Povežimo se

Energetski efikasni prozori

Niskoenergetska i pasivna gradnja budućnost su suvremene arhitekture

 

Što je energetska efikasnost?

Energetska efikasnost je suma isplaniranih i provedenih mjera čiji je cilj korištenje minimalno moguće količine energije tako da razina udobnosti i stopa proizvodnje ostanu sačuvane. Jednostavnije rečeno energetska efikasnost znači upotrijebiti manju količinu energije(energenta) za obavljanje istog posla, odnosno funkcije (grijanje ili hlađenje prostora, rasvjeta, proizvodnja raznih proizvoda…).

Energetska efikasnost u zgradarstvu utječe na smanjenje potrošnje svih oblika energije, ugodniji i kvalitetniji boravak u zgradi, uz duži životni vijek zgrade, te pridonosi zaštiti okoliša i smanjenju emisija štetnih plinova u okoliš.

Cijene energije i energenata će, zbog globalnih i lokalnih razloga, u idućem razdoblju i dalje rasti – što će utjecati na porast troškova života i stanovanja.

Energeski ucinkoviti prozori Dom2

Za krajnjeg korisnika, naravno, najveća korist energetski efikasne gradnje je u smanjenju mjesečnih računa za grijanje, hlađenje i električnu energiju.

Direktiva EU 2002/91/EC o energetskim karakteristikama zgrada jasno obvezuje na štednju energije u zgradama EU, kao i državama kandidatima.


energeski ucinkoviti prozori Dom2

 

U skladu s Direktivom, sve zgrade koje se grade, prodaju ili iznajmljuju bit će certificirane i takvi energetski certifikati s podacima o godišnjoj potrošnji za grijanje zgrade bit će izloženi ili dani na uvid svim zainteresiranim strankama.

Uvođenjem energetskih iskaznica za zgrade kao i certificiranjem zgrada, energetski efikasne, dobro izolirane zgrade s niskom potrošnjom energije znatno će dobiti na vrijednosti na tržištu nekretnina, dok će zgradama s velikom potrošnjom energije vrijednost pasti.

Investicija zamjene starih prozora s novima čini se skupim izdatkom, no činjenica je da se uloženi novac vrati tijekom nekoliko godina u vidu manjih mjesečnih računa za energiju itekako je opravdana i isplativa.

Primjer uštede energije odnosno potrošnje goriva(lož ulja) po m2 površine kod različitih tipova prozora:

energeski ucinkoviti prozori Dom2

 

Gubici energije na objektima vezani su najvećim dijelom za područje prozora.
– gubici topline kroz prozore i vanjske zidove čine preko 70 % ukupnih toplinskih gubitaka zgrade!
– novi moderni prozori sa odgovarajućim staklom imaju 2-3 puta manje toplinske gubitke od starih prozora
– energijom koja se potroši za zagrijavanje 1 prosječne kuće(sagrađene pred 10-ak ili više godina) možemo zagrijati 3-4 niskoenergetske kuće ili 8-10 pasivnih kuća
– staklo zauzima najveću površinu otvora oko 70% te zbog toga ima veliku ulogu u ostvarenju toplinske zaštite cijelog prozora. To znači da se tu stvaraju najveći energetski gubici. Ostvarenje toplinske zaštite stakla opisuje se koeficijentom prolaza topline Ug. Što je ta vrijednost manja, to su izolacijska svojstva stakla bolja.

 

Primjer temperaturne razlike na površini unutarnjeg i vanjskog dijela stakla kod različitih tipova stakla:

Energeski ucinkoviti prozori Dom2

 

Osnovni parametri koje bi moderan/suvremen prozor trebao ispunjavati po pitanju toplinske izolacije:

– toplinska izolacija ukupnog prozora: Uw < 1,4 W/m2K
– za niskoenergetske i pasivne kuće taj se koeficijent kreće između 0,50 – 1,10 W/m2K
– takav rezultat ostvariv je sa ABS PROTECT TERMO+ sistemom

ABS Protect Termo+, Uw=0,74 W/m2K sa staklom Ug=0,5

– koeficijent prolaska topline “U” je količina topline koju građevni element gubi u 1 sekundi po m2 površine kod            razlike temperature od 1K, izraženo u W/m2K.
– označava se oznakom “Uw” (window) – ukupni koeficijent prolaza topline cijelog prozora
Uw = fpf x Uf + fpg x Ug [W/(m2K)] (suma parcijalnih koeficijenata topline profila i stakla)
– što je ta vrijednost manja, to su gubici energije kroz prozor niži, odnosno toplinska izolacija prozora je bolja
– na starim zgradama koeficijent Uw prozora kreće se od 3,00 do 3,50 W/m2K i više (gubici topline kroz takav                prozor  iznose prosječno 240-280 kWh/m2 godišnje)
– europska zakonska regulativa propisuje sve niže i niže vrijednosti, i one se danas kreću u rasponu 1,00-1,80                  W/m2K

Energetski učinkoviti prozori Dom2

Energetski učinkoviti prozori Dom2

 

Ostali zahtjevi koje prozor mora ispunjavati su ispitivanja na:

 • Sigurnost odnosno stupanj protuprovalnosti
 • Toplinsku izolaciju
 • Zaštitu od buke – zvučna izolacija
 • Zrakopropusnost
 • Vodotijesnost
 • Garancija

Za ove tehničke karkteristike proizvođač prozora mora imati certifikate koji su između ostalog nužni i za uporabnu dozvolu i ostalu dokumentaciju samog objekta. Od 16.prosinca 2002. postoji i pravilnik o energetskom certificiranju zgrada. Energetski certifikat mora imati svaka nova, te postojeća zgrada koja se prodaje iznajmljuje ili daje na leasing.

Energeski ucinkoviti prozori Dom2

SUBVENCIJE ZA IZMJENU PROZORA I ENERGETSKI EFIKASNU GRADNJU:

Većina država EU potiču EE gradnju povoljnijim kreditiranjem ili oslobođenjem kupnje građevinskog materijala od poreznih davanja. Najčešći je model poticanja financijskim subvencijama lokalnih ili državnih institucija koje dosežu i do 40% vrijednosti investicije. Zo očekivati je da će se takve i slične mjere vrlo brzo početi primjenjivati i kod nas.

Zaključak: Koje su koristi od zamjene starih prozora novim energetski efikasnim prozorima?

 • smanjuju se energetski gubitci, te se tako uloženi novac vrati tijekom nekoliko godina u vidu manjih mjesečnih računa za grijanje i hlađenje
 • povećava se udobnost stanovanja (nema propuha, buke i vlage)
 • povećava se vrijednost nekretnine
 • smanjuje se prolaz štetnih sunčevih UV zračenja kroz stakla
 • smanjuje se ispuštanje stakleničkih plinova u atmosferu
 • duži vijek trajanja objekta

 

Izvor: abs.hr

Uradi sam

Isplati li se restauracija antiknog namještaja?

Restauracija namještaja možda nije uvijek isplativa, ali sentimentalne vrijednosti ipak nemaju cijenu. Restauracija antiknog namještaja posebna je vještina koja zahtjeva puno strpljenja i znanja iz različitih područja, od poznavanja materijala do stila u kojem je namještaj izrađen. Samo rijetki se danas bave ovim hvalevrijednim zanatom.

Restaurator posjeduje brojne vještine

Poznavanje starih tehnika izrade namještaja, prepoznavanje različitih stilova i njihovih karakterističnosti, samo su neke od vještina koje posjeduje dobar restaurator antiknog namještaja.

Dominik Šoštarić bavi se restauracijom namještaja. S obzirom na njegovo veliko iskustvo, već na prvi pogled može zaključiti je li riječ o novijem komadu ili replici. Antikni namještaj od replike se razlikuje u nekoliko detalja, koje stručno oko može lako prepoznati.

Namještaj u prošlosti bio je kvalitetniji

U vrijeme kada nije bila razvijena industrija kao danas, stolari su radili ručno, od kvalitetnijeg drveta, okovi su bili od mesinga i te komadi namještaja smatramo majstorskim.

Dominik kaže kako se danas sve radi sa strojevima koji olakšavaju i ubrzavaju posao. Ipak, ističe da osobno smatra da je namještaj koji je pravljen u prošlosti bio puno kvalitetniji od ovog današnjeg.

Ljepota je u oku promatrača i o tome se ne raspravlja, kao niti oko vrijednosti namještaja koji ima sentimentalnu vrijednost.

Sentimentalna vrijednost

Namještaj koji Dominik dobije od klijenata ne mora nužno imati neku vrijednost, barem ne onu materijalnu. Ljudi se za restauraciju odlučuju dobrim dijelom iz sentimentalnih razloga jer ih podsjeća na nekog voljenog.

Restaurirati se može sve, a Dominik osobno preferira starije komade jer su mu zanimljiviji budući da su rađeni rukom. Obično za restauraciju uzima komade namještaja koji su napravljeni do Drugog svjetskog rata.

Taj stari namještaj najčešće je bio napravljen sa shelakom, odnosno politiran s njim. Shelak je prirodna smola koja se dobiva uz pomoć kukaca, zatim se to prerađuje i dobivamo listiće koji se tope u špiritu, te se s time polira, a premazuje se i unutrašnjost ladica, ormara. Sve je dezinficirano te se unutra može stavljati i donje rublje, roba, majice, apsolutno sve.

Vijek trajanja teško je odrediti

U pravilu, svaki drveni namještaj moguće je restaurirati, ali trajanje je teško odrediti. Količina posla ovisi o stanju drvenine. Što je komad stariji, više pažnje zahtjeva. Dobra restauracija traži korištenje starih tehnika, ali i starih materijala. Ako na originalnom komadu nije bilo vijaka, tijekom obnove se također ne smiju koristiti.

Dominik u svom radu uglavnom koristi stare materijale, primjerice stari ormar koji je u lošem stanju te ga se ne isplati restaurirati. Koristi masivna drva, a komad od orahovine uvijek je dobrodošao.

Dok se jednostavnije politiranje može koristiti za obnovu drva koje je ogrebano te mu tako vratiti stari sjaj, kod antiknog namještaja politiranje zahtjeva proces koji traje nekoliko tjedana.

Posao u kojem uživa

Dominik se u svojoj radionici Restauracija Šoštarić s ljubavlju posvećuje svakom komadu antiknog namještaja, a veliki izazovi ne predstavljaju mu nikakav problem.

Restauraciju uvijek prepustite stručnjaku, jer on će vašem starom namještaju udahnuti novi život.

Nastavite čitati

Interijeri

Kako na jednostavan način vizualno zaokružiti prostorije doma?

Prostorije svakog doma svoj završni izgled dobivaju tek pri dodavanju pojedinih značajnih detalja. Upravo je tepih jedan od onih detalja koji će prostoriju povezati u jednu cjelinu i dati joj osobnost.

Bilo da je riječ o velikim prostorijama poput dnevne sobe, bilo da je u pitanju najmanja prostorija, primjerice hodnik, tepisi će osim svoje praktičnosti, dizajn učiniti kompletnim. Postoje različiti oblici i uzorci tepiha koji mogu na jednostavan način upotpuniti gotovo svaku prostoriju.

Jednostavno, ali značajno

Tepisi su vrlo jednostavan dio opreme za dom, ali njihov doprinos prostoriji može biti vrlo značajan. Upravo zato tepihe možemo koristiti kako bi postigli određeni stil ili začinili dodatno dizajn interijera.

Tako danas vrlo popularan stil sedamdesetih postižemo dodavanjem retro vintage tepiha u tonovima smeđe boje. Tepih orijentalnog uzorka ostavlja upečatljiv dojam čime prostor dnevne sobe neće proći nezapaženo.
Za minimalističke interijere preporučuju se monokromatski tepisi hladnijih boja, dok za one prostorije u kojima se želimo poigrati bojama, šareni tepih bit će idealna točka na i.

Za postizanje cozy atmosfere

Poželjno je da prostorije u kojima najviše boravimo odišu udobnošću. Dodavanjem tepiha od
umjetnog krzna u laganim pastelnim bojama u tren postižemo cozy atmosferu. U ove hladne zimske dane sve što je potrebno za opuštanje u toplini svoga doma su šalica čaja, dobra knjiga i mekani tepih toplih tonova.

Različiti oblici za različite interijere

Svaka prostorija ima svoja posebna obilježja po kojima ćemo birati odgovarajući tepih. Tako ćemo primjerice tepih staze koristiti za hodnik ili kuhinju, pravokutni tepih za savršeno upotpunjavanje prostora blagovaonice, dok će okrugli tepih idealno pristajati uz udobnu fotelju u opuštajućem kutku stana. Ipak, svaki je interijer priča za sebe pa je važno pratiti raspored namještaja pri odabiru ispravnog oblika tepiha.

Otkrivamo gdje možete pronaći xxxl ponudu modernih tepiha!

Široki asortiman različitih uzorka i dimenzija može se pronaći u svim Lesnina XXXL trgovinama i na web shopu, a u periodu do 23.2.2023. uživajte u posebnim pogodnostima uz aktualne popuste od 15%* na strojno rađene tepihe, 20%* na otirače i staze te 25%* na orijentalne tepihe.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice