Povežimo se

retro

Oglas

Lifestyle

Neurografsko crtanje – kreativna metoda će otpustiti stres, probuditi maštu i pozitivne emocije

Ideja vodilja je da slike osim estetske namjene, na promatrača djeluju iscjeljujuće

Suzanu Gajdek su odmalena privlačile čarolije boja, a i danas se najlakše izražava kroz likovno stvaranje. Intenzivnije kreće slikati 2005. godine uz podršku prof. Dubravka Lepeja. Danas slika i istražuje sama, igrajući se bojama. Prije šest godina njenu pažnju je privukla Neurografika – terapeutska metoda crtanja te je svoj umjetnički izričaj počela integrirati u neurografski crtež.

“Reakcije na te slike su bile vrlo pozitivne i nerijetko sam dobila povratnu informaciju da djeluju vrlo maštovito, a istovremeno smirujuće na promatrača. U jednom spontanom razgovoru s Petrom Mesarić, vlasnicom tvrtke SmarWay i stručnjakinjom za projektiranje, rodila se ideja o stvaranju brenda NeuroArt Design. Kako je tvrtka SmartWay jednim dijelom svog poslovanja usredotočena na uređenje interijera, u području sustava rasvjete te zidnih i stropnih tkanina, kroz zajedničku suradnju su nastale zidne slike na akustičnoj tkanini i rasvjeti.”, pojasnila je Gajdek.

Ideja vodilja je da slike osim estetske namjene, na promatrača djeluju iscjeljujuće. NeuroArt Design počiva na postulatima kromoterapije, što znači da se vodi računa o upotrebi boja jer svaka boja ima svoju frekvenciju i svojim djelovanjem može pridonijeti boljem psihofizičkom stanju pojedinca.

Zelena boja, primjerice, pridonosi postizanju opuštenosti i mira u prostoru, plavi tonovi su npr. blagotvorni kod upala grla, a inače je plava jedna od najučinkovitijih boja za iscjeljivanje djece te je dobrodošla pri uređivanju dječjih soba. Crvena je boja ljubavi, strasti, radosti i boja koja pokreće na akciju te se sugerira u prostoru ako želite podići energiju i ojačati volju. NeuroArt Design zidne slike su koloristički razigrane i pozivaju da se povežete s vlastitom maštom, nadahnjuju, osnažuju, umiruju… ovisno o odabiru boje i motiva.”, pojasnila je sugovornica.

Umjetnost može djelovati umirujuće na osobu koja je njome okružena

Svaki umjetnik ima svoj karakterističan izričaj, najčešće u skladu sa svojom vlastitom prirodom, smatra Gajdek.

“Moja želja je da svojim djelovanjem pridonosim većoj harmoniji u okruženju. U likovnosti to postižem crtanjem zaobljenih formi i kombiniranjem boja koje stvaraju sklad, a ne napetost. Vjerujem da je svaka kreativnost poticajna, pa tako i slikanje. No, mnogi neće krenuti u tom smjeru baš zato što vjeruju da u tome nisu dobri.”, dodaje.

Crtanje u kojem ne možete pogriješiti je rješenje za sve koji bi se željeli likovno izraziti

Ako želite biti kreativni i istovremeno imati dobrobiti za svoju psihu i raspoloženje, predlažem da isprobate neurografsko crtanje koje se bazira na crtanju krivudave linije, a za to vam ne treba neko veliko umijeće. Crtanje je vođeno tako da se u potpunosti možete opustiti i prepustiti stvaranju.

Kako će nam neurocrteži pomoći da se oslobodimo straha, ljutnje, anksioznosti?

“Neurografika je jedinstvena metoda crtanja koja gotovo trenutno djeluje opuštajuće na um crtača. Ova crtačka metoda je dizajnirana tako da tijekom procesa crtanja duboko uronite u svoju podsvijest, otpustite ograničavajuća vjerovanja i otvorite se za nova, kreativna rješenja stvaranjem novih neuronskih veza u mozgu. Izrada neurografskih crteža je meditativan proces, a pomaže vam u samospoznaji i osnaživanju. Također djeluje na balansiranje uma, pokretanje mašte i aktiviranje vaših skrivenih potencijala. Crtanje neurografskih crteža može vam stoga pomoći u smanjenju stresa, izražavanju emocija, povećanju fokusa, poboljšanju motoričkih sposobnosti, poticanju kreativnosti i samoistraživanju.”, pojasnila je umjetnica.

Boje emocija: Psihologija boja u vašem domu

Prema povratnim informacijama polaznika radionica već nakon prvog crtanja se javlja osjećaj veće opuštenosti i optimizma. Za dublje promjene nema pisanog pravila. Kada je osoba spremna za promjenu, ona se događa.

Kako izgleda izrada neurografskih crteža?

“Neurocrtež se crta na zadanu temu i započinje crtanjem slobodnih linija (neuro linija). Zatim se crtež razvija dodavanjem novih linija i zaobljavanjem njihovih sjecišta. Potom kreće bojanje i dovršavanje crteža prema zadanom protokolu. Važno je napomenuti da je cijeli proces izrade vođen. Po završetku radionice kreirat ćete pravo malo umjetničko djelo.”

Radionice za ljubav, zdravlje, odnose…

Izrada crteža je uvijek tematska tako da se odabiru teme koje bi mogle biti interesantne polaznicima radionica, kao što su zdravlje, ljubav, odnosi…

“Postoje algoritmi koji olakšavaju rad na tim temama poput crtanja neurodrveta, neurolotosa, neurokiše… Tijekom radionice se obraća pozornost na misli, emocije, procese u tijelu, a nerijetko se dogode a-ha momenti koji vam pomažu da nađete rješenje za neku vašu izazovnu situaciju. Nekada tema objedinjuje sva ova područja, kada npr. radimo na harmoniziranju svih segmenata života ili općenito na blagostanju. Mnogi polaznici su prepoznali dobrobiti ovog načina osobnog rasta i razvoja te aktivno sudjeluju na radionicama. Ono što se najviše spominje kao dobrobit je meditativno stanje tijekom crtanja, veći optimizam, uvidi vezani uz temu, smirenost te opuštenost nakon radionice.”, ističe Gajdek koja je od malena u slikanju pronalazila svoj mir i utočište, a do danas se to nije puno promijenilo…

Kako urediti interijer u boho stilu? Koristite plavu boju, prigušen sjaj, puno dekora…

“Otkrivanjem Neurografike sam svoju likovnost više usmjerila na crtanje neurografskih crteža gdje sam dodatno pronašla način kako otpustiti nakupljeni stres, potaknuti kreativnost i otvoriti um za rješavanje svakodnevnih izazova.”, zaključila je.

Nastavite čitati

Bilje

Kako urediti vrt prema horoskopskom znaku?

Koji vrt odgovara vašoj astro-estetici?

Ako možemo tražiti savjete od zvijezda, možda nam mogu dati i neke čvrste prijedloge o tome koje biljke kupiti. Uostalom, svaki znak ima svoje jedinstvene preferencije, navike, boje moći i vladajuće elemente, pa uz malo strateškog dizajna i kohezivnu temu, možete stvoriti savršen vrt koji odgovara vašem astrološkom znaku.

Ovan: Pustinjski vrt

Ovaj ultra-vatreni znak je uporan, hrabar i tvrdoglav, s primjetnim samopouzdanjem u načinu na koji se nose. Iako mogu biti pomalo nagli, njihov temperament je kratkog vijeka, a njihova strast i odlučnost često ih vode do velikog profesionalnog uspjeha. Nisu se boje isticati svojim odijevanjem—recimo samo da Robert Downey Jr. i Lady Gaga imaju veliku energiju Ovna.

“Ovan će tražiti prostor u kojem ima dovoljno prostora za kretanje, ne voli da ga namještaj ograničava, ne voli puno ukrasnih predmeta…” rekla je astrologinja Julijana Oremović.

Pustinjski vrt donosi vatrenu toplinu, a karakteristični arhitektonski elementi koje kaktusi donose u krajolik su vizualno privlačni. Crvena je ultimativna boja moći za Ovnove, stoga posadite crvenu aloe veru za maksimalni učinak ili vrt izgradite na crvenoj zemlji.

Bik: Vrt za čaj

Bikovi često imaju veliki prirodni talent za stvaranje lijepih i ugodnih stvari jer su tako u kontaktu sa svojim osjetilima. Dobro uređeni domovi, odjevne kombinacije koje su savršena kombinacija udobnog i slatkog te ukusni, složeni recepti njihove su specijalnosti.

Oni nekako teže životu u skladu s prirodom, vole život u kući, još ako mogu imati svoj vrt u kojem uzgajaju voće i povrće to je za njih bingo. Često je centar njihovog doma kuhinja zato što jako vole papati, veliki su gurmani, često i vrsni kuhari. Kod njih često možete vidjeti hladnjak koji je prepun nekih finih pića, pjenušaca, vina.” kaže Julijana.

Bik će imati puno koristi od vrta za čaj, jer će uvijek imati pouzdan izvor aromatičnog, ukusnog bilja i cvijeća za pripremu čajeva, jednostavnih sirupa, kombucha i vjerojatno nekoliko drugih trendovskih pića za koja još nismo ni čuli. Posadite mirisne jestive biljke poput lavande, hibiskusa i biljke čaja: camellia sinensis. Zelena je njihova boja moći, stoga posadite puno lisnatog bilja poput matičnjaka, mente i bosiljka!

Blizanci: Shakespeareov vrt

Blizanci imaju dar govora i rođeni su zabavljači, uvijek se šale i daju oštroumna zapažanja. Merkur, planet komunikacije, vlada ovim zračnim znakom, pa se čini da ovi predavači rijetko ostaju bez daha! Tečno govore sarkazam i tanko prikrivene metafore, a njihova razigrana priroda može im donijeti prijatelje, ali i dovesti do smiješnih nesporazuma i situacija u kojima će se osramotiti.

Shakespeareov vrt je savršen za šarmantne Blizance koji vole zaroniti duboko u nerd hobije i interese. Ruža pod bilo kojim drugim imenom još uvijek miriše jednako slatko, ali žute ruže su najbolja vrsta za vrt Blizanaca!

Rak: Mjesečev vrt

Rakom vlada mjesec, krajnji ženski znak, pa imaju prirodnu nježnost i vole svoj dom učiniti ugodnim i gostoljubivim. Ponekad mogu biti tiši i rezerviraniji, ali mogu komunicirati suptilno na druge načine. “Činjenica je da vole luksuz i vole glamur.” kaže astrologinja.

Mjesečevi vrtovi puni su bijelog, noću cvjetajućeg cvijeća, poput jasmina, koje odražava nježni sjaj mjeseca. Dodajte paviljon i ovaj vodeni znak može sjediti vani i uživati u prizorima, mirisima i zvucima svog prekrasnog vrta na kiši. Zvuči prilično savršeno!

10 najpopularnijih sobnih biljaka na Instagramu

Lav: Vrt mirisa

Lavovi su hrabri i ne boje sjajiti pod svjetlima reflektora. Iako ne trebaju stalno pažnju, sigurno je ne odbijaju—uzbuđuju se kad se dotjeraju i osvoje priznanja i pohvale. Nešto je vrlo magnetsko u njima, a njihovo samopouzdanje i strast privlače mnoge obožavatelje.

Vrt pun mirisnih botaničkih biljaka očarat će romantične lavove, koji će voljeti kraljevski zrak oko sebe nakon nanošenja svojih domaćih mješavina parfema! Osim toga, uživat će se hvaliti da su sami uzgojili sve svoje parfemske biljke i sami očuvali tinkture. Svakako dodajte mirisno cvijeće poput narančaste frezije i žutih ruža za izradu ružine vodice—luksuznog tonika za kožu!

Djevica: Ljekoviti vrt

“Kod djevice će odmah biti jasno da ona želi nekakve čiste linije, da je tu posrijedi skandinavski dizajn recimo, samo da je funkcionalno, da je korisno i da svaka zapravo stvar, svaki predmet u stanu ima neku svoju svrhu, ima ulogu.” govori astrologinja Oremović

Bogatstvo znanja Djevica, u kombinaciji s njihovom voljom da podrže druge, čini ih savršenim izvorom za kućne lijekove, zdravstvene savjete i kreativna rješenja za svakodnevne probleme.

Posadite lijepo uređen vrt s ljekovitim biljkama i biljem u savršeno poredanim, lako dostupnim redovima i djevica u vašem životu će se raznježiti! Kamilica za nesanicu, lavanda za hipertenziju, origano za prehlade i virusne infekcije, ehinacea za upalu grla—ima toliko moćnih biljaka koje možete uzgajati za zdravstvene svrhe!

10 začinskih i ljekovitih biljaka koje je dobro imati u vrtu

Vaga: Zen vrt

U astrologiji vage su neki od znakova koji imaju najviše ukusa i afiniteta za uređivanje interijera i da vrlo često u znaku vage ima jako puno arhitekata i dizajnera, zato što su oni velike estete i imaju istančano oko za detalje i za lijepe stvari.

Vage vole ravnotežu i sklad stoga će u njihovom vrtu sve biti u simetriji, jednom kad se odluče što zapravo žele.

Zen vrt s elementima dizajna feng shuija i ambijentalnim zvukom smirit će um vage. Organizirajte dekorativno kamenje i druge značajke u umjetničkom, minimalističkom rasporedu koji se slaže s tradicijom feng shuija. Ružičasta je boja moći za ovaj slatki znak, stoga će ružičasti cvjetni floksi biti prekrasan pokrivač tla za ispunjavanje praznina između kamenja, fontana i sjedećih područja.

Škorpion: Gotik vrt

“Škorpioni kad uđu u svoj dom prvo će navući zavjesu, jer kad ulaze u dom, ulaze u prostor svoje intime i tu žele biti zaštićeni od vanjskog svijeta, čak i rasvjeta je nekad u njihovom domu prigušenija.”

Cijeli crni gotik vrt odgovara mračnoj, zamišljenoj prirodi škorpiona. Iako mogu izgledati čvrsto izvana, škorpioni su emocionalni vodeni znakovi koji su samo diskretniji u vezi svojih osjećaja i privatniji u vezi svojih emocija. Dakle, nakon što posade svoj gotik vrt, mogu obrisati prašinu s CD-a Evanescence i provesti noć slušajući ga.

Iznenađujuće, mnoge od naših omiljenih vrtnih biljaka i cvjetova dolaze u crnim ili gotovo crnim varijantama, poput heuchere, seduma, petunija i maćuhica. Također, crvena je druga boja moći za škorpione, i sigurni smo da je to potpuno prihvatljiva akcentna boja za gotički dizajn, tako da možete slobodno dodati neke ruže i druge dramatične crvene biljke.

Strijelac: Egzotična oaza

Slobodni duh strijelca uvijek traži novo iskustvo ili avanturu, i uvijek žudi za putovanjima i istraživanjem. Njihova otvorena priroda čini ih zanimljivim i zabavnim sugovornicima, iako imaju izravnu prirodu koja ponekad iznenadi ljude! Njihov oštar smisao za humor, navika da prijatelje draže na prijateljski način i upitni plesni pokreti donose im status “život duše zabave”.

Donesite vibracije oaze s vibrantnim tropskim cvjetovima poput bugenvileje i hibiskusa, postavite mali bar s kabinama i upalite tiki baklje – strijelac je ipak vatreni znak! Plava je njihova boja moći, a iako su pravi plavi cvjetovi rijetkost u svijetu vrtlarstva, strijelac će ih zasigurno pronaći i osvojiti.

Jarac: Automatizirani Robo vrt

Praktičan, razuman znak s nevjerojatnim predviđanjem i planerskim vještinama, Jarci su poznati kao izvrsni inovatori i stratezi. Imaju tendenciju biti malo materijalistički nastrojeni, jer ih motivacija da zarade novac i kupe nove gadgete često pokreće njihova nepogrešiva radna etika. Njihova potreba za organizacijom čine ih odličnim projekt menadžerima, iako neki kažu da mogu izgledati malo robotski.

Automatizirani sustavi za prskanje koji otkrivaju razinu vlage u tlu i ispuštaju savršenu količinu vode svaki put, dok istovremeno bilježe podatke u aplikaciju na Jarčevom mobitelu? Savršenstvo. Smeđa je boja moći za ovaj zemaljski znak, stoga svakako dodajte neke lijepe drvene elemente poput klupa, posuda za biljke i prenamijenjenog naplavljenog drva te nanesite lijepi sloj smeđe kore za malčiranje kako biste sačuvali vodu i regulirali temperaturu tla.

Biodinamičkim vrtlarenjem do kvalitetne hrane – uzgajajte prateći mjesečeve mijene

Vodenjak: Vrt oprašivača

Vodenjaci su strastveni zagovornici koji vole podržavati slabije i stvarati radikalne, pozitivne promjene. Također su vrlo kreativni i skloni umjetničkom, boemskom stilu odijevanja.

“Samo da nije već viđeno, da je nekako odmaknuto od te klasike.” opisuje ih Julijana.

Stvaranje vrta oprašivača bio bi idealan projekt za vodenjaka jer mogu stvoriti neobičan, šareni dizajn podržavajući lokalnu divljač i ekosustav. Vrtovi oprašivača koriste autohtone biljke koje su nisko održive i lako se uzgajaju jer su se prirodno prilagodile da uspijevaju same. Oprašivači poput pčela, leptira i ptica prirodno gravitiraju prema autohtonim biljkama jer su im najpoznatije.

Ribe: Vodena oaza

Ima nešto tako sanjivo i slatko kod riba kao vodeni znak, osjetljive su i emocionalne, ali se kaže da imaju najoštriju intuiciju od svih znakova i često graniče s vidovitošću. Ribe su kreativni sanjari pa će dom urediti u romantičnom stilu u kojem će vladati kreativan nered.

Napravite vrt s jezercem, ispunite ga lopočima i drugim vodenim biljkama, te ogradite jezercem divlje cvijeće koje uspijeva na obalama močvara i rijeka. Rezultati će izgledati baš kao scena iz Monetove slike, što će zadovoljiti idealističku, sanjivu prirodu riba. Ne zaboraviti useliti i par zlanih ribica. Njihova boja moći je nježno, pastelno ljubičasta, stoga posadite neke zlatice i irise oko rubova jezerca kako biste dovršili izgled.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice