Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Kako i koje biljke treba zaštititi od zime

S padom temperatura, biljke ulaze u fazu mirovanja ili prestaju s aktivnim rastom vegetacije, stoga je nužno poduzeti korake kako bismo ih zaštitili od mogućeg smrzavanja. 

Terezija Radoš iz vrtnog centra Šestine kaže da je biljku potrebno zaštitit kako ne bi došlo do oštećenja korijenovog sustava, da biljka ne bi doživjela šok i smanjila vegetaciju za sljedeću godinu, a možemo je zaštititi sa prirodnim materijalima, kao što su sijeno, mahovina, lišće ili agrotekstil. 

Zaštita bilja agrotekstilom

Citrusi i masline koji tijekom cijele godine rastu u teglama zahtijevat će posebnu zaštitu, a najbolje ih je pokriti agro tekstilnim vrećama. 

Agrotekstil je idealan materijal za zaštitu bilja jer ima propusnost svijetla oko 90 posto što je odlično jer sama biljka može imati svoju vegetaciju za tu sezonu.  Osim toga propušta vodu, što je jako važno da se koristi materijal koji je vodopropustan kako ne bi došlo do oštećenja ili ozeblina samog lista i biljke koja se nalazi ispod materijala te je odličan termoizolator, objasnila je Radoš. 

Zaštita bilja prirodnim malčom

Unatoč prednostima agrotekstila, neke vrste biljaka ipak preferiraju prirodni malč koji se se može napraviti čak i od suhog lišća. Važno je napomenuti da lišće ne bi trebalo biti od orahovog drva jer je otrovno. Također, debljina malča ne smije biti veća od 10 centimetara kako bi se očuvala optimalna ravnoteža u tlu. 

Biljke koje trebaju prirodni malč su biljke koje imaju manji, odnosno kraći korijen, to su najčešće cvjetajuće trajnice ili povrtnice, a biljke koje ne štitimo od zime su one koje traže prodor svjetlosti i hladnoću, poput ružmarina, kadulje, lavande te cvjetove ljiljana i kadife, dok biljke u teglama zahtijevaju drugačiji pristup zaštititi od zime, rekla je Radoš za Dom na kvadrat. 

Zaštita biljaka u teglama zimi

Biljke koje su u teglama, ako je moguće, najpoželjnije ih je premjestiti u zatvoren prostor, ukoliko to nije moguće, važno je zaštititi teglu baš kao što štitimo biljku i to zato da ne bi došlo do smrzavanja zemlje. To možemo sa jutenim vrećama ili postavljanjem stiropora, što je jako dobar način izolacije, nastavila je Radoš. 

Prije nego što biljku unesemo u zatvoreni prostor, važno je postepeno je prilagoditi novim uvjetima. Mora biti smještena blizu prozora kako bi imala dovoljno svjetlosti, no izbjegavamo postavljanje blizu radijatora ili propuha. 

Terezija Radoš iz vrtnog centra Šestine objasnila je da je balkonsko bilje osjetljivije od većih trajnica, zato što se nalazi u  manjim posudama te lakše dolazi do smrzavanja korijena, zato je važno obratiti pozornost na to, njih prije zaštititi ili ako je moguće, unijeti u prostor. Ako ih unosimo u prostor koji je na primjer hodnik, važno je da je svejedno njima dovoljno svjetla i da nije prehladan prostor, kaže Radoš. 

Zdravlje biljaka zimi

Redovito uklanjajte suhe ili oštećene dijelove kako biste smanjili rizik od bolesti koje se mogu pogoršati tijekom zime. I ne zaboravite na prihranu biljaka kako biste im osigurali potrebne hranjive tvari.

Biljke tijekom treba prihraniti sa gnojivima kako one ne bi prekidale svoju vegetaciju i mogle lijepo rasti i tijekom proljeća, ali ih isto tako ne smijemo zaboraviti zalijevati. Tijekom zimskih mjeseci potreba za vodom je nešto manja, ali ne nikakva. Ako vidite da biljka nije upila sve od zadnjeg zalijevanja, najbolje je preskočiti jednu rundu zalijevanja, savjetuje Radoš. 

Redovita njega i zaštita od zime pomoći će očuvati zdravlje vaših biljaka i pripremiti ih za iduću sezonu. 

Oglas

Bilje

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Mrava se možete riješiti iz vrta bez negativnog utjecaja na biljke

Kako biste izbjegli štetu u vrtu, važno je na vrijeme reagirati i otjerati mrave
Osim vremenskih neprilika, biljke u vrtu se moraju oduprijeti i raznim nametnicima koji ima nanose štetu. Mravi mogu biti jako uporni i naporni i bez obzira na trud, rado se vraćaju u vrt. Neki preparati protiv nametnika mogu oštetiti osjetljive biljke već u korijenu. Ako možete, uvijek posegnite za prirodnim sredstvima koji nisu štetni za vaše biljke. Evo što savjetuju stručnjaci.

Talog kave stavite oko biljke

U borbi protiv mrava je dobro znati da ne vole jake mirise, kava je odličan izbor jer će ih otjerati iz vrta ali će i čuvati vaše biljke.

“Talog kave stavite oko biljke, a jak i kiselkast miris će odbijati mrave, ali će i obogatiti tlo kada se razgrađuje”, savjetuje Shannon Harlow-Ellis, etnolog i stručnjak za mrave.

Ulje nima

Važno je mravima ukloniti izvor hrane, a za njih su lisne uši prava poslastica. Stručnjak za suzbijanje insekata, Allan Bossel ističe kako će vam najbolje poslužiti ulje nima koje ćete staviti pokraj biljke koje mravi napadaju. Mrave možete uništiti kombinacijom sapuna, vode i ulja nima. Stručnjak navodi kako je isprobao i kombinaciju šećera i boraksa koja se kuha i stavi na vate, a mravi će se nahraniti tom otopinom. Ovu soluciju možete koristiti i za kućne biljke.

Kora citrusa

Djeluju slično kao i talog kave – odbijaju mrave svojim intenzivnim mirisom.
Stručnjak za vrtove, Darren Muzzy navodi kako je ovo dobra metoda, ali vam može poslužiti i voda u kojoj je stajala kora naranče.

Tu otopinu, ili konkretno kore naranče, možete staviti oko biljke ili direktno pošpricati mrave koji će vrlo brzo napustiti vaš vrt. Kora naranče će i pružiti dobrobiti biljkama jer dodaju fosfor i kalij u zemlju.

Posadite biljke koje će otjerati mrave

Biljke jakog mirisa, kao što su češnjak, menta ili ružmarin smetaju mravima i neće se uz njih predugo zadržavati, te djeluju kao prirodni repelent.

Napravite otopinu od octa

Ocat je prva pomoć u mnogim slučajevima, a poslužit će i kao repelent za naporne mrave – neće ih samo kratko otjerati nego se oni više u vrt neće vratiti.

Harlow-Ellis navodi kako je potrebno u bocu s raspršivačem staviti jednaku količinu octa i vode, a otopinu ćete pošpricati po vrtu. Ona će otjerati mrave ali i uništiti miris koji oni koriste kako bi uvijek pronašli put u vaš vrt. Iako nije štetna za biljke, izbjegavajte lišće kako biste izbjegli i štetu.

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Tikvice se mogu uzgajati i u teglama na balkonu – pratite ove jednostavne korake

Ako rastu na balkonu, tikvice mogu biti i lijep ukras

Samo jedna biljka će pružiti puno plodova, što tikvicu čini idealnom za sadnju na balkonu. Potrebno joj je malo više mjesta, jer raste u visinu, pa ako nemate vrt, iskoriste za sadnju balkon.

Kako saditi tikvicu u tegli?

Za ovu svrhu možete kupiti sadnice tikvice ili saditi iz sjemena. Što god odlučili, evo nekoliko savjeta koje je pametno slijediti ako želite uspješnu berbu.

Odaberite veliku posudu

Biljka ima veliko korijenje pa je potrebno saditi ju u veliku teglu, ali postoje i vrste koje će izrasti u kompaktni grm pa im korijenje neće sezati tako duboko.

zemlja-terarij-iris-mbm-vrtni-centar-domnakvadrat

Tegla bi trebala biti najmanje 47 cm široka i 40 cm duboka. Hoćete li saditi u plastične, metalne ili posude od terakote, na vama jer, jer tikvici to ništa ne znači, ali obavezno napravite rupe na dnu jer je potrebna dobra drenaža tla.

Obojite i ukrasite posude od terakote u par koraka i bez puno muke

Organski kompost je obavezan i uvijek biste ga trebali koristiti za biljke koje uzgajamo u teglama.

Tikvici je potrebno puno sunca

Tikvica će rasti na suncu pa nemojte posudu stavljati na hladno i mračno mjesto. Dobro je da je zaštićena od vremenskih neprilika, ali i u blizini izvora vode jer je biljci potrebno puno vode tijekom ljeta.

Redovno zalijevanje

One su stalno gladne vode i to nemojte zanemariti, a valja napomenuti kako se zemlja u teglama suši puno brže od one u vrtu, pa sve što raste u posudama treba više vode.
Važno je zemlju provjeravati jer iako vole vodu, nikako je ne vole previše, a pretjerivanje može dovesti do propadanja korijena biljke.

zalijevanje-jestivi-balkonski-vrt-domnakvadrat

Hranite tikvice

Osim vode, one će bolje rasti ako im u zemlju dodate “hrane”. Gnojivo će im dobro doći jer vole zemlju punu nutrijenata pa ga ne zaboraviti ponekad dodati u zemlju.
Kada biljka pusti cvijet, redovno dodajte gnojivo koje je bogati fosforom, otprilike svaka 2 tjedna.

Sedam iznenađujućih stvari za koje niste znali da se mogu kompostirati

Najbolja hrana za njih bi bilo tekuće gnojivo za rajčice ili kompost kojeg ste sami napravili.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice