Povežimo se

svjetiljke od svega

Oglas

Predstavljamo dom

Stan kao iz čarobnog šešira

Zavirili smo u stan naše poznate klobučarke Staše Čimbur. Prostor u kojem se živi, radi, sanja i stvara, razigran je bojama, okupan radošću, stvoren je iz mašte, a smješten u Zagrebu.

Atelje kao iz bajke

Nadaleko poznati šeširi naše klobučarke Staše Čimbur spoj su umjetnosti, mode i dizajna. Njezin atelje podsjeća na pomno režiranu filmsku bajku, prepunu boja i emocija. 

“Taj prostor je podijeljen vrlo funkcionalno, ovaj ulazni prostor je na neki način izložbeni prostor, ovdje završe svi predmeti koje napravim, iskreiram, na raspolaganju su za isprobavanje. Zadnji predmet koji se uselio ovdje je ovalia, egg chair”, govori Staša.

Riječ je o replici stolice iz ’68. danskog dizajnera Henrika Thor-Larsena. Ovalia Egg chair bila je neizostavni dio interijera sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a njezina popularnost ne jenjava ni nakon više od pola stoljeća otkako je prvi put postavljena na Skandinavskom sajmu namještaja.

“Pobrala je slavu u filmu Men in black. Kad sam je ugledala, bila sam magično privučena ovoj stolici, nisam mogla odolijeti i evo za sada je ona dio ovog prostora. Nadalje, u prostoru se nalazi segment radnog dijela u kojem navlačim šešire, krojim, stvaram, šivam. Ovdje je sve prepuno raznih kutija, materijala”, objašnjava.

Servisna kupaonica

“Ovdje odlažem stvari koje se suše i ovdje je tzv. servisna kupaonica, i to je omiljeno prostorija moje kćerke Eve Lote zato jer je crno bijela.”

U uređenju ove prostrane kupaonice sudjelovala je cijela obitelj i svakome je ispunjena po jedna želja. Neki su dobili kadu, a neki iznenađenje.     

Voli provoditi vrijeme u maloj kuhinji

Na prvom katu je smješten životni prostor. Veća cjelina je podijeljena u tri segmenta. Kuhinja iako mala vrlo je funkcionalna, a Staša je odlučila koketirati s industrijskim dizajnom, pa su zato plohe odabrane u srebrnoj varijanti četkanog čelika sa malim pomičnim funkcionalnim otokom i sa Stašinom omiljenom crvenom bojom za detalje, sve je na dohvat ruke i ovu kuhinju Staša jako voli.

Kombinacija šarenog dnevnog boravka s industrijskim dizajnom kuhinje, kutnom garniturom u klasičnoj plavoj boji koja je proglašena dominantnom bojom u interijerima 2020. godine, raznobojnim jastucima i slikama na zidu prostoru je dala balans.

Kupaonica je zaista posebna

Orijentalni stil prevladava u prostranoj kupaonici s walk-in tušem bez staklene stijene. A osim po stilu, Stašina kupaonica posebna je i po jednom elementu koji se u domovima ne sreće često, a vjerojatno je san svakog muškarca.

Posljednja prostorija koju smo obišli spavaći je prostor Stašine kćeri. Djevojačka soba s malom bibliotekom i slušaonicom. 

Prostor koji ne želite napustiti

Čarolija kojom odišu obje etaže ima nevjerojatnu moć odnijeti vas iz sive svakodnevice i povesti u zaigrani svijet klobučarke koji nećete htjeti napustiti. Uzmete li u obzir da prostor zapravo nikad nije bio namijenjen za stanovanje, priča poprima sasvim drugu dimenziju.

“On je bio strašno zapušten i na neki način uništen, devastiran i kupili smo ustvari samo školjku”, prisjeća se.

A upravo onako kako to školjke čine, i ova je u svojoj unutrašnjosti oblikovala sjajni biser vrijedan divljenja.

Nastavite čitati

Izbor urednice

Zrake svjetlosti, glazbe i umjetnosti

Na pet dana, Zagreb je postao mjesto čarobnih svjetlosnih instalacija. Koristeći moderne tehnologije, povezujući likovnu i izvedbenu umjetnost s emocijama koje u nama budi svjetlo i proljeće, Festival svjetlosti donio je doživljaj kojeg je teško opisati.

Domaći umjetnici stoje iza prekrasnih kreacija

Svjetlo kao simbol života i sreće, svoju savršenu lakoću postojanja dokazuje kroz umjetničke instalacije koje su gradu dale novi život. Umjetnost svjetlosnih tehnologija predstavljaju proljeće, ljubav i emocije, a govore i o aktualnim temama poput klimatskih promjena.

Uz bok stranim izlagačima, ponosno su stajali domaći, mladi umjetnici čiji su neonski krugovi, postavljeni u glazbenom paviljonu na Zrinjevcu, izazvali veliku pažnju.

Instalacija na Zrinjevcu sve je očarala

“Ova instalacija u muzičkom paviljonu koja se sastoji od UV niti koje tvore jedan labirint i koji poziva ljude da uđu u njega, da ga istražuju, po noći je osvjetljen sa UV svjetlom, tako da te niti zrače svjetlo, šta daje jedan zanimljiv efekt, jednu zanimljivu igru i mislimo da se dobro uklapa u ovaj prostor Zrinjevca koji je delikatan, elegantan i suptilan”, govori Daniel Tomičić.

Čarobni uzorci protkani kroz boje i glazbu, uvode u neki potpuno drugačiji svijet mirnoće i spokoja.

Otkud ideja?

“Ideja za ovu instalaciju je došla od tog da smo htjeli napravit nešto jednostavno, a veliko, i po mogućnosti malo monumentalnije, a Zrinjevac je bila neka idealna lokacija za tako nešto i prva ideja je bila zapravo napraviti samo osvjetljene stranice paviljona koji je osmerokut, ali smo onda kroz neko prožimanje ideje došli do toga da želimo i glazbeni paviljon”, objašnjava umjetnik Branimir Boban.

Niti koje stvaraju život, isprepliću se u ritam, tvore glazbu i bajkovito vrijeme, u ovoj su umjetničkoj instalaciji istaknule svoju važnost u povezivanju.

“S obzirom da se bavim slikarstvom i ostalim bliskim vizualnim izražajima, nemoguće je pobjeći od prirode svjetla. Glazba je tu jedan konstantan podražaj”, govori umjetnik Vid Lončarević.

Živimo da bismo stvarali u ritmu vlastite melodije, protkani strunama ljubavi i sudbine. Život je umjetnost.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice