Povežimo se

Bilje

Sobne biljke koje je teško uzgojiti

Sobne biljke donose svježinu i prirodnu ljepotu u naše domove, ali neke od njih mogu biti izazovne za uzgoj. Ako ste zaljubljenik u biljke i želite prihvatiti izazove, ovo je članak za vas.

Istražit ćemo neke od najzahtjevnijih sobnih biljaka i pružiti savjete kako ih uspješno uzgajati.

Orhideje (Orchidaceae)

Orhideje su prekrasne i elegantne biljke, ali se često percipiraju kao izazovne za uzgoj. Ključ uspješnog uzgoja orhideje leži u pravilnom održavanju vlage i svjetla.

Orhideje vole blago vlažno okruženje i indirektno svjetlo. Redovito zalijevanje i izbjegavanje prekomjerne vlage ključni su faktori za uspješan uzgoj orhideje.

Fikusi (Ficus)

Fikusi su popularne sobne biljke, ali mogu biti osjetljive na promjene u okolišu. Problemi s opadanjem lišća često se javljaju zbog promjene položaja biljke ili nekonzistentnog zalijevanja. Držite fikus na stalnom mjestu s indirektnim svjetlom i održavajte stabilnu vlažnost tla.

Venusina muholovka (Dionaea muscipula)

Venusina muholovka je fascinantna biljka koja privlači insekte svojim visećim čeljustima. Ne, održavanje ove biljke može biti izazovno jer zahtijeva posebne uvjete. Zemljište mora biti kiselo i dovoljno vlažno, a biljku treba držati u visokoj vlažnosti i osigurati joj svjetlo, ali ne izravno sunčevo svjetlo.

Bonsai stabla

Uzgoj bonsai stabala može biti umjetnost sama po sebi. Pravilno oblikovanje i održavanje malih stabala zahtijeva strpljenje i preciznost. Svaka vrsta bonsaija ima svoje specifične zahtjeve za zalijevanje, gnojenje i oblikovanje. Za uspješan uzgoj bonsaija potrebno je puno istraživanja i pažljivog održavanja.

Orhideja papučica (Paphiopedilum)

Još jedna izazovna vrsta orhideje je orhideja papučica. Ove biljke preferiraju toplije uvjete i dobro drenažno tlo. Važno je paziti na pH vrijednost tla i održavati stabilnu vlažnost.

Begonije (Begonia)

Begonije su šarene i atraktivne biljke, ali su osjetljive na prekomjerno zalijevanje. Da biste uspješno uzgajali begonije, trebate im osigurati dobru drenažu i paziti da ne zalijevate prečesto.

Zaključak

Uzgoj izazovnih osobnih biljaka može biti zadovoljavajuće iskustvo za iskusne vrtlare i ljubitelje biljaka. Ključ uspjeha leži u strpljenju, promatranju i pravilnom pristupu njezi.

Ako se odlučite za uzgoj ovih biljaka, preporučuje se temeljito proučavanje specifičnih zahtjeva svake vrste i pravilno održavanje okoliša kako biste im osigurali optimalne uvjete za rast i razvoj. S pravilnim njime, čak i najizazovnije sobne biljke mogu postati prekrasan dodatak vašem domu.

S druge strane, ako nemate vremena za brigu o biljkama, donosimo popis biljaka jednostavnih za održavanje.

Oglas

Bilje

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Mrava se možete riješiti iz vrta bez negativnog utjecaja na biljke

Kako biste izbjegli štetu u vrtu, važno je na vrijeme reagirati i otjerati mrave
Osim vremenskih neprilika, biljke u vrtu se moraju oduprijeti i raznim nametnicima koji ima nanose štetu. Mravi mogu biti jako uporni i naporni i bez obzira na trud, rado se vraćaju u vrt. Neki preparati protiv nametnika mogu oštetiti osjetljive biljke već u korijenu. Ako možete, uvijek posegnite za prirodnim sredstvima koji nisu štetni za vaše biljke. Evo što savjetuju stručnjaci.

Talog kave stavite oko biljke

U borbi protiv mrava je dobro znati da ne vole jake mirise, kava je odličan izbor jer će ih otjerati iz vrta ali će i čuvati vaše biljke.

“Talog kave stavite oko biljke, a jak i kiselkast miris će odbijati mrave, ali će i obogatiti tlo kada se razgrađuje”, savjetuje Shannon Harlow-Ellis, etnolog i stručnjak za mrave.

Ulje nima

Važno je mravima ukloniti izvor hrane, a za njih su lisne uši prava poslastica. Stručnjak za suzbijanje insekata, Allan Bossel ističe kako će vam najbolje poslužiti ulje nima koje ćete staviti pokraj biljke koje mravi napadaju. Mrave možete uništiti kombinacijom sapuna, vode i ulja nima. Stručnjak navodi kako je isprobao i kombinaciju šećera i boraksa koja se kuha i stavi na vate, a mravi će se nahraniti tom otopinom. Ovu soluciju možete koristiti i za kućne biljke.

Kora citrusa

Djeluju slično kao i talog kave – odbijaju mrave svojim intenzivnim mirisom.
Stručnjak za vrtove, Darren Muzzy navodi kako je ovo dobra metoda, ali vam može poslužiti i voda u kojoj je stajala kora naranče.

Tu otopinu, ili konkretno kore naranče, možete staviti oko biljke ili direktno pošpricati mrave koji će vrlo brzo napustiti vaš vrt. Kora naranče će i pružiti dobrobiti biljkama jer dodaju fosfor i kalij u zemlju.

Posadite biljke koje će otjerati mrave

Biljke jakog mirisa, kao što su češnjak, menta ili ružmarin smetaju mravima i neće se uz njih predugo zadržavati, te djeluju kao prirodni repelent.

Napravite otopinu od octa

Ocat je prva pomoć u mnogim slučajevima, a poslužit će i kao repelent za naporne mrave – neće ih samo kratko otjerati nego se oni više u vrt neće vratiti.

Harlow-Ellis navodi kako je potrebno u bocu s raspršivačem staviti jednaku količinu octa i vode, a otopinu ćete pošpricati po vrtu. Ona će otjerati mrave ali i uništiti miris koji oni koriste kako bi uvijek pronašli put u vaš vrt. Iako nije štetna za biljke, izbjegavajte lišće kako biste izbjegli i štetu.

Nastavite čitati

Bilje

5 cvjetnih trajnica koje se sade u svibnju – u njihovoj ljepoti ćete dugo uživati

Ako želite ukrasiti vrt trajnicama, svibanj je mjesec za radove u vrtu

Trajnice su odličan odabir jer se lako održavaju i nude vam šarenilo boja u vrtu nekoliko godina, a ne samo jednu sezonu. Neke od njih je moguće saditi direktno u zemlju, a neke zahtijevaju pripremu. Za vas smo odabrali nekoliko zanimljivih opcija, sigurni smo da će vas oduševiti.

1. Rudbeckia hirta – crnooka pupavica

Ona pripada rodu zeljastih trajnica i  grmolikog je oblika te može narasti do 3 metra u  visinu. Cvjetovi su slični suncokretu, a cvate cijelo ljeto. Trebalo bi ju prethodno zasaditi u zatvorenom prostoru nekoliko tjedana prije sadnje u tlo, važno je da je prošla opasnost od mraza. Opcija je i da se sadi direktno u zemlju kada je tlo već jako toplo. Možete naravno i kupiti mladu biljku i bez straha ju premjestiti u zemlju.

Sedam najčešćih nametnika u vrtu – riješite ih se prirodnim putem

Neka raste na osunčanom mjestu, ne zaboravite im davati dovoljno vode i očistiti biljku od suhog lišća kako bi cvala cijelo ljeto.

2. Pakujac (Aquilegia)

Ovo je predivan cvijet koji dolazi u raznim bojama privlači ptice u vaš vrt, a najbolje se osjeća na osunčanom mjestu. Mogu se saditi direktno u zemlju, nisu zahtjevne – potrebno ih je zalijevati i odstranjivati suho lišće i cvjetove.

3. Kokotić (Delphinium)

Kokotić je cvijet iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae) i porijeklom je iz  visokog gorja u Africi. Njihova predivna boja je najljepši ukras vrtu, a u cvatu ćete uživati cijelo ljeto.

Ove je trave lako uzgajati i održavati – odabrate najbolju za vašu okućnicu

Mogu se kupiti kao sadnice ili ih možete samo iz sjemena uzgojiti u kući te presaditi u zemlju kada je dovoljno topal. Odlično izgledaju u povišenim gredicama. Dobro je znati da sjeme posađeno direktno u zemlju u svibnju neće dati cvijet do proljeća iduće godine.

4. Vučika (Lupinus)

Ova nezahtjevna i otporna trajnica oduševljava svojim velikim cvjetovima koji podsjećaju na svijeću. Cvjetaju nekoliko mjeseci a odličan su dodatak povišenim gredicama. Ako želite u svoj vrt privući ptice i pčele, ovo je idealan cvijet za vas. Kako nisu tako osjetljive na temperaturu, idealno je vrijeme za njihovu sadnju.

5. Sporiš (Verbena bonariensis)  

Može se saditi u povišenoj gredici, tegli ili zemlji onda kada smo sigurni da mraza više neće biti.

Begonije u vrtu ili tegli – evo kako o njima brinuti i potaknuti njihov rast

Bilo da ste prvo sjeme pripremili za sadnju u malim posudama u zatvorenom prostoru početkom proljeća ili ste kupili sadnicu ona će vaš vrt ukrasiti ljubičastim, bijelim ili ružičastim cvijetom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice