Povežimo se

Bez kategorije

Koja su najprljavija mjesta u kući?

Mnogi će bez imalo sumnje reći kako je zahodska daska najprljavije mjesto u kući, no to baš i nije tako. Koji su to elementi na koje ne obraćamo pozornost a koji vrve bakterijama, saznajte u nastavku.

Prekidači

Tijekom spremanja doma, dezinficirat ćemo WC školjku no koliko nas će se sjetiti očistiti prekidače za svjetla?

Kvake i ručke

Elementi koji svakodnevno dolaze u doticaj s rukama su i kvake na vratima koje se rijetko čiste. Na vaše ruke prenose se bakterije svih koji su dodirnuli tu točku na ručki. Osim kvaka, povremeno očistite i ručke od hladnjaka.

Sudoper

Kuhinja je najdinamičnija prostorija doma, no u njoj se tijekom pripremanja hrane skuplja poprilična količina kuhinjskog otpada. Samo u odvodu sudopera na površini od 6 kvadratnih centimetara se nalazi pola milijuna bakterija.

najprljaviji dijelovi doma Dom2

 

Kuhinjska spužve

Iako kuhinjske spužve dobro upijaju vlagu, često završe nemarno odložene u sudoperu. Mnoge spužve je teško dezinficirati stoga ih je najbolje redovito mijenjati. Ipak jedan od načina kako ih dezinficirati je sljedeći trik – spužvu stavite na 60-tak sekundi u mikrovalnu pećnicu.

Daljinski upravljač

Bakterije i virusi veoma se lako prenose uz pomoć daljinskog upravljača. Hoteli su posebno opasni po tom pitanju, pa prilikom svog idućeg odsjedanja u nekom hotelu daljinski prije uporabe omotajte plastičnom vrećicom.

Najprljaviji dijelovi doma Dom2

 

Računalna tipkovnica

Vjerovali ili ne, tipkovnice su prljavije od zahodskih daski. Svoju tipkovnicu stoga redovito čistite komprimiranim zrakom, nježnom tkaninom i blagim deterdžentom.

Najprljaviji dijelovi doma Dom2

 

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bez kategorije

Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji

Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

božićna-trpeza-domnakvadrat

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?

Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.

Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.

Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.

Nastavite čitati

Bez kategorije

Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu

Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

koliba-u-šumi-domnakvadrat

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.

Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.

Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.

A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.

Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.

A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice