Povežimo se

Interijeri

Predivnih 45 kvadrata stana

Dizajnerica interijera Margareta Matko Drezga za svoje je klijente uredila stan površine 45 metara kvadratnih, a namještaj je u potpunosti ispunio njihova očekivanja.

Investitori su mladi bračni par s kućnim ljubimcem i nisu imali mnogo zahtjeva. Najbitnije im je bilo da se arhitektica pri uređenju vodi načelima minimalizma. Htjeli su da se u relativno malom prostoru stvori funkcionalan, moderan i minimalistički stan u kojem će prevladavati svijetle boje i koji će imati dovoljno skladišnog prostora. I kada imate mali broj kvadrata na raspolaganju, možete stvoriti kreativan mali stan.

Dominacija svijetlih tonova

Stan se sastoji od ulaznog prostora, kupaonice, otvorenog tlocrta u kojem su smještene kuhinja i dnevna soba, izdvojena spavaća soba i balkon. Prevladavaju svijetli tonovi s detaljima u sivim dekorima. Tu su i orah, dekori i crni detalji koje investitori preferiraju, a budući da je spavaća soba relativno mala, odabran je svijetli krevet s visokim uzglavljem. Iza vrata je smješten četverokrilni ugradbeni ormar u bijeloj boji, rekla je Matko Drezga.

Margareta Matko Drezga, dizajnerica interijera

Spavaću sobu krasi tapeta ugodne teksture, svjetlo sive boje s primjesom srebrnih detalja koji prostoru daju dašak luksuza, a ogledalo u sivoj nijansi vizualno povećava sobu. Ista nijansa ogledala postavljena je kao pozadina u kuhinji.

Čari bijele kuhinje

Prve ideje su bile bijelo ili crno staklo, no to bi prostoru dalo određenu sterilnost pa je zato odluka pala na smjeli pothvat postavljanja ogledala u pozadini. Ono vizualno povećava kuhinju i daje dubinu prostoru.

Bijelu kuhinju od dnevne sobe razdvaja blagovaonski stol u boji drveta, iste nijanse kao i otvoreni kubusi te ukrasne letvice na zidu dnevne sobe. Želja vlasnika je bila da to ne bude klasični blagovaonski stol već da u relativno maloj kuhinji imaju nekakav polu otok. Kako nije bilo moguće ubaciti klasične polu barske ili barske stolice, odluka je pala na to da će se nadovezati blagovaonski stol za koji stanu četiri osobe pa on na neki način izgleda kao polu otok.

Dnevna soba je povezana s kuhinjom pa se kroz cijeli stan nastojalo provući identičan dizajn, i dekore. Budući da vlasnici vole sivu paletu tonova, u tom stilu je odabrana i kutna garnitura minimalističkih linija, odignuta od poda radi lakšeg održavanja i usisavanja.

U ulaznom prostoru smješteni su veliki ormari s puno skladišnog prostora, a staklena polica s osvjetljenjem primarno je osmišljena za vino i makete automobila koji predstavljaju vlasnikove projekte na kojima je radio.

Pomno biran namještaj

Različite vrste rasvjeta, ambijentalna, glavna i dekorativna, stanu daju opuštenu atmosferu, a iskorištavanjem prostora od poda do stropa postignut je dojam urednosti. Što se samog namještaja tiče, pomno je biran svaki komad, a pri odabiru je osim o funkcionalnosti i estetici važno voditi računa i o komadima koji nam služe za odmor. Velika većina namještaja odabrana je u Loftu. Počevši od kutne garniture Varia koja je rađena po mjeri, a kako joj samo ime govori, zaista jest varijabilna pa je smanjena na mjeru koja odgovara ovom prostoru. U Loftu su odabrani i tepih, klub stolići, fotelja, zavjese, tapeta u spavaćoj sobi i ostali detalji.

Uređenje životnog prostora uvijek je izazovan pothvat, a nerijetko čujemo kako nam za kreiranje doma po mjeri uvijek fali još ‘koji kvadrat’.  Ovdje je riječ o stanu manje kvadrature, ali na njegovom primjeru možete vidjeti kako mu je pažljivo osmišljen dizajn interijera dao prostranost i posebnu vrstu udobnosti.

Oglas

Gastro

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Ena Kokanović Nagy ( slavonka.hr ) pripremala je Crep Suzette na svoj način, koristeći burbon viski. Smjesu je pripremila od 3 jaja i tome prilagodila ostale sastojke. Zatim je upalila svoju Invisacook. 

Invisacook nevidljiva je ploča za kuhanje skrivena ispod radne plohe. Može imati 2, 3, 4, ili 5 polja za kuhanje. 

Kako funkcionira Invisiacook

Invisacook – nevidljiva ploča funkcionira na način da je to zamislite klasična indukcijska ploča koja nema gore staklo. Ona se montira isključivo na porculansku radnu ploču i stvara neki pomak od onog konvencionalnog kuhanja stvarajući ravnu ploču na kojoj je moguće kuhati, objasnio je Marko Vrbanc iz Iverpana. 

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

Nevidljiva indukcija se ugrađuje isključivo ispod porculanske ploče. Porculan je jedini u mogućnosti izdržati te visoke temperature i zapravo temperaturne šokove prilikom kuhanja, zagrijavanja i hlađenja.

Kako bi magnet od Invisacooka uhvatio tavu, trebamo ju malo samo podesiti i pričekati da prestane treptati broj. 

Ispod tave se nalazi Invisamat silikonski podložak. Podložak služi prvenstveno da bi se zaštitila sama radna površina na kojoj kuhate, a isto tako i da bi se zaštitilo i posuđe te Invisacook indukcija. Ona služi kako ne biste pretjeranu temperaturu iz same posude u kojoj kuhate vraćali u Invisacook i u radnu površinu. To je kao nekakva barijera i ovisno o tome koju Invisacook odaberete, koliko kuhališta uzmete, toliko Invisamata ćete dobiti. Invisimat se obavezno koristi uz Invisacook. 

Crep Suzzete a la Ena

Kad je ispekla palačine, Ena je napravila umak za crep Suzette. 

Treba nam maslac, treba nam korica naranče, malo soka od naranče i burbon viski da to malo zapalimo, pojasnila je Ena Kokanović Nagy. 

Palačinke treba presaviti u trokut i dodati u umak, a kad se preprže sa svake strane, dodati burbon viski i zapaliti. 

I kada prestane gorjeti znači da je alkohol ishlapio, ostao nam je samo lijepi okus burbon viskija i dobar tek. 

Nakon što završim kuhanje sa Invisacook-om, jednostavno maknem Invisamat, pobrišem i ono što je najvažnije da se neću opeći nakon kuhanja, rekla je Ena. 

12 ideja za uređenje kuhinje

Prednosti korištenja nevidljive ploče

Prednosti korištenja ploče su sigurno njezina ta nevidljivost. Ona omogućuje da je prostor čist, lakše se čisti, površina radna više nema nekih kutova, uglova, nego je ravna površina koja se vrlo lagano očisti. Ona štedi prostor, pošto je nevidljiva ona daje mogućnost zapravo iskorištavanja pune radne plohe, nema više standardnog kuhala i imamo cjelokupnu radnu ploču za iskoristivost, dodao je Vrbanc. 

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Želite dizajnirati bezvremensku kupaonicu i kuhinju? Slijedite ove savjete stručnjaka

Ako vam cilj nije pratiti trend nego dugo uživati u prostoru, evo kako to postići

U dizajnu interijera, kao i u modi, trendovi se mijenjaju iz dana u dan. Ipak, kupovina novog sudopera puno je skuplja od kupovine novih traperica, a uz svaka renovacija oduzima puno vremena i energije. Tko ustvari želi svakih par godina renovirati kuhinju ili kupaonicu?…
Možda su za te brze promjene krive društvene mreže na kojima se stalno nude novi proizvodi, novog dizajna koje će svatko od nas poželjeti u svom domu.

Dizajnerica i vlasnica studija Seiders, Emily Seiders navodi kako je jako teško danas izbjeći nametanje trendova, iako se često radi o stvarima koje smo već puno puta vidjeli. Trebamo li mijenjati radne ploče ili namještaj svakih par godina?

Vjerojatno ne, a slijepo praćenje trendova može voditi i do potpuno neoriginalno namještenog prostora. Seider ističe kako joj se čini da danas svaki dom nalikuje onom drugom, što je u konačnici dosadno.

Razlog više zašto vaše odluke pri uređenju moraju biti “održive” i prosto biste trebali urediti tako da zadovoljava vaš ukus i potrebe barem jedno desetljeće. Ali kako to postići? Evo što kažu stručnjaci.

Fokus na funkcionalnosti

Znate što je uvijek u modi? Pametno uređenje. To posebno vrijedi za kuhinje u kojima provodimo najviše vremena. Bivši direktor kreativnih poslova za Ralph Lauren, Alfredo Paredes ističe kako je kod uređenja kuhinje najvažnije da prostor bude jednostavan za korištenje. Njegov je savjet da prije uređenja dobro razmislite o tome što želite i da vizualizirate prostor i vašu obitelj u njemu.

Interijer koji odiše osobnošću njegovih vlasnika

Koliko kuhate, je li vam lakše funkcionirati u prostoru koji ima otok ili prostor slobodan za kretanje. Treba li vam veliki ili mali sudoper? Isto se odnosi i na kupaonice – trebate li jedan ili dva umivaonika? Volite li svijetle ili tamne površine? Sve su to faktori s kojima se proces uređenja započinje.

Odaberite prirodne materijale

Umjesto pločica koje se izrađuju strojevi, odaberite prirodne materijale koji će stvoriti bezvremenski izgled i teško da će ikad prestati biti moderni.

Drvo, mramor, terakota u kombinaciji s bakrom ili steatitom uvijek će biti moderne kombinacije, ističe dizajnerica Emily Barry te dodaje kako ništa ne može zamijeniti imperfekcije ručno izrađene keramike koja sigurno prostoru daje karakter. Ako dodate kožne stolice ili postavite drvene podove u kuhinji, ne morate se bojati trendova.

Spoj starog i novog

Ako želite potpuno modernu kupaonicu ili tradicionalnu kuhinju, imajte na umu da će jedan od tih stilova u nekom trenu izaći iz mode. Ali ako kombinirate tradicionalne elemente s modernima, vaš prostor će odolijevati vremenu i trendovima. Jedan antikni detalj u modernom prostoru će učiniti puno.

Kupite ono što volite

Najvažnije je da prostor uredite tako da bude ugodan vašem oku, a ne društvenim mrežama. Uložite u materijale koji su vama lijepi, a ako je crvena vaša omiljena boja, uklopite je u prostor i neka vas ne ometaju fotografije neutralno uređenog prostora koji hit tik-toku. Prostor u kojem boraviti prije svega mora biti ugodan vama, a ne prijateljima i susjedima.

Lijepe i kvalitetne: Kvarcne radne ploče u vašoj kuhinji

Iskoriste neutralnu paletu boja

Bez obzira koliko je pažnje uloženo u uređenje, vaš će se ukus promijeniti, zato je pametno koristiti neutralne nijanse. Primjer su pločice u kuhinji koje je teško mijenjati, pa ako vam dosadi dizajn, lako možete promijeniti vanjske elemente ili ukrase, a pločice neutralne boje će lako podnositi takve promjene.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice