Povežimo se

Bez kategorije

Otvoren ili zatvoren prostor? Može oboje!

Povijest čovječanstva zapravo je potraga za ravnotežom i skladom, bilo materijalnog ili nematerijalnog.

Materijalno se u prvom redu odnosi na oblike, veličine i prostore. Prostor može biti zatvoren ili otvoren, najčešće u međusobnoj uskoj vezi. Godišnja doba kao i klima omogućavaju nam veći boravak u zatvorenom ili otvorenom prostoru. Proljeće i ljeto su godišnja doba koja najviše mame na izlazak na otvoreno, tako da se i unutrašnji prostor podređuje boravku u eksterijeru. Nasuprot tome, jesen i zima su godišnja doba koja više naglašavaju zaštitu i toplinu unutrašnjeg prostora nasuprot nepovoljnijim vremenskim uvjetima. Upravo ove dvije činjenice očituju se u uređenju svakog zatvorenog prostora.

Radi li se o stanu ili kući, uvijek je bitno da interijer bude dobro povezan s vanjskim prostorom. Naravno, što je površina kontakta te dvije cjeline veća, to je jača i veza interijera s prirodom.

Otvoreni prostor Dom2

Kod stanova ta je veza mnogo manja nego kod kuća, no to ovisi o racionalnom i funkcionalnom raspoređivanju elemenata. Sklad unutrašnjeg prostora uvijek ovisi o pojedinačnim elementima – namještaju, obliku i veličini prostorije, orijentaciji, osvjetljenju i sličnom.

Najčešća zabluda jest kako dobar osjećaj prostora direktno ovisi o njegovoj veličini. Poznavatelji unutrašnjeg uređenja će ipak ustvrditi kako mali ambijent ponekad nema mane nasuprot velikog prostora. Prevelik interijer čak ima manu slabijeg povezivanja, jer primjerice velika kuhinja i još veća blagovaonica mogu produljiti put nošenja hrane na takav način da onaj koji poslužuje postane umoran samo od velike udaljenosti.

terasa Dom2

Najvažnije osobine svakog prostora su sklad i funkcionalnost koji se može unaprijediti korisnim detaljima. Upravo te sitnice dolaze do izražaja kada se interijer nalazi u podređenom obliku prema eksterijeru tj. kada unutrašnji prostor zapravo treba poslužiti kao brzi servis. Funkcionalnost kuhinje kao jedne od najvažnijih prostorija svakog stana tada dolazi do punog izražaja. Lagano kuhanje s puno povrća, salata i voća pripremu hrane čine bržom i jednostavnijom, što se direktno odnosi na čuvanje i skladištenje takve hrane.

Otvoreni prostor Dom2

Dobra kuhinja uvijek ima neki kutak za praktičnu smočnicu, na čijem je posebnom mjestu hladnjak. Današnji hladnjaci omogućuju uporabu svih čula: vida, sluha, njuha i opipa. Digitalni zasloni za podešavanje temperature, ledomati, automati za pripravu različitih napitaka samo su neke funkcije koji današnji uređaji omogućuju. Tu su naravno i nezaobilazne ventilacijske pećnice s mnogobrojnim funkcijama. Ono što je nekada bilo vrlo teško ili gotovo nemoguće napraviti u kratko vrijeme, sada postaje brzo i ukusno, što ipak svi vole, zar ne?

Tekst napisao: Ivan Škarica, arhitekt

 

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bez kategorije

Sve što vam treba za prve godine djetetova života

Od opreme za spavanje i hranjenje do garnitura za igru i kolica za šetnju, dječja oprema donosi praktična rješenja za svaki dan.

Prve godine djetetova života donose puno promjena, ali i puno radosti. Svaki dan nosi novu avanturu; prve snove, prve zalogaje, prve korake. U svemu tome važno je imati pouzdanu opremu koja olakšava svakodnevicu i pruža sigurnost i udobnost, kako djeci tako i roditeljima.

Od namještaja za spavanje i hranjenje, do kolica, sjedalica i namještaja prilagođenog djeci, sve što je potrebno za bezbrižno odrastanje nalazi se u Lesnina XXXL katalogu ”Sretno odrastanje”. Akcijska ponuda na artikle traje do 31. 5. ili do isteka zaliha. 

Dobar san počinje s pravim krevetićem i udobnom opremom

Dobar san temelj je svakog djetetova dana, zato je važno da krevetić bude siguran, udoban i praktičan. Postoje modeli koji se mogu prilagoditi kako dijete raste, s mogućnošću podešavanja visine ili dodatnim ladicama za spremanje stvari. U Lesnina XXXL asortimanu dostupni su i madraci koji pružaju odgovarajuću potporu, baldahini i mekana posteljina, odnosno sve ono što noćnu rutinu čini jednostavnijom, a snove mirnijima. 

Prvi zalogaji koji se pamte

Prvi obroci s bebom znaju biti prava mala avantura. Od kašica do prvih samostalnih pokušaja sa žlicom, svaki zalogaj nosi nešto posebno. Dobra hranilica čini veliku razliku, ako je stabilna, jednostavna za čišćenje i prilagodljiva djetetovoj dobi i visini, obroci postaju znatno opušteniji i ugodniji. Sigurnosni pojasevi pružaju dodatnu sigurnost, tako da roditeljima ostaje više prostora za smijeh.

Mali kutak velikih ideja

Dječje sjedeće garniture, stolići i stolice idealni su za svakodnevne aktivnosti poput crtanja, listanja slikovnica, slaganja kockica ili igranja društvenih igara. Prilagođeni su visinom i dimenzijama djeci, pa ih mogu samostalno koristiti bez pomoći odraslih. Lagani su i lako se premještaju, što djeci daje slobodu da sama oblikuju svoj prostor. Osim što su praktični, često dolaze u veselim bojama koje se lako uklope u ostatak dječje sobe. Takvi komadi pomažu u stvaranju navike sjedenja, koncentracije i samostalne igre, što je korisno i za svakodnevicu i za pripremu za vrtić ili školu.

Svakodnevne avanture

Za šetnje, izlete i svakodnevne avanture, dobra kolica i autosjedalice su neizostavni dio opreme. Katalog ”Sretno odrastanje” nudi razne modele, od laganih sportskih kolica do robusnijih varijanti s mnoštvom dodataka. Sjedalice su dizajnirane s naglaskom na sigurnost, udobnost i prilagodbu dobi, pa svaka vožnja može biti bezbrižna i sigurna.

Osim navedenog u katalogu se nalaze i mnoge druge potrepštine koje će odrastanje učiniti zabavnijim i bezbrižnijim. Akcija traje do 31.5., odnosno do isteka zaliha, a asortiman je odstupan u Lesnina XXXL poslovnicama i na web shopu

Nastavite čitati

Bez kategorije

Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji

Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

božićna-trpeza-domnakvadrat

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?

Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.

Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.

Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice