Povežimo se

Arhitektura

Donna van Milligen Bielke – nadolazeća zvijezda arhitekture

Upoznajte nizozemsku arhitekticu koja je nagrade počela skupljati u svojim dvadesetim godinama.

Kako sama kaže, njezino je područje rada između arhitekture i urbanizma pa upravo zato arhitekturu vidi kao posebnu vrijednost. „Za mene je vrijednost arhitekture u tome da oblikuje gradove u kojima živimo. Javni prostor je poput scenografije za naše živote“, objašnjava arhitektica Donna van Milligen Bielke.

donna-van-milligen-bielke

Njezinu je viziju arhitekture prepoznala i struka jer Donna van Milligen Bielke je 2014. godine, samo dvije godine nakon završetka fakulteta, osvojila nagradu Prix de Rome Architecture za takozvani Kabinet znatiželje u Rotterdamu.

„To mi je omogućilo dobar početak jer su odjednom svi mogli vidjeti koja je moja stvar u arhitekturi i zašto bi baš mene angažirali. Bilo mi je od pomoći i zato što se radilo o imaginarnom zadatku, koji se neće graditi. Tada imate slobodu pokazati puno stvari koje inače, kada se projekt treba izvesti, ne možete pokazati“, ističe nizozemska arhitektica.

Arhitekturu voli nazvati primijenjenom umjetnošću

„U arhitekturi se ne bi trebalo govoriti samo kao o objektima koje arhitekti osmisle. Riječ je o tome kako je taj objekt uključen u ostatak zgrada i grada. Možda smo tek krenuli pričati o tome, ali definitivno to primjećujem češće“, objašnjava.

U europskoj je arhitekturi to jako izazovan posao jer riječ je o stoljećima starim građevinama nastalim u različitim epohama i stilovima.

„Upravo sam gledala film Tokyo Ride u kojem su europski arhitekti opisani kao monumentalni arhitekti, ljudi koji nastavljaju povijest jer je imaju jako puno. Ja smatram da je to važno, da ne gradimo samo zgradu, već gradimo nešto u kontekstu i trebali bismo biti svjesni toga da utječemo na postojeći kontekst. Mijenjamo ga, ali trebamo biti svjesni kako ga mijenjamo“, ističe Donna. Smatra kako pandemija neće promijeniti način gradnje, ali vjeruje da će se korištenje arhitekture promijeniti.

Novi materijali u gradnji

A i materijali koji se koriste u gradnji uvelike se mijenjaju. Suvremen minimalan dizajn te ljudska potreba za danjim svjetlom i dodirom s prirodom, traže što veće otvore sa što manje vidljive konstrukcije. Program Alumil kliznih i podizno kliznih stijena omogućavaju izvedbu takvih otvora.

alumil-podno-klizna-stijena

Korisnik može istovremeno uživati u toplini svoga doma te nesmetanom pogledu, a kada poželi, može svoj dnevni boravak vrlo lako spojiti s terasom ili dvorištem. Masivne, ali elegantne staklene površine karakteriziraju ovaj sustav visokom funkcionalnošću, performansama i minimalističkim arhitektonskim dizajnom. Alumil već više od 30 godina razvija i proizvodi aluminijske sustave za graditeljstvo te nudi rješenja i za najzahtjevnije izazove u arhitekturi.

www.alumil.com

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Arhitektura

Kako arhitektura oblikuje našu svakodnevicu i utječe na kvalitetu života

Arhitektura je umjetnost i znanost oblikovanja prostora. To je više od samo fizičke izgradnje; arhitektura ima dubok utjecaj na našu svakodnevicu i kvalitetu života. U ovom članku istražit ćemo kako arhitektura oblikuje našu okolinu i utječe na našu dobrobit.

Funkcionalnost i praktičnost

Praktična arhitektura igra ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu. Na primjer, kuće, škole i bolnice moraju biti dizajnirane kako bi omogućile učinkovitu upotrebu prostora.

Kvalitetna arhitektura osigurava da prostori budu funkcionalni i udobni za svoje korisnike. Dizajniranje kuće koja maksimalno iskorištava prirodnu svjetlost ili projektiranje bolnica s lako pristupačnim odjelima poboljšava našu svakodnevicu.

Estetika i okoliš

Arhitektura također igra ključnu ulogu u estetskom iskustvu. Lijepo oblikovane zgrade i prostori mogu potaknuti osjećaj zadovoljstva i sreće kod ljudi.

Osim toga, arhitektura može utjecati na okolinu. Zgrade s održivim dizajnom i integriranim zelenim površinama doprinose poboljšanju kvalitete zraka i smanjenju toplinskog otoka u urbanim sredinama.

Urbano planiranje i promet

Gradovi su složeni sustavi gdje arhitektura igra ključnu ulogu u organizaciji prostora i prometa. Dobar urbanistički plan može olakšati kretanje građana, potaknuti zajedničke aktivnosti i promicati interakciju.

Suprotno tome, loše planiranje može rezultirati zagušenjem prometa, izolacijom zajednica i nedostatkom pristupa zelenim površinama.

Pristupačnost i inkluzivnost

Kvalitetna arhitektura također mora biti pristupačna i inkluzivna. To znači da se moramo brinuti o potrebama svih građana, uključujući i osobe s invaliditetom.

Rampa za invalidska kolica ili dizalo u zgradi ne samo da su zakonski zahtjevi, već i doprinose inkluzivnoj kulturi i boljoj kvaliteti života za sve.

Emocionalni utjecaj

Arhitektura može imati dubok emocionalni utjecaj na ljude. Neki prostori mogu izazvati osjećaj mira i smirenosti, dok drugi mogu potaknuti kreativnost i vitalnost. Na primjer, parkovi, crkve i muzeji često su prostori koji potiču duboka emocionalna iskustva.

Zaključak

Arhitektura ima moć oblikovati našu svakodnevicu i utjecati na našu kvalitetu života na mnogo načina. Od praktičnog i funkcionalnog dizajna do estetskog iskustva i emocionalnih učinaka, arhitektura je prisutna u svim aspektima naših života.

Stoga je važno da arhitekti, urbanisti i dizajneri pažljivo razmišljaju o svojim odlukama kako stvoriti prostor koji unapređuje naš život i podržava dobrobit zajednice i okoliša.

O tome što predstavlja brižljiva arhitektura, saznajte ovdje.

Nastavite čitati

Arhitektura

Savršena simetrija: Kako geometrija utječe na harmoniju doma

Harmonija u domu neizostavno je povezana s različitim elementima kao što su boje, raspored namještaja, dekorativni predmeti i svjetlo. Međutim, jedan često zanemaren aspekt koji može značajno utjecati na osjećaj ravnoteže i skladnosti u vašem domu je geometrija.

Geometrijski obrasci, simetrija i proporcije imaju dubok utjecaj na našu percepciju prostora te mogu stvoriti osjećaj smirenosti i ravnoteže ili pak nemira. U ovom članku istražit ćemo kako geometrija utječe na harmoniju vašeg doma i kako je možete iskoristiti za stvaranje vizualno privlačnog i uravnoteženog okruženja.

Simetrija kao temelj ravnoteže

Simetrija je osnovni geometrijski koncept koji se često koristi u arhitekturi i dizajnu interijera kako bi se postigla vizualna ravnoteža. Postoji nekoliko vrsta simetrija, uključujući osnu simetriju, rotacijsku simetriju i refleksivnu simetriju.

Osna simetrija postiže se ponavljanjem istih elemenata s obje strane imaginarnog središnjeg dijela, stvarajući vremenski osjećaj uravnoteženosti. Rotacijska simetrija koristi se za stvaranje uzoraka koji se ponavljaju rotacijom oko središta, dok refleksivna simetrija uključuje ravne refleksije elemenata preko osi.

Primjena simetrije u dizajnu interijera može se manifestirati kroz raspored namještaja, asimetrične umjetničke kompozicije ili upotrebu simetričnih uzoraka na zidovima, podovima ili tkaninama. Postavljanje simetričnih elemenata kao što su parovi svjetiljki ili stolova na suprotnim stranama prostorije može stvoriti osjećaj stabilnosti i harmonije.

Proporcije za vizualnu ravnotežu

Pravilne proporcije ključne su za stvaranje uravnoteženog i estetski ugodnog prostora. Zlatni rez, matematički omjer koji se često koristi u umjetnosti i arhitekturi, pomaže postići proporcije koje su vizualno ugodne oku.

Primjena zlatnog reza može se vidjeti u odnosima između različitih elemenata poput visine i širine zidova, veličine prozora ili vrata te rasporeda namještaja.

Geometrijski obrasci za tekstualnu raznolikost

Korištenje geometrijskih oblika i uzoraka može dodati tekstualnu raznolikost i dinamiku prostora. Obrasci poput chevrona, ikosaedra ili heksagona mogu se implementirati kroz tapete, jastučiće, tepihe ili čak kuhinjske pločice kako bi se dodala dubina i interes prostora.

Važno je pravilno dozirati količinu geometrijskih uzoraka kako bi se izbjegao osjećaj pretrpanosti ili prevelike vizualne stimulacije.

Zaključak

Geometrija je snažan alat koji može značajno utjecati na osjećaj harmonije, skladnosti i ravnoteže u vašem domu. Pravilno korištenje simetrije, proporcije i geometrijskih oblika može transformirati prostor iz običnog u izvanredno.

Pri donošenju odluka o dizajnu, važno je uzeti u obzir kako različiti geometrijski elementi komuniciraju međusobno te kako će doprinijeti cjelokupnoj atmosferi prostora. Bez obzira jeste li ljubitelj minimalizma ili raskošnijih dekora, geometrija ima moć obogatiti vaš dom jedinstvenom harmonijom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice