Povežimo se

Interijeri

Spoj glazbe i svjetlosti – lampe by Alen Marin

Roker koji u pauzi od nastupa izrađuje lampe

U pauzi od nastupa sa svojim bendom rocker Alen Marin izrađuje lampe. Nimalo slučajno,  radi ih od nosača zvuka – audio kazeta i gramofonskih ploča. Publika ih je već mogla vidjeti na izložbama, a nas je pozvao u radionu da vidimo kako nastaju njegove neobične lampe.

Lampe sastavljam od raznih starih glazbenih medija, priča nam simpatični frontmen Kojota Alen Marin.  Ove ploče od kojih nastaju posve unikatne svjetiljke nisu neke vrhunske ploče, to su ploče su koje ljudi više ne žele imati  u svojoj fonoteci, u svom domaćinstvu i  onda tako izrađujem lampe i odmaram živce, kaže Alen.

Oštećene gramofonske ploče i audio kazete koje je pregazilo vrijeme postale su medij kojim se Alen Marin trenutno najbolje izražava, a kako je sam rekao i odmara. Nosači zvuka njegovom intervencijom postaju donosioci svjetla. 

Kako starim audiokazetama i pločama udahnuti novi život?

Kao i mnogim drugim generacijama, kazete su Alenu puno značile u životu i on ih sada, kao u nekoj misiji, na neki način spašava – daje im novu svrhu.

“Aktivna sam osoba i mnoge stvari me zanimaju, navikao sam se uvijek nešto raditi. Za vrijeme lock downa znate kakav je bio život većini ljudi: čitanje, gledanje televizije, praćenje vijesti, šetnjice, vožnje biciklom. Ali mene to nije zadovoljavalo ,tako da sam za vrijeme boravka u Vinkovcima kod roditelja otkrio kazete”, ispričao nam je Alen.

Alen Marin profesionalno se bavi scenskom rasvjetom u kazalištu pa je u ovom jednom hobiju spojio sve svoje interese. Povezao je svjetlo i glazbu. 

U radionici na zagrebačkoj Trešnjevci provjerili smo kako nastaju jedinstvene lampe by Alen Marin.

Potrebno je dosta vještine da se ukroti žilavi vinil. A kako ga spojiti s drvom i metalom u čvrstu konstrukciju Alen nije imao od koga učiti. Poslužili su internetski vodiči i metoda pokušaja i pogrešaka.

“Najprije sam pokušavao s pilicama za drvo, pa onda bušilica, sve živo sam isprobao. Nisam imao koga pitati, zapravo nisam mogao naći dovoljno informacija na internetu. Pa sam onda sam skontao i zato sad koristim  kružnu, okruglu bušilicu,  kako se to zove jer se s njom  može najbolje napraviti rupa”, objašnjava Alen proces svladavanja vinila. I dalje znam, raditi iste greške, ali to je sve ljepota posla.

Sjajan dodatak u interijerima ljubitelja glazbe

Kao kad slušaš glazbu, laganini, tako Alen voli raditi i lampe, bez presinga. Napravio ih je već na desetke i mnoge su već završile u privatnim kolekcijama. Često kod ljubitelja glazbe.

Ploče su mnogim ljudima vrlo drag i značajan predmet s karizmom, dizajnerski masterpiece, objašnjava glazbenik svoju fascinaciju nosačima zvuka. 

“Da utješim vinil frikove: ja nikad ne uništavam ploče koje su vrijedne. To su uglavnom oštećene ploče, ploče iz nekih poplavljenih podruma, zaboravljenih tavana, ukratko ploče koje su neupotrebljive”, kaže Alen. 

Do nekih novih nastupa na bini Alen Marin je okupiran svojim novim interesom. Našao je publiku za svoje lampe, pa mu ne preostaje ništa drugo nego da ih stvara i dalje.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Ena Kokanović Nagy ( slavonka.hr ) pripremala je Crep Suzette na svoj način, koristeći burbon viski. Smjesu je pripremila od 3 jaja i tome prilagodila ostale sastojke. Zatim je upalila svoju Invisacook. 

Invisacook nevidljiva je ploča za kuhanje skrivena ispod radne plohe. Može imati 2, 3, 4, ili 5 polja za kuhanje. 

Kako funkcionira Invisiacook

Invisacook – nevidljiva ploča funkcionira na način da je to zamislite klasična indukcijska ploča koja nema gore staklo. Ona se montira isključivo na porculansku radnu ploču i stvara neki pomak od onog konvencionalnog kuhanja stvarajući ravnu ploču na kojoj je moguće kuhati, objasnio je Marko Vrbanc iz Iverpana. 

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

Nevidljiva indukcija se ugrađuje isključivo ispod porculanske ploče. Porculan je jedini u mogućnosti izdržati te visoke temperature i zapravo temperaturne šokove prilikom kuhanja, zagrijavanja i hlađenja.

Kako bi magnet od Invisacooka uhvatio tavu, trebamo ju malo samo podesiti i pričekati da prestane treptati broj. 

Ispod tave se nalazi Invisamat silikonski podložak. Podložak služi prvenstveno da bi se zaštitila sama radna površina na kojoj kuhate, a isto tako i da bi se zaštitilo i posuđe te Invisacook indukcija. Ona služi kako ne biste pretjeranu temperaturu iz same posude u kojoj kuhate vraćali u Invisacook i u radnu površinu. To je kao nekakva barijera i ovisno o tome koju Invisacook odaberete, koliko kuhališta uzmete, toliko Invisamata ćete dobiti. Invisimat se obavezno koristi uz Invisacook. 

Crep Suzzete a la Ena

Kad je ispekla palačine, Ena je napravila umak za crep Suzette. 

Treba nam maslac, treba nam korica naranče, malo soka od naranče i burbon viski da to malo zapalimo, pojasnila je Ena Kokanović Nagy. 

Palačinke treba presaviti u trokut i dodati u umak, a kad se preprže sa svake strane, dodati burbon viski i zapaliti. 

I kada prestane gorjeti znači da je alkohol ishlapio, ostao nam je samo lijepi okus burbon viskija i dobar tek. 

Nakon što završim kuhanje sa Invisacook-om, jednostavno maknem Invisamat, pobrišem i ono što je najvažnije da se neću opeći nakon kuhanja, rekla je Ena. 

12 ideja za uređenje kuhinje

Prednosti korištenja nevidljive ploče

Prednosti korištenja ploče su sigurno njezina ta nevidljivost. Ona omogućuje da je prostor čist, lakše se čisti, površina radna više nema nekih kutova, uglova, nego je ravna površina koja se vrlo lagano očisti. Ona štedi prostor, pošto je nevidljiva ona daje mogućnost zapravo iskorištavanja pune radne plohe, nema više standardnog kuhala i imamo cjelokupnu radnu ploču za iskoristivost, dodao je Vrbanc. 

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Želite dizajnirati bezvremensku kupaonicu i kuhinju? Slijedite ove savjete stručnjaka

Ako vam cilj nije pratiti trend nego dugo uživati u prostoru, evo kako to postići

U dizajnu interijera, kao i u modi, trendovi se mijenjaju iz dana u dan. Ipak, kupovina novog sudopera puno je skuplja od kupovine novih traperica, a uz svaka renovacija oduzima puno vremena i energije. Tko ustvari želi svakih par godina renovirati kuhinju ili kupaonicu?…
Možda su za te brze promjene krive društvene mreže na kojima se stalno nude novi proizvodi, novog dizajna koje će svatko od nas poželjeti u svom domu.

Dizajnerica i vlasnica studija Seiders, Emily Seiders navodi kako je jako teško danas izbjeći nametanje trendova, iako se često radi o stvarima koje smo već puno puta vidjeli. Trebamo li mijenjati radne ploče ili namještaj svakih par godina?

Vjerojatno ne, a slijepo praćenje trendova može voditi i do potpuno neoriginalno namještenog prostora. Seider ističe kako joj se čini da danas svaki dom nalikuje onom drugom, što je u konačnici dosadno.

Razlog više zašto vaše odluke pri uređenju moraju biti “održive” i prosto biste trebali urediti tako da zadovoljava vaš ukus i potrebe barem jedno desetljeće. Ali kako to postići? Evo što kažu stručnjaci.

Fokus na funkcionalnosti

Znate što je uvijek u modi? Pametno uređenje. To posebno vrijedi za kuhinje u kojima provodimo najviše vremena. Bivši direktor kreativnih poslova za Ralph Lauren, Alfredo Paredes ističe kako je kod uređenja kuhinje najvažnije da prostor bude jednostavan za korištenje. Njegov je savjet da prije uređenja dobro razmislite o tome što želite i da vizualizirate prostor i vašu obitelj u njemu.

Interijer koji odiše osobnošću njegovih vlasnika

Koliko kuhate, je li vam lakše funkcionirati u prostoru koji ima otok ili prostor slobodan za kretanje. Treba li vam veliki ili mali sudoper? Isto se odnosi i na kupaonice – trebate li jedan ili dva umivaonika? Volite li svijetle ili tamne površine? Sve su to faktori s kojima se proces uređenja započinje.

Odaberite prirodne materijale

Umjesto pločica koje se izrađuju strojevi, odaberite prirodne materijale koji će stvoriti bezvremenski izgled i teško da će ikad prestati biti moderni.

Drvo, mramor, terakota u kombinaciji s bakrom ili steatitom uvijek će biti moderne kombinacije, ističe dizajnerica Emily Barry te dodaje kako ništa ne može zamijeniti imperfekcije ručno izrađene keramike koja sigurno prostoru daje karakter. Ako dodate kožne stolice ili postavite drvene podove u kuhinji, ne morate se bojati trendova.

Spoj starog i novog

Ako želite potpuno modernu kupaonicu ili tradicionalnu kuhinju, imajte na umu da će jedan od tih stilova u nekom trenu izaći iz mode. Ali ako kombinirate tradicionalne elemente s modernima, vaš prostor će odolijevati vremenu i trendovima. Jedan antikni detalj u modernom prostoru će učiniti puno.

Kupite ono što volite

Najvažnije je da prostor uredite tako da bude ugodan vašem oku, a ne društvenim mrežama. Uložite u materijale koji su vama lijepi, a ako je crvena vaša omiljena boja, uklopite je u prostor i neka vas ne ometaju fotografije neutralno uređenog prostora koji hit tik-toku. Prostor u kojem boraviti prije svega mora biti ugodan vama, a ne prijateljima i susjedima.

Lijepe i kvalitetne: Kvarcne radne ploče u vašoj kuhinji

Iskoriste neutralnu paletu boja

Bez obzira koliko je pažnje uloženo u uređenje, vaš će se ukus promijeniti, zato je pametno koristiti neutralne nijanse. Primjer su pločice u kuhinji koje je teško mijenjati, pa ako vam dosadi dizajn, lako možete promijeniti vanjske elemente ili ukrase, a pločice neutralne boje će lako podnositi takve promjene.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice