Bez kategorije
Bonton i pravila postavljanja blagdanskog stola
Kad je riječ o blagdanskom stolu, za njega vrijede posebna pravila ponašanja. Važan je odabir posuđa, ali isto tako i njegova postava. Za posebno svečane prilike morate paziti i na raspored sjedenja.
Stolnjak je nezaobilazan kod postave blagdanskog stola. Kad ga birate, morate paziti da bude usklađen s ostatkom posuđa na stolu, pogotovo ako je riječ o izrazito dekorativnom setu. Dizajnerica interijera Danica Maričić koja je u Lesnini održala radionicu o bontonu i blagdanskoj postavi stola za klasičnu postavu stola odabrala je rustikalni stolnjak.

Važno je znati da je kod postave stola glavna čaša za vino u ravnini s nožem. I neutralni set tanjura može izgledati svečano, ako se blagdanskom stolu dodaju prigodne dekoracije.

A upravo o dekoracijama ovisi kakav će dojam taj blagdanski stol ostavljati – elegantan ili prirodan. Kad je o bontonu riječ, Danica Maričić naglašava da kod rasporeda sjedenja gostiju treba paziti i na to da ljude, koji su došli u paru, ne rasporedite da sjede jedni do drugih. Time ćete stvoriti raznolikost, te potaknuti upoznavanje i razgovor. Temeljni smisao ovakvih prigoda i jest da se ljudi upoznaju i međusobno druže.
Ipak, treba pratiti pravilo da jedno do drugoga sjede žena, pa muškarac, pa žena, pa muškarac i tako redom. A kad je riječ o jako svečanim večerama, na njima se ne priča o politici zato da za večerom ne bi došlo do svađe.
Bonton i pravila postavljanja blagdanskog stola pogledajte u videu! Pretplatite se na naš YouTube kanal!
Stručne savjete o pravilima bontona i postavi blagdanskog stola omogućila Vam je Lesnina!
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login