Povežimo se

Događanja

Studijo & Hrvoje Dumančić: Zajednička strast prema umjetnosti i životnim vrijednostima

U mirnom ambijentu zagrebačke šume, daleko od gradske vreve, okupili su se ljudi koji stvaraju umjetnost.

Povod susreta bila je kiparska radionica kojom je Josipa Maras, u suradnji s akademskim kiparom Hrvojem Dumančićem, okupila snažne i inspirativne žene iz svijeta dizajna s ciljem slavljenja umjetnosti. Kreativna radionica nastavak je seta događanja koji tvrtka Studijo, dobitnik priznanja za najljepše tapeta svijeta, već tradicionalno organizira kako bi razmijenili dobru praksu, znanje i iskustvo u uređenju interijera. Ovog puta susret je prvenstveno bio usmjeren na slobodu izričaja i poticanje mašte.

Zidne tapete brenda Studijo danas su prisutne u više od 20 zemalja diljem svijeta, osvojile su prestižne nagrade za dizajn, a ove godine njihov iskorak na američko tržište potvrdio je dominaciju hrvatskog brenda na vrhu međunarodne dizajnerske industrije. Na jučerašnjoj radionici okupilo se 30-ak arhitektica i dizajnerica interijera koje svojim radom i kreativnošću svakodnevno obogaćuju hrvatsku dizajnersku industriju.

“Volim okupljati ljude oko sebe, prvenstveno kako bih im ukazala zahvalnost što su tu. U poslovnom okruženju rijetko imamo priliku susreti se van projekata i gradilišta, stoga kroz naše Studijo susrete želim nas svako malo okupiti i uživati u umjetnosti koju svakodnevno stvaramo. Već dugo sam znala da je Hrvoje taj s kojim želim stvarati zajedničku priču. Njegovi konji me vraćaju u djetinjstvo kada sam na platnu iscrtavala dimenziju misterije i divlje ljepote tog neukrotivog bića. On je to uspio svojim izvanrednim umjetničkim skulpturama i apsolutno mu se divim. Drago mi je što nam je danas dopustio da uđemo u njegov svijet i otkrijemo tajne kiparstva.” – izdvojila je Josipa Maras, osnivačica tvrtke Studijo Wallart.

Akademski kipar Hrvoje Dumančić, poznat po svom iznimnom talentu i jedinstvenom umjetničkom izričaju, potvrdio je izvrsnost svoga rada brojnim međunarodnim priznanjima. Ono što ga čini posebnim je njegov pristup umjetnosti koji gradi isključivo kroz skulpture konja kao centralnog motiva, njegove vječne inspiracije. Dumančićeve skulpture, izložene diljem svijeta, prenose duboku emociju ovih snažnih i plemenitih životinja. Osim doprinosa umjetnosti, ovaj nagrađeni kipar je i kroz svoju disertaciju znanstveno potvrdio duboku emocionalnu povezanost između konja i čovjeka te pozitivne emocije koje ove životinje donose u živote ljudi.

“Josipa me prvenstveno osvojila svojom energijom kojom jednostavno zrači. Već prilikom njenog prvog posjeta radionici shvatio sam da ispred sebe imam umjetnicu koja svoj talent iskazuje na bilo što što njena ruka dotakne i odluči stvarati, bilo na platnu, tapeti ili glini. Naše zajedničke vrijednosti očituju se upravo na emociji koju kroz umjetnost volimo prenositi ljudima. Veseli me biti dio susreta koji okuplja žene iz industrije dizajna kako bismo im prenijeli našu zajedničku viziju umjetnosti. Ova radionica je samo potvrda našeg dugogodišnjeg prijateljstva i podržavanja na kojoj smo odlučili slaviti – umjetnost.” – izjavio je proslavljeni hrvatski kipar, Hrvoje Dumančić.

Nastavak suradnje ovog umjetničkog dvojca zasad ostaje nepoznanica, no uvjereni smo da će i dalje Hrvatskoj na ponos rado svijetom pronositi svoju umjetnost.

Oglas

Događanja

Gospodarski Centar u Osijeku nominiran za prestižnu nagradu Baumit LifeChallenge 2024 za najljepšu fasadu u Europi

Veliko međunarodno priznanje – Hrvatska u finalu Baumit Life Challenge 2024.

Veliko međunarodno priznanje Hrvatska u finalu Baumit Life Challenge 2024.

Gospodarski Centar u Osijeku hrvatski je finalist međunarodnog arhitektonskog natjecanja Baumit LifeChallenge 2024 za najljepšu fasadu u Europi u kategoriji “Zapanjujuća struktura”. 

Osječki Gospodarski Centar plasirao se u finale u žustroj konkurenciji između čak 300 nevjerojatnih projekata prijavljenih iz cijele Europe, a u kategoriji ,,Zapanjujuća struktura“ natječe se za pobjedu s preko 1.000 m2 beton kreativne tehnike izrađene s Baumit CreativTop Silk završnom žbukom.

Nominacija ovog projekta na Baumit LifeChallenge 2024 dodatno potvrđuje izvanrednost arhitektonskog dizajna i angažmana svih sudionika. 

Gospodarski Centar u Osijeku predstavlja jedan od najvažnijih projekata u regiji, a glavni akteri ovog ambicioznog poduhvata – arhitekt Mislav Salitrežić iz arhitektonskog ureda Sirrah Projekt i predstavnica investitora Nataša Tramišak iz Osječko-Baranjske županije – nedavno su otkrili pozadinu i viziju koja stoji iza ovog monumentalnog projekta.

Mislav Salitrežić, čiji je dizajn postavio temelje ovog izvanrednog arhitektonskog pothvata, izrazio je svoje promišljanje o izazovima s kojima su se suočili tijekom realizacije projekta. 

“Naš cilj bio je stvoriti prostor koji ne samo da zadovoljava funkcionalne potrebe, već postavlja standarde u održivosti, estetici i fleksibilnosti. U potrazi za idealnim načinom poboljšanja završnog izgleda Baumit se istaknuo kao optimalan izbor zbog izvanrednog omjera cijene i kvalitete, uz neprocjenjivu tehničku podršku koja je uključivala korisne savjete i pravilan pristup tretiranju površina.” istaknuo je Salitrežić.

S druge strane, Nataša Tramišak je podijelila perspektivu investitora, naglašavajući važnost suradnje, predanosti i inovacije u ostvarenju vizije Gospodarskog Centra. 

” Prioritet je bio stvaranje energetski učinkovite zgrade s modernom tehnologijom i materijalima koji čine objekt atraktivnim vizualno, ugodnim oku te što je više moguće povezanim s prirodom, uključujući elemente poput drva i zelenih zidova. Ovaj projekt predstavlja srce poslovnih aktivnosti u Slavoniji i Baranji. Suradnja s partnerima poput Baumita igrala je ključnu ulogu u postizanju visokih standarda kvalitete.” dodala je Tramišak.

Gospodarski Centar u Osijeku ne samo da obećava biti centralno mjesto poslovnih aktivnosti u regiji, već i primjer izvrsnosti u arhitektonskom svijetu.

Ovogodišnja svečana dodjela nagrada Baumit Life Challenge 2024. održat će se krajem svibnja u Ljubljani. Više informacija dostupno je i na web stranici.

O projektu:

Baumit Life Challenge je natjecanje posvećeno arhitektonskoj izvrsnosti i inovativnom dizajnu kojim se odaje priznanje najizuzetnijim fasadama diljem Europe. Cijela priča je pokrenuta 2012. godine kada je Baumit predstavio “Life” – revolucionarnu liniju boja za fasade, najveću takve vrste u Europi. S preko oko 500 sudionika iz svih Baumit zemalja diljem Europe, događaj okuplja najbolje Baumit arhitekate, investitore i partnere. 

Nastavite čitati

Događanja

Posjetite Modular Homes Expo Arena Zagreb – najveću izložbu modularnih kuća

Expo će biti otvoren za posjetitelje od petka do nedjelje, svaki dan do 20 sati

Novo izdanje Modular Homes Expoa, jedne od najiščekivanijih izložbi u građevinskom sektoru, od 19. do 21. travnja u Zagrebačkoj Areni donosi najnovije trendove montažne i modularne gradnje!

Ovaj trend nije samo privremen odgovor na izazove, već predstavlja transformaciju cijele industrije prema održivijem, efikasnijem i naprednijem pristupu gradnji.

Ovogodišnji tlocrt tkriva mnoga iznenađeja! Veliki broj izložbenih primjeraka očekuje posjetitelje u konceptu eko sela, a izlagači su u velikoj završnici svojih prezentacija. Posjetitelji će unutar Arene prošetati ulicom koju će svijetliti vrhunska Eglo rasvjeta, i ulaziti u domove kakve su za njih pripremili najbolji proizvođači regije Jugoistočne Europe. Kružni tok i cijelu Arenu zeleniti će predivno vanjsko i unutarnje bilje Iris MBM centra.

Uz Eglo rasvjetu, unutarnje i vanjsko bilje Iris MBM centra te predivne drvene eksponate unutarnjeg i vanjskog namještaja Wood & Steel Art, posjetitelji će po promotivnim cijenama moći kupiti čak 17 izložbena eksponata montažnih i modularnih kuća te pomoćnih vanjskih objekta. Ukupno izlaže 78 izlagača iz 8 zemalja, a Expo je pod poroviteljstvom Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Na 3 dana, najveći dionici ove industrije koji imaju kapaciteta i mogućnosti pružati usluge u regiji okupiti će se ponovno u Areni Zagreb da pokažu svoje najnovije proizvode i usluge te da sudjeluju u stručnim panelima i vokaliziraju važne teme za industriju i same kupce.
Vrata ovogodišjeg Expo-a otvaraju se u petak 19. travnja 2024 u 10:00 sati a svečanost otvorenja planirana je za 11:00 sati. Expo će biti otvoren za posjetitelje od petka do nedjelje, svaki dan do 20 sati

Program će i ove godine voditi novinarka Zorana Vukić Gavran, a novost je da će se odvijati u središnjoj dvorani, u pozornici osmišljenoj kao veliko Eglo rasvjetno tijelo, a stručni program će se sva 3 dana prenositi uživo i na Yotube kanalu Modular Homes Expo i Dom na kvadrat.

Teme stručnih panela ove godine su: Stambena politika Republike Hrvatske do 2030, (R)evolucija montažne gradnje, Mogućnosti (su)financiranja montažne gradnje, International markets and potential of southeastern europe region (panel na engleskom jeziku), Atraktivnost hrvatskog tržišta za izvoznike, Digitalna gradnja, Održivost kao imperative, Ključ u ruke.

Očekuje se će ovo prestižno okupljanje privući brojne internacionalne stručnjake, čineći Zagreb Europskim središtem industrije modularne i digitalne gradnje tijekom trodnevnog događaja. Organizator poziva sve građane da se pridruže jedinstvenom iskustvu ovogodišnjeg Modular Homes Expo Arene Zagreb, gdje inovacija susreće održivost u području stambenih rješenja u produkciji eko sela.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice