Povežimo se

Lara Swimmer

Oglas

Gradnja

Zašto iz klima uređaja curi voda? Ovo su najčešći razlozi

Ponekad je pametnije pozvati stručnjaka koji će problem riješiti

Ako ste upravo otkrili ovakav problem, prvo što morate napraviti je pozvati stručnjaka da klima uređaj pregleda ili to napravite sami. Kapanje vode može otkriti i neke probleme unutar same jedinice, a ne želite se nositi i s oštećenjima koje voda može ostaviti.

Ako čišćenje klima uređaja nije riješilo problem, pročitajte koji su mogući razlozi za curenje vode iz klime.

Zašto curi voda iz klima uređaja?

Razlozi mogu varirati, pa u pitanju može biti samo potreba za redovnim čišćenjem, ali i puno veći problem koji zahtijeva oko stručnjaka. Ako vam nisu strani popravci i želite sami pogledati u čemu je problem, ipak razmislite o tome da pozovete stručnjaka da ne bi samo pogoršali problem.

Klima uređaji – kupnja ili investicija?

Zaštopani odvodi

Odvod kondenzata je dio svakog klima uređaja i odgovoran je za uklanjanje kondenzacije iz evaporatora, te može biti odgovoran za curenje.

Stručnjaci kažu da do ovog problema često dolazi u proljeće i na jesen kada se uređaj rijetko koristi te se u odvodu može nakupiti prljavština.

Odakle se javlja problem možete provjeriti tako da upalite klima uređaj, a ako curenje ne prestaje niti kada ga ugasite, problem može biti u cijevima, ne u samoj jedinici. Savjet opet da se pozove stručnjak koji će lako dijagnosticirati problem, a i ukloniti kvar.

Začepljen filter zraka

Upravo je to čest razlog za curenje iz klime, kada se filter začepi on ometa protok zraka što dovodi do nakupljanja pritiska u jedinici, a rezultat je curenje. Problem se ponekad može riješiti samim čišćenjem klima uređaja i filtera. Filteri se mogu mijenjati, pa je možda i vrijeme da kupite novi.

Isparivača zavojnica

Loša cirkulacija zraka radi začepljenog filtera zraka može često uzrokovati zamrzavanje zavojnice isparivača. Kada dođe do njenog odmrzavanja, može se javiti kapanje iz jedinice. Jednostavno rješenje bi bilo da povećate temperaturu na klima uređaju i pričekate da se odmrzne. Ako to nije riješilo problem, u pitanju može biti nešto ozbiljnije i zahtjeva pregled stručnjaka.

Vrhunske niskoenergetske montažne kuće tvrtke Domprojekt

Curenje sustava za hlađenje

Sustav za hlađenje pomaže prenositi toplinu i vlagu van vašeg doma, što ga čini važnim elementom hlađenja. Ako primijetite čudan zvuk koji dopire iz uređaja, moguće je u pitanju kvar ovog sustava i potrebno je pozvati stručnjaka koji će ga popraviti.

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Želite dizajnirati bezvremensku kupaonicu i kuhinju? Slijedite ove savjete stručnjaka

Ako vam cilj nije pratiti trend nego dugo uživati u prostoru, evo kako to postići

U dizajnu interijera, kao i u modi, trendovi se mijenjaju iz dana u dan. Ipak, kupovina novog sudopera puno je skuplja od kupovine novih traperica, a uz svaka renovacija oduzima puno vremena i energije. Tko ustvari želi svakih par godina renovirati kuhinju ili kupaonicu?…
Možda su za te brze promjene krive društvene mreže na kojima se stalno nude novi proizvodi, novog dizajna koje će svatko od nas poželjeti u svom domu.

Dizajnerica i vlasnica studija Seiders, Emily Seiders navodi kako je jako teško danas izbjeći nametanje trendova, iako se često radi o stvarima koje smo već puno puta vidjeli. Trebamo li mijenjati radne ploče ili namještaj svakih par godina?

Vjerojatno ne, a slijepo praćenje trendova može voditi i do potpuno neoriginalno namještenog prostora. Seider ističe kako joj se čini da danas svaki dom nalikuje onom drugom, što je u konačnici dosadno.

Razlog više zašto vaše odluke pri uređenju moraju biti “održive” i prosto biste trebali urediti tako da zadovoljava vaš ukus i potrebe barem jedno desetljeće. Ali kako to postići? Evo što kažu stručnjaci.

Fokus na funkcionalnosti

Znate što je uvijek u modi? Pametno uređenje. To posebno vrijedi za kuhinje u kojima provodimo najviše vremena. Bivši direktor kreativnih poslova za Ralph Lauren, Alfredo Paredes ističe kako je kod uređenja kuhinje najvažnije da prostor bude jednostavan za korištenje. Njegov je savjet da prije uređenja dobro razmislite o tome što želite i da vizualizirate prostor i vašu obitelj u njemu.

Interijer koji odiše osobnošću njegovih vlasnika

Koliko kuhate, je li vam lakše funkcionirati u prostoru koji ima otok ili prostor slobodan za kretanje. Treba li vam veliki ili mali sudoper? Isto se odnosi i na kupaonice – trebate li jedan ili dva umivaonika? Volite li svijetle ili tamne površine? Sve su to faktori s kojima se proces uređenja započinje.

Odaberite prirodne materijale

Umjesto pločica koje se izrađuju strojevi, odaberite prirodne materijale koji će stvoriti bezvremenski izgled i teško da će ikad prestati biti moderni.

Drvo, mramor, terakota u kombinaciji s bakrom ili steatitom uvijek će biti moderne kombinacije, ističe dizajnerica Emily Barry te dodaje kako ništa ne može zamijeniti imperfekcije ručno izrađene keramike koja sigurno prostoru daje karakter. Ako dodate kožne stolice ili postavite drvene podove u kuhinji, ne morate se bojati trendova.

Spoj starog i novog

Ako želite potpuno modernu kupaonicu ili tradicionalnu kuhinju, imajte na umu da će jedan od tih stilova u nekom trenu izaći iz mode. Ali ako kombinirate tradicionalne elemente s modernima, vaš prostor će odolijevati vremenu i trendovima. Jedan antikni detalj u modernom prostoru će učiniti puno.

Kupite ono što volite

Najvažnije je da prostor uredite tako da bude ugodan vašem oku, a ne društvenim mrežama. Uložite u materijale koji su vama lijepi, a ako je crvena vaša omiljena boja, uklopite je u prostor i neka vas ne ometaju fotografije neutralno uređenog prostora koji hit tik-toku. Prostor u kojem boraviti prije svega mora biti ugodan vama, a ne prijateljima i susjedima.

Lijepe i kvalitetne: Kvarcne radne ploče u vašoj kuhinji

Iskoriste neutralnu paletu boja

Bez obzira koliko je pažnje uloženo u uređenje, vaš će se ukus promijeniti, zato je pametno koristiti neutralne nijanse. Primjer su pločice u kuhinji koje je teško mijenjati, pa ako vam dosadi dizajn, lako možete promijeniti vanjske elemente ili ukrase, a pločice neutralne boje će lako podnositi takve promjene.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice