Povežimo se

Uradi sam

Izradite sami zimski zaklon za biljke

Mnogi su u posljednje vrijeme otkrili da imaju smisla za uzgoj biljaka, odnosno da imaju zelenu ruku. Međutim, u ovo doba godine mnoge biljke uspijevaju samo u plastenicima, odnosno staklenicima.

Rijetke su biljke otporne na hladno vrijeme i snijeg, pa da biste svoju malu zelenu oazu imali i u ovo doba godine, treba joj izgraditi zaklon. Za vrtlare hobiste ne treba puno mjesta za izgradnju plastenika, odnosno staklenika.

Magistar šumarstva Mile Drača kaže da je za presadnice dovoljno svega dva kvadrata plastenika ili staklenika. Ako želimo proizvoditi svoje povrće, onda se kupuju gotove konstrukcije. Plastenici dolaze u dimenzijama 4 x 1 m ili 4 x 1,5 m, a staklenici su nešto mali veći jer su zahtjevniji za konstrukciju, otprilike 3 x 4 m.

Bitna je pozicija

staklenik-domnakvadrat

Stručnjaci za nekretnine kažu da je najvažnija pozicija, pozicija i pozicija, a isti je slučaj i s biljkama. “To moraju biti otvorene sunčane pozicije, po mogućnosti ne vjetrovite, jer ako stavimo na vjetroviti dio, vrlo vjerojatno će taj vjetar uništiti staklenik ili plastenik”, naveo je Drača. Također treba i provjeriti kvalitetu proizvoda.

Vrtni hobisti često su i ekološki nastrojeni, pa žele da njihovi zimski domovi za biljke budu od recikliranog materijala. Staro okno od prozora ili vrata možete pretvoriti u staklenik. Najvažnije je da je čvrst jer treba biti otporan na atmosferilije poput kiše i vjetra.

Ovisno o tome za koji ste se materijal odlučili, takvu trebate i konstrukciju. Postavljanje staklenika je zahtjevnije jer je je za njega potrebno napraviti betonsku bazu, dok za plastenike nije.

Temperatura

plastenik-domnakvadrat

Temperatura se u njima regulira na osnovi vanjske temperature. S obzirom na to da se unutra nalaze biljke, one u procesu fotosinteze proizvode kisik i koriste ugljični dioksid i u tom procesu disanja dolazi do oslobađanja topline. Također dolazi do isparavanja vode u procesu fotosinteze i ta voda uzrokuje u biti zagrijavanje samog plastenika, odnosno staklenika.

Želite li se baciti u malo ozbiljniji uzgoj biljaka, za gradnju plastenika, odnosno staklenika preporučuje se da se obratite stručnjacima jer ne želite da vam se dogodi da se zimski dom vaših biljaka pod jakim teretom poput snijega uruši ili da vam ga primjerice otpuše vjetar.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Obojite i ukrasite posude od terakote u par koraka i bez puno muke

Malo kreativnosti će udahnuti novi život u vaše omiljene tegle i posude


Ako volite rukama stvarati nove kreacije, posebno su vam dragi projekti koji su gotovi za nekoliko sati, možete ukrasiti svoje posude od terakote.

Ukrašavanje posuda, svojim biljkama ćete dati i novi dom, a odličan su poklon za vaše prijatelje koji vole cvijeće. Ako nemate stare posude koje biste sad ukrasili, one od terakote nisu tako skupe i mogu se nabaviti u svim centrima. A sad uzmite boju i zabavite se!

Što vam je potrebno?

Akrilna boja je najbolja za posude od terakote jer je jako pigmentirana, a zaštita prije nanošenja boje će osigurati da ona dugo traje. Prije bojanja posude dobro očistite od prljavštine. Evo što vam je potrebno:

Posuda od terakote
Krpa
Stare novine
Veće gumice
Kist za slikanje
Temeljni premaz za sve površine
Boja
Aluminijska folija
Ljepljiva traka
Sprej za sjaj
Skalpel nožić

Sad pratite ove jednostavne korake kako biste uredili stare posude za svoje nove biljke!

Pripremite radnu površinu

Potrebne “alate” stavite na stol kojeg ste prethodno zaštitili i obavezno otvorite prozore ako ste u zatvorenoj prostoriji.

Ne bacajte stari tepih, keramiku, namještaj… Puno je predmeta koji se jako lako popravljaju

Očistite posudu

Prije bojanja morate dobro očistiti posudu od zemlje i prašine, ako je nova, maknite naljepnice koje se na njoj mogu nalaziti. Kada ste ih oprali, obrišite ih suhom krpom i pustite da se potpuno osuše.

Osmislite izgled

Možete se poigrati gumicama koje ćete staviti na posudu kako biste stvorili različite geometrijske uzorke. Ako vam ne treba pomoć i točno znate kako će vaša posuda izgledati, preskočite korak s gumicama i budite kreativni.

Zaštitni sloj

Četkom nanesite zaštitni sloj na područje koje ćete oslikavati i pustite da se osuši.

Ukrašavanje posude

Jednom kad se zaštitni sloj u potpunosti osušio, spremni ste za bojanje. Ako želite samo jednu boju, onda ju nanosite kistom između gumice, a ako ste koristili više gumica, onda pripremite i različite boje. Možda ćete trebati sve ponoviti nekoliko puta ako želite jake boje, ali prethodno nanesena boja se mora dobro osušiti.

Kako obojiti strop poput profesionalca? Pratite ove jednostavne korake

Omotajte posudu aluminijskom folijom

Uzmite komade folije i prekrijte dijelove koje niste bojali, može vam pomoći i traka kako biste zaštitili površinu koja nije bojana.

Sprej za sjaj

Malo se udaljite od posude i nanesite par puta sprej za sjaj na obojene dijelove posude, a on će stvoriti sjajnu površinu ali i štiti boju. Ne zaboravite staviti zaštitnu masku ako ste u zatvorenom prostoru bez prozora.

Sve ostavite da se dobro osuši i vaš posao je gotov!

Nastavite čitati

Uradi sam

Ovo je najbolji i najjednostavniji način čišćenja roštilja

Sigurnost hrane bi uvijek trebala biti prioritet

Vrijeme je idealno za roštiljanje, ali prije nego stavite prvu hranu na njega, potrebno ga je dobro očistiti.

Iako će vrućina vatre vjerojatno ubiti većinu bakterija, ako želite biti sigurni da je vaš roštilj potpuno siguran za korištenje, važno je ipak malo više vremena uložiti u čišćenje. Tako ćete izbjeći i moguće trovanje hranom. Američka vladina Agencija za hranu zna kako se pravilno čisti roštilj – evo što biste trebali napraviti.

Čišćenje i pranje roštilja

Zanimljivo da stručnjaci smatraju kako je ručno pranje roštilja najbolji način čišćenja, što je dobra vijest za sve koji u tom poslu oduvijek uživaju. Kako biste to napravili kako treba, potrebno je ostrugati najtvrdokorniju prljavštinu jakom četkom, najbolje dok je rešetka još vruća, postoje one napravljene posebno za roštilje.

Roštilj prilagođen vašem stilu života – pronađite ga u Lesnini

Sad možete koristiti otopine za pranje i toplu vodu kako biste uklonili ostatke prljavštine, a ako tako niste uspjeli sve očistiti kako treba, možda biste trebali nabaviti sredstava za pranje roštilja.

Isperite i sve dobro obrisati suhom krpom kako biste spriječili hrđanje. Jednom kad je sve suho, na krpu nakapajte malo ulja i premažite rešetke kako biste ih dodatno zaštitili.

Zapalite vatru

Ako mislite da vrućina može uništiti većinu bakterija koja se nalazi na rešetkama roštilja, dobra je vijest da ste u pravu. Ako je rešetka prevelika za pomicanje i pranje, zapalite vatru i tako uništite prljavštinu.

Jednostavno i zabavno – napravite sami hranilicu za ptice

Ako imate plinski roštilj, upalite jaki plamen i pustite tako 15 minuta. Ako koristite ugljen, najbolji način za čišćenje je da pričekate prvo korištenje, a prije nego na njega stavite meso i povrće, dobro očistite sve izgorene ostatke s rešetke. Tvrdokornih masnoća se možete riješiti i pomoću glavice luka kojom ćete ih protrljati, a on će ih razgraditi.

Radni stol

Ako govorimo o higijeni i sigurnosti hrane, čišćenje roštilja je samo dio posla.

“Studije pokazuju da su radni stolovi koji stoje uz roštilj omiljeno mjesto bakterija, pa čak i ako izgledaju čisto, vi ih ipak operite antibakterijskim sredstvom prije pripreme hrane, ali i nakon – posebno ako ste na njemu držali sirovo meso”; navodi dr. Lisa Ackerley

Pribor

Koji god način odabrali za čišćenje roštilja, važno je da imate sav potreban pribor. Nabavite žičanu četku koja će vam dugo služiti, iako su posljednjih godina na lošem glasu jer postoji rizik od pucanja žice koja bi mogla završiti i u hrani pa budite oprezni. Umjesto nje se možete poslužiti i kuglicom koju ćete napraviti od folije i tako se riješiti prljavština s rešetke roštilja.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice