Povežimo se

Lifestyle

Savjeti za uspješnu kupnju nekretnina

Kupnja nekretnine jedna je od najvažnijih odluka u životu. Bez obzira jeste li prvi put kupca ili već iskusni investitor, pravilno informiranje i planiranje ključnih koraka su ka uspješnoj kupovini.

Ovaj članak donosi niz korisnih savjeta koji će vam pomoći da napravite informiranu odluku pri kupnji vašeg budućeg doma.

1. Definirajte prioritete

Prije nego što krenete u potragu, jasno definirajte svoje prioritete. Razmislite o veličini, lokaciji, broju spavaćih soba, stilu i ostalim karakteristikama koje su vam bitne.

2. Postavite financijski okvir:

Odredite realan budžet za kupnju nekretnina. Uz samu cijenu objekta uključite i dodatne troškove kao što su porezi, naknade agencijama, provizije, troškovi pregleda i mogućeg renoviranja.

3. Istražite lokaciju

Lokacija je ključna. Istražite područje u kojem želite kupiti nekretninu. Provjerite dostupnost javnog prijevoza, blizinu škola, trgovina, medicinskih ustanova i drugih objekata koji su vam važni.

4. Koristite usluge agencije

Suradnja s agencijom može vam značajno olakšati proces. Agenti vam mogu pružiti informacije o dostupnim nekretninama, organizirati razgledavanje i pregovarati na vaše ime.

5. Obavite pregled nekretnine

Nikada ne kupujte nekretnine bez da ste je prethodno temeljito pregledali. Pregledom ćete otkriti eventualne skrivene nedostatke ili potencijalne probleme.

6. Razmotrite budućnost

Razmislite o dugoročnim planovima. Hoće li odabrana nekretnina zadovoljiti vaše potrebe i za nekoliko godina? Je li područje u kojem se nalazi u razvoju ili stagnaciji?

7. Pregovarajte mudro

Nakon što pronađete idealnu nekretninu, vrijeme je za pregovore. Budite spremni pregovarati cijenu i druge uvjete kako biste dobili najbolji mogući dogovor.

8. Provjerite pravnu stranu

Provjerite sve pravne aspekte vezane uz nekretninu. Uvjerite se da su sve dokumentacije i dozvole u redu kako biste izbjegli buduće probleme.

9. Obratite pažnju na detalje

Obratite pažnju na sve detalje ugovora prije nego ga potpišete. Provjerite uvjete plaćanja, rokove i sve ostale klauzule.

10. Ne žurite

Kupnja nekretnina je važna odluka i ne treba je donositi pod pritiskom. Ako niste potpuno sigurni, razmislite još jednom prije nego što se obvezujete.

Kupnja nekretnina je izazovan, ali iznimno zadovoljavajući proces. Slijedeći ove savjete, osigurat ćete da vaša kupovina bude uspješna i da se s vremenom nećete kajati zbog svojih odluka. Vaš dom na kvadrat može postati vaša oaza sreće i udobnosti ukoliko pažljivo planirate svaki korak.

Oglas

Lifestyle

Mramor, drvo, granit… Ovako se pravilno čiste sve kuhinjske površine

Kuhinja se koristi svaki dan i treba redovno čišćenje kako bi uvijek izgledala kao nova

Prljavština i mrlje mogu ostaviti traga na radnim površinama, pa je dobro znati kako se pravilno čisti.

Ne zahtijeva svaki materijal jednaku brigu pa je važno razumjeti kako koje sredstvo djeluje na koju površinu. Pametno je svakodnevno brisati radne površine kako biste izbjegli nakupljanje prljavštine.

Drvene radne površine

Jednostavno se čiste i potrebna je ustvari samo krpa namočena u toplu vodu i sapun. Za tvrdokorne mrlje možete koristiti blagi izbjeljivač u kombinaciji s vodom, ali pritom budite oprezni da ne biste uništili boju površine.

Kvarcne radne površine

Ove se radne površine mogu očistiti sa blago toplom vodom i sapunom, krpom ili spužvicom, otpilike jednako kako čistite posuđe.

Ovo je najbolji i najjednostavniji način čišćenja roštilja

Za tvrdokorne mrlje možete dodati malo antibakterijskog sredstva. Ako je potrebno, prebrišite suhom krpom i premažite sredstvom za čišćenje stakla kako biste prevenirali nastanak mrlja.

Radne površine od laminata

Vruća voda sa sapunom je odličan način za brisanje površina od laminata, koje su danas sve popularnije. Možete koristiti i antibakterijsko sredstvo za sve površine. Kako biste prevenirali nastanak novih mrlja, premažite sve otopinom u koju ste stavili vruću vodu i ocat, te sve dobro osušite suhom krpom jer su takve površine dosta osjetljive na vodu.

Površine od laminata znaju radi korištenja izgubiti sjaj, a to možete popraviti sredstvom za sjaj za laminate. Kada se osuši, opet dobro prebrišite suhom krpom.

Površine od granita

Ovaj materijal zahtijeva malo više brige. Nakon pripreme jela prebrišite površinu vrućom vodom i sapunom, ali potrebno je ponekad koristiti sredstvo za granit. Redovno brišite površine nakon korištenja kako bi uvijek bile sjajne. Jake proizvode izbjegavajte.

Radne površine od mramora

U pitanju je materijal koji se jako lako održava, sve što vam treba je voda i malo sapuna. Potrebno ih je nakon čišćenja obrisati suhom krpom kako biste spriječili zadržavanje vlage.
Zlatno pravilo kod čišćenja ovih površina je da izbjegavate proizvode koji sadrže kiseline jer se površina može tako oštetiti.

Radne površine od nehrđajućeg čelika

I za njih vam je potrebna samo voda i prašak za posuđe, nakon čega je potrebno sve prebrisati suhom krpom kako biste spriječili nastanak mrlja od vode. Kako se na njemu jako vide otisci, to možete spriječiti ako stavite malo ulja na krpu i prebrisati površinu.

Kako se riješiti mrlja na radnim površinama?

Osim redovnog čišćenja, ponekad ćete se morati boriti s mrljama na radnim površinama. Neke od njih se lako čiste, ali za neke je potrebno malo više znanja.

Želite dizajnirati bezvremensku kupaonicu i kuhinju? Slijedite ove savjete stručnjaka

Mrlja od čaja i vode

Idealno bi bilo da se one odmah brišu, ali ako to niste učinili i mrlja dugo stoji, napravite pastu od sode bikarbone i vode te ostavite da stoji nekoliko minuta. Naknadno prebrišite spužvicom i suhom krpom.

Kod granitnih i mramornih površina mrlje se puno lakše apsorbiraju, pa u tom slučaju pastu prekrijte folijom i ostavite tijekom noći i ujutro sve prebrišite krpom. Na mrlje koje se nalaze na drvenim površinama jednostavno stavite sol i malo limunova soka te dobro utrljajte. Očistite sve vodom i octom.

Tvrdokorne mrlje od vode

One su opasne i lako se nakupljaju u kuhinji. I njih možete ukloniti pastom od sode bikarbone, vode i octa. Tvrdokorne mrlje lako možete spriječiti – nakon svakog korištenja prebrišite radne površine.

Nastavite čitati

Lifestyle

Razvoj motorike uz posebne krevetiće Oasis Cube

Kad je Janko trebao početi spavati u većem krevetu, mama i tata su dobili inspiraciju za izradu potpuno jedinstvenog krevetića. 

Kako starije dijete stvarno ima energije, onda smo gledali što bismo mogli ponuditi jer ionako ćemo kupit krevet, pa ajmo napravit nešto na principu svih ovih stvari koje se mogu naći na tržištu, od penjalica, tobogana i onda smo došli na ideju napraviti ovakve krevetiće, rekla je Ana Stanković Šantek.

Montessori pedagogija

Jankova energija, mamina ljubav prema pedagogiji i tatin hobi izrade predmeta od drveta doveli su ih do Oasis Cube kreveta napravljenog po Montessori pedagogiji . 

Montessori tip kreveta to je zapravo krevet koji odgovara toj pedagoškoj metodi i glavnom sloganu „pomozi mi da učinim sam“, odnosno mi smo tu da pružimo djetetu slobodu i damo taj nekakav materijal, a onda oni sa svojom nekakvom kreativnošću  i svojim sposobnostima odlučuju šta će zapravo napraviti s time. Zapravo dijete ima potpunu slobodu i povjerenje od strane roditelja da koristi za što je to namijenjeno, objasnila je Stanković Šantek. 

Montessori pedagogija u hrvatskoj

Mama Ana znala je što djeci treba za razvoj motorike, a tata je znao kako to izvesti. 

Bilo je u svakom slučaju cilj napraviti krevet od drveta koji ima te neke elemente koji su djetetu potrebni i dobro im dođu za razvoj motoričkih sposobnosti i jednostavno je jedno išlo sa drugim pa se dizajn  nadopunjavao i bilo je dosta varijanti dok se nije došlo do te konačne varijante koja objedinjuje sve te elemente i daje krutost cijeloj konstrukciji, rekao je Filip Šantek. 

Različite veličine i penjalice

Osim što se razvija djetetova kreativnost i motoričke sposobnosti, ovakvi su kreveti praktični za uštedu prostora u manjim stanovima, a mogu biti i u različitim veličinama. 

Krevet je zapravo standardnih dimenzija, 200 x 90, može biti i 160×80, 200×80, ovisi o madracu, prilagodljiv je više-manje svim madracima na tržištu i podnicama, tako da to se može prilagodit, dodao je Šantek.  

Janko posebno uživa u krevetu na kat. I tu su ponuđene razne penjalice, švedske ljestve i mreža koja je dobro učvršćena. 

Za postavljanje mreže su se izbušile rupe u drvetu i mreža se provlačila kroz svaku rupu i vezala sama za sebe s dosta čvorova što daje dobru čvrstoću da kad dijete skače i ide lijevo desno i to da bude na mjestu, objasnio je Šantek. 

Svaka ponuđena penjalica pomaže u razvoju motorike kod djece

Tu imamo od švedskih ljestvi do mreže, polukruga, krugova. Primijetili smo da je za Janka, koji tek sad navršava tri godine, jedna penjalica ipak još malo prekomplicirana za njega, odnosno još nema taj hvat dovoljno fin i mekan da se može primiti tako da samo čekamo. A ovi polukrugovi to je baš ta jedna fina motorika da se on može primiti i držat i neka snaga, to još treba razviti. Tako da sve je to nešto onako, od nekakve treće godine pa do pete, šeste, sigurno će još neke elemente morat savladat da bi se mogao popesti na sve to što ima u tom krevetiću, rekla je Ana Stanković Šantek. 

Sloboda kretanja

Iako su penjalice u početku bile lagana distrakcija pri odlasku na spavanje i to je brzo prevladao. 

Malo smo oklijevali sa uvođenjem tog Montessori tipa kreveta jer nas je bilo upravo strah da kad dođe vrijeme za spavanje da on neće moć prepoznat da sad više nije vrijeme za igru jer on, a super je kod Montessori tipa kreveta to što on ima stvarno slobodu, oni se mogu kretati, mogu ići kad god žele van, ući unutra. Kad ga uveli, trebalo je dobrih dva tjedna da on prestane navečer, kad mi kažemo da je vrijeme za spavanje, kad odradimo tu nekakvu svoju večernju rutinu, da on prestane izlazit van. Nakon tog perioda prilagodbe, kad je on shvatio da je krevet tu, da on ima vječno tu svoju slobodu i da mu nećemo oduzet tu slobodu, onda je već prestao. On sad, otiđe sam, uđe u krevetić, uzme tu svoju igračkicu i ode spavati, ispričala je Stanković Šantek. 

Kreveti su namijenjeni djeci od dvije godine pa sve do 35 kilograma, odnosno do polaska u osnovnu školu, tako će trogodišnji Janko dugo uživati u svojim penjalicama s kojih još nikada nije pao. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice