Povežimo se

Arhitektura

Arhitektura inspirirana prirodom

Meksički arhitekt Javier Senosiain jedan je od najznačajnijih predstavnika organske arhitekture. Njegovi maštoviti projekti već preko 25 godina intrigiraju kako dizajnom tako i jedinstvenim rješenjima koja harmoniziraju odnos čovjeka i prirode.

Prožimanje prirode i čovjekovog životnog prostora na način da se cijeli objekt ili tek jedan njegov dio sjedini s okolinom, nazivamo organskom arhitekturom. Poznati američki arhitekt Frank Lloyd Wright jedan je od pionira organske arhitekture, a 1939. godine završio je jedno od svojih najpoznatijih djela – kuću “Fallingwater”. Zgrada se nalazi u ruralnom dijelu Pennsylvanije, a njena posebnost leži u činjenici da je izgrađena iznad vodopada koji je bitno utjecao na njezin dizajn.

Javier Senosiain

Tijekom protekla dva desetljeća Javier Senosiain isprofilirao se kao jedan od predvodnika organske arhitekture, a njegova djela poput kuće “Nautilus”, “Zmija”, “Kompleks satelita”, ”Morski pas” i “Cvijet” postigle su slavu diljem svijeta. Kako se može i zaključiti iz naziva projekata, autor inspiraciju primarno crpi iz raznolikog svijeta flore i faune.

Kuća u mjestu Vista del Valle sjeverno od Mexico Cityja, dizajnirana je u obliku morskoga psa. Izgrađena je od armiranog betona, za hidroizolaciju su korišteni poliuretan i elastomer, a unutrašnjost objekta čini kompleksni labirint soba međusobno povezanih tunelima. Podove krasi bež tepih, a Senosiain je upravo tu neutralnu boju odabrao kako bi potaknuo posjetitelje da prostorom hodaju bosi. Iako interijer na prvi pogled djeluje pomalo klaustrofobično, rasterećen je od nepotrebnog namještaja što ga čini funkcionalnijim, dok šarena stakla na prozorima i vratima unose dovoljne količine svjetla te kreiraju ugodnu atmosferu.

Javier Senosiain kuća 'Morski pas' Dom2

Kuća “Nautilus” vjerojatno je najpoznatija Senosiainova kreacija. Forma divovske školjke učinila je ovaj dom intimnom oazom mira za četveročlanu obitelj koja se htjela maknuti od užurbanog gradskog života Mexico Cityja. Svojim oblikom Nautilus više podsjeća na umjetničku instalaciju nego na životni prostor, a bogati biljni materijal zasađen u interijeru te meke, oble linije snažno povezuju ovaj stambeni prostor s okolnom prirodom.

Javier Senosiain kuća 'Nautilus' Dom2

Fasadu kuće “Cvijet” čini valoviti kameni zid, koji ujedno služi i kao potporni zid. Do kuće, koja se nalazi 3 metra iznad pločnika, vodi spiralno stubište. Formom imitira oblik cvijeta od šest latica, dok “tučak” odnosno centar ovalne prostorije čini mozaik u obliku zvijezde.

Među recentnijim projektima uglednog meksičkog arhitekta i njegovog studija Arquitectura Orgánica je takozvani “Kišobran” iz 2008. te “Gljiva” u Acapulcu iz 2009. godine.

Arhitektura

Stan koji će vas oduševiti detaljima u boji

Ponekad za iskorak iz uobičajenog treba imati hrabrosti. Srećom, 3D vizualizacije već su standardni alat arhitekata i dizajnera interijera. Omogućuju nam da i prije realizacije projekta vidimo kako će naše zamisli izgledati u stvarnosti.

Želje klijenta su na prvom mjestu

Stan koji smo posjetili u detalj je onakav kako ga je zamislila vlasnica. Nema odstupanja niti u milimetru, nijansi boje, materijalu, jer svi želimo da sve bude baš onako kako smo si to i zamislili, pogotovo kod uređenja našeg doma. Tu nam pomaže ono čime se bavi Mario Goleš, dizajner interijera, koji u nekoliko klikova naše zamisli pretvara u realistične prikaze.

Svoje vještine i umijeće Mario je prikazao kod uređenja ovog stana. Sve izgleda vrlo efektno, a Mario kaže da se uvijek trudi slijediti želje klijenata. No, kao stručnjak, uvijek će dati svoje sugestije s obzirom na veliko iskustvo koje ima.

Boja ciklame za razbijanje monotonije

Ovaj stan je u boji ciklame, i to ga čini posebnim. Htjeli su iskočiti izvan okvira standardnih boja koje su danas popularne. Inicijalno su išli sa sivom, neutralnom, pa su htjeli razbiti monotoniju.

Mario priznaje da je klijentica u početku bila malo skeptična oko te boje, međutim, nakon što je vidjela Marijeve 3D vizuale te nakon što su obišli par salona i show roomova, ta joj se ideja sve više počela sviđati.

Događa li se češće da klijent promijeni ili zadrži početnu ideju nakon što pogleda 3D vizualizaciju?

Prilikom izrade fotorealističnih vizuala ljudi se zaljube u sliku i vrlo često se dogodi da ta kompozicija slike i svjetla daje pozitivan ugođaj klijentu koji im se jako svidi, iako funkcionalnost svega toga nije zadovoljavajuća.

Klijenti kroz te vizuale mogu vidjeti kako će u konačnici finalni produkt izgledati, no svejedno se još uvijek ne mogu “staviti” u taj prostor, stoga se često zna dogoditi da ako je kompozicija same slike loša, unatoč tome što je prostor dobro koncipiran, u konačnici je to sasvim druga priča koja se klijentu manje ili više sviđa, te je to ponekad dvosjekli mač. Ali u svakom slučaju, ono što je sigurno, definitivno približi klijentu dojam cjelokupnog  prostora.

U spavaćoj sobi komade namještaja dali su izraditi po mjeri

Poseban element u cijeloj priči je panel koji je stavljen na zid, a na njega je montiran televizor. Iza panela skriveni su kabli i priključnice. Ujedno je tu stao i ruter za Internet te su u donjem dijelu tog panela izrađena reviziona vratašca.

Mario je ponosan na svaki svoj projekt, a radi sve, od stambenih prostora, stanova, kuća, vila, hotela, do barova i noćnih klubova.

Majstor svog zanata

“Otac i ja smo prije više od 30 godina otvorili obiteljsku tvrtku koja se bavila isključivo arhitekturom. No, međutim, tada su kompjuteri počeli sve više uzimati svoj zamah i sve više su se koristili softveri za olakšavanje rada budući da se prije toga sve crtalo na ruke. Tako sam i ja odlučio izraditi softver za statičke obračune, čisto da si olakšam posao. I to je bio ključni trenutak u mom životu”, govori Mario.

Postao je programer te je u toj struci radio sljedećih 15 godina. Na kraju, ipak se vratio svojoj prvoj ljubavi. Otvorio je firmu koja se danas bavi i arhitekturom i dizajnom interijera, a znanje i iskustvo iz informatike uvelike mu olakšava kada u programima zamišljeno stavlja u virtualno, a zatim u realno i stvarno.

Nastavite čitati

Arhitektura

Najljepši stanovi s pogledom na Zagreb

Mjesto koje donosi savršenu ravnotežu između urbanog i prirode. Mjesto gdje održiva gradnja jamči beskonačne mogućnosti. Mjesto koje će nekima postati savršen dom. Ovaj impresivan projekt u dovršenju predstavlja nam Eurovilla.

Idealna lokacija

Točno iznad centra grada odabrano je mjesto za ovaj projekt. Kutak zelenila u podsljemenskoj zoni u naselju Bijenik, gdje se pruža pogled koji oduzima dah. Dovoljno daleko od gradske buke, i dovoljno blizu svih sadržaja.

Razgovarali smo sa Zenanom Pavićem, konzultantom za nekretnine koji nam je predstavio projekt. Ecotectura Townhouse Residence je projekt s pet stambenih zgrada i 10 etažnih stanova minimalne kvadrature 150 i više m2. Sastoji se od Garden Residenca s vrtovima od 200 do 400 kvadrata i Penthouse Residencea s krovnim terasama.

Zeleni krov čini ga posebnim

Sama odlika Penthouse Residencea je ta što ima zeleni krov i neprohodni dio terase koji se nastavlja na prohodni dio terase. Zeleni krov je napravljen na način da ne iziskuje potrebu za održavanjem, a ispod samog krova se nalazi premaz za toplinsku izolaciju i premaz protiv truljenja biljaka da slučajno ne bi došlo do problema u prostoru ispod.

Jedna od najvažnijih karakteristika ove gradnje je održivost. Korišteni su prirodni materijali, napredni sustavi, zeleni krovovi, zeleni zidovi, sustavi grijanja i hlađenja. Što se tiče same održivosti u ovom projektu postoji jedna specifičnost, a to je da je riječ o zgradi nulte kategorije, u prijevodu, donosi do 75% uštede energije na grijanju.

U prostoru postoji potencijalna mogućnost i za ugradnju kamina. Iznad samog stana Penthouse Residencea ima mogućnost stavljanja fotonaponskih panela.

Stablo spaja donju i gornju etažu

U donjoj etaži je smješten spavaći dio koji se sastoji od tri spavaće sobe i dvije kupaonice, a tu se nalazi i atrij koji spaja prvi i drugu etažu stablom. Sve je zamišljeno kao jedna zelena priča, a drvo je ovdje glavni konstrukcijski element.

Sama tehnologija koja je ovdje upotrijebljena je CLT,  tj. kombinacija sa CLT drvom. Radi se o tome da je drvo kao građevni materijal beton budućnosti s obzirom na svoja svojstva.

Otporne su na potrese, požare i vodu

U slučaju požara neće izgorjeti, a otporne su i na potrese. Ove zgrade su dva, tri puta lakše od klasične armiramo-betonske konstrukcije i posve su sigurne. Dodatna posebnost je i ventilirana fasada sa završnom oblogom od paljene smreke.

Svakoj zgradi pripadaju i četiri parkirna mjesta.

Završetak ovog projekta predviđa se početkom 2023. godine, neki objekti i krajem 2022., a svaki od potencijalnih kupaca, ovisno o samoj situaciji sa konkretnom zgradom, može birati i završne materijale. Zajedno kreirati mjesto s tehnologijama budućnosti, visoke estetike i praktičnosti. Mjesto bezbrižnog življenja iznad oblaka.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice