Ljubičasta elegancija ljetnica na balkonima i terasama
Već nekoliko godina za redom kreatori sezonskih modnih smjernica diktiraju sadnju u ljubičastim tonovima, što simbolizira sjaj i dostojanstvo i djeluje smirujuće.
Sezonske ljetnice na balkonima i u lončanicama
Za ukrasne se namjene uzgaja samo nekoliko vrsta ljubičastih cvjetova. Nekoliko se nijansi može naći među omiljenim pelargonijama, uspravnim, kao i visećim. Ljubitelji visećih biljaka mogu saditi bakopu, brahikomu, milijunske zvončiće, portulak, verbenu i viseću petuniju. Među otporne predstavnice koje rastu prema gore spadaju angelonija, japanska mirta i patagonijska verbena. Mogle bi vas očarati i velike sezonske predstavnice – grmasti bosiljak, kleoma, krumpirov grm, tibouchina i abutilon, koje najhladnije godišnje doba prežive na hladnom i svjetlom mjestu i jačaju iz godine u godinu. U polusjenovite zakutke ćemo posaditi fuksije, lobelije, viseće novogvinejske vodenike te obične vodenike.
Grmovnice, lukovice i trajnice u vrtu
Iza veličanstvenih magnolija i jorgovana, procvjetaju budleje i hibiskusi. Među penjačicama ljubičaste tonove nalazimo kod ukrasnih pavitina sa mnoštvom baršunasto ljubičastih cvjetova.
I lukovice cvatu u ljubičastoj boji. Na gredicama se otvaraju proljetni šafrani, mrežaste perunike i tulipani te ukrasni lukovi. Ne smijemo zaboraviti ni mirisne ciklame.
Krajem zime otvore se orijentalni kukurijeci, a proljeće nam u ljubičastim tonovima navješćuju jastučaste aubrecije, zatim uživamo u karanfilima, geranijama. Ljeto nam donosi raskoš ljubičastih božura, dnevnih ljiljana, vučika, tradeskancija, kokotića i ehinacea.
Njega i zaštita ljetnica
Kada kupujete biljke, nabavite najbolji supstrat i hranjiva kojima ćete vašim ljepoticama održavati najbolju kondiciju najmanje 6 mjeseci u tim njihovim malim domovima. Odlična podloga za mlade biljke balkona je petkomponentna zemlja sa novom formulom Plantella Balkonia koja sadrži sve potrebne elemente za početak razvoja biljaka, najbolje šote i zeleni kompost za dobro zadržavanje vode i poboljšanje strukture te sadrži dovoljno hranjiva i aktivatora cvatnje za barem mjesec dana. Korito prije sadnje do vrha napunite Plantella Balkoniom zemljom. Pazite na dubinu sađenja budući da preduboko posađenim biljkama, naročito uspravnim pelargonijama, donji listovi počnu brzo gnjiliti.
Kada se mlade biljčice već sasvim naviknu na novi dom i iscrpe početna gnojiva iz petkomponentne zemlje Plantella Balkonie, počnete ih prignojavati jedinstvenim gnojivom s organskom komponentom Plantella Cvetom. Jednom tjedno vodi za zalijevanje dodajte tekuće gnojivo za cvjetajuće biljke Plantella Cvet obogaćeno vitaminima i morskim algama i na taj način ubrzate razvoj cvjetnih nastavaka te tako osigurate bujniji učinak. Pokusima je dokazano, da Plantella Cvet stvara i više od 30% više korijena i više lisnih grana a s tim i više cvijetova. A i cvtatnja traje duže čak do kasne jeseni. To sve omogućuje ova dodana organska komponenta u gnojivu sa vitaminima i algama. I to ima samo gnojivo Plantella CVET.
Biljke redovito jednom tjedno prskamo prirodnim zaštitnim sredstvom na bazi njivske preslice bio plantella natur-f kojim ih štitimo od raznih bolesti i plijesni. Protiv ušiju i drugih štetnika prskamo prirodnim sprayem na osnovi timijana i kleka bio plantella thymi.
Savjet stručnjaka: 01 621 39 66 ili 092 194 16 94
bacc.ing.agr. Milica Sekulić, Unichem Agro d.o.o.
Gastro
U pećnici ili na tavi: Kako ispeći savršene kestene kod kuće
Za razliku od većine orašastih plodova, kesteni sadrže vrlo malo masti, što ih čini zdravijom alternativom za grickanje
Kesteni su odavno simbol jeseni zbog nekoliko razloga, povezanih s prirodom, kulturom i sezonskim običajima. Pečeni kesteni tradicionalno su se pripremali na otvorenim vatri ili na gradskim ulicama, što stvara osjećaj ugode i topline. Kesteni su relativno niskokalorični u usporedbi s drugim orašastim plodovima, što ih čini boljim izborom za užinu umjesto npr. pekare.
Ali, kesteni koji su se prodavali na Zagrebačkim ulicama za 5,10 kn sada se prodaju za toliko eura. Za cijenu jedne mjerice na ulici, na placu možete kupiti kilu, pa čak i više! Slijedite naš vodič kako ispeći kestene kod kuće, i imat ćete fine,tople kestene za grickanje ili za upotrebu u nekim od omiljenih sezonskih recepata.
Evo kako jednostavno očistiti šipak i kojim ga jelima možete dodati
Priprema kestena u pećnici
Pečenje kestena može biti izazovno, ali kad su pravilno pripremljeni, ljuske se lako skidaju. Trik je u tome da unutarnji plod bude temeljito pečen i mekan prije guljenja. Naravno, kestene gulite dok su još vrući iz pećnice.
Što vam je potrebno:
Oštar nožić, daska za rezanje, lim za pečenje s podignutim rubovima (ili posuda za pečenje ili tava koja može u pećnicu) i čista kuhinjska krpa.
- Zagrijte pećnicu: Standardna temperatura od 180°C odlična je za pečenje kestena.
- Napravite “X”: Koristeći bazu oštrog nožića, napravite vrlo mali rez na dnu ljuske svakog kestena. Zarežite samo do mesa kestena i nastavite rezati prema gore, uz donju polovicu ljuske. Ponovite to kako biste oblikovali “X”. Na taj će način ljuske puknuti dok se kesteni peku, pa će ih biti lakše guliti.
- Namočite kestene: Namočite kestene u posudi s vodom 30 minuta; to će pomoći da se ne isuše tijekom pečenja.
- Pecite: Posložite kestene u ravnomjernom sloju na lim za pečenje s rubovima. Pecite ih oko 35 minuta, ili dok ljuske ne popucaju i unutarnji plod ne bude izložen.
- Guljenje: Kesteni se najlakše gule dok su još vrući, pa uzmite čistu kuhinjsku krpu i pomoću nje otvorite ljuske. Odbacite svaku ljusku i tanke papirnate kožice koje su pričvršćene za plodove.
Kako ispeći kestene u tavi
Što vam je potrebno:
Tava s debelim dnom (najbolje od lijevanog željeza), oštar nožić, daska za rezanje, čista kuhinjska krpa
Upute:
- Priprema kestena: Svaki kesten zarežite u obliku “X” na ravnom dijelu ljuske. Ovaj rez će pomoći ljuski da pukne tijekom pečenja i olakšati guljenje.
- Zagrijavanje tave: Stavite tavu na srednju vatru i pustite je da se dobro zagrije. Debelo dno pomaže da se kesteni ravnomjerno ispeku.
- Pečenje kestena: Stavite kestene u tavu, u jednom sloju, s izrezanim dijelom prema gore. Povremeno protresite tavu kako bi se kesteni ravnomjerno ispekli. Pokrijte tavu poklopcem ili aluminijskom folijom kako bi toplina ostala u tavi.
- Vrijeme pečenja: Pecite kestene 15–20 minuta, povremeno ih miješajući ili tresući tavu. Kada ljuske počnu pucati i meso omekša, kesteni su gotovi.
- Guljenje: Kad su kesteni gotovi, zamotajte ih u čistu kuhinjsku krpu na nekoliko minuta kako bi omekšali i zadržali toplinu. Zatim ih ogulite dok su još topli, jer će se ljuske lakše skinuti.
Ovako pripremljeni kesteni su topli, ukusni i savršeni za uživanje tijekom hladnih dana!
Dekoracije u interijeru
Uredite prostor u stilu 70-ih: Ovo su pravila koja je dobro slijediti
Stil za hrabre, umjetnički nastrojene ljude, koji se to ne boje pokazati
Sunčica Mastelić Ivić, dipl. ing. arh., ovoga nas tjedna vraća u lude sedamdesete. Želite li svoj stan urediti u stilu inspiriranom tim razdobljem, ovo su pravila kojih se treba držati.
Sunčice, danas obrađujemo stil inspiriran 70. godinama i ovo je prostor koji si izabrala, zašto baš ovaj?
Poslije ću objasniti kako su nastale 70., što se u njima zbivalo i ako se hoćemo inspirirati 70-ima, onda sam otkrila da nam je ovo dobra baza zbog toga jer imamo s jakim uzorkom jako dekoriran zid.
I otuda smo počeli, imamo jednu vrlo neutralnu garnituru za sjedenje i zapravo neutralni pod i sad ćemo onda od toga vidjet šta 70. donose sa sobom i na koji način ćemo ih upotpuniti. Ali uglavnom, baza nam je bogato dekorirani zid, zato jer 70. godine nastaju u vrijeme kad se dešavao određeni otpor i to na svjetskoj razini, već možemo 68. godinu i doba studentskih nemira i pokreta među mladim ljudima pratiti kao uvod u 70. godine, bunt prema ratu, bunt prema tadašnjem tradicionalizmu društva se dešava u 70-tim godinama, nastaje hipi pokret koji je imao potpuno drugačije postavljene stvari glede dizajna i mode, s druge strane, u 70-im godinama prvi put na modnu scenu, na filmsku scenu dolazi afroamerička kultura.
Paralelno s druge strane imamo 69. godinu i stupanje čovjeka na mjesec. Svemirski dizajn, korištenje plastike, najblaže rečeno je došlo do neslućenih granica, različiti aerodinamični predmeti u dizajnu svakodnevne upotrebe u jakim bojama, dolaze do izražaja. Dakle, sve ove stvari koje sam rekla su nam jedna dobra, vrlo jaka inspirativna baza kojom se danas bavimo, a to su 70. godine.
Da bi ovaj prostor uredila u tom stilu, što tražimo, što nam je sve potrebno?
Fali nam puno toga. Ti znaš da volimo napraviti dosta detalja i da će svaki od tih detalja se referirati na te godine i kako mi ovdje imamo jedan dosta ogoljeni prostor, moramo se baviti podom, moramo formirati neki stolić, moramo staviti tepih, moramo se pozabaviti sa jastucima. Ova velika površina kutne garniture traži da je upotpunimo i vidjet ćemo šta će se dešavati na ovom regalu na kojem je postavljen televizor s lijeve i desne strane, dakle koje ćemo imati uporabne predmete koje nas podsjećaju na 70te godine.
Kako odabrati bezvremenske komade namještaja? Arhitektica otkriva vrijedne trikove
Onda ćemo sada obići Lesninu i početi tražit te predmete koji nam nedostaju da bi ovaj prostor preuredili u potpunosti.
Razmišljam nešto, o nečemu što nam je baza na podu, a to je tepih od kravlje kože koji ima crni sjaj, zato jer imamo postojeću podnu oblogu tamnu i onda će ovo samo dati dodatnu teksturu.
To ti se u interijerima zove layering, kada u istoj skali boja radiš različite teksture, na taj način dobivaš dubinu, bogatstvo prostora, tako da mislim da će to biti dobar rezultat.
Što još tražimo osim tepiha?
Osim tepiha nam nedostaje stolić, naravno moramo staviti i jastuke koji onda izražavaju sam bit dekoracije svega i održavaju nam 70. koje danas volimo, otići ćemo u zonu gdje ćemo izabrati rasvjetna tijela koja će nas podsjećati na taj dizajn u smislu oblih tvorevina, ali ćemo paziti da ne odskačemo od osnovne skale boja koju danas radimo.
Moramo kafe stol odabrati, moramo odabrati fotelju. Za fotelju je uvijek dobro da je ona potpuno drugačija ali ćemo je povezati sa zidom i kod tonova primjerice, zelenih boja, uvijek treba gledati dali su to topli tonovi ili hladni t
You must be logged in to post a comment Login