Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Popis proljetnih radova u vrtu

ALKOva serija 18 volti omogućiti će brzu i jednostavnu pripremu vrta za proljeće.

Kad je temperatura zraka 15 stupnjeva celzijusa, a tlo 5, vrijeme je za prve radove u vrtu. Sezonu ćemo započeti u vrtu površine oko 200 kvadratnih metara, gdje će se koristiti AL-KO uređaji iz asortimana 18 volti.

Specifičnost alata je da jedna baterija odgovara na sve uređaje. S time da odgovara i na druge proizvođače koji koriste baterije Bosch home and garden, rekao je Dejan Vrček prodajni predstavnik AL – KO-a.

Dejan Vrček

Orezivanje živice ili zelene ograde

Sada je idealno vrijeme za orezivanje živice ili zelene ograde. Ovdje su posađene Red Robin Fotinije za čije će se orezivanje koristit teleskopske škare s podesivom radnom glavom i ručkom.

Za orezivanje živice koristili smo škare za živicu također iz iste obitelji, 18 volti.

Njezina specifičnost je da je uravnotežena za lakše rukovanje. Noževi su dijamantno brušeni i laserski rezani što nam omogućuje precizan i čisti rez. Noževi se nalaze i na našim teleskopskim škarama za živicu, jedino što je kod njih prednost je da možemo dosegnuti puno veću živu ogradu nego što je to slučaj sa klasičnim škarama za živicu. Prosječno možemo nekih 4 metra visine njima dosegnuti i druga stvar, ono što je bitno, mobilni smo jer koristimo akumulatorske baterije.

Kod orezivanja živice na početku možemo biti malo hrabriji pa možemo živicu malo hrabrije orezati. Na taj način ju prozračujemo i potičemo rast mladica. Moramo kod živice pazit da nije prevelika temperatura i da sunce ne grije previše jer bi na taj način mogli oštetiti lišće i koji bi nam moglo izgorjeti.

Orezivanje drveća

Orezivanje drveća također se radi prije cvatnje, a bitno je orezati unutarnji dio krošnje da bi se dobila prozračnost. Koristit ćemo malu lančanu pilu koja je specifična po tom jer ima integriranu malu uljnu pumpu. Pumpa podmazuje lanac i čuva nam samu vodilicu i vijek trajanja lanca, ona je napravljena na način da bude kompaktibilna da se možemo uvući u samu unutrašnjost krošnje i da možemo oblikovat krošnju, prozračit ju, da može doprijeti sunce do nje i da može sama krošnja ojačat i dati nam mladice, objasnio je Vrček.

Ako želite privući ptice u vaš vrt zasadite ove predivne biljke

Radovi na travnjaku

Kad tlo uspije zadržati temperaturu od 10 stupnjeva, vrijeme je za radove na travnjaku, odnosno košnju.

Proljetnu pripremu tla u vrtu, radimo kako bi uspostavili vodo zračni režim. Rahlanjem poboljšavamo strukturu zemlje, pomažemo biljki da stvori čvrsti korjenasti sustav i da dobije sve potrebne hranjive tvari za daljnji rast i razvoj.

5 jestivih biljaka niskog rasta za raskošan vrt

Na početku kosimo travnjak na većoj visini, negdje oko 4 centimetara, na dijelovima gdje imamo sjenoviti dio. Tu ćemo podići još koji centimetar, dva, više, s obzirom da na početku sezone nam korijen trave nije sljubljen s tlom, pa moramo paziti da ga ne oštetimo. Nakon toga smo uzeli prozračivač, prozračili smo travnjak na način da smo odumrli sloj trave skinuli, mahovinu. Na taj način ćemo omogućiti korijenu trave da dobije sve hranjive tvari i vodu kako bi nam bila ljepša i bujnija, ispričao je Vrček.

 Za ovu površinu bila je dovoljna akumulatorska kosilica iz obitelji 18 volti koja ima i košaru za skupljanje trave.

Veliki izbor kosilica

Sistem koji imamo kod kosilica je da se prvo puni zadnji dio koša, pa prema naprijed, što nam omogućuje široki kanal izbacivanja te košaru puni do krajnjeg kapaciteta. U ovom slučaju imamo kosilicu koja je manjih dimenzija pa je onda i koš 45 litara, što je zapravo veliki koš s obzirom na akumulatorske kosilice, nadovezao se Vrček.

Na jednom dijelu travnjaka korištena je i kosilica za malčiranje.

Kosilica za malčiranje koja je novitet ove godine u našem asortimanu, specifična je po tome što sa njom možemo doprijeti do onih dijelova vrta kod, gdje ne možemo sa motornim, klasičnim kosilicama dohvatit. Ona je mala po dimenzijama, ručka te kosilice je 360 stupnjeva okretna pa se možemo zavući i ispod vrtnog namještaja, rekao je Vrček.

Želite li posaditi cvjetnjak, odaberite biljke kojima odgovara klima u kojoj živite. Ako niste spremni žrtvovati komadić travnjaka, cvjetnjak možete napraviti i u teglama. Iako zahtijeva više zalijevanja, uživanje u raznolikim bojama i mirisima je neprocjenjivo. Imate li zeleni palac i biljke vam baš uvijek uspijevaju, podijelite ih s nama putem fotografija. Čekamo vas na društvenim mrežama.

Oglas

Planiranje i uređenje

Najljepše ukrasne trave za vaš vrt – uvijek atraktivne i nimalo zahtjevne

One će stvoriti zanimljiv vizualni efekt u eksterijeru

Nisu invazivne i podnose mnogo sunca, lako se uzgajaju, a kad se razviju, mogu preživjeti i duža razdoblja bez vode što olakšava održavanje vrta s ukrasnim travama. Svojim gibajućim vlatima pružaju osobito zanimljivu dinamiku u vrtu i podižu strukturu prostora. Njihovoj ljepoti doprinosi i to što na blagom povjetarcu lelujaju poput morskih valova, pa djeluju vrlo smirujuće.

Pri planiranju i uređenju vrta preporučuje se sadnja ukrasne trave u grupama, jer tako najbolje dolaze do izražaja. Najčešća vrsta je pampas trava, koja ima široke vlati i bogate metlice, ali postoje i brojne druge vrste ukrasnih trava.

10 najljepših vrsta cvijeća na svijetu – uživajte u njima!

Bilo da su u sredini vrta, pored jezera ili u kombinaciji s drugim biljem, ukrasne trave privlače poglede svojim čarobnim siluetama i nježnim izgledom. Njihova visina, forma, tekstura i boja pružaju bezbroj mogućnosti za stvaranje zanimljivih vizualnih efekata u eksterijeru doma

Sivoplava vlasulja

Ovu kompaktnu travu krasi predivna sivo plava boja na listovima, a može narasti i do 20 cm u visinu te će cijele godine krasiti vaš vrt. Jako dobro podnosi sunce, a možete je saditi uz druge biljke ili trave, a odlično izgledaju u povišenim gredicama.

Prugasta japanska trava

Ona je vrlo popularan ukras u vrtu, a posebna je po tome što stvara guste i zbijene busene tamno zelenih i kratkih listova. U proljeće oduševljava žutim lišćem, u ljeto će biti zeleno – zlatna, prije nego utone u zimski san. Odlično izgleda na rubovima vrta ili travnjaka, a može se saditi i u teglama.

Valjkasta zupčica

Ovu ukrasnu travu karakteriziraju zeleni listovi koji su na vrhovima jake crvene boje, koja se širi prema dnu stabljike. Raste na suncu a voli bogat i vlažno tlo.

Ove je trave lako uzgajati i održavati – odabrate najbolju za vašu okućnicu

Šumska bekica

Ova trava voli sjenu pa je možete saditi ispod drveta ili u sjeni drugog cvijeća. Trava je otporna i listovi su joj uvijek zeleni. Voli vlagu i puno organskih tvari u zemlji.

Mondo trava

Ophiopogon japonicus, zmijobrad ili mondo trava je jako cijenjena kao pomoć zdravlju, ali se rado uzgaja u vrtu i okućnici. Jako se dobro snalazi u hladu i sjeni, a tlo mora biti dobro drenirano i plodno. Svojim predivnim bojama dodaje dozu dramatičnosti vrtu.

