Povežimo se

Arhitektura

Najneobičniji hoteli na svijetu

Hotel u obliku psa ili onaj šest metara ispod morske površine, neki su od smještaja koje zaista ne viđate često. Slijede neobični hoteli koji će vas iznenaditi svojim nekonvencionalnim dizajnom i lokacijama.

Avantura pod morem

U svoje plivačke sposobnosti i kapacitet pluća imat ćete se priliku uvjeriti ukoliko odsjednete u Jules podvodnoj kolibi na Floridi. U hotel se naime ulazi u punoj ronilačkoj opremi, zaranjanjem 6,5 metara ispod površine. Glavna atrakcija u ovom hotelu od dvije sobe, okrugli je prozor promjera 106 cm koji pruža prekrasan pogled na bogatu floru i faunu floridskog zaljeva. Zaljubljenici morskih dubina za ovakvo jedinstveno iskustvo morat će izdvojiti oko 500 eura za noć.

Godišnji u rudniku

Ukoliko patite od klaustrofobije, ovo definitivno nije mjesto za vas. Hotel kojeg čini jedan apartman, smješten je 155 metara ispod zemlje u jednom od najbolje očuvanih povijesnih rudnika na svijetu – Sala Silvermineu u Švedskoj. Posjetitelji imaju priliku istražiti goleme špilje i jezera koje skriva unutrašnjost rudnika iz kojeg je u prošlosti ručno izvučeno više od 400 tona srebra te 40 tisuća tona olova.

hoteli Dom2

Ledeno carstvo

Hoteli od leda svoju su popularnost stekli prije 10-tak godina i od tada privlače turiste iz cijeloga svijeta. Njihova glavna atrakcija je konstrukcija izrađena od snijega i blokova leda, a od istog građevnog materijala izvedeni su i svi elementi u interijeru – od lustera do barske čaše. Priča o ledenim hotelima počinje još 1990. kada je francuski umjetnik Jannot Derid održao izložbu u prostoru napravljenom od leda u Švedskoj, blizu grada Kirune. Jedne večeri, u gradu su svi hoteli bili popunjeni pa je nekoliko posjetitelja prespavalo u izložbenom prostoru. Ideja je rođena, a Icehotel u selu Jukkasjarvi udaljenom 17 km od Kirune, tako je prvi ledeni hotel na svijetu, a do danas i najveći s kapacitetom od 80 soba. Osim švedskog Icehotela, ledeni hoteli postoje i u Kanadi, Finskoj, Rumunjskoj te tri u Norveškoj, a pošto se mogu održati samo pri određenoj temperaturi, iznova se grade svake godine.

hoteli Dom2

Woof woof

Zahvaljujući neobičnom dizajnu i strukturi koja oponaša oblik psa, hotel The Dog Bark Park Inn postao je jedan od zaštitnih znakova američke savezne države Idaho. Kapacitet divovskog drvenog beaglea su dvije sobe ukrašene figuricama, tepisima i jastučićima s motivom – pogađate – psa. Smisao za humor vlasnici odmorišta pokazali su i dizajnom WC-a smještenog izvan objekta, koji izgledom oponaša crveni hidrant.

Iz aviona u avion

Da avioni ne moraju biti isključivo prijevozna sredstva dokazuje i ovaj neobičan smještaj. Hotel Jumbo Stay je Boeing 747 izvan uporabe, čijih je 450 sjedala maknuto, a interijer je preuređen u udobne hotelske sobe. Stalno prebivalište ovog atipičnog hotela je aerodrom Arlanda u Stockholmu. Povoljne cijene, neobičan dizajn i jedinstveno iskustvo, učinile su Jumbo Stay jednim od omiljenih smještaja u švedskoj prijestolnici.

hoteli Dom2

Luksuzni vodotoranj

„Hotel u vodotornju“ (Hotel im Wasserturm) smjestio se njemačkom gradu Koelnu u nekadašnji najveći vodeni toranj u Europi, sagrađen prije 130 godina. Nalazi se u starom dijelu grada, na zemljištu proglašenom kulturnom baštinom, a svoju sadašnju funkciju obavlja od 1990. Godine. Za unutrašnji dekor ovog luksuznog hotela s pet zvjezdica pobrinuo se dizajner interijera Andrée Putman.

Arhitektura

Milanski Salone del Mobile donosi novitete

Donosimo pregled najzanimljivijih

Održan je milanski Salone del Mobile. Kako taj sajam postavlja trendove u arhitekturi i dizajnu interijera, donosimo vam kratak pregled noviteta.

Više od 262.000 posjetitelja iznenadilo je čak i organizatore ovogodišnjeg šezdesetog po redu Salone del Mobile u Milanu.

salone-del-mobile-dom-na-kvadrat

Više od dvije tisuće brendova, među njima 600 mladih dizajnera predstavilo je svoje proizvode. Salone, koji je nakon tri godine prvi puta održan ponovno uživo, pokazao je da je najvažnija svjetska izložba za nov kvalitetan namještaj.

Održivost najvažnija tema

Održivost je i ove godine bila jedna od najvažnijih tema, pa čak i na razini organizacije i vodstva događaja. Ove su godine na redu bile kuhinje i kupaonice. Kuhinje su tako najčešće dio otvorenog prostora, kako bismo se što više družili i dijelili.

salone-del-mobile-dom-na-kvadrat

Tehnologija je sve više dio našeg života, pa tako ulazi i u kupaonice. One su, uz to, orijentirane zeleno, pa se sve više traže načini kako uštedjeti na vodi i koristiti materijale koji se mogu reciklirati o koji su održivi.

salone-del-mobile-dom-na-kvadrat

Ovo su sve informacije koje su stale u kratki pregled milanskog sajma. Detaljnu analizu ostavljamo za iduće tjedne. Otkrit ćemo vam samo jednu važnu informaciju. Čini se da se sve vraća u normalu jer idući Salone del Mobile najavljuje se za travanj 2023. što mu je uobičajeni termin održavanja.  

Nastavite čitati

Arhitektura

Studentski dom u Osijeku osnažuje lokalno gospodarstvo

Evo što je od hrvatskih proizvođača ugrađeno u novi studentski paviljon

Na ovako velikim projektima kao što je studentski dom u Osijeku važno je angažirati i lokalne proizvođače jer se time smanjuje otisak CO2, a ujedno i osnažuje lokalno gospodarstvo. Evo što je hrvatsko ugrađeno u novi studentski paviljon.

učionica-dom-na-kvadrat

Današnje moderno uređenje podrazumijeva jednostavne linije i sakrivanje onog što ne trebamo vidjeti. Kad je riječ o vratima, poželjno je da sakriveni budu okovi. Sva vrata u novom osječkom studentskom paviljonu proizvedena su u  Hrvatskoj.

Jednostavne moderne linije

‘To su uglavnom bila vrata koja su vrlo jednostavnih linija, moderna, kao i cijeli dizajn cijelog objekta. Radilo se o lakiranom medijapanu sa zvučnom izolacijom sa krilima koja su poravnata sa maskama iznad krila, tako da to jako moderno izgleda, zgleda kao krilo do stropa’, kaže Ana Jelić, Lignor d.o.o.

ana-jelić-dom-na-kvadrat

Jednostavan dizajn vrata nije bilo teško oblikovati, ali zato je zahtjevna bila količina koja se trebala proizvesti.

‘Kompletno za cijeli dom sva vrata su morala biti certificirana, dakle, od svih dobavljača svaki proizvod, svaki materijal koji smo ugrađivali u vrata, od kojih su izrađivana, a bilo je potrebno dostaviti i atestnu dokumentaciju, tako da to baš nije bilo jednostavno, u krajnjoj liniji to je nekakav protokol, s naše strane i to je zahtjev investitora’, dodaje.

vrata-dom-osijek-dom-na-kvadrat

Sve ovisi o željama i potrebama

Tvrtka Lignor iz Pleternice specijalizirana je za unutarnja vrata po mjeri. Uglavnom opremaju luksuznije i javne objekte.

‘Kod nas možete dobiti lakirani medijapan, možete dobiti specijalne folije koje su otporne na udarce, na vatru i slično i možete dobiti furnir koji je konkretno naš slavonski furnir od slavonskog hrasta’, kaže.

vrata-dom-na-kvadrat

Sve ovisi o željama i potrebama, pa tako u vrata može biti ugrađena i najmodernija tehnologija pomoću koje se vrata otvaraju, na primjerice, senzor. Osim vrata, hrvatski je proizvođač dijelom opremao i kupaonice ovog studentskog doma.

Održiva gradnja jedan od osnovnih zahtjeva

‘Radili smo sanitarne pregradnje kabine, one su se uglavnom radile od vlagootpornih materijala, a to je u ovom slučaju bio max compact’, kaže Ana.

Održiva gradnja u današnje je vrijeme jedan od osnovnih zahtjeva, a da bi se on ispunio, poželjno je angažirati lokalne proizvođače jer kraći transport do gradilišta znači i manji otisak CO2.

studentski-dom-na-kvadrat

Izrađuju namještaj po mjeri

‘Prije svega mislimo zapravo i vjerujemo u to da svaki ovaj natječaj koji se radi, kojeg projektiramo da bi trebalo što više domaće industrije i domaće proizvodnje pokrenuti na njima i da je to zapravo poanta razvoja i razvitka koje ovakvi projekti donose. Osim podizanja studentskog standarda možemo podići i neku gospodarsku situaciju neposrednoj okolini ukoliko je, normalno, projekt dovoljno velik i ukoliko je dovoljno zahtjevan’, tvrdi Goran Rukavina, koautor projekta, NFO.

A dobro je znati da Lignor u svojoj ponudi ima proizvode od lakiranog medijapana, furniranog i masivnog drveta, te da izrađuju sav namještaj po mjeri.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Za bezbrižne i sigurne trenutke s vašim najmilijima

Inspiracija i ideje za uređenje originalnog dječjeg kutka nalazi se u svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu!

nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Kako do prve vlastite nekretnine subvencioniranim kreditom?

Kupnju svog prvog doma mnogima su olakšali subvencionirani krediti APN-a, namijenjeni mladima. Osim pronalaska odgovarajuće nekretnine, treba odabrati i dobru...

robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Vodič za odabir prave kosilice

U lijepom se vrtu najljepše živi i opušta – pronađite uređaj kojim ćete svoj vrt pretvoriti u oazu mira koju...

Stambene-zgrade-u-Zagrebu Stambene-zgrade-u-Zagrebu
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Isplati li se kupovati nekretnine uz državne subvencije?

Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite.

stablo stablo
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Otpad koji stvaramo guši naš planet. Što učiniti?

Otpad koji stvaramo guši naš planet, a u stanje ekološkog duga svake godine ulazimo sve ranije. Kada bismo samo koristili...

DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA. DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA.
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Daikin ima rješenje za kućno mjerenje kvalitete zraka, pročišćavanje i ovlaživanje

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorima. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 6 mjeseci

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Zašto je bitna kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama?

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorijma. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

marijana-perinic-dom-na-kvadrat marijana-perinic-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Muke po majstorima s komičarkom Marijanom Perinić

Stres, majstori i nepredviđeni troškovi. Sigurno i vas ove riječi asociraju na renovaciju stana. Kao i u brojnim drugim životnim...