Povežimo se

Planiranje i uređenje

10 najvećih vrtnih mitova: Otkrivamo što se krije iza njih

Postoje brojni mitovi o njezi vrta i travnjaka. Otkrivamo što se krije iza njih.

1. Nove travnjake ne treba gnojiti

Raširen je mit o negnojenju svježe posijanog travnjaka u prvoj godini. Na taj način se biljke u početku mogu dobro ukorijeniti i ne razmaze se previše hranjivim tvarima. Međutim, praksa pokazuje vrlo različite rezultate: tijekom sezone sjetve, mlade biljke travnjaka su posebno ugrožene jer je travnjak još uvijek neravan i korov ima dovoljno prostora za klijanje. Stoga se pobrinite da novi travnjak bude gust što je prije moguće. Za to je vrlo važna dobra opskrba hranjivim tvarima. Najbolje je posipati brzodjelujuće početno gnojivo odmah nakon sjetve, a zatim gnojiti svakih četiri do šest tjedana normalnim gnojivom za travnjak kako biste dobili zdrav i gust travnjak.

2. Travnjak morate vapniti svake godine kako mahovina ne bi imala šanse

Vapno pomaže neutralizirati kiselost u tlu. Međutim, kiselo tlo nije jedini razlog za razvoj mahovine. Ostali razlozi su da travnjak nema dovoljno sunca, da je tlo pregusto, da je pokošeno preduboko ili da je pogrešno pognojeno. I naravno, vapnjenje tu ne može ništa. Najbolja metoda protiv mahovine na travnjaku je rahljenje i prozračivanje, barem jednom godišnje. S prozračivačem i njegovim različitim valjcima, oboje je brzo i jednostavno. Ako sumnjate da je vaš travnjak kisel, najbolje je napraviti test tla. Vapnenje ima smisla kod pH vrijednosti manje od 5.

3. Što je travnjak dublje pokošen, imam manje posla

Nažalost, to je pogrešno, jer preduboko košenje oštećuje travnjak. Kao rezultat toga, korijenje trave je izloženo, meta je za bolesti i, posebno ljeti, može biti toliko isušeno na suncu da travnjak posmeđi i umre. Preporučamo “pravilo trećine” kada kosite travnjak: ono kaže da se travnjak skraćuje samo za jednu trećinu, ostaju dvije trećine. Dakle, ako je travnjak visok 6 cm, odrezat ćete samo 2 cm, a ostat će 4 cm.

4. Manje gnojidbe znači i manje košnje

Ako se travnjak redovito gnoji, to dovodi do bržeg rasta. To ujedno znači: kosite češće! Pa trebamo li smanjiti gnojidbu? Ni to nije rješenje. Jer ako se zanemari redovita gnojidba, to dovodi do nedostatka hranjivih tvari. Nakon određenog vremena travnjak postaje mrljast, zarasta i izgleda zapušteno. Međutim, obnavljanje travnjaka zahtijeva više truda od redovite košnje.Ako ne želite sami kositi, najbolje je nabaviti Robolinho® robotsku kosilicu. On se potpuno automatski brine za redovitu košnju.

5. Malčiranje zamjenjuje gnojidbu

Malčiranje je savršena dopuna gnojidbi. Travnjaku vraća prirodne hranjive tvari i štiti ga od isušivanja. Prilikom košnje, pokošene vlati trave se vrte u kućištu kosilice, posebnom oštricom se fino usitnjavaju i otpuhuju natrag u travnjak kao prirodno gnojivo.

Za to su prikladne kosilice s funkcijom 3inONE ili 4inONE ili posebne kosilice za malčiranje. Najjednostavnije je s Robolinho® robotskom kosilicom. Potpuno automatski kosi travnjak i istovremeno vrlo fino sjecka pokošenu travu zahvaljujući svom jedinstvenom sustavu noževa za malčiranje. Sitna pokošena trava ostaje na travnjaku i djeluje poput prirodnog gnojiva. Mali savjet: malč košnja najbolje funkcionira na niskoj travi.

6. Savršen travnjak kroz prozračivanje

Kod prozračivanja travnjak se rahli valjkom za prozračivanje. To poboljšava rast travnjaka jer može bolje apsorbirati kisik, hranjive tvari i vlagu. Travnjak možete prozračiti nekoliko puta godišnje jer je to poput osvježavanja travnjaka. Međutim, to nije dovoljno za njegovan i bujan travnjak. Stoga ne zaboravite redovito kositi i, osobito ljeti, zalijevati travnjak.

7. Bolje je ne zalijevati travnjak usred dana

Ovo vjerojatno znate iz iskustva: ako biljke s velikim lišćem zalijevate na podnevnom suncu, zaostale kapi vode mogu uzrokovati lokalne opekline na lišću. Međutim, to nije slučaj s travnjacima. Vlati trave su vrlo uske i stoje okomito na sunce, tako da sunčeve zrake nemaju veliku površinu za napad.

Međutim, voda za navodnjavanje vrlo brzo ispari na ljetnim podnevnim vrućinama, pa je potrebno više vode. Stoga preporučujemo zalijevanje travnjaka ujutro ili predvečer. U idealnom slučaju, za to koristite kišnicu i ispumpajte je iz bunara, spremnika za kišnicu ili cisterne vrtnom pumpom.

8. Zelene reznice i vrtni otpad moraju se zbrinjavati uz velike troškove

Svaki lijepo uređeni vrt također treba ostati u formi. Stoga biste trebali redovito podrezivati ​​živice, grmlje i drveće. Ali što učiniti sa svim isječcima? Rješenje je vrlo jednostavno: usitnite grane, grančice i zelenilo pomoću sjeckalice i upotrijebite nasjeckani materijal i malč u vrtu kao pokrivač za gredice protiv korova: kao sklonište za male životinje poput ježeva ili kao dno ili drugi donji sloj na kompostu.

9. Zadnja košnja travnjaka je u listopadu

Stav da je zadnja košnja uvijek u listopadu samo je djelomično točan, budući da se rast travnjaka ne temelji na kalendarskom mjesecu, već na vremenu. Gotovo je tek kada travnjak prestane rasti i/ili kada temperature trajno ne dosegnu više od 5-10 stupnjeva. Tada je vrijeme da kosilicu ili robotsku kosilicu pripremite za zimu.

10. Na travnjaku može ostati malo jesenjeg otpalog lišća

Obavezno uklonite jesenje lišće s travnjaka. Postoje različiti razlozi za to: travnjak ne spava zimski san, on nastavlja rasti i zimi kada temperature to dopuštaju. Ispod sloja lišća ne dobiva dovoljno svjetla i kisika. Rezultat su žute mrlje na travnjaku. Osim toga, može doći čak i do truljenja ako vlaga ne može izaći. To također oštećuje travnjak. Najlakši način za uklanjanje lišća s travnjaka je puhač za lišće ili usisivač za lišće.

Malo lišća u vrtu, npr. ispod grmlja, može poslužiti kao zimovalište za ježeve.

Oglas

Planiranje i uređenje

Najljepše ukrasne trave za vaš vrt – uvijek atraktivne i nimalo zahtjevne

One će stvoriti zanimljiv vizualni efekt u eksterijeru

Nisu invazivne i podnose mnogo sunca, lako se uzgajaju, a kad se razviju, mogu preživjeti i duža razdoblja bez vode što olakšava održavanje vrta s ukrasnim travama. Svojim gibajućim vlatima pružaju osobito zanimljivu dinamiku u vrtu i podižu strukturu prostora. Njihovoj ljepoti doprinosi i to što na blagom povjetarcu lelujaju poput morskih valova, pa djeluju vrlo smirujuće.

Pri planiranju i uređenju vrta preporučuje se sadnja ukrasne trave u grupama, jer tako najbolje dolaze do izražaja. Najčešća vrsta je pampas trava, koja ima široke vlati i bogate metlice, ali postoje i brojne druge vrste ukrasnih trava.

10 najljepših vrsta cvijeća na svijetu – uživajte u njima!

Bilo da su u sredini vrta, pored jezera ili u kombinaciji s drugim biljem, ukrasne trave privlače poglede svojim čarobnim siluetama i nježnim izgledom. Njihova visina, forma, tekstura i boja pružaju bezbroj mogućnosti za stvaranje zanimljivih vizualnih efekata u eksterijeru doma

Sivoplava vlasulja

Ovu kompaktnu travu krasi predivna sivo plava boja na listovima, a može narasti i do 20 cm u visinu te će cijele godine krasiti vaš vrt. Jako dobro podnosi sunce, a možete je saditi uz druge biljke ili trave, a odlično izgledaju u povišenim gredicama.

Prugasta japanska trava

Ona je vrlo popularan ukras u vrtu, a posebna je po tome što stvara guste i zbijene busene tamno zelenih i kratkih listova. U proljeće oduševljava žutim lišćem, u ljeto će biti zeleno – zlatna, prije nego utone u zimski san. Odlično izgleda na rubovima vrta ili travnjaka, a može se saditi i u teglama.

Valjkasta zupčica

Ovu ukrasnu travu karakteriziraju zeleni listovi koji su na vrhovima jake crvene boje, koja se širi prema dnu stabljike. Raste na suncu a voli bogat i vlažno tlo.

Ove je trave lako uzgajati i održavati – odabrate najbolju za vašu okućnicu

Šumska bekica

Ova trava voli sjenu pa je možete saditi ispod drveta ili u sjeni drugog cvijeća. Trava je otporna i listovi su joj uvijek zeleni. Voli vlagu i puno organskih tvari u zemlji.

Mondo trava

Ophiopogon japonicus, zmijobrad ili mondo trava je jako cijenjena kao pomoć zdravlju, ali se rado uzgaja u vrtu i okućnici. Jako se dobro snalazi u hladu i sjeni, a tlo mora biti dobro drenirano i plodno. Svojim predivnim bojama dodaje dozu dramatičnosti vrtu.

Pampas trava

Ona je svima dobro poznata, a u novije vrijeme je i sve popularniji ukras. Njeni listovi su dugi i uski, a cvjetovi izgledaju kao male metlice. Tijekom ljeta ju je potrebno obilno zalijevati, a odlično uspijeva na suncu.

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Vrtlarski poslovi koje biste trebali obaviti sada

Nije još kasno za pripremu vrta za nove biljke

Proljeće je probudilo i prirodu i vrijeme je, ako ih već niste obavili, za radove u vrtu. Krajnje je vrijeme za pripremu tla i brigu o vašim biljkama, a ovo vrijeme nudi brojne mogućnosti da pretvorite svoj vrt u rascvjetani raj.

Donosimo vam par najvažnijih vrtlarskih zadataka koji će biti u središtu pozornosti u travnju.
Jedan od prvih zadataka je uklanjanje korova. Uklonite ga ako moguće zajedno sa korijenom, jer čete jedino tako uspjeti spriječiti njegov ponovni rast. Nakon toga je tlo potrebno prozračiti i prorahliti, kako bi se pojednostavila i omogućila apsorpcija hranjivih tvari.

Idealno je vrijeme za sadnju raznog cvijeća, povrća te začinskog i ljekovitog bilja. Mnoge godišnje i višegodišnje biljke se sada mogu saditi kako bi osigurali cvjetni užitak tijekom ostatka proljeća i tijekom ljeta.

Kako odabrati motornu kosilicu

Pobrinite se za rano cvjetajuće biljke

U travnju su biljke poput tulipana i narcisa već u punom cvatu i prezentiraju se u raznim veselim bojama. Čim uvenu, ocvale cvjetne glavice treba pažljivo odrezati kako biste stalno uživali u njihovoj ljepoti.

Travnjak se isto tako lagano budi iz sna nakon kiše i hladnijih dana. Vrijeme je za prvu košnju i prozračivanje. Prilikom košnje se travnjak ne smije pre kratko kositi. Prozračivanje pak uklanja mahovinu i pomaže tlu da „dođe do zraka“.

Početkom proljeća se vraćaju i štetočine. Važno je poduzeti sve mjere za sprečavanje nastanka lisnih uši, puževa i drugih neželjenih gostiju. Koristite prirodna sredstva koja pomažu u prirodnoj borbi protiv štetočina bez zagađivanja okoliša.

Ovo su osnovni alati za vrtlarenje – provjerite što vam je potrebno za sadnju i održavanje

Iako nije više očekivan, mraz nas uvijek može iznenaditi. Budite spremni na mogućnost mraza i zaštitite osjetljive biljke.

Isplanirajte izgled svog vrta. Razmotrite sve mogućnosti koje vam nudi i razmislite o izgledu i funkcionalnosti. Uživajte u procesu uređenja svog vrta i pretvorite ga u rascvjetani raj.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice