojati njezine jake boje jer to je sve prirodno i veoma probavljivo. Sadrži mnogo željeza koje obnavlja crvena krvna zrnca, a ujedno i pročišćava krv, pa se zato i preporučuje bolesnicima.
Medicinski je dokazano da je ona veliki pomagač jetri i pomaže u pročišćavanju krvi kao što i sama jetra čini. Pogodno je sredstvo protiv svih radioaktivnih i X zračenja, dakle oni koji idu na razna zračenja i poslije operacija i terapija bi trebali što više i češće uzimati ciklu ili njezin sok. Kod težih oboljenja savjetuje se piti sok od cikle barem pola litra na dan, a kada je izliječenje blizu smanjiti na četvrt litra i poslije izliječenja se savjetuje još barem dva mjeseca nastaviti jednakom terapijom.
Može se kao salata miješati i sa kuhanim krumpirom ili pak zelenim salatama kao i kupusom i keljom. To što ona oboji ostale sastojke ne treba smetati oku, kada već ne smeta trbuhu i zdravlju.
Najbolje se može sačuvati u našim klasičnim trapovima, kao za krumpire. Pokrije se slamom, pa zemljom tako da ima dodir s vlagom zemlje, a to znači da je u svom vlastitom habitatu.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Tko još može zamisliti fašnik bez krafne?
U fašničko vrijeme jedna slastica posebno mami i svi imalo vješti u kuhinji su se okušali u njezinoj pripremi.
Veliki i maleni – ljudi diljem svijeta jednostavno obožavaju krafne. Sada su slatke, a u 18. stoljeću otkada datira prvi spomen na njih bile su slane. Jedna legenda kaže da je prva krafna nastala slučajno kao rezultat ljubavnog zanosa mlade kuharice pri pogledu na stasitog konjušara. Pogačica se našla u loncu vrućeg ulja umjesto mesa, a do tada nepoznat okus prženog tijesta bio je božanstven. Danas se tajna dobrih krafni krije u dodacima.
Izrada i pečenje krafni
Pastry chef Miam Salman kaže da u tijesto kada ga zamijesimo treeba staviti malo ruma, limunove, može i narančine korice. Odnosno, bilo kakve arome koje će poboljšati okus tijesta.
Za savršen oblik, teksturu i mekoću krafni chefica Mia preporučuje da zaboravimo na valjak i kalupe za izrezivanje. Tijesto treba izrezati na otprilike jednake dijelove i oblikovati kuglice. Te kuglice se moraju dići, te se potom peku na vrućem ulju zagriujanom na 135 stupnjeva Celzijusa.
Upravo je temperatura ulja vrlo bitna za ravnomjerno prženje. Trebat će im 8 do 10 minuta, a neće zagorjeti i dobit će prekrasan prsten. I onda su spremne za punjenje.
Punjenje krafni
“Možemo uvijek raditi s onim klasičnim punjenjem, marmelade. A možemo raditi i svoje kreme. Najbolje je napraviti baznu slastičarsku kremu, jaja, mlijeko, brašno i šećer i u tu kremu onda dodajemo dodatke”, rekla je Salman.
Kada je o dodacima riječ, dobrodošli su u punjenju, jer će izazvati pravu rapsodiju okusa.
Kada pastu spojite sa slastičarskom kremom, nožem ubodite krafnu na vrhu da se punjenje ravnomjerno rasporedi.
Ljubitelji klasike krafne će puniti s marmeladom, a za poseban doživljaj, stavite okuse koje volite ili se njima poigrajte. Kad odaberete recept za izradu tijesta, striktno ga se držite, jer u slastičarstvu nema mjesta improvizaciji.
Bilo da ih radite u američkom stilu s rupom u sredini ili u obliku nama dobro poznate pogačice, jedno je sigurno. Uz dobre savjete, malo truda i preciznosti i vi u vrijeme poklada možete uživati u ovom slasnom zalogaju!
Gastro
Keksići za sve prigode slastičarke Ivane Čuljak
Svi se mi volimo povremeno počastiti. Zato oni, koji ne vole iznenađenja, uvijek imaju neku slasticu pri ruci. Kako biste i vi bili spremni za sve prigode imamo ideju. Svoj recept za omiljene keksiće s nama je podijelila slastičarka
Ivana Čuljak.
Chocolate chip cookies
Jednostavan, bez puno sastojaka i brzo gotov. Tako slastičarka Ivana Čuljak opisuje svoje omiljene kolačiće naziva chocolade chip. Za njihovu izradu treba vam maslac, šećer, jaja, brašno s praškom za pecivo i soli, čokolada i naribana korica nešpricane naranče.
Koraci izrade keksića
Prvo izmiksajte masalac sa šećerom te dodajte dva jaja i jedan žumanjak i izmiksajte. Dodajte zatim koricu naranče i brašno kako biste dobili kompaktnu smjesu.
Gotovu smjesu postavite uzduž PVC folije i zamotajte u valjak te stavite u zamrzivač.
Nakon nekoliko sati, izvadite ih van i narežite na kolutiće debljine 1 centimetar. Kolutiće položite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 10 minuta na 180 stupnjeva.
Ivana savjetuje da keksiće ne prepečete. Najbolji su kaže kada su iznutra sočni.
Keskiće ‘chocolate chip’ ona zove i malom crnom haljinom jer prolaze za sve prigode.
You must be logged in to post a comment Login