Pampas trava

Ona je svima dobro poznata, a u novije vrijeme je i sve popularniji ukras. Njeni listovi su dugi i uski, a cvjetovi izgledaju kao male metlice. Tijekom ljeta ju je potrebno obilno zalijevati, a odlično uspijeva na suncu.

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Pevexov Smartool za predivno uređen vrt

Pevexov tim zadnjih je godina strateški razvio liniju vrtne mehanizacije koja pokriva sve potrebe vrtlara hobista.

Imamo kosilice, pile, trimere, kopačice i traktorske kosilice. Odnosno, sve što vam je potrebno da si uredite vrt, rekao je Hrvoje Miklošević, prodajni savjetnik iz Pevexa.

Pevex savjetuje – idealno je vrijeme za sadnju ruža

Smartool linija

Linije vrtne mehanizacije podijeljene su prema zahtjevnosti vrta, odnosno njegovoj veličini i karakteristikama površina na kojima će se koristiti. Tako je Smartool linija idealna za manje vrtove ravnijih površina. U tom se asortimanu nalaze kosilice raznih kubikaža motora s visokim funkcionalnostima te brojnim opcijama koje će osigurati lijep travnjak.

Osim što ima Hondin motor, ima 7 stupnjeva samog podešavanja visine košnje od 250 do 750 milimetara, uz to imate i malčiranje. Korištenjem opcije malčiranja, usitnjava se trava na fine komadiće i vraća se  nazad na travnjak, čime se dobije prirodna gnojidba vrta. Ako nećete malčirati, pokošena trava sprema se u košaru ili bočno izbacuje, dodao je Miklošević. 

A za košnju livada, preporuča se koristiti strižne kosilice.

Pri razvijanju svakog proizvoda posebna se pažnja posvetila specifikacijama kako bi se osigurala visoka kvaliteta uređaja, a istovremeno zadovoljile sve potrebe vrtlara.

U ponudi imamo motorne i električne pile te jednoručne pile koje su jednostavne za korištenje.

Ako orezujete drveće, voće oko kuće, odličan izbor je mala, ručna pila s kojom možete lako pristupiti svim granama. Ako ste negdje blizu kuće, blizu izvora struje, izaberite električnu pilu, a ako ste negdje u šumi ili negdje gdje nemate izvor električne energije, onda je motorna pila pravi izbor za vas.

U ponudi imamo i motorne kopačice. One su odlične za okopavanje vrta do 30 centimetara dubine, sa šest noževa koji se mogu skratiti na četiri, pojasnio je Miklošević. 

Smartool linija vrtne mehanizacije uključuje čak dvije vrste trimera dizajniranih za šišanje i oblikovanje rubova travnjaka. Trimeri nude visoke performanse zadržavajući jednostavnost korištenja. Ovaj pouzdan alat vrtlarski će posao učiniti lakšim i ugodnijim.

Veći i zahtjevniji tereni

Smartool Pro linija namijenjena je za veće i zahtjevnije terene te dugotrajniji rad u vrtu, a obje linije uključuju i traktorske kosilice idealne za velike travnjake.

Benzinske traktorske kosilice namijenjene su za velike površine. One također imaju opciju malčiranja, spremanja u koš ili bočnog izbacivanja, rekao je Miklošević za Dom na kvadrat.

Traktorske kosilice Smartool predstavljaju vrhunsku kombinaciju efikasne kosilice i praktičnog traktora, a namijenjene su za travnjake veličine do 6000 četvornih metara. Opremljene su snažnim motorima, velikim košarama za prikupljanje pokošene trave, a mogu kositi na sedam razina što ih čini prilagodljivima za različite uvjete. One imaju mogućnost podešavanja sjedala po visini, dolaze s ugrađenim LED svjetlima te kukom za prikolicu, što je često dodatna oprema.

Pevex je za kupce Smartool vrtne mehanizacije osigurao i servisni centar nudeći tako kompletnu uslugu.

pevex.hr

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice