Povežimo se

Interijeri

Kako postaviti stol za božićni ručak

Dekoracije blagdanskih stolova podjednako su važne kao i jelovnici za božićni objed. Imajući to na umu, dizajnerica interijera Ankica Herceg Juričević otkrila nam je kako se ne spotaknuti o boje, blještavilo i možemo li pretjerati.

Uživajte u dekoriranju svog blagdanskog stola

Duboko smo već ugazili u najsvečaniji mjesec godine. I dok neki jedva čekaju spakirati kofere i otići na zimovanje, drugi se raduju božićnom slavlju u krugu obitelji.

Ovisno o tome jeste li gost ili domaćin, opustit ćete se ili razbijati glavu smišljajući kako dekorirati stol na kojem ćete poslužiti svoj savršeni blagdanski jelovnik. Domaćicama koje su zbog toga na sto muka u pomoć priskače dizajnerica interijera Ankica.

Uređenje blagovaonskog stola svakako bi trebalo pratiti stil uređenja cjelokupnog interijera, pogotovo kad je u pitanju blagdansko uređenje. Klasični interijeri zahtijevaju klasične dekoracije, boje, dok moderni minimalistički interijeri zahtijevaju minimalizam i u dekoriranju, iako, nije pogreška ako se i moderni interijer bogatije dekorira.

Nekih pravila ipak se trebamo držati

U postavljanju blagdanskog stola teško se može pogriješiti u smislu pretjerivanja s ukrasima. No, o neke se stvari ipak možemo spotaknuti.

Ljudi nerijetko ne poznaju pravila korištenja pribora za jelo pa se često na krivo mjesto stavi vilica ili žlica, kao i čaše za vino i za vodu. Postoje pravila kako bi ih trebalo posložiti.

Na desnoj strani prvo ide čaša za vodu, pa čaša za vino i onda žlica i nož. Vilica je na lijevoj strani, a žličice i vilice za desert su naprijed ispred tanjura.

Pokažite svoju kreativnost

Što se ukrašavanja tiče, tu, tvrdi Ankica, možemo pustiti mašti na volju.  Kuglice, perlice, trakice, vrpce… sve je dopušteno i dobrodošlo. Nemojte se sramiti iz vitrina izvući najbolje posuđe niti eksperimentirati s onim s čim se inače ne biste usudili.

Blagdani su prilika kada se ne može pretjerivati u dekoriranju, pogotovo u dekoriranju stola. Blagdanski stol bi trebao biti raskošan, blještav. Trebali bi iskoristiti svoje posuđe koje možda držimo dugo, ono najfinije, poput porculana, kristala i sve složiti u jednu priču koja će izazvati “vau” efekt.

No tu ipak treba zadržati i dozu opreza. Ne bi bilo zgodno da se puni božićnog duha poskliznemo po vlastitoj kreativnosti.

Moderno ili klasično?

Odlučite li se za moderno uređenje blagdanske trpeze, dekoraciji možete pristupiti bez puno brige o stolnjacima i nad stolnjacima. Iako ih možete koristiti, oni nisu imperativ za mladenačku dekoraciju blagdanskog stola. Važnije je uskladiti boju posuđa s bojom ukrasa i držati se onog da je manje – više.

S druge strane, priča s klasičnom dekoracijom počinje od pomno biranog stolnjaka. On može učiniti čudo ako se pravilno kombinira s ostalim detaljima jer baš na njemu počinje izgradnja raskoši blagdanskog stola.

U klasičnoj varijanti dekoriranja blagdanskog stola potrebno je prije svega odabrati lijepu podlogu, i to na način da ćemo odabrati jedan lijepi stolnjak koji bi trebao biti s nekim božićnim uzorcima ili tamno crveni, tamno zeleni, čak i bijeli može, te se na njega stavi nadstolnjak, lijepi tanjuri, plitki, duboki, desertni. Stavit ćemo pribor za jelo, zlatni, i lijepe kristalne čaše.

Dok razmišljate o tome na koji još način oplemeniti ovaj Božić, nemojte s uma smetnuti ono što je o njemu rekao američki predsjednik Calvin Coolidge, „Božić nije vrijeme ili sezona, već stanje uma. Čuvati mir i dobru volju, biti milostiv, znači imati pravi duh Božića.“

Oglas

Gastro

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Ena Kokanović Nagy ( slavonka.hr ) pripremala je Crep Suzette na svoj način, koristeći burbon viski. Smjesu je pripremila od 3 jaja i tome prilagodila ostale sastojke. Zatim je upalila svoju Invisacook. 

Invisacook nevidljiva je ploča za kuhanje skrivena ispod radne plohe. Može imati 2, 3, 4, ili 5 polja za kuhanje. 

Kako funkcionira Invisiacook

Invisacook – nevidljiva ploča funkcionira na način da je to zamislite klasična indukcijska ploča koja nema gore staklo. Ona se montira isključivo na porculansku radnu ploču i stvara neki pomak od onog konvencionalnog kuhanja stvarajući ravnu ploču na kojoj je moguće kuhati, objasnio je Marko Vrbanc iz Iverpana. 

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

Nevidljiva indukcija se ugrađuje isključivo ispod porculanske ploče. Porculan je jedini u mogućnosti izdržati te visoke temperature i zapravo temperaturne šokove prilikom kuhanja, zagrijavanja i hlađenja.

Kako bi magnet od Invisacooka uhvatio tavu, trebamo ju malo samo podesiti i pričekati da prestane treptati broj. 

Ispod tave se nalazi Invisamat silikonski podložak. Podložak služi prvenstveno da bi se zaštitila sama radna površina na kojoj kuhate, a isto tako i da bi se zaštitilo i posuđe te Invisacook indukcija. Ona služi kako ne biste pretjeranu temperaturu iz same posude u kojoj kuhate vraćali u Invisacook i u radnu površinu. To je kao nekakva barijera i ovisno o tome koju Invisacook odaberete, koliko kuhališta uzmete, toliko Invisamata ćete dobiti. Invisimat se obavezno koristi uz Invisacook. 

Crep Suzzete a la Ena

Kad je ispekla palačine, Ena je napravila umak za crep Suzette. 

Treba nam maslac, treba nam korica naranče, malo soka od naranče i burbon viski da to malo zapalimo, pojasnila je Ena Kokanović Nagy. 

Palačinke treba presaviti u trokut i dodati u umak, a kad se preprže sa svake strane, dodati burbon viski i zapaliti. 

I kada prestane gorjeti znači da je alkohol ishlapio, ostao nam je samo lijepi okus burbon viskija i dobar tek. 

Nakon što završim kuhanje sa Invisacook-om, jednostavno maknem Invisamat, pobrišem i ono što je najvažnije da se neću opeći nakon kuhanja, rekla je Ena. 

12 ideja za uređenje kuhinje

Prednosti korištenja nevidljive ploče

Prednosti korištenja ploče su sigurno njezina ta nevidljivost. Ona omogućuje da je prostor čist, lakše se čisti, površina radna više nema nekih kutova, uglova, nego je ravna površina koja se vrlo lagano očisti. Ona štedi prostor, pošto je nevidljiva ona daje mogućnost zapravo iskorištavanja pune radne plohe, nema više standardnog kuhala i imamo cjelokupnu radnu ploču za iskoristivost, dodao je Vrbanc. 

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Želite dizajnirati bezvremensku kupaonicu i kuhinju? Slijedite ove savjete stručnjaka

Ako vam cilj nije pratiti trend nego dugo uživati u prostoru, evo kako to postići

U dizajnu interijera, kao i u modi, trendovi se mijenjaju iz dana u dan. Ipak, kupovina novog sudopera puno je skuplja od kupovine novih traperica, a uz svaka renovacija oduzima puno vremena i energije. Tko ustvari želi svakih par godina renovirati kuhinju ili kupaonicu?…
Možda su za te brze promjene krive društvene mreže na kojima se stalno nude novi proizvodi, novog dizajna koje će svatko od nas poželjeti u svom domu.

Dizajnerica i vlasnica studija Seiders, Emily Seiders navodi kako je jako teško danas izbjeći nametanje trendova, iako se često radi o stvarima koje smo već puno puta vidjeli. Trebamo li mijenjati radne ploče ili namještaj svakih par godina?

Vjerojatno ne, a slijepo praćenje trendova može voditi i do potpuno neoriginalno namještenog prostora. Seider ističe kako joj se čini da danas svaki dom nalikuje onom drugom, što je u konačnici dosadno.

Razlog više zašto vaše odluke pri uređenju moraju biti “održive” i prosto biste trebali urediti tako da zadovoljava vaš ukus i potrebe barem jedno desetljeće. Ali kako to postići? Evo što kažu stručnjaci.

Fokus na funkcionalnosti

Znate što je uvijek u modi? Pametno uređenje. To posebno vrijedi za kuhinje u kojima provodimo najviše vremena. Bivši direktor kreativnih poslova za Ralph Lauren, Alfredo Paredes ističe kako je kod uređenja kuhinje najvažnije da prostor bude jednostavan za korištenje. Njegov je savjet da prije uređenja dobro razmislite o tome što želite i da vizualizirate prostor i vašu obitelj u njemu.

Interijer koji odiše osobnošću njegovih vlasnika

Koliko kuhate, je li vam lakše funkcionirati u prostoru koji ima otok ili prostor slobodan za kretanje. Treba li vam veliki ili mali sudoper? Isto se odnosi i na kupaonice – trebate li jedan ili dva umivaonika? Volite li svijetle ili tamne površine? Sve su to faktori s kojima se proces uređenja započinje.

Odaberite prirodne materijale

Umjesto pločica koje se izrađuju strojevi, odaberite prirodne materijale koji će stvoriti bezvremenski izgled i teško da će ikad prestati biti moderni.

Drvo, mramor, terakota u kombinaciji s bakrom ili steatitom uvijek će biti moderne kombinacije, ističe dizajnerica Emily Barry te dodaje kako ništa ne može zamijeniti imperfekcije ručno izrađene keramike koja sigurno prostoru daje karakter. Ako dodate kožne stolice ili postavite drvene podove u kuhinji, ne morate se bojati trendova.

Spoj starog i novog

Ako želite potpuno modernu kupaonicu ili tradicionalnu kuhinju, imajte na umu da će jedan od tih stilova u nekom trenu izaći iz mode. Ali ako kombinirate tradicionalne elemente s modernima, vaš prostor će odolijevati vremenu i trendovima. Jedan antikni detalj u modernom prostoru će učiniti puno.

Kupite ono što volite

Najvažnije je da prostor uredite tako da bude ugodan vašem oku, a ne društvenim mrežama. Uložite u materijale koji su vama lijepi, a ako je crvena vaša omiljena boja, uklopite je u prostor i neka vas ne ometaju fotografije neutralno uređenog prostora koji hit tik-toku. Prostor u kojem boraviti prije svega mora biti ugodan vama, a ne prijateljima i susjedima.

Lijepe i kvalitetne: Kvarcne radne ploče u vašoj kuhinji

Iskoriste neutralnu paletu boja

Bez obzira koliko je pažnje uloženo u uređenje, vaš će se ukus promijeniti, zato je pametno koristiti neutralne nijanse. Primjer su pločice u kuhinji koje je teško mijenjati, pa ako vam dosadi dizajn, lako možete promijeniti vanjske elemente ili ukrase, a pločice neutralne boje će lako podnositi takve promjene.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice