Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Kako obnoviti travu u dvorištu

Imati zdrav i bujan travnjak u dvorištu doprinosi estetici, udobnosti i ukupnom doživljaju vašeg doma. Međutim, s vremenom i upotrebom, trava može postati oskudna, oštećena ili inficirana korovom.

U ovom članku istražujemo korake koje trebate poduzeti kako biste obnovili travu u svom dvorištu i vratili mu zdrav i zeleni sjaj.

Evaluacija trenutnog stanja

Prije nego što krenete u obnovu, pažljivo procijenite stanje vašeg travnjaka. Identificirajte područja s oštećenim travom, golim mjestima ili prisustvom korova. To će vam pomoći da donesete informirane odluke o tome koji su koraci potrebni.

Ukrupnjavanje i odstranjivanje korova

Prije nego što počnete sa sijanjem nove trave, važno je očistiti područje od korova. Korovi mogu uzimati hranjive tvari i vodu koje su potrebne vašoj travi. Koristite herbicide ili mehaničke metode kako biste uklonili korove.

Aeracija tla

Aeracija tla važan je korak u obnovi trave. Koristeći aerator, provući rupe u tlu kako bi se osigurao protok zraka, vode i hranjivih tvari do korijenja trave. Ovo će poboljšati ukupno zdravlje putovanja.

Priprema tla

Prije sijanja nove trave, trebate pripremiti tlo. To uključuje rahljenje tla, uklanjanje kamenja i nepotrebnih ostataka te niveliranje površine. Dodavanje komposta ili tresetnog supstrata također će poboljšati plodnost tla.

Odabir pravog sjemena

Kada je tlo spremno, odaberite pravo sjeme trave za svoje područje i potrebe. Postoji mnogo različitih vrsta trave, svaka sa svojim karakteristikama i zahtjevima. Razgovarajte s lokalnim stručnjacima ili rasadnicima kako biste odabrali sjeme koje odgovara vašem klimatskom području i namjeravanoj upotrebi travnjaka.

Sijanje i njega

Sijte sjeme ravnomjerno po pripremljenom tlu. Lagano pritisnite sjeme u tlo kako bi se osiguralo dobro prijanjanje. Nakon sijanja, redovito zalijevajte područje kako biste održali vlažnost tla potrebnu za klijanje. Izbjegavajte hodanje po području dok trava ne naraste dovoljno.

Redovito održavanje

Nakon što trava počne rasti, redovito je košite kako biste poticali bujnost i zdrav rast. Gnojite travnjak kako biste osigurali potrebne hranjive tvari. Uklonite korove i održavajte zalijevanje prema potrebama.

Zaključak

Obnova trave u dvorištu zahtijeva strpljenje, pažljivu pripremu i dosljednu njegovu. Slijedeći ove korake, svoj travnjak možete vratiti u zdravo i bujno stanje, stvarajući zelenu oazu za uživanje i opuštanje u svom vlastitom dvorištu.

Oglas

Bilje

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Mrava se možete riješiti iz vrta bez negativnog utjecaja na biljke

Kako biste izbjegli štetu u vrtu, važno je na vrijeme reagirati i otjerati mrave
Osim vremenskih neprilika, biljke u vrtu se moraju oduprijeti i raznim nametnicima koji ima nanose štetu. Mravi mogu biti jako uporni i naporni i bez obzira na trud, rado se vraćaju u vrt. Neki preparati protiv nametnika mogu oštetiti osjetljive biljke već u korijenu. Ako možete, uvijek posegnite za prirodnim sredstvima koji nisu štetni za vaše biljke. Evo što savjetuju stručnjaci.

Talog kave stavite oko biljke

U borbi protiv mrava je dobro znati da ne vole jake mirise, kava je odličan izbor jer će ih otjerati iz vrta ali će i čuvati vaše biljke.

“Talog kave stavite oko biljke, a jak i kiselkast miris će odbijati mrave, ali će i obogatiti tlo kada se razgrađuje”, savjetuje Shannon Harlow-Ellis, etnolog i stručnjak za mrave.

Ulje nima

Važno je mravima ukloniti izvor hrane, a za njih su lisne uši prava poslastica. Stručnjak za suzbijanje insekata, Allan Bossel ističe kako će vam najbolje poslužiti ulje nima koje ćete staviti pokraj biljke koje mravi napadaju. Mrave možete uništiti kombinacijom sapuna, vode i ulja nima. Stručnjak navodi kako je isprobao i kombinaciju šećera i boraksa koja se kuha i stavi na vate, a mravi će se nahraniti tom otopinom. Ovu soluciju možete koristiti i za kućne biljke.

Kora citrusa

Djeluju slično kao i talog kave – odbijaju mrave svojim intenzivnim mirisom.
Stručnjak za vrtove, Darren Muzzy navodi kako je ovo dobra metoda, ali vam može poslužiti i voda u kojoj je stajala kora naranče.

Tu otopinu, ili konkretno kore naranče, možete staviti oko biljke ili direktno pošpricati mrave koji će vrlo brzo napustiti vaš vrt. Kora naranče će i pružiti dobrobiti biljkama jer dodaju fosfor i kalij u zemlju.

Posadite biljke koje će otjerati mrave

Biljke jakog mirisa, kao što su češnjak, menta ili ružmarin smetaju mravima i neće se uz njih predugo zadržavati, te djeluju kao prirodni repelent.

Napravite otopinu od octa

Ocat je prva pomoć u mnogim slučajevima, a poslužit će i kao repelent za naporne mrave – neće ih samo kratko otjerati nego se oni više u vrt neće vratiti.

Harlow-Ellis navodi kako je potrebno u bocu s raspršivačem staviti jednaku količinu octa i vode, a otopinu ćete pošpricati po vrtu. Ona će otjerati mrave ali i uništiti miris koji oni koriste kako bi uvijek pronašli put u vaš vrt. Iako nije štetna za biljke, izbjegavajte lišće kako biste izbjegli i štetu.

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Tikvice se mogu uzgajati i u teglama na balkonu – pratite ove jednostavne korake

Ako rastu na balkonu, tikvice mogu biti i lijep ukras

Samo jedna biljka će pružiti puno plodova, što tikvicu čini idealnom za sadnju na balkonu. Potrebno joj je malo više mjesta, jer raste u visinu, pa ako nemate vrt, iskoriste za sadnju balkon.

Kako saditi tikvicu u tegli?

Za ovu svrhu možete kupiti sadnice tikvice ili saditi iz sjemena. Što god odlučili, evo nekoliko savjeta koje je pametno slijediti ako želite uspješnu berbu.

Odaberite veliku posudu

Biljka ima veliko korijenje pa je potrebno saditi ju u veliku teglu, ali postoje i vrste koje će izrasti u kompaktni grm pa im korijenje neće sezati tako duboko.

zemlja-terarij-iris-mbm-vrtni-centar-domnakvadrat

Tegla bi trebala biti najmanje 47 cm široka i 40 cm duboka. Hoćete li saditi u plastične, metalne ili posude od terakote, na vama jer, jer tikvici to ništa ne znači, ali obavezno napravite rupe na dnu jer je potrebna dobra drenaža tla.

Obojite i ukrasite posude od terakote u par koraka i bez puno muke

Organski kompost je obavezan i uvijek biste ga trebali koristiti za biljke koje uzgajamo u teglama.

Tikvici je potrebno puno sunca

Tikvica će rasti na suncu pa nemojte posudu stavljati na hladno i mračno mjesto. Dobro je da je zaštićena od vremenskih neprilika, ali i u blizini izvora vode jer je biljci potrebno puno vode tijekom ljeta.

Redovno zalijevanje

One su stalno gladne vode i to nemojte zanemariti, a valja napomenuti kako se zemlja u teglama suši puno brže od one u vrtu, pa sve što raste u posudama treba više vode.
Važno je zemlju provjeravati jer iako vole vodu, nikako je ne vole previše, a pretjerivanje može dovesti do propadanja korijena biljke.

zalijevanje-jestivi-balkonski-vrt-domnakvadrat

Hranite tikvice

Osim vode, one će bolje rasti ako im u zemlju dodate “hrane”. Gnojivo će im dobro doći jer vole zemlju punu nutrijenata pa ga ne zaboraviti ponekad dodati u zemlju.
Kada biljka pusti cvijet, redovno dodajte gnojivo koje je bogati fosforom, otprilike svaka 2 tjedna.

Sedam iznenađujućih stvari za koje niste znali da se mogu kompostirati

Najbolja hrana za njih bi bilo tekuće gnojivo za rajčice ili kompost kojeg ste sami napravili.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice