Bez kategorije
Kako uštedjeti na grijanju?
Ispred nas je još jedna sezona grijanja, koja će potrajati sve do ožujka. Na smanjenje troškova grijanja utjecat će kvaliteta izvedene izolacije objekta, no i neke dodatne mjere. Donosimo deset savjeta kako uštedjeti!

1) Prije početka sezone grijanja, jednom godišnje, pozovite servisera koji će provjeriti stanje plinskih i uljnih instalacija te plamenika. Prije sezone grijanja potrebno je pozvati i ovlaštenu osobu da provjeri jesu li izmjenjivači topline na bojleru čisti od kamenca. Kamenac će smanjiti efikasnost rada uređaja, a time će biti potrebno potrošiti i više plina na zagrijavanje prostora.
2) Redovito čistite radijatore, jer osim što prašina pri izgaranju ima neugodan miris, nečistoće otežavaju prijenos topline u prostor.
3) Do rasipanja topline nastaje i ukoliko postoje pukotine između zida i okvira prozora. Njih je potrebno zatvoriti odgovarajućim materijalom, poput poliuretanske pjene.
4) U sezoni grijanja noću spuštajte rolete. Time ćete u prostoru sačuvati akumuliranu toplinsku energiju, a gubitak topline smanjiti i do 10%. Ukoliko imate dvostruke prozore, u prostor između ugradite platnenu roletu kako biste smanjili hlađenje kroz prozor.
5) Radijator ne smije biti zaklonjen komadom namještaja ili zavjesama jer će tako slobodno strujanje toplog zraka biti otežano.
6) Prije početka sezone grijanja radijatore treba odzračiti, kako bi cijeli sustav kvalitetnije radio.
7) Kad provjetravate prostoriju prozore širom otvorite, ali nakratko. Na taj će se način prostorija bolje provjetriti nego kod višesatnog držanja prozora na kip, a zidovi se neće previše rashladiti.
8) Konstantno paljenje-gašenje centralnog grijanja troši više energije nego stalno održavanje umjerene temperature. Ukoliko prije podne ne provodite vrijeme u spavaćoj sobi, smanjite temperaturu umjesto da potpuno ugasite grijanje.
9) Osim što služe kao dizajnerski dodatak u prostoriji, tepisi su i odlični izolatori topline. Hladan zrak ostaje ispod tepiha te na taj način ne rashlađuje prostoriju.
10) Ako temperaturu u prostoru smanjite za samo 1°C, možete postići godišnje uštede energije za grijanje i do 5%.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